Pollo tonnato

kip-tonijntaartje
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Vis
Land van herkomst: Italië
Porties: 2
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ kippenbouillontablet
  • 2 kipfilets
  • 1 blikje tonijn naturel 180 gr, John West
  • 2 theelepel citroensap
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel slagroom
  • 2 eetlepels kappertjes potje, Grand'Italia
  • zout
  • 12 sprietjes bieslook
  • 8 blaadjes sla
  • (vers)gemalen zwarte peper

Instructies

  • Breng in een steelpan 1/2 liter water aan de kook.
  • Snijd de kipfilet in blokjes.
  • Verkruimel het bouillontablet boven het kokende water en kook de kipfilet hierin in ± 5 minuten gaar.
  • Neem de kip uit de pan en laat afkoelen.
  • Giet de tonijn af.
  • Maal in een keukenmachine de kip, de tonijn, 1 theelepel citroensap, de mayonaise, de slagroom en 1 eetlepel kappertjes grof en breng op smaak met zout en peper.
  • Knip de bieslook erboven fijn en schep die erdoor.
  • Was de sla en dep hem met keukenpapier droog.
  • Steek met een uitsteekvormpje 8 rondjes uit de sla.
  • Zet het vormpje midden op een bord en leg er een slarondje in.
  • Schep er 1/8 deel van het tonijnmengsel in en strijk dat glad.
  • Leg hierop weer een slarondje, schep er weer 1/8 deel van het tonijnmengsel in en strijk het glad.
  • Maak op de zelfde manier op 3 andere borden elk taartje.
  • Garneer met de rest van de kappertjes.

Gevulde pestotomaatjes

Recept categorieën: Hapjes, Koude Hapjes
Land van herkomst: Italië
Porties: 8 stuks
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 8 kerstomaten niet al te kleine
  • 4 eetlepels pesto uit een potje of zelfgemaakt
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 8 basilicumblaadjes

Instructies

  • Snijd het kapje van de tomaatjes, hol de tomaatjes uit, bestrooi de binnenkant met wat zout en laat ze ± 10 minuten omgekeerd op keukenpapier uitlekken.
  • Roer de crème fraîche en de kaas door de pesto en vul de tomaatjes hiermee.
  • Garneer ze met een blaadje basilicum.

Tomaat en courgette uit de oven

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
wachten50 minuten
Totale tijd1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Amuse, Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
calorieën: 175kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram courgette Niet te groot die zijn waterig
  • zout
  • 50 g pecorino kaas stukje
  • 2 sneetjes witbrood oud
  • 2 takjes tijm
  • 3 takjes peterselie
  • peper
  • 4 romatomaten
  • 2 ½ eetlepel(s) olie

Instructies

Voorbereiden

  • Courgettes in plakken snijden en met zout bestrooien.
  • Courgette ca. 15 minuten laten uitlekken in vergiet (het zout onttrekt vocht uit de courgette).
  • Intussen korstjes van pecorino snijden en de kaas fijn raspen.
  • Korstjes van brood afsnijden en brood verkruimelen.
  • Blaadjes tijm van takjes rissen.
  • Broodkruim, tijm, 2 eetlepels pecorino en 2 eetlepels olie door elkaar scheppen.
  • Peterselie erboven fijn knippen, mengsel met peper op smaak brengen.
  • Tomaten wassen en in plakjes snijden.
  • Ovenschaal met rest van olie invetten.
  • Plakjes courgette droogdeppen met keukenpapier.
  • Helft van courgetteplakjes in ovenschaal leggen.
  • Plakjes tomaat hierover verdelen.
  • Rest van pecorino en wat peper erover strooien.
  • Resterende courgetteplakjes erop leggen en wat peper erover verdelen.

Bereiden

  • Oven voorverwarmen op 175 ºC of gasovenstand 4.
  • Broodkruimmengsel over courgette strooien.
  • Schotel in de oven in ca. 35 minuten gaar en iets bruin laten worden.
  • Serveren met risotto of tortellini met kaas.

Nutrition

Calories: 175kcal | koolhydraten: 13g | Protein: 8g | Vet: 10g

Kerststolletje met cranberry basilicum en kastanje

Recept categorieën: Broodjes
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 75 g rozijnen
  • 75 g cranberrys gedroogde gezoete
  • 50 g walnoten gebroken
  • 20 blaadjes basilicum
  • 1 tl. Citroenrasp
  • 15 g zout
  • 450 gram witte bloem
  • 12 g gedroogde gist
  • 125 g kastanje puree gezoete
  • ½ dl rum
  • 50 g boter
  • 200 g amandelspijs
  • 1 ei
  • poedersuiker

Instructies

  • In een kom heet water de rozijnen ca. 5 minuten weken en daarna afgieten.
  • Vervolgens droogdeppen met keukenpapier.
  • In een andere kom de bloem, zout en het gist mengen.
  • Een kuiltje maken en daarin 2½ dl lauw water boter en de rum goed mengen en kneden.
  • Meng de citroenrasp en de kastanjepuree en voeg dit toe aan het deeg.
  • Blijven kneden tot een soepel deeg ontstaat.
  • Vervolgens toevoegen: krenten, basilicum en de cranberry en het geheel tot een bal kneden.
  • 10 minuten laten rusten met een doek erover.
  • Dan even kort doorkneden en in 5 ballen verdelen.
  • Laten rijzen in de combi steamer in 10 min. met 100% vocht en op 45 graden.
  • Intussen bakplaat invetten en bestrooien met bloem.
  • Deeg langwerpig vormen en uitdrukken tot 3 cm dikte.
  • In het midden met houten lepel brede gleuf maken.
  • Hierin de amandelspijs in rolletjes leggen.
  • Deeg dubbelslaan, bovenste gedeelte iets kleiner dan het onderste gedeelte en bestrijken met ei.
  • Op bakplaat leggen en Ca. 30 minuten laten rijzen met 100% vocht en op 45 graden.
  • Het geheel in de combi-sttomoven laten staan en in 30 min. afbakken op een temperatuur van 200 graden met 30% vocht.
  • De stol is gaar als hij hol klinkt als erop getikt wordt.
  • Op de bakplaat laten afkoelen en dik bestrooien met gezeefde poedersuiker.

Gebakken kabeljauw met zuurkool, aardappelsaus en gedroogd Zeeuws spek

Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Groenten, Vis
Porties: 4
calorieën: 505kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 grote aardappels
  • 1 eetlepel(s) roomboter
  • 400 ml visbouillon van tablet of 1 pot visfond (a 380 ml)
  • 75 g Zeeuws spek dungesneden
  • 1 sjalot
  • 6 eetlepel(s) olijfolie
  • 400 ml runderbouillon (van tablet)
  • 400 ml appelsap
  • 16 olijven zonder pit
  • 1 theelepel gembersiroop (of vocht uit potje gemberbolletjes)
  • 1 eetlepel(s) witte wijnazijn
  • 300 g zuurkool naturel (pak a 500 g)
  • 1 laurierblaadje
  • 1 jeneverbes
  • 2 eetlepel(s) bloem
  • 2 kabeljauwhaasjes (of 500 g kabeljauwfilet, in 4 gelijke stukken)

Instructies

  • Aardappels schillen, in stukken snijden, wassen en in visbouillon in 15 min. gaarkoken.
  • Met staafmixer of keukenmachine heel kort pureren (als machine te lang draait wordt saus taai).
  • Saus verdunnen met wat extra bouillon, tot roomdikte. Boter erdoor roeren.
  • Oven voorverwarmen op 150 °C.
  • Spek op bakplaat leggen en in oven in 15 min. droog en krokant uitbakken.
  • Spek met keukenpapier droogdeppen en vetste stukken verwijderen, zodat krokante deel overblijft.
  • Spek door zeef fijnwrijven.
  • Sjalot pellen, fijnsnipperen en in 2 el olie fruiten en afblussen met vleesbouillon en helft van appelsap.
  • Vocht tot 8 el (ca. 125 ml) laten inkoken.
  • Olijven fijnhakken en door sjalot roeren.
  • Gembersiroop, azijn en 2 el olie toevoegen en tot dressing kloppen.
  • Zuurkool verwarmen met rest van appelsap, laurier en jeneverbes.
  • Bloem op plat bord strooien.
  • Kabeljauw aan beide zijden bestrooien met zout en peper en 1 kant in bloem drukken.
  • In koekenpan met antiaanbaklaag 2 el olie verhitten. Vis in 4-5 min. op bebloemde kant krokant en bruin bakken, met spatel voorzichtig omdraaien en nog 1 min. op andere zijde bakken.
  • Intussen aardappelsaus heel zachtjes verwarmen.
  • Op vier warme borden 'spiegel' van saus maken: kwart van aardappelsaus in midden scheppen en met lepel tot cirkel uitstrijken.
  • Spekgruis erover strooien.
  • Zuurkool met schuimspaan uit pan nemen en goed laten uitlekken.
  • Laurier en jeneverbes verwijderen.
  • Op elk bord kwart van zuurkool draperen.
  • Kabeljauw op zuurkool leggen en (aan tafel) olijvenvinaigrette over kabeljauw scheppen.

Nutrition

Calories: 505kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 33g | Vet: 31g

Zalmpakketjes met spinazie en sperzieboontjes

Recept categorieën: Vis, Zalm
Porties: 2
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 zalm moten van 200 g (vers of diepvries)
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 2 bosuitjes
  • 125 ml crème fraîche
  • citroensap
  • olijfolie
  • 250 g bladspinazie verse
  • versgemalen peper
  • zeezout
  • 200 g sperzieboontjes verse
  • 6 plakjes ontbijtspek

Instructies

  • Indien zalm uit de vriezer wordt gebruikt (gaat prima!) zorg er dan voor dat deze ontdooid is.
  • Dep eventueel vocht weg met wat keukenpapier.
  • Verwarm de oven voor op 175ºC.
  • Ontdooi de plakjes bladerdeeg minimaal 5 minuten zodat ze vouwbaar zijn.
  • Rol 2 plakjes deeg wat uit, zodat ze aan de randen 1 cm. groter zijn.
  • Snijd de bosuitjes in fijne ringetjes en roer deze door de crème fraîche.
  • Doe er een klein beetje citroensap bij.
  • Verhit in een wok een beetje olijfolie en bak hierin de spinazie totdat deze slap is.
  • De spinazie moet flink slinken.
  • Knip een ruim stuk bakpapier, zodat er een plakje bladerdeeg op kan worden gelegd.
  • Neem een plakje bladerdeeg, leg dit op het bakpapier en prik er gaatjes in met een vork.
  • Bestrijk het bladerdeeg met een flinke laag van het crème-fraîchemengsel, maar laat de randen vrij.
  • Wrijf de zalm in met wat versgemalen peper, (zee)zout en citroensap en leg deze op het bladerdeeg.
  • Bedek de zalm bovenop en rondom met wat van de gebakken spinazie.
  • Maak de randjes van het bladerdeeg wat vochtig met water.
  • Pak het grotere plakje bladerdeeg en leg dit over de zalm, zodat het een deksel vormt over het pakketje.
  • Druk de randjes met een vork aan.
  • Maak het andere pakketje op dezelfde manier.
  • Pak de pakketjes aan het bakpapier op en leg ze in een ondiepe ovenschaal.
  • Plaats in de oven en bak ze 15 tot 20 minuten.
  • Wanneer de pakketjes een mooie bruine kleur hebben zijn ze klaar.
  • Snijd, terwijl de pakketjes in de oven staan, de puntjes van de boontjes, was ze en kook ze beetgaar.
  • Giet ze af en laat even afkoelen.
  • Vorm van de gekookte sperzieboontjes bundeltjes, wikkel deze in plakjes ontbijtspek en bak deze op een laag vuur in een pan met weinig boter enkele minuten.

Notities

Lekker met notenrijst of aardappelgratin.

Varkensribben gelakt met honing, whisky en cacao

Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 varkensribben
  • 300 g honing
  • 3 dl whisky
  • ½ blikje Red Bull
  • 2 eetlepel(s) cacaopoeder
  • 1 rode peper
  • 50 g Grof zeezout
  • enkele takjes verse tijm
  • 2 dl olijfolie

Voor de chips:

Instructies

  • Meng alle ingrediënten, behalve de varkensribben, goed door elkaar.
  • Bak de ribben in een pan en bestrijk ze daarna met de marinade.
  • Laat zo?n 30 minuten verder garen in de oven op 180°C.
  • Bestrijk ze om de vijf minuten overvloedig met de marinade.
  • Snijd voor de chips de aardappelen in fijne plakjes en bak ze goudbruin in een frietpan op 170°C.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en strooi er zout overheen.

Pikante speklapjes met roerbakschotel van andijvie

Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook
  • 500 g magere speklapjes zonder zwoerd
  • 4 eetlepel(s) ketjap manis
  • enkele druppels tabasco
  • 100 g Zeeuws spek vleeswaren
  • 4 eetlepel(s) zonnebloemolie
  • 450 g voorgekookte aardappelblokjes of -plakjes
  • 800 g gesneden andijvie
  • versgemalen peper
  • zout
  • nootmuskaat

Instructies

  • Pers de teentjes knoflook boven de speklapjes.
  • Voeg ketjap en tabasco en 1 eetlepel olie toe en marineer het vlees hier minimaal 15 minuten in.
  • Snijd het Zeeuws spek in smalle reepjes.
  • Dep de speklapjes een beetje droog met keukenpapier.
  • Bak ze in een hete koekenpan goudbruin en gaar in 12 minuten.
  • Verhit 3 eetlepels zonnebloemolie in een wok of hapjespan en bak hierin de aardappelblokjes 5 minuten.
  • Voeg de andijvie toe en bak nog 4 minuten.
  • Schep het Zeeuws spek erdoor en voeg peper, zout (niet te veel i.v.m. het spek) en nootmuskaat toe.
  • Serveer de andijvieschotel met daarop de pikante speklapjes.

Notities

Variatietip:

In plaats van andijvie is paksoi of Chinese kool ook heel geschikt.

Wijnadvies:

Prettige metgezellen zijn warm smakende Côtes du Rhône en Côtes du Ventoux. Passend zijn ook Rioja en Valpolicella (16-18ºC).

Drie in de pan met courgettes

Recept categorieën: Groenten, Pannenkoeken
Land van herkomst: America
Dieët: Vegetarisch
Porties: 2 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g courgette
  • 1 eetlepel(s) zout
  • 2 aardappels 150 g
  • kleine ui of 2 sjalotjes
  • 2 losgeklopte eieren
  • 1 teentje knoflook
  • paar lepels bloem
  • peper
  • ½ theelepel suiker
  • 1 eetlepel(s) verse basilicum of theelepel gedroogde

Instructies

  • Courgette schillen en met de ui grof raspen.
  • Met zout bestrooien en enige tijd laten uitlekken in een vergiet.
  • Afspoelen en droog deppen.
  • De aardappels grof raspen (vlak voor bereiding, anders worden ze bruin).
  • Niet afspoelen, wegens de bindende werking van het aardappelmeel.
  • Door de courgettes roeren samen met de eieren, uitgeperste knoflookteentje, zout, peper, suiker en fijngehakte basilicum.
  • Dan zoveel bloem toevoegen dat een tamelijk stevig beslag wordt verkregen.
  • In een koekenpan een laagje olie van ½ cm verhitten en 3 of 5 koekjes per keer bakken.
  • Eenmaal omkeren als de randjes bruin worden.
  • Laten uitlekken op keukenpapier.

Notities

Info:

Dergelijke 'pnackes' worden in Amerika waar dit recept vandaan komt, opgediend met zure room, yoghurt of appelmoes.

Serveertip:

Lekker met cottage chees met radijs.

Serveertip:

Met een gemengde salade en bruin stokbrood een zomerse maaltijd.

Ansjovispasta met Basilicum

Anchoiade
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Koude Hapjes, Vis
Porties: 6
calorieën: 55kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 blikjes ansjovisfilet in olie
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 4 blaadjes verse basilicum

Instructies

  • Laat de ansjovisfilets uitlekken en leg ze ongeveer 15 minuten in een kom met ruim koud water om de zoute smaak iets te verzachten.
  • Laat de ansjovis vervolgens uitlekken in een zeef en dep ze droog met keukenpapier.
  • Pel en pers de knoflookteentje uit.
  • In een keukenmachine, pureer de ansjovis samen met de knoflook, olijfolie, rode wijnazijn en tomatenpuree tot een smeuïge pasta ontstaat, dit is de Anchoiade.
  • Snijd de basilicumblaadjes in reepjes en meng ze in de draaiende keukenmachine door de Anchoiade.
  • Doe de Anchoiade over in een schaaltje.

Notities

Deze intense ansjovispasta vraagt om een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc. De citrusachtige aroma's van de wijn zullen mooi samengaan met de zoute smaak van de ansjovis en de kruidigheid van de basilicum.

Nutrition

Calories: 55kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 1.5mg | Sugar: 0.5g