Boerenkoolstamppot Speciaal met Pesto

Boerenkoolstamppot Speciaal met Pesto

Een bijzondere twist op de klassieke boerenkoolstamppot, verrijkt met pesto voor een extra smaakdimensie. Deze boerenkoolstamppot speciaal is een voedzaam en hartverwarmend gerecht, perfect voor koude dagen.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 6 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • 50 g boter
  • 750 g boerenkool
  • 1.5 kg aardappels
  • 1 dl melk
  • 1 potje pesto
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Pel en snipper de ui.
  • Verhit de boter in een ruime pan en fruit de ui hierin gedurende 5 minuten tot deze zacht is.
  • Voeg de gewassen boerenkool toe en laat deze al omscheppend slinken.
  • Leg de geschilde en in stukken gesneden aardappelen bovenop de boerenkool, voeg een beetje zout toe en kook alles in ongeveer 25 minuten gaar.
  • Voeg de melk en pesto toe aan de pan en stamp alles door elkaar tot een smeuïge stamppot.
  • Breng de stamppot op smaak met peper en zout naar wens.
  • Serveer de boerenkoolstamppot direct, eventueel met bijgerechten zoals gebakken hamreepjes, groente-zoetzuur, gebakken champignons met rozemarijn, salami met knoflook of gemengde olijven.

Notities

Geef er de volgende bijgerechten bij.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Boerenkoolstamppot met Rookworst en Currysaus

Boerenkoolstamppot met Rookworst en Currysaus

Geniet van een klassieke boerenkoolstamppot, rijk van smaak en perfect voor koude dagen. De toevoeging van currysaus geeft dit traditionele gerecht een verrassende twist, geserveerd met een malse rookworst.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g aardappels
  • 1 bloemkool
  • 1 magere rookworst
  • ¾ dl melk
  • 1 eetlepel boter
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels currysaus
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in vieren.
  • Doe 2 dl water, de boerenkool, aardappelen en zout in een pan en laat het geheel, met het deksel op de pan, ongeveer 20 minuten koken.
  • Leg de rookworst op de aardappelen en kook de boerenkool en aardappelen nog eens ongeveer 10 minuten totdat alles gaar is.
  • Haal de rookworst uit de pan en houd deze warm.
  • Giet de boerenkool en aardappelen af en stamp ze fijn met een stamper.
  • Voeg al roerend de melk en boter toe, en roer er vervolgens de azijn en currysaus doorheen.
  • Laat de stamppot op zacht vuur door en door heet worden en breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de rookworst in gelijke stukken en leg deze bovenop de stamppot.

Notities

lekker met piccalilly of gemengd tafelzuur.
Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een stevige rode wijn zoals een Merlot, die de hartige en licht pittige smaken van het gerecht aanvult.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g

Boerenkoolstamppot met Kaas en Knapperig Spek

Boerenkoolstamppot met Kaas en Knapperig Spek

Deze romige boerenkoolstamppot met stukjes belegen kaas en knapperig spek is een heerlijke variatie op de klassieke stamppot. Het smeltende kaas en de hartige spekjes zorgen voor een extra smaakvolle en troostrijke maaltijd, perfect voor koude dagen.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1.25 kg aardappels
  • 200 g belegen kaas
  • 200 g spekreepjes
  • 650 g boerenkool
  • 1.5 dl melk
  • 2 eetlepels mosterd
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Schil en was de aardappelen.
  • Snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Bak de spekreepjes in een droge koekenpan tot ze knapperig zijn.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier en verkruimel ze daarna.
  • Kook de boerenkool en de aardappelen in weinig water met wat zout in ongeveer 30 minuten gaar.
  • Giet het kooknat af.
  • Verwarm de melk in een kleine pan en roer de mosterd erdoor tot het goed gemengd is.
  • Stamp de aardappelen en boerenkool met een stamper tot een gladde stamppot.
  • Voeg al roerend de verwarmde melk toe.
  • Schep de blokjes kaas door de stamppot, zodat ze lichtjes smelten.
  • Breng de stamppot op smaak met zout en peper naar wens.
  • Strooi de verkruimelde spekreepjes over de stamppot en serveer direct.

Notities

 

Wijnadvies:

Serveer dit gerecht met een glas Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir, die goed past bij de rijke en romige smaken van de stamppot.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Boerenkoolstamppot met Romige Feta en Gebakken Ui

Boerenkoolstamppot met Romige Feta en Gebakken Ui

Deze boerenkoolstamppot met romige feta en gebakken ui biedt een heerlijke vegetarische twist op het traditionele gerecht. De combinatie van hartige boerenkool, zachte aardappelen, en zoute feta maakt dit tot een perfect verwarmend diner.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 700 g aardappels
  • 250 g boerenkool
  • 150-200 g feta
  • 1 ui
  • Melk naar behoefte
  • Zout naar smaak
  • Boter om te bakken

Instructies

  • Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze samen met de boerenkool en wat zout gaar in een grote pan.
  • Pel de ui en snijd deze in dunne ringen.
  • Verhit een beetje boter in een koekenpan en bak de uiringen lichtbruin.
  • Snijd de feta in kleine blokjes.
  • Giet de aardappelen en boerenkool af en stamp ze samen met een scheutje melk tot een smeuïge stamppot.
  • Roer de gebakken uiringen en de blokjes feta door de stamppot.
  • Breng de stamppot op smaak met extra zout indien nodig, en serveer direct.

Notities

 
Wijnadvies:
Deze stamppot gaat goed samen met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichtzoete Riesling, die de zoute feta en de hartige boerenkool in balans brengen.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 3g | Sugar: 3g

Boerenkoolstamppot met Paddenstoelen en Cashewnoten

Boerenkoolstamppot met Paddenstoelen en Cashewnoten

Deze boerenkoolstamppot van Astrid Veltman combineert de rijke smaken van oesterzwammen, kastanjechampignons en knapperige cashewnoten met romige aardappelen en boerenkool. Een perfecte, voedzame maaltijd voor koude dagen met een verrassende twist.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1.5 kg aardappels
  • 600 g boerenkool
  • 1 ui
  • 1 bak oesterzwammen
  • 1 bak kastanjechampignons
  • 150 g cashewnoten
  • 1 eetlepel boter
  • 1 dl melk
  • 1 eetlepel mosterd
  • 50 g oude kaas
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze samen met de boerenkool in weinig water met zout in ongeveer 30 minuten gaar.
  • Snipper intussen de ui en roerbak deze in de boter gedurende 5 minuten samen met de oesterzwammen en kastanjechampignons.
  • Hak 2/3 van de cashewnoten fijn.
  • Giet de aardappelen en boerenkool af en stamp ze fijn tot een gladde stamppot.
  • Voeg de melk toe en meng goed door om een smeuïge textuur te verkrijgen.
  • Schep de gebakken ui, paddenstoelen, gehakte cashewnoten, mosterd en geraspte oude kaas door de stamppot.
  • Breng op smaak met peper en zout naar wens.
  • Garneer eventueel met de resterende hele cashewnoten en serveer direct.

Notities

 
Wijnadvies:
Deze stamppot combineert uitstekend met een kruidige rode wijn zoals een Côtes du Rhône of een Malbec, die de aardse smaken van de paddenstoelen en de hartige kaas complimenteert.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Boerenkoolstamppot met Ambachtelijke Rookworst

Boerenkoolstamppot met Ambachtelijke Rookworst

Deze klassieke boerenkoolstamppot met ambachtelijke rookworst en reuzel is een hartige en stevige maaltijd, perfect voor de koude wintermaanden. De rijke smaak van de rookworst gecombineerd met de zachte aardappelen en boerenkool maakt dit tot een echte Nederlandse favoriet.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 grote bloemkolen
  • 500 g aardappels
  • 1 ambachtelijk gemaakte rookworst
  • 30 g reuzel
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Stroop het groene blad van de nerven van de bloemkool, was het goed en kook het enkele minuten in water.
  • Giet daarna af en hak de kool fijn.
  • Leg de aardappelen in een pan met voldoende water zodat ze bijna onderstaan.
  • Breng het water met de aardappelen aan de kook en leg vervolgens de helft van de gehakte boerenkool op de aardappelen.
  • Leg de rookworst bovenop de boerenkool en dek dit af met de resterende helft van de boerenkool.
  • Strooi een snufje zout over de kool en laat het geheel ongeveer 45 minuten zachtjes koken.
  • Controleer regelmatig of er nog voldoende water in de pan zit.
  • Zodra de aardappelen en boerenkool gaar zijn, haal de rookworst uit de pan.
  • Voeg de reuzel toe aan de pan en stamp de boerenkool en aardappelen goed door elkaar tot een smeuïge stamppot.
  • Breng de stamppot op smaak met peper en eventueel extra zout naar wens.
  • Snijd de rookworst in plakken en serveer deze naast of bovenop de stamppot.

Notities


Wijnadvies:
Deze stevige stamppot gaat goed samen met een robuuste rode wijn zoals een Bordeaux of een Syrah, die de hartige smaken van de rookworst en boerenkool complimenteert.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Boeren Andijviestamppot met Casselerrib en Spekjes

Boeren Andijviestamppot met Casselerrib en Spekjes

Deze boeren andijviestamppot is een hartig en stevig gerecht met krokante spekjes, romige Bulgaarse yoghurt en smaakvolle casselerrib. Een heerlijk ouderwetse maaltijd voor koude dagen, perfect met een vleugje grove mosterd.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1.5 kg aardappels
  • 75 g boter
  • liter Bulgaarse yoghurt
  • 250 g ontbijtspek
  • 450 g andijvie
  • 200 g ongekookte casselerrib in plakken van 1 cm (50 g per plak)
  • Gefruite uitjes Conimex
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in water met zout in ongeveer 25 minuten gaar en giet ze af.
  • Stamp de aardappelen fijn met de boter, yoghurt, zout en peper.
  • Bak intussen de spekjes uit in een droge koekenpan tot ze knapperig zijn.
  • Meng de fijngesneden andijvie en de spekjes door de aardappelpuree.
  • Kook de casselerrib zachtjes in water gedurende ongeveer 15 minuten.
  • Leg de casselerrib op de stamppot en warm het geheel met het deksel op de pan nog ongeveer 10 minuten op zacht vuur door.
  • Garneer de stamppot met gefruite uitjes en serveer met grove mosterd voor extra smaak.

Notities

Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een stevige rode wijn zoals een Pinot Noir of een kruidige Merlot, die goed past bij de hartige smaken van spek en casselerrib.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 3g | Sugar: 6g

Blote Kindertjes in het Gras – Stamppot van Snijbonen en Witte Bonen

Blote Kindertjes in het Gras - Stamppot van Snijbonen en Witte Bonen

Blote kindertjes in het gras, een nostalgisch Nederlands gerecht, combineert de hartige smaken van witte bonen en snijbonen, geserveerd met een sappige rookworst. Perfect voor een koude winterdag.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Land van herkomst: Noort Brabant
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 g witte bonen
  • 1 kg snijbonen liefst uit het zout, anders uit blik of pot
  • 1 rookworst of kookworst
  • 25 g boter
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Week de witte bonen een nacht in water.
  • Breng de bonen de volgende dag in het weekwater aan de kook en laat ze 45-60 minuten zachtjes koken tot ze gaar zijn.
  • Als u snijbonen uit het zout gebruikt, spoel ze dan goed af of laat ze een half uur in water staan om het zout te verwijderen.
  • Voeg de snijbonen bij de witte bonen en leg de rookworst bovenop de bonen.
  • Sluit de pan met een deksel en laat alles ongeveer 20 minuten doorkoken, totdat de snijbonen zacht zijn en de rookworst goed doorgewarmd is.
  • Haal de rookworst uit de pan en snijd hem in stukken.
  • Giet het overtollige vocht af en roer een klontje boter door de stamppot.
  • Breng de stamppot op smaak met peper en eventueel zout (indien nodig).
  • Serveer de in plakken gesneden rookworst naast de stamppot.

Notities

Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een stevige, droge witte wijn zoals een Chardonnay, die goed past bij de hartige en volle smaken van de bonen en rookworst.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Blote Billetjes in het Gras – Brabantse Snijbonenstamppot met Braadworst

Blote Billetjes in het Gras - Brabantse Snijbonenstamppot met Braadworst

Blote billetjes in het gras, een klassieke Brabantse stamppot, combineert romige aardappelpuree met snijbonen en witte bonen, geserveerd met sappige braadworstjes. Een perfect verwarmend gerecht voor de koudere dagen.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Noort Brabant
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 2 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g aardappels
  • 300 g panklare snijbonen
  • 2 braadworstjes
  • 25 g boter
  • 1 potje witte bonen 350 g
  • ¼ dl melk
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes.
  • Kook de aardappelen en de snijbonen samen in een pan met weinig water en zout in ongeveer 15 minuten gaar.
  • Prik de braadworstjes met een vork hier en daar in.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de braadworstjes in ongeveer 10 minuten bruin en gaar.
  • Spoel de witte bonen in een zeef onder koud stromend water af en laat ze goed uitlekken.
  • Giet de aardappelen en snijbonen af en stamp ze met een pureestamper fijn.
  • Roer zoveel melk door de puree dat een smeuïge massa ontstaat.
  • Schep het bakvet van de braadworstjes en de witte bonen door de stamppot en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de stamppot op 2 borden en leg de braadworstjes erop.

Notities

Wijnadvies:
Deze stamppot past goed bij een volle, kruidige rode wijn zoals een Shiraz, die de hartige smaken van de braadworst en de romige stamppot aanvult.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Bloemkoolstamppot met Romige Walnotensaus

Bloemkoolstamppot met Romige Walnotensaus

Een heerlijke vegetarische bloemkoolstamppot met een romige walnotensaus. Deze voedzame en smaakvolle combinatie van aardappelen, bloemkool en walnoten is perfect voor een verwarmend diner op koude dagen.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Stoofpot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1.25 kg aardappels
  • 1 bloemkool
  • 80 g boter
  • 75 g walnoten
  • 30 g bloem
  • 2.5 dl kruidenbouillon van tablet
  • ½ eetlepel zoete sojasaus ketjap manis
  • ½ theelepel ketoembar gemalen koriander
  • 1 eetlepel fijngesneden selderij
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in water met zout in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Verhit 15 g boter in een pan en bak de gehakte walnoten lichtbruin.
  • Zet ze apart.
  • Smelt 30 g boter in een kleine sauspan, roer de bloem erdoor en laat dit mengsel 3 minuten garen.
  • Voeg de bouillon toe en breng de saus al roerend aan de kook.
  • Laat de saus nog 2 minuten zachtjes koken tot hij dikker wordt.
  • Roer de gebakken walnoten door de saus en breng deze op smaak met peper en de zoete sojasaus.
  • Kook de bloemkoolroosjes in een aparte pan tot ze gaar zijn.
  • Stamp de aardappelen samen met de bloemkool en 25 g boter fijn tot een gladde stamppot.
  • Meng de ketoembar en fijngesneden selderij door de stamppot en breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de stamppot over 4 borden en vorm deze met behulp van 2 messen tot een driehoekige vorm.
  • Garneer met enkele hele walnoten en serveer met de warme walnotensaus.

Notities

Wijnadvies:

Combineer dit gerecht met een droge witte wijn zoals een Chardonnay, die goed past bij de romige en nootachtige smaken van de walnotensaus en bloemkool.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 4g