Wentelteefspiesjes met fruit

Wentelteefspiesjes met fruit

Recept categorieën: Brood, Kinderkoken
Servings: 20 personen
Calories: 105kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier
  • 20 grappige kinderspiesen (Caribeanstyle of zelf maken)

Ingrediënten

  • 1 oud stokbrood baguette
  • 4 eieren
  • 200 ml melk
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 100 g suiker
  • 2 eetlepel(s) boter
  • 40 blauwe druiven
  • 5 kiwi's
  • 3 mango's

Instructies

  • Snij het stokbrood in plakjes.
  • Klop de eieren los met de melk.
  • Roer het kaneel door de suiker.
  • Wentel de helft van het brood even door het eimengsel.
  • Verhit wat boter in een koekenpan en bak het brood aan beide kanten krokant.
  • Haal het brood uit de pan, laat het uitlekken op keukenpapier en bestrooi het met kaneelsuiker.
  • Bak de rest van het brood op dezelfde wijze krokant en bestrooi het ook met kaneelsuiker.
  • Maak het fruit schoon en snij de kiwi en mango in stukken.
  • Steek het brood met het fruit om en om aan de spiesen.
  • Neem gestampte muisjes in plaats van kanaalsuiker steek, voor stevigheid de prikkers door de korst van het brood

Nutrition

Calories: 105kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 3g | Vet: 3g

Mattar panir

Mattar panir

Erwten-panircurry
Recept categorieën: Curry's
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 100 gram ghee
  • 500 gram panir in blokjes
  • 1 ui gesnipperde
  • 1 theelepel gember gemalen
  • ½ theelepel komijn gemalen
  • ½ theelepel chilipoeder
  • ½ theelepel zout
  • 500 gram doperwten diepvries
  • 2 tomaten gehakte

Instructies

  • Smelt de ghee in een middelgrote koekenpan en bak er de blokjes panir aan alle kanten bruin in.
  • Schep ze op met een schuimspaan, laat ze uitlekken op keukenpapier en zet even apart.
  • Voeg de ui aan de pan toe en fruit hem 4-5 minuten.
  • Voeg de kruiden en zout toe en roerbak nog 3 minuten.
  • Voeg de erwten en tomaten toe en roerbak voorzichtig verder tot alles is bedekt met de kruidensaus.
  • Schep de gebakken panir voorzichtig erdoor, zodat hij niet breekt en warm nog even door.
  • Serveer de curry warm.

Notities

Dit is een basisrecept voor Panircurry. De gebruikte kruiden zijn zo
licht, dat ze de kaassmaak niet maskeren. In plaats van erwten en tomaten,
kan men ook andere groenten met een fijne smaak (geen spruitjes, kool,
enzovoort) nemen.

Kaasbeignets van Henk Molenberg

Kaasbeignets van Henk Molenberg

Recept categorieën: Kaas, Warme hapjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 eetlepel(s) boter
  • 6 dl melk
  • 1 laurierblad
  • 75 g maïzena
  • 100 g geraspte belegen kaas
  • 150 g bloem
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel(s) boter gesmolten
  • 2 eierdooiers
  • 1.5 dl melk
  • 1 eiwit

Instructies

  • Maak de uien schoon en snijd ze klein.
  • Verhit de boter en fruit hierin de uien 3 minuten.
  • Voeg de melk en het laurierblad toe en laat alles aan de kook komen.
  • Maak de maïzena met wat water aan en roer dit door het ui-melkmengsel.
  • Laat de saus onder regelmatig doorroeren 5 minuten zachtjes koken.
  • Neem de pan van het vuur en roer de geraspte kaas door de saus.
  • Laat de kaas in de warme saus smelten en roer daarna het ei door de saus.
  • Strijk de saus 1 cm op een natgemaakt plat bord uit en laat het geheel afkoelen.
  • Doe de bloem met het zout in een kom.
  • Vermeng de gesmolten boter met de eierdooiers en de melk.
  • Roer dit mengsel door de bloem tot een glad beslag is verkregen.
  • Laat het beslag 30 minuten staan.
  • Sla het eiwit stijf en schep dit voorzichtig door het beslag.
  • Snijd de opgesteven saus in stukjes van ca. 5 x 5 cm en doop deze in het beignetdeeg. Verhit ruim olie en frituur hierin de beignets goudbruin.
  • Laat de kaasbeignets op keukenpapier uitlekken en serveer ze zo warm mogelijk.

Notities

Serveer de beignets eventueel met een mosterdsaus.

Gevuld paasbrood met spijs, krenten en abrikozen

Gevuld paasbrood met spijs, krenten en abrikozen

Een klassiek gevuld paasbrood met spijs, krenten, gedroogde vruchten en bitterkoekjes. Vol smaak, rijk gevuld en heerlijk feestelijk.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Brood, Gebak, Noten, Zuidvruchten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 10
Calories: 355kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ eetlepel boter om in te vetten
  • ½ eetlepel kaneelpoeder
  • 1 pak witbroodmix 500 g
  • 100 g bitterkoekjes
  • 100 g gedroogde abrikozen
  • 100 g gedroogde pruimen
  • 150 g krenten
  • 2 theelepels citroenrasp
  • 25 g boter voor het deeg
  • 3 dl melk
  • 300 g amandelspijs
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 4 eetlepels bloem voor bestuiven
  • Poedersuiker

Instructies

  • Laat de krenten 15 minuten wellen in warm water.
  • Verwarm de melk tot lauwwarm.
  • Meng in een kom de broodmix, basterdsuiker, citroenrasp en kaneel.
  • Voeg 25 g boter en de lauwwarme melk toe en kneed tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg 15 minuten rijzen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Dep de gewelde krenten droog met keukenpapier.
  • Snijd de abrikozen en pruimen in kleine stukjes.
  • Bestuif het aanrecht met bloem en druk het deeg plat.
  • Kneed de krenten, abrikozen en pruimen gelijkmatig door het deeg.
  • Laat het deeg afgedekt in de kom nog 20 minuten rijzen op een warme plek.
  • Snijd de bitterkoekjes fijn en meng ze met de amandelspijs.
  • Vorm een rol van de spijs van ongeveer 20 cm lang.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Vorm het deeg tot een ovaal brood van circa 25 cm lang.
  • Maak een gleuf in het midden, leg de spijsrol erin en vouw het deeg eroverheen.
  • Vet een bakplaat in en leg het brood erop met de naad naar beneden.
  • Bak het brood 30 minuten in het midden van de oven.
  • Dek eventueel de laatste 10 minuten af met aluminiumfolie als het te bruin wordt.
  • Haal het brood uit de oven en bestrijk het met de resterende boter.
  • Laat het afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer het paasbrood in dikke plakken met een likje roomboter of naast een kopje koffie of thee voor een feestelijk ontbijt.
Wijnadvies:
Heerlijk met een glas Muscat, Sauternes of een lichtzoete bubbels zoals Moscato d’Asti voor een feestelijke combinatie.

Nutrition

Calories: 355kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 7g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 24g

Channa dal

Channa dal

Gekruide kikkererwten
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram kikkererwten channa dal
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepel zuiveringszout
  • 2 liter koud water
  • plantaardige olie om te frituren
  • 1 eetlepel garam masala
  • 2 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 2 theelepel zout
  • 2 theelepel rietsuiker of bruine basterdsuiker

Instructies

  • Was de erwten grondig.
  • Doe zout en zuiveringszout in een grote kom, giet het koude water erover en roer tot alles is opgelost.
  • Voeg de erwten toe en laat ze vervolgens 48 uur weken.
  • Laat de erwten uitlekken en spoel ze grondig onder koud water.
  • Laat weer uitlekken, spreid ze uit op een bakplaat en laat ze ± 30 minuten drogen in een voorverwarmde oven van 150 °C.
  • Verhit de olie in een frituurpan zodanig, dat een toegevoegde erwt meteen gaat sissen en drijven.
  • Frituur de erwten in porties tot ze verkleuren; schep ze op met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier; bak intussen de rest.
  • Doe de warme erwten in een grote pot met de kruiden, het zout en de suiker.
  • Schud goed om tot alles gelijkmatig is bedekt.

Notities

Deze erwten zijn vooral populair onder bioscoopgangers in India. Wat popcorn voor Amerika is, is Channa dal voor India. Daar de weektijd van de erwten nogal lang is, loont het de moeite om per keer ook een behoorlijke hoeveelheid te bakken. Hoewel ze de eerste dag het lekkerst zijn, blijven ze tot 2 weken smakelijk in een luchtdichte fles of pot.

Kersentaart

Kersentaart

Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram ontpitte kersen
  • 3 ¾ dl melk
  • 4 eieren
  • 75 gram bloem
  • 60 gram kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 eetlepel kirsch
  • poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Beboter een ondiepe ovenschaal van 1 1/2 liter inhoud.
  • Dep de kersen met keukenpapier droog en schik ze op de bodem van de beboterde schaal of vorm.
  • Draai de melk, de eieren, de bloem, de kristalsuiker, het vanillemerg en de kirsch in een keukenmachine tot een glad beslag.
  • Let op dat er geen klontjes komen; doe het, als dit wel gebeurt, even door een zeef.
  • Giet het beslag over de kersen en bak de taart in het midden van de oven in 45-60 minuten goudbruin (of tot de bovenkant goudbruin is en een erin gestoken houten prikkertje er droog uit komt).
  • Bestrooi met poedersuiker en dien warm op.

Spätzle-pasta met spekjes en gerookte ricotta

Spätzle-pasta met spekjes en gerookte ricotta

Zelf Spätzle-pasta maken is eenvoudiger dan je denkt. Niet urenlang met de hand deeg kneden en door de pastamachine draaien. Gewoon een soort cakebeslag mixen en boven een pan tot Spätzle raspen. Een verrassend gerecht, met ‘verstopte’ groente, uitgebakken spekjes en gerookte Italiaanse kaas. Bovendien ook nog leuk om te maken.
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram rode bieten gekookte *1)
  • 250 gram bloem + extra als reserve
  • 3 eieren
  • 100 gram gerookte ricotta *2)
  • 150 ml koolzuurhoudend mineraalwater *3),
  • 200 gram spekjes
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • 1 mespuntje nootmuskaat
  • peper en zout

Instructies

  • Bak de spekjes uit in een pannenkoekpan.
  • Laat ze daarna drogen op een stuk keukenpapier.
  • Snij de rode bieten in kleine stukjes, evenals de knoflook en pureer deze met een staafmixer samen met de helft van het water en 1 ei tot een gladde massa.
  • Neem nu de gewone mixer, voeg de andere 2 eieren, peper & zout, een eetlepel olijfolie en nootmuskaat toe.
  • Mix nu telkens een deel van de bloem en het water toevoegend.
  • Meng totdat je een elastisch deeg hebt, een beetje zoals zachte kauwgum
  • Voeg eventueel nog een scheut water of een eetlepel bloem toe.
  • Laat het deeg even ‘rusten’ (minstens 20 minuten), zodat het nog iets elastischer wordt.
  • Breng een grote pan met minimaal 2,5 liter water aan de kook, voeg een eetlepel olijfolie en flink wat zout toe.
  • Maak de Spätzle met de Spätzle-rasp boven de pan (zie foto’s).
  • Laat ze koken tot ze boven komen drijven.
  • Haal de pasta met een zeef uit het water en laat ze uitlekken.
  • Leg op elk bord een portie Spätzle en giet er een flinke scheut olijfolie overheen.
  • Rasp de gerookte ricotta over de borden en verdeel de gebakken spekjes over de borden.

Notities

*1)In feite kun je dit recept maken met elke groente naar keuze, bijv. spinazie. Ontdooi diepvriesspinazie, of blancheer verse spinazie 1 minuut in ruim kokend water. Doe de blaadjes in een zeef en laat ze uitlekken. Pureer de spinazie net zoals de rode bieten in het recept.
*2) Ricotta affumicata – Gerookte ricotta
Deze ricotta wordt gerookt in een speciaal rookoventje en krijgt daardoor een bruinachtige korst. Gerookte ricotta is in tegenstelling tot de normale variant glad en steviger van structuur en kan daarom ook geraspt of met de hand verbrokkeld worden. Indien je geen gerookte ricotta kunt vinden, probeer dan een andere gerookte kaas of een andere ‘stevige/pittige’ kaas.
*3) met koolzuurhoudend water (‘Spa rood’) wordt het deeg door de koolzuur luchtiger

TIP:

doe de Spätzle die niet direct gegeten worden in een bak met ijskoud water (anders gaan ze allemaal aan elkaar vastplakken).
Spätzle is een verse pasta die je tegenkomt in het noordelijke deel van Frankrijk (de Elzas), Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland….. en in Noord-Italië.
In Italië? Ja zeker, ik leg het uit. Trentino-Alto Adige (Trentino-Zuid-Tirol), het Duitssprekende gedeelte van Italië, behoorde tot het einde van de Eerste Wereldoorlog bij Oostenrijk. Deze Italiaanse regio is niet alleen tweetalig, ook de keuken is een mix van Oostenrijk en Italië. Inmiddels is het gebruik van Spätzle verder afgezakt in bella Italia. Echter, daar waar – in bijvoorbeeld Oostenrijk – dit gerecht als een hoofdgerecht wordt gegeten, worden Spätzle, net als alle andere pastagerechten, als primo (voorgerecht) gegeten.
50% meel & 50% groente
Net als bij Italiaanse pasta’s, zijn er veel verschillende recepten met Spätzle: met vis, vlees, gesmolten kaas of gebakken spekjes. Als neutrale ‘witte’ pasta dan wel als een pasta op basis van meel en eieren aangevuld met groente, zoals rode bieten of spinazie. Deze groenten geven niet alleen een mooie kleur aan de pasta, het is tevens een slimme en makkelijke methode om meer groente binnen te krijgen. Zeker bij kleine kinderen is het handig wanneer je een deel van de dagelijkse portie groente als het ware ‘verstopt’ in de pasta die ze wellicht sneller eten. Door de rode bieten worden de Spätzle roze, ideaal als prinsessen-pasta voor de meisjes. De groene spinazie-Späzle-pasta is echt iets voor de turtle-jongens of voor de scouting.

Asparagi Fritti in pastella

Asparagi Fritti in pastella

Gefrituurde asperges
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram kleine asperges
  • 1 deciliter bier *1)
  • 1 ei
  • 100 gram bloem
  • zout
  • olie om te frituren

Instructies

  • Schil de asperges, halveer eventuele dikkere exemplaren over de lengte en kook de asperges in een paar minuten beetgaar.
  • Laat de gekookte asperges goed uitlekken.
  • Klop het bier, ei, bloem met (flink wat) zout tot een glad mengsel.
  • Het recept komt niet zo nauw.
  • Indien tijdens het bakken blijkt dat het beslag te dun of te dik is, voeg eenvoudigweg wat bloem of bier toe.
  • Verhit een pan met olie (slaolie, zonnebloem- of arachideolie).
  • Haal de dunne asperges door het beslag en frituur deze in de hete olie.
  • Wanneer je ziet dat ze mooi bruin worden, draai ze dan (bijvoorbeeld met twee vorken) nog even om zodat ook de andere kant mooi kleurt.
  • Haal met een schuimspaan de gefrituurde asperges uit de olie halen en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier.

Notities

In onze omgeving zijn de meeste Itallianen verzot op ‘fritte’, alles wat gefrituurd wordt. En dan hebben we het niet over de Nederlandse bitterballen, frikandellen of kroketten, nee we hebben het hier over een breed scala van vis, vlees maar met name groenten. Groente wordt in pastella, een beslag, gedompeld en vervolgens gefrituurd. Afhankelijk van het seizoen: wortel, dunne plakken aubergine of courgette, uienringen, paprika, dunne repen knolselderij. Wel heel bijzonder smaken de gefrituurde salieblaadjes.
‘Fritte’ is een typerend voorbeeld van de eenvoudige en povere Friuliaanse keuken. In het zomerseizoen waarin groente volop beschikbaar is – zeker op het platteland waar bijna iedereen een orto, een moestuin, heeft – wordt telkens een andere methode gebruikt om verse producten te verwerken om te vermijden dat je telkens hetzelfde eet.
Asperge-tijd
Het is nu echt de asperge periode. Uiteraard worden hier in Noord-Italië de asperges gegeten op de wijze die we in Nederland kennen, met ham en gekookte eieren soms zelfs met gekookte aardappelen. Of een variant met zalm. Bij vrienden aten we regelmatig de gekookte asperges koud als een soort salade met stukjes gekookt ei met een dressing van olijfolie en balsamico-azijn.
Als échte Limburger (Ad) en geïmporteerde Brabanders eten wij het liefst de dikke exemplaren. Echter, niet alleen aan het einde van het seizoen, ook tussendoor zijn er ook kleinere, dunne asperges te koop. Juist voor dit recept zijn de dunne exemplaren, de ‘minder goede’ en daarmee goedkopere asperges heel goed te gebruiken.

Rotolini con purè di patate e sedano rapa

Rotolini con purè di patate e sedano rapa

Knolselderij-puree rolletjes /
Een simpel bijgerecht met zowel aardappelen als groente. Past perfect bij ‘stevige’ vleesgerechten, bijvoorbeeld rundvleeshachee of wildgerechten.
Recept categorieën: Bijgerecht
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • keukenpapier
  • slagroomspuit

Ingrediënten

  • ½ kleine knolselderij
  • 4 aardappels
  • 1 eetlepel(s) margarine
  • 1 bouillonblokje
  • peper & zout

Instructies

  • Maak de knolselderij schoon (verwijder de ‘kontjes’ en de grove schil).
  • Halveer de knolselderij en snij met een scherp groot mes of een vleeswarenmachine ongeveer 12 zeer dunne plakken (3 per persoon).
  • Snij het overgebleven deel van de knolselderij in kleine stukken.
  • Schil de aardappelen en kook deze met de stukjes knolselderij gaar.
  • Kook ondertussen in een pan water met een bouillonblokje de plakken knolselderij in 5 minuten gaar.
  • Laat de plakken op een paar vellen keukenpapier uitlekken.
  • Voeg een eetlepel margarine en peper & zout toe aan de gekookte aardappelen en knolselderij en pureer het geheel tot een smeuïge massa.
  • Verdeel de puree over de plakken knolselderij en maak er rolletjes van.
  • Of vorm in je ene hand een conisch achtig ‘ijshoorntje’ en vul deze met een met puree gevulde slagroomspuit.
  • Verwarm de rolletjes in de oven of magnetron voordat ze geserveerd worden.

Notities

In feite is het gewoon puree, maar op een bijzondere manier geserveerd. Het oog wil ook wat….
Gezien de voorbereidingen is het raadzaam om dit bijgerecht ruim van te voren klaar te maken en later in oven of magnetron op te warmen. Sowieso makkelijk wanneer je een deel van je etentje zelfs een dag van te voren kunt klaarmaken.

Berliner bollen

Berliner bollen

Recept categorieën: Gebak
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram wit tarwebloem
  • 1 zakje gist
  • 100 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 afgestreken theelepel zout
  • ¼ liter melk
  • 100 gram boter gesmolten
  • 2 eieren

Instructies

  • Kneed de ingrediënten tot een smeuïge massa en laat die op een warme plaats staan tot het volume is verdubbeld.
  • Zet de mixer op de hoogste stand en kneed hiermee nogmaals goed door.
  • Rol het deeg op een werkblad uit tot een lap van 1/2 cm dik en steek daar met een glas of kopje ronde plakjes van 5-7 cm doorsnee uit.
  • Leg de schijfjes op een met bloem bestrooide bakplaat en laat ze nogmaals ± 20
  • Bak de Berliner bollen in een frituurpan met plantaardig vet of plantaardige olie aan beide kanten goudbruin.
  • Neem ze met een schuimspaan uit de pan, laat ze op keukenpapier uitlekken en rol ze dan in suiker.
  • U kunt de Berliner bollen met jam vullen.
  • Doe de jam in een slagroomspuit, plaats een puntig mondje aan de voorkant van de spuit en spuit de jam aan de zijkant van de bollen naar binnen.
  • U kunt voor de Berliner bollen ook een ander deeg maken (makkelijker ensneller klaar).
  • Hier volgt het recept:
  • Kwark-oliedeeg
  • 250 gr magere kwark
  • 6 eetlepels melk
  • 1 ei
  • 8 eetlepels zonnebloemolie
  • 100 gr (4 eetlepels) suiker
  • 400 gr wit tarwebloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • Roer de kwark met een mixer glad.
  • Meng de bloem en het bakpoeder door elkaar en roer de helft hiervan door de
  • kwark.
  • Klop er de melk, het ei, de zonnebloemolie en de suiker door, voeg de rest
  • van het bloemmengsel toe en kneed het geheel goed door.
  • Ga verder te werk als boven beschreven; alleen hoeft dit deeg niet te rusten

Notities

Hier volgt het recept:
  • Kwark-oliedeeg
  • 250 gr magere kwark
  • 6 eetlepels melk
  • 1 ei
  • 8 eetlepels zonnebloemolie
  • 100 gr (4 eetlepels) suiker
  • 400 gr wit tarwebloem
  • 1 zakje bakpoeder
Bereinding
  • Roer de kwark met een mixer glad.
  • Meng de bloem en het bakpoeder door elkaar en roer de helft hiervan door de
  • kwark.
  • Klop er de melk, het ei, de zonnebloemolie en de suiker door, voeg de rest
  • van het bloemmengsel toe en kneed het geheel goed door.
  • Ga verder te werk als boven beschreven; alleen hoeft dit deeg niet te rusten