Lamsbout uit Kasjmir
Servings: 10 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 flinke lamsbout ± 2 1/2 kg
- 1½ eetlepel gemberwortel fijngeraspte verse
- 4 teentjes knoflook heel fijn gehakt
- 3 theelepel zout
- 1½ eetlepel garam masala kerriemengsel, toko of zelf samengesteld
- ½ theelepel cayennepeper
- ½ theelepel pimentpoeder
- 2 eetlepels citroensap
- 3 theelepel olie
- 2½ dl Bulgaarse yoghurt
- 3 eetlepels amandelen gepelde
- 3 eetlepels pistachenootjes
- ¼ theelepel saffraanpoeder
- 3½ theelepel honing
Voorbereiding:
Begin 2 dagen van te voren.
Snijd van het vlees zoveel mogelijk vet af.
Maak in de hele bout met een mespunt regelmatig verdeeld vrij diepe inkepingen.
Meng de gemberwortel, knoflook, zout, alle specerijen en het citroensap.
Voeg, als het mengsel niet smeuïg is, 1-3 theelepels olie toe.
Wrijf het vlees met het mengsel in, ook in de inkepingen.
Pureer de yoghurt met de amandelen, pistachenootjes en saffraan in de keukenmachine.
Wrijf het vlees ermee in en bedruip het daarna met de dunne (lauwe) honing.
Laat de lamsbout in de koelkast 48 uur marineren, af en toe omkeren.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 225 °C.
Verpak de lamsbout in aluminiumfolie en braad hem in het midden van de oven in ± 1½ uur gaar.
Neem het vlees uit de oven en laat het iets afkoelen.
Verwijder het folie en snijd het vlees in plakken.
Serveer met gele rijst en korianderchutney
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 24
Schnitzel in romige paprikasaus
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 grote rode paprika's
- 8 gr oregano verse
- 4 varkensschnitzels ongepaneerde
- zout
- 2 theelepels Paprikapoeder pikante
- 60 gr boter
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel kruidenbouillonpoeder
- 1 beker crème fraîche 125 ml
- versgemalen zwarte peper
Pel en snipper de ui.
Maak de paprika's schoon, was ze en snijd ze in stukken.
Knip in een kopje de oregano fijn.
Pureer in een keukenmachine of met een staafmixer de paprika en de oregano met 3 eetlepels water.
Halveer de schnitzels en bestrooi ze met zout en 1 theelepel paprikapoeder.
Verhit in een grote koekenpan 1/3 deel van de boter.
Bak de helft van de schnitzels in ca 4 minuten bruin en gaar, Keer ze halverwege.
Leg ze op een bord en houd ze onder aluminiumfolie warm.
Bak op dezelfde manier de rest van de schnitzels.
Verhit in het bakvet de rest van de boter.
Bak de ui al omscheppend ca 2 minuten.
Pel de knoflook en pers hem erboven uit.
Voeg de rest van de paprikapoeder toe en laat nog ca 1/2 minuut al omscheppend bakken.
Voeg de paprikapuree en de bouillonpoeder toe en breng het geheel al roerend aan de kook.
Laat onafgedekt ca 2 minuten zachtjes sudderen.
Voeg de crème fraîche toe en verwarm al roerend nog ca 2 minuten tot een gladde saus ontstaat.
Breng op smaak met zout en peper.
Leg de schnitzels in de saus en verwarm ze nog ca 1 minuut mee.
Serveer met pasta en snijbonen.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 24
Lamsvisschotel
Mhaans Kabab Machchi
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 750 gram lamsvlees
- ¼ theelepel zwarte peper
- 6 sjalotten geraspt
- 2 grote uien geraspt
- Zout naar smaak
- 2 eetlepels geroosterd gemalen korianderzaad
- 2 gemalen kardemoms
- 75 gram geklaarde boter
- ¼ kop kikkererwtenmeel besan
- 10 teentjes knoflook geperst
- ½ theelepel anijszaad dillezaad of venkelzaad
- 1 laurierblaadje gekneusd
- 6 cm geraspte gember of 1/2 theelepel gemalen gember
- Limoensap naar smaak
Maal het lamsvlees fijn in de keukenmachine.
Kruid het gemalen vlees met zwarte peper, geraspte sjalotten, geraspte uien, zout, de helft van de gemalen koriander en de gemalen kardemoms.
Meng goed.
Kneed het gekruide gehakt tot een visvorm en leg deze in een pan met 30 gram boter en een hoeveelheid water die na 12 minuten koken volledig geabsorbeerd moet zijn.
Haal de 'vis' uit de pan en rol deze in het kikkererwtenmeel (besan) en vervolgens in de helft van de geperste knoflook.
Duw de overgebleven koriander, laurier en gember in de 'vis'.
Smelt de overgebleven boter in een pan en bak de 'vis' aan beide kanten goudbruin.
Maak een sausje met de overgebleven knoflook, 1/4 kop water en limoensap naar smaak.
Leg de 'vis' in het sausje en laat deze aan beide kanten marineren tot het vocht is opgenomen.
Haal de 'vis' uit het sausje en laat deze 1 1/2 uur afkoelen.
Verwijder de korst van de 'vis', laat deze nog wat verder afkoelen en garneer met rauwe groenten en een salade.
Serveer deze Mhaans Kabab Machchi met naanbrood en een frisse komkommersalade.
Wijnadvies:
Een frisse Indiase witte wijn zoals een Sula Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht. De citrusachtige tonen van de wijn vullen de kruidige smaken van de kabab aan, terwijl de frisheid zorgt voor een goede balans.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 24
Hasseltse Speculaas van Jolanda's Bakhuisje
Servings: 30 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
- 750 gram pattiserie bloem
- 500 gram donkere basterdsuiker
- 1 zakje bapoeder
- ½ koffielepel natrium bicarbonaat
- ½ koffielepel speculaaskruiden
- 250 gram boter
- 3 eieren gesplitst
- 20 ml water
- Amandel extract
- Handvol amandelschaafsel
- Handvol amandelpoeder
Doe alle droge ingrediënten ( dus ook de amandelschilfers en amandelpoeder ) in een grote kom of in de keukenmachine.
Voeg een paar druppels amandel extract toe.
Snijd de boter in stukjes en voeg toe.
Als je een keukenmachine hebt zet hem dan in de eerste stand.
Ik doe dit met een handdoek erom heen gewikkeld zodat de bloem niet zo stuift.
Laat de machine langzaam draaien tot de boter opgenomen is.
Heb je geen keukenmachine dan kun je dit best met de hand onder elkaar kneden.
Behandel het deeg als kruimeldeeg, dus met je vingers kneden en niet met de volle hand.
Als je alles lekker korrelig hebt gekneed voeg je de 3 eidooiers toe en kneed verder.
Klop de eiwitten stijf en voeg toe aan het deeg.
Meng verder met de machine of met de hand.
Voeg nu het water toe.
Het deeg mag niet te nat en plakkerig worden dus houd dit goed in de gaten.
Kneed nog even verder en leg dan het deeg in een kom die je luchtdicht kunt afsluiten of verpak in plastic folie.
Laat het nu 24 uur op een koele plaats rusten ( liefst niet in de koelkast ).
Na 24 uur neem je het deeg en kneed je het nog even door.
Maak nu een lange dikke rol en snijd met een deegkrabber of mes stukken af van ongeveer 2 à 2.5 cm dik en een 8 cm lang.
Deel deze schijven nogmaals door zodat je 2 stukken hebt.
Rol er met de hand rolletjes van en leg ze op een bakblik bekleed met bakpapier. Leg ze een 5 cm uit elkaar zodat ze niet tegen elkaar komen te plakken.
Het deeg loopt namelijk iets uit door de warmte.
Als je wilt kun je nu nog eventueel wat amandelschilfers in de rolletjes duwen als decoratie.
Bak ze 15 minuutjes in een voorverwarmde oven van 200 ° C.
Na het bakken trek je het bakpapier van het bakblik en leg je de speculaas op een rooster.
Laat de speculaas niet op het bakblik afkoelen !
Bak de rest van de koeken af.
Bewaar de speculaas in een koekdoos.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 24
Harde wenerbodem met banaan en chocolade
Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- Ingrediënten voor de bodem:
- 250 gram bloem
- 170 gram echte boter
- 85 gram witte basterdsuiker
- Snuifje zout
- zakje vanillesuiker
- Ingrediënten voor de chocolade laag:
- 150 gram gesmolten chocolade
- Ingrediënten voor de banketbakkersroom:
- 500 ml melk
- 125 gram suiker
- 50 gram puddingpoeder custard
- 1 eidooier
- Ingrediënten voor de afwerking:
- Stuk of 5 bananen
- Halve liter slagroom
- suiker naar wens
- Zakje taartina volg de gebruiksaanwijzing op het zakje
- Chocolade/koffieboontjes
Doe alle ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine en laat deze alles goed kneden tot een bal deeg.
Heb je geen keukenmachine, dan kun je dit best even met de hand doen.
Beboter een vlaaivorm met losse bodem.
Rol het deeg uit tot een plak die net iets groter is als je bakvorm en leg de plak in de vorm.
Bak de bodem blind in een voorverwarmde oven van 160°C.
Baktijd ongeveer 60 minuten.
Tijdens de laatste 5 minuten kun je het bakpapier met de bakbonen verwijderen en de vorm nog even terug in de oven zetten zodat de bodem ook kleurt.
Maak de banketbakkersroom:
Neem het grootste gedeelte van de melk en breng dit aan de kook met de suiker.
De rest van de melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder.
Goed roeren zodat je een mooi papje krijgt.
Wanneer de melk kookt schenk je een gedeelte bij de eidooier en roert het geheel goed door. Schenk terug in de pan en breng alles nogmaals aan de kook.
Onmiddellijk in een lage grote schaal schenken en de pudding (niet de schaal) afdekken met plastic folie zodat er geen vel op komt.
Zet in de koelkast om af te koelen.
Wanneer de bodem uit de oven is en staat af te koelen smelt je de chocolade en verdeel je deze over de bodem met een paletmes.
Wanneer de chocolade terug hard is klop je de afgekoelde pudding even op met de mixer zodat je een smeuïge pudding krijgt. Verdeel over de bodem en zet koel weg.
Klop de slagroom met de suiker stijf.
Leg een mooie laag slagroom bovenop de pudding.
Snijd de bananen in stukjes en verdeel over de taart.
Maak de taartina en verdeel over de bananen.
Spuit mooie rozetjes op de taart met de rest van de slagroom en werk af met een chocolade/koffieboontje.
Laat de vlaai nog oven opstijven in de koelkast.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 24
Handjes
Calories:
Author: Cor Klaar
huishoudfolie
taartrooster
- 300 gram bloem
- 160 gram boter niet gesmolten
- 30 gram amandelpoeder
- 4 gram bakpoeder
- 80 gram ei 2 eieren maat M
- 1 eidooier met een klein beetje melk los geklopt om te bestrijken
Doe alle ingrediënten in de kom en laat de keukenmachine draaien tot de massa vast wordt.
Stop onmiddellijk met mengen en verpak het deeg nu in huishoudfolie.
Leg het een half uurtje in de diepvries.
Rol het daarna uit tot een plak van 4 mm dikte.
Ik heb een houten rol met ringen aan de zijkant waardoor je het deeg dus egaal kunt uitrollen. Neem je vorm er bij en dop dit telkens even in de bloem.
Steek het deeg uit en leg het vormpje op de bakplaat.
Als je ze allemaal hebt uitgestoken bestrijk ze dan licht met de eidooier los geklopt met een heel klein beetje melk.
Bak ze in een voorverwarmde oven van 180°C in ca 12 tot 14 minuutjes af.
Laat de koekjes afkoelen op een taartrooster.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 24
Hamburgerbroodjes met sesamzaadjes
Calories:
Author: Cor Klaar
- 430 gram tarwebloem
- 15 gram verse gist of 7 gr droge gist
- 240 ml melk op kamertemperatuur
- 30 gram roomboter op kamertemperatuur
- 15 gram suiker
- 8 gram zout
- 1 ei
Ingrediënten voor de afwerking:
- 1 eidooier los geklopt met een klein scheutje melk
- sesamzaadjes
Meng het zout met een garde onder de bloem.
Voeg nu de rest van de ingrediënten toe en laat je keukenmachine het geheel een 15 tal minuutjes kneden.
Leg een theedoek over de kom en laat het deeg nu 45 minuutjes rijzen.
Na deze rijs verdeel je het deeg in stukken van 90 à 100 gr.
Nu ga je de stukjes deeg opbollen met de hand.
Zorg ervoor dat je aan de onderkant geen gaatje of sleufje meer ziet.
Uitleg opbollen deeg:
Het opbollen van deeg doe je zo. Neem een stuk deeg en plaats je handpalm op het deeg. Zet nu goed wat druk op het deeg en maak ronddraaiende bewegingen. Je zult merken dat het deeg nu omhoog komt en ronder wordt. Maak met je vingers een kom, je vingertoppen zitten nu net onder tegen de rand van het broodje en rol nu verder. Als het goed is heb je nu een mooi bolletje. Aan de onderkant van het broodje mag geen gaatje of sleufje meer zitten. Zit dat er wel nog, dan betekent dat dat je niet genoeg druk hebt uitgeoefend op het bolletje. je begint dan beter nog eens opnieuw.
Dan verder
Leg de bolletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en duw de bolletjes nu plat met de hand.
Neem een kopje en meng hierin de eidooier met het scheutje melk.
Smeer nu alle broodjes licht in en strooi er dan de sesamzaadjes over.
Druk de zaadjes licht aan met de hand.
Leg een theedoek over de broodjes en laat ze nu zeker 1 uur rijzen. Ik doe dit in de oven op 40°C.
Haal de broodjes uit de oven en verwarm de oven nu voor op 195°C hetelucht of 205°C onder en bovenwarmte.
Wanneer de oven op temperatuur is, bak je de broodjes in ca 12 minuten af.
Laat de broodjes afkoelen op een taartrooster.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 24
Fruitige zoenen
Calories:
Author: Cor Klaar
Ingrediënten voor het deeg:
- 150 g boter
- 150 g Suiker
- 1 Snufje zout
- Vanille extract
- 2 Eieren kamertemperatuur
- 160 g Bloem
- 30 g cacaopoeder extra donkere
- ½ TL Bakpoeder
- ¼ TL Natrium bicarbonaat
- 50 ml melk kamertemperatuur
Ingrediënten voor het Italiaans kookschuim:
- 150 gram eiwit
- 300 gram suiker
- 4 blaadjes gelatine
- 100 gram aardbeien of frambozen uit de depvries of aardbeien of frambozen extract
- 2 el suiker
Ingrediënten voor de Chocolade dipsaus :
- 300 gram Ruby smeltchocolade Schokobella
Warm de oven voor op 170°C, onder en boven warmte of 160°C hetelucht.
Neem de bevroren aardbeien of frambozen en doe deze in een steelpan.
Voeg 2 el suiker toe en breng aan de kook.
Laat het geheel koken tot het meeste vocht verdampt is.
Zeef het boven een kommetje en laat de coulis afkoelen.
Boter; suiker, zout en vanille extract mixen tot een crème.
Eieren 1 voor 1 toevoegen en goed laten opnemen in de massa.
De droge ingrediënten onder elkaar mengen en zeven boven de kom.
Kort door kloppen en de melk toevoegen.
Verder kloppen tot het een mooi geheel is.
Neem een ijsschep en vul de cupcake papiertjes met een bolletje deeg.
Bak de cupcakes 20 minuten in een voorverwarmde oven op 170°C.
Doe altijd de prikker test en laat de cupcakes na het bakken volledig afkoelen.
Italiaans kookschuim:
Kook 130 gram suiker met 50 milliliter water tot 120 graden.
Zodra het suikerwater kookt begin je met de volgende stap.
Klop het eiwit op, zet de machine op de hoogste snelheid, zodat het schuim goed luchtig wordt.
Laat het eiwit een paar seconden draaien en voeg 20 gram suiker toe.
Wanneer het suikerwater 120°C zet je de keukenmachine een standje lager in snelheid en voeg je het suikerwater in een kleine straal toe aan je opgeklopte eiwit.
Neem de uitgeknepen gelatine en warm deze even tot ze vloeibaar is.
Voeg ook deze toe aan het eiwit terwijl de machine verder klopt.
Voeg nu de aardbeien of frambozen coulis of een redelijke scheut extract toe.
Klop kort verder tot het geheel gemengd is.
Neem een spuitzak met een rond spuitmondje en doe hierin de crème.
Spuit de crème op de cupcakes.
egin in het midden en werk naar buiten toe, omhoogwerkend tot een een mooie punthoed.
Zet de cupcakes in de koelkast en laat ze een half uurtje rusten.
Smelt de Ruby chocolade.
Dit kun je au bain-marie doen of in de magnetron.
Gebruik je de magnetron ?
Verwarm de chocolade dan met telkens 30 seconden.
Roer de chocolade door tot alles mooi egaal gemengd is.
Schenk de chocolade over in een kommetje waarvan de opening groot genoeg is om de cupcake er onderste boven in te kunnen dippen.
De chocolade die je over hebt kun je laten opstijven en her gebruiken.
Dip de cupcakes in de chocolade en schud lichtjes zodat de overtollige chocolade eraf druipt. Zet ze op een dienblad en laat de chocolade nog even uitharden in de koelkast.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 24
Frangipane taart met peren
Calories:
Author: Cor Klaar
Ingrediënten voor het deeg:
- 125 gram witte basterdsuiker
- 125 gram roomboter ongezouten
- 1 ei maat L
- 250 gram bloem
- 5 gram bakpoeder
- 3 gram zout
Ingrediënten voor de vulling:
- 100 gram amandelmeel
- 80 gram boter
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 30 gram bloem
- 2 eieren
- mespuntje zout
- 5 peren rijpe / middelgrote / bijvoorbeeld conference
Ingrediënten voor de garnering:
- 2½ eetlepel(s) abrikozenjam zonder stukjes
Bereidingswijze van het deeg:
Meng de suiker met de bloem, bakpoeder, zout en basterdsuiker.
Laat de machine dit al eens door elkaar roeren.
Voeg nu de boter en het los geklopt ei toe.
Laat de machine mengen tot je deeg zich zet en dus 1 geheel wordt.
Haal het uit de kom en kneed het kort en lichtjes door met de hand.
Verpak het deeg in plastic folie en laat het nu even rusten in de koelkast.
Bereidingswijze van de vulling:
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Neem je handmixer of keukenmachine met de garde.
Meng het amandelmeel met de bloem, de suiker en het snufje zout.
Roer even kort door.
Voeg de boter en de eieren toe.
Laat de machine of handmixer nu zo lang mengen tot je een mooi egaal beslag hebt.
Vet de taartvorm in.
Rol het deeg uit tot een mooie ronde lap van ongeveer 3 à 4 mm dikte.
Rol het deeg op je deegrol en leg het deeg in de bakvorm.
Bekleed de randen mooi en rol met de deegrol het overtollige deeg netjes af.
Neem het frangipane beslag en leg het in de vorm.
Met een kleine spatel of lepel verdeel je het beslag mooi egaal over de bodem.
Schil de peren, snijd ze midden door in de lengte en verwijder het klokhuis.
Draai de peer om en snijd hem in reepjes.
Leg de halve gesneden peer met behulp van een paletmes of schilmes met de bolle kant naar boven in het beslag.
Ik heb in het midden nog een halve peer gelegd omdat ik dit mooi vond.
Bak de taart af in 45 minuten.
Laat de taart na het bakken een 10 minuutjes in de vorm zitten.
Daarna ontvormen en laten afkoelen op een taartrooster.
Verwarm de abrikozenjam en leg een kwastje klaar.
Smeer de peren en de taart volledig in met de warme abrikozenjam.
Dit is heel lekker voor de smaak maar voorkomt ook het uitdrogen van de taart.
Je taart krijgt een mooie glans.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 24
Duovlaai
Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Klaar
- 250 gram bloem
- 15 gram verse gist of 8 gr droge gist
- 50 ml melk
- 1 ei
- 75 gram boter
- 25 gram witte basterdsuiker
- 3 gram zout
- Voor de banketbakkersroom:
- ½ liter melk
- 125 gram suiker
- 1 eidooier
- 50 gram puddingpoeder imperial of custard
- Voor de chocolade banketbakkersroom:
- ½ liter melk
- 70 gram suiker
- 1 eidooier
- 50 gram puddingpoeder imperial of custard
- 150 gram chocolade puur of melk
- Voor de afwerking:
- ½ liter slagroom
- suiker naar smaak
- Chocoladekrullen
Meng voor het deeg alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine.
Wanneer het deeg een bol gevormd heeft voeg je het zout toe en laat je de machine nog een 15 à 20 minuutjes kneden.
Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).
Maak ondertussen de banketbakkersroom door 400 ml melk samen met de suiker aan de kook te brengen.
Meng de resterende 100 ml melk met het puddingpoeder en de eidooier en roer dit tot een glad papje.
Wanneer de melk kookt schenk je de melk op het papje, roer goed door en schenk alles terug in de pan en breng het geheel terug aan de kook.
Wanneer de pudding is ingedikt schenk je hem over in een schaal en dek je de pudding (niet de schaal) af met plastic folie.
Leg de folie dus rechtstreeks op de pudding.
Laat de pudding volledig afkoelen in de koelkast.
Voor de chocolade banketbakkersroom doe je precies hetzelfde als hierboven beschreven. Wanneer de pudding is ingedikt roer je de chocolade eronder totdat deze volledig is gesmolten.
Schenk over in een schaal, dek af met folie en laat de pudding afkoelen in de koelkast.
Na het rijzen rol je het deeg uit tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm.
Druk de randen aan en ga met de deegrol over de randen, zo snijd je de rande mooi af.
Bak de vlaai blind in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuutjes gaar.
Laat de bodem na het bakken volledig afkoelen.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 24