Friséesla Stamppot met Mosterdkaas en Paprikarelish

Friséesla Stamppot met Mosterdkaas en Paprikarelish

Een frisse stamppot met knapperige friséesla, mosterdkaas en cashewnoten, geserveerd met een zoetzure paprikarelish voor een smaakvolle twist.
Bereidingstijd45 minuten
wachttijd voor de relish2 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 640kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g suiker
  • 1 theelepel zout
  • ½ eetlepel mosterdzaad
  • 1 theelepel Worcestershiresauce
  • Voor de stamppot:
  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 2 dl melk
  • 40 g boter
  • 300 g friséesla in reepjes
  • 150 g grofgehakte ongezouten cashewnoten
  • 150 g mosterdkaas in blokjes
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Bereid de paprikarelish minstens 2 uur van te voren.
  • Breng hiervoor de paprika en de uien met de azijn, de suiker, zout en het mosterdzaad
  • aan de kook en laat 30 minuten zacht koken.
  • Breng de relish op smaak met de Worcestershiresauce en laat afkoelen.
  • Kook de aardappelen gaar, giet ze af stamp ze fijn en roer er de melk, de boter, zout,
  • peper en nootmuskaat door tot een stevige, pittige puree ontstaat.
  • Schep de friséesla, de gehakte noten en de kaasblokjes door de aardappelpuree en
  • warm de slastamppot omscheppend op laag vuur goed door.
  • Let op dat de kaasblokjes niet uitsmelten.
  • Serveer de paprikarelish er apart bij.

Notities

Serveertip:
Lekker met een extra schepje mosterd of wat fijngehakte peterselie als garnering.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de licht pittige en zoetzure smaken van de relish en de mosterdkaas.

Nutrition

Calories: 640kcal | koolhydraten: 78g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 1.9g | Sugar: 18g

Romige Stamppot Boerenkool met Knoflook en Ui

Romige Stamppot Boerenkool met Knoflook en Ui

Een klassieke stamppot met smeuïge aardappelen en voedzame boerenkool, op smaak gebracht met knoflook en ui voor een hartige twist.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 460kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 dl melk
  • kg afkokende aardappelen geschild en in stukken
  • 2 eetlepels Maleise roerbakolie
  • 25 g boter
  • 750 g boerenkool gewassen en fijngesneden
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Pel en snipper de ui en de knoflook.
  • Was de kool.
  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken.
  • Verhit de boter met de olie in een ruime pan en fruit de ui met de knoflook al omscheppend 5 minuten op halfhoog vuur.
  • Schep er de kool met aanhangend water door en laat de kool al omscheppend slinken.
  • Leg de aardappelen op de groente, voeg naar smaak zout toe en kook alles in ± 25 minuten gaar.
  • Voeg de melk toe, stamp alles door elkaar en breng op smaak met peper en zout.

Notities

Serveertip:
Lekker met gebakken spekjes of een vegetarische rookworst voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een soepele rode wijn zoals een Merlot past goed bij de hartige smaak van de boerenkool.

Nutrition

Calories: 460kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g

Andijviestamppot met Kaas, Ananas en Gebakken Worst

Andijviestamppot met Kaas, Ananas en Gebakken Worst

Bereidingstijd34 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen geschild en in stukken
  • 1 struik andijvie gewassen en fijngesneden
  • 1 klein blikje ananasstukjes uitgelekt
  • 250 g licht belegen kaas in blokjes
  • 300 g verse worst in plakjes van 1-2 cm dik
  • Boter naar behoefte
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water tot ze bijna gaar zijn.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de plakjes worst goudbruin.
  • Snijd de andijvie in twee delen: de helft in grove repen en de andere helft in smalle reepjes.
  • Leg de grove andijvierepen halverwege de kooktijd van de aardappelen bovenop in de pan en laat slinken.
  • Giet de aardappelen en andijvie af en stamp alles door elkaar.
  • Voeg de gebakken worst met bakvet, de kaasblokjes, ananas en rauwe fijngesneden andijvie toe.
  • Meng goed door en voeg eventueel een scheutje melk toe voor extra smeuïgheid.
  • Breng op smaak met peper en warm het geheel nog even goed door.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een lepeltje mosterd of een frisse komkommersalade voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een fruitige Chenin Blanc past goed bij de hartige en zoete elementen van deze stamppot.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Romige Spruitjesstamppot met Kruidenroomkaas

Romige Spruitjesstamppot met Kruidenroomkaas

Een smeuïge stamppot met zachte spruitjes en romige kruidenroomkaas. Perfect comfort food voor een koude dag!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Stamppot, Zuivel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen geschild en in vieren
  • 750 g spruitjes schoongemaakt en grote exemplaren gehalveerd
  • 2 dl melk
  • 200 g kruidenroomkaas
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen en spruitjes samen in een bodem water met zout in 20-25 minuten gaar.
  • Giet het overtollige vocht af.
  • Breng in een steelpan de melk aan de kook en smelt de kruidenroomkaas erin.
  • Stamp de aardappelen en spruitjes fijn tot een grove stamppot.
  • Schenk het kaas-melkmengsel over de stamppot en roer goed door.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met gehaktballetjes of geroosterde noten voor extra bite.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij de romige textuur van deze stamppot.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g

Spruitjesstamppot uit de Oven met Appelhachee

Spruitjesstamppot uit de Oven met Appelhachee

Een heerlijke ovengratin van spruitjesstamppot met knapperige noten, geserveerd met een smaakvolle appelhachee die langzaam is gestoofd in sinaasappelsap.
Bereidingstijd3 uur 30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Groenten, Ovenschotel, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de appelhachee:

  • 150 g gedroogde appeltjes
  • 3 el rozijnen
  • dl sinaasappelsap
  • 2 el boter
  • 600 g hacheevlees
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 tl basterdsuiker
  • 1 el bloem
  • 3 dl runderbouillon van tablet
  • 2 kruidnagels
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Voor de stamppot:

  • 750 g aardappelen geschild en in stukken
  • 750 g kleine spruitjes schoongemaakt
  • 1 dl koffieroom of slankroom
  • 50 g spekreepjes
  • 100 g noten grof gehakt
  • 1 el paneermeel
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

Voor de appelhachee:

  • Week de appeltjes en rozijnen een nacht in het sinaasappelsap.
  • Verhit de boter in een pan en braad het hacheevlees rondom goudbruin.
  • Voeg de ui en suiker toe en bak 2 minuten mee.
  • Strooi de bloem erover en laat kort meebakken tot het licht kleurt.
  • Schenk geleidelijk de bouillon erbij en voeg de kruidnagels, zout en peper toe.
  • Laat het vlees op laag vuur 2-3 uur sudderen tot het zacht is.
  • Voeg de laatste 20 minuten de geweekte appeltjes, rozijnen en sinaasappelsap toe.
  • Bind de saus eventueel met een beetje aangemaakte maïzena.

Voor de stamppot:

  • Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar en giet af.
  • Kook de spruitjes 5 minuten in een pan met weinig water en zout, giet af en houd warm.
  • Stamp de aardappelen fijn en meng met de room, boter, zout, peper en nootmuskaat tot een stevige puree.
  • Bak de spekreepjes in een droge koekenpan in 8 minuten zachtjes uit.
  • Meng de spruitjes en spekjes met het bakvet door de puree.
  • Doe de stamppot in een ingevette ovenschaal.
  • Meng de gehakte noten met het paneermeel en strooi dit over de stamppot.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand en gratineer de stamppot 10 minuten tot de bovenkant goudbruin is.
  • Serveer de appelhachee apart bij de stamppot.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse salade van rode kool en appel voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een zachte rode wijn zoals een Merlot of een licht kruidige Syrah past goed bij de zoet-hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 2.2g | Sugar: 12g

Spitskoolstamppot met Chorizo en Rookworst

Spitskoolstamppot met Chorizo en Rookworst

Een hartige stamppot met zachte spitskool, kruidige chorizo en rookworst, op smaak gebracht met tijm en karwijzaad.
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 680kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg spitskool in repen
  • 1 grote ui gesneden
  • 1 rookworst ± 250 g, in plakjes
  • ½ bouillontablet
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 1 theelepel tijm
  • dl water
  • 150 g chorizo in stukjes
  • 750 g aardappelen geschild en in stukken

Instructies

  • Maak de spitskool schoon en snijd in repen.
  • Schil de aardappelen, was ze en snijd in stukken.
  • Verhit een pan en bak de chorizo 4 minuten op laag vuur tot het vet vrijkomt.
  • Schep de chorizo op een bord en fruit de ui 1 minuut in het bakvet.
  • Voeg de spitskool, aardappelen en tijm toe en bak 2 minuten mee.
  • Verkruimel het bouillontablet erboven, voeg het karwijzaad en 1½ dl water toe.
  • Laat het geheel 20 minuten op laag vuur zachtjes garen met het deksel schuin op de pan.
  • Snijd intussen de rookworst in plakjes.
  • Giet het spitskool-aardappelmengsel af en stamp goed door elkaar.
  • Schep de rookworst en chorizo erdoor en warm de stamppot nog even door.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een lepel grove mosterd en een frisse komkommersalade.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Rioja past goed bij de hartige smaken van de chorizo en rookworst.

Nutrition

Calories: 680kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 2.2g | Sugar: 6g

Spinaziestamppot met uitgebakken spekjes en kaas

Spinaziestamppot met uitgebakken spekjes en kaas

Een smeuïge spinaziestamppot met krokant uitgebakken spekjes en romige, gesmolten kaas voor een heerlijke smaakcombinatie.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen geschild en in stukken
  • 1 kg verse spinazie in smalle reepjes
  • 2 dl melk
  • 150 g geraspte kaas
  • 200 g spekblokjes
  • Boter naar behoefte
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar.
  • Bak de spekblokjes in een koekenpan met een beetje boter uit tot ze krokant zijn.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
  • Roer de spekjes met het spekvet door de puree.
  • Voeg op laag vuur de melk, geraspte kaas en spinazie toe en roer goed door tot de kaas gesmolten is.
  • Breng op smaak met zout en peper en warm het geheel goed door.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een beetje nootmuskaat of een handje geroosterde pijnboompitten voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige kaas en hartige spekjes in deze stamppot.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Snelle Stamppot met Chinese Kool, Taugé en Fruit

Snelle Stamppot met Chinese Kool, Taugé en Fruit

Een verrassende stamppot met knapperige Chinese kool, taugé en een zoetige twist van ananas en mandarijn, afgemaakt met romige kaasblokjes.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Stamppot
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 blikje ananasblokjes uitgelekt
  • 1 blikje mandarijntjes uitgelekt
  • 1 pakje aardappelpuree
  • 1 tablet groentebouillon
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 3 eetlepels gefruite ui
  • 100 g taugé schoongemaakt
  • 300 g belegen kaas in blokjes
  • 500 g gesneden Chinese kool
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Was de taugé en laat uitlekken.
  • Snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Bereid de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verkruimel het bouillontablet boven de puree en roer goed door tot het oplost.
  • Voeg het kerriepoeder, de taugé, kaas, Chinese kool en gefruite ui toe.
  • Schep alles door elkaar en warm het kort door.
  • Verwarm in een steelpan de ananasblokjes en mandarijntjes in eigen sap en laat uitlekken in een zeef.
  • Schep de helft van de vruchten voorzichtig door de stamppot en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de stamppot in een schaal en schep de rest van de vruchten erbovenop.

Notities

Serveertip:
Lekker met een handje cashewnoten of een scheutje sojasaus voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de zoet-hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 28g | Zout: 1.8g | Sugar: 12g

Snelle Bietjesstamppot met Appel en Ui

Snelle Bietjesstamppot met Appel en Ui

Een snelle en smaakvolle bietjesstamppot met gebakken ui, frisse appel en een vleugje kruidnagel en laurier voor extra diepgang.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 friszure appel in blokjes
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 eetlepel boter
  • 2 pakjes puree voor stamppot
  • 400 g gekookte gesneden bietjes
  • Kruidnagel naar smaak
  • Laurierpoeder naar smaak
  • Suiker naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Bereid de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking en houd warm.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de ui tot de randjes beginnen te kleuren.
  • Voeg de bietjes toe en bak ze kort mee.
  • Doe vervolgens de appelblokjes en een beetje suiker erbij en bak alles goed door.
  • Voeg de warme puree toe en meng alles goed door elkaar.
  • Breng op smaak met kruidnagel, laurierpoeder en zout.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met uitgebakken spekjes of een schepje zure room voor extra romigheid.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de aardse smaken van bietjes en de frisheid van appel.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 12g

Slastamppot met Sesamkip en Sjalottenjus

Slastamppot met Sesamkip en Sjalottenjus

Een verrassende stamppot met romige bloemkoolpuree en frisse ijsbergsla, geserveerd met malse kip in een krokant sesamjasje en een smaakvolle sjalottenjus.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Kip, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen geschild en in stukken
  • 1 dl melk verwarmd
  • 300 g ijsbergsla
  • 4 enkele kipfilets
  • 4 sjalotjes in ringetjes
  • 40 g boter
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels sesamzaadjes of fijngehakte amandelen
  • 1 zakje rundvleesjus
  • 700 g bloemkool in roosjes
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen 10 minuten in gezouten water.
  • Voeg de bloemkoolroosjes toe en kook nog 10 minuten tot alles gaar is.
  • Giet af en stamp de aardappelen en bloemkool samen met de warme melk tot een smeuïge puree.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Verhit intussen de boter in een koekenpan.
  • Bestrijk de kipfilets met mosterd en bestrooi met sesamzaadjes of amandelen.
  • Bak de kip op hoog vuur rondom bruin en laat op laag vuur in 20 minuten gaar worden, keer regelmatig.
  • Neem de kip uit de pan en houd warm.
  • Bak de sjalotjes in het bakvet 1 minuut.
  • Voeg 250 ml water en het zakje jus toe en laat 3 minuten zachtjes pruttelen.
  • Schep de ijsbergsla door de bloemkoolpuree en verwarm kort door tot alles goed warm is.
  • Serveer de stamppot met de sesamkip en sjalottenjus.

Notities

Zonder vlees:
Schep in plaats van de kipfilet 100 gr in blokjes gesneden Leidse 20+ kaas, 1 in stukjes gesneden appel en 1 eetlepel mosterd door de stamppot. Bestrooi met 8 gehakte walnoten en maak geen jus.
Serveertip:
Lekker met een frisse wortelsalade of een scheutje citroensap over de kip voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Viognier past goed bij de frisse en romige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 38g | Vet: 22g | Zout: 1.6g | Sugar: 6g