Marokkaanse balletjes met knoflooksaus

Marokkaanse balletjes met knoflooksaus

Snel te maken
Recept categorieën: Hapjes, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Marokko
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 30 g couscous
  • 250 g rundergehakt
  • 1 sjalot fijngehakt
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepel(s) verse munt in reepjes
  • mespunt kaneel
  • cayennepeper
  • 150 ml knoflooksaus

Instructies

  • Couscous 5 minuten in 50 ml kokend water wellen.
  • In kom gehakt, gewelde couscous, sjalot, knoflook, munt en kaneel door elkaar kneden.
  • Pittig op smaak brengen met zout en cayennepeper.
  • Van gehakt 20-24 balletjes vormen.
  • Aan tafel telkens gehaktballetje aan fonduevork steken en in hete olie in 4 minuten bruin en gaar bakken.
  • Knoflooksaus erbij serveren.

Notities

Tip:
Variatietip:
Meng wat fijngesneden zuidvruchten door het gehakt, bijvoorbeeld twee gewelde
abrikozen en twee dadels.
Serveer bij de Marokkaanse balletjes geroosterde shoarmabroodjes, in vieren gesneden.

Ayam setan

Ayam setan

Pittige Duivelse Kip
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 hele kip schoongemaakt
  • 2 ons rode pepers of 1 ons rawit kleine pepertjes, naar smaak (minder voor minder pittig)
  • 2 grote uien fijn gesneden
  • 7 teentjes knoflook fijn gesneden
  • ½ glas mosterd
  • ½ glas ketjap manis zoete ketjap
  • 2 kopjes water
  • 100 gram boter
  • Zout en een snufje suiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Spoel de kip grondig af onder koud water en dep droog.
  • Wrijf de kip in met zout.
  • Plaats de kip op een rooster en laat deze halfgaar roosteren in de oven.
  • Terwijl de kip gaart, bereid je de marinade voor.
  • Maal de rode pepers of rawit, uien en knoflook fijn in een keukenmachine of hakmolen.
  • Doe het mengsel in een kom en voeg de overige ingrediënten toe: water, ketjap, mosterd, zout, peper en suiker.
  • Mix tot een marinade.
  • Wentel de halfgare kip grondig in de marinade.
  • Leg er wat stukjes boter bovenop.
  • Zet de oven terug naar 180 graden Celsius en laat de kip nog 45 minuten garen tot deze volledig gaar is.

Notities

Serveertips:

Serveer de Ayam Setan op een schaal en garneer met fijngesneden lente-uitjes. Perfect te combineren met warme rijst.

Chocolade-Pistache Truffels

Chocolade-Pistache Truffels

Een heerlijk, eenvoudig te maken truffelballetje van chocolade verrijkt met gehakte pistachenootjes voor een verrukkelijke smaakbeleving.
Recept categorieën: Chocolade, Noten
Land van herkomst: Arabisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 75 gram zachte roomboter
  • 75 gram poedersuiker
  • ½ koffielepel vanille-essence
  • 200 gram pure chocolade
  • 75 gram fijngemalen pistachenootjes
  • 1 handvol grofgehakte pistachenootjes

Instructies

  • Roer de zachte roomboter romig in een kom en meng er de poedersuiker en vanille-essence doorheen.
  • Smelt de pure chocolade "au bain marie" in een kom boven een pan met kokend water of smelt het al roerend in een pannetje op laag vuur.
  • Je kunt de chocolade ook smelten in de magnetron.
  • Voeg geleidelijk de botercrème en de fijngemalen pistachenootjes toe aan de gesmolten chocolade.
  • Roer goed en laat het mengsel vervolgens afkoelen.
  • Zet het daarna kort in de koelkast.
  • Maak kleine balletjes van het chocolade-pistachemengsel en rol ze door de grofgehakte pistachenootjes.

Notities

Laat deze heerlijke chocolade-pistache truffels opstijven in de koelkast en geniet van een smaakvolle traktatie als dessert of als zoete lekkernij bij de koffie.

Frisse Chocolademacarons

Frisse Chocolademacarons

Een eigentijdse twist op het populaire Franse koekje, de macaron. Met een basis van amandelkoekjes, doordrenkt met cacao en gevuld met een heerlijke chocolade ganache. Deze chique lekkernijen zijn niet alleen een traktatie voor het oog, maar ook voor de smaakpapillen. Laten we samen deze vernieuwde versie bereiden!
inclusief droogtijd en afkoelen1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Gebak, Koek
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 eiwitten
  • 200 gram poedersuiker
  • 125 gram amandelpoeder
  • 15 gram cacaopoeder
  • 30 gram kristalsuiker
  • 120 gram pure chocolade
  • 80 gram roomboter
  • 30 gram dikke room
  • Een vleugje rode voedselkleurstof

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
  • Zeef het fijne amandelpoeder, cacaopoeder, en poedersuiker in een kom.
  • Klop de eiwitten in een kom en voeg geleidelijk suiker toe terwijl ze stijf worden.
  • Voeg de rode voedselkleurstof toe aan de stijve eiwitten en meng goed.
  • Vouw voorzichtig het amandel-cacao-poedersuikermengsel door de stijve eiwitten tot een gladde massa.
  • Leg bakpapier op een bakplaat en spuit gelijke bolletjes van het mengsel op ruime afstand van elkaar.
  • Laat de bolletjes 30-45 minuten 'drogen' totdat er een licht korstje op komt.
  • Plaats een tweede bakplaat onder de bakplaat met macarons en bak 10 minuten in de voorverwarmde oven, met de ovendeur op een kier.
  • Bereid ondertussen de vulling: smelt pure chocolade, roomboter en room au bain-marie of in de magnetron, roer goed door en laat afkoelen.
  • Nadat de macarons uit de oven zijn gehaald, giet voorzichtig wat water onder het bakpapier om ze gemakkelijk te kunnen verwijderen.
  • Laat alles goed afkoelen.
  • Chocolade Ganache Vulling:
  • Smelt de pure chocolade, roomboter en room tot een luchtige ganache.
  • Laat de ganache afkoelen.
  • Doe de ganache in een spuitzak of gebruik een lepeltje om een beetje ervan op een macaron te spuiten of scheppen.
  • Plak een tweede macaron erbovenop.

Notities

Geniet van deze vernieuwde chocolademacarons!

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 5g | Vet: 15g | Sugar: 15g

Appelen in zandtaartdeeg

Appelen in zandtaartdeeg

Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 4 stuks
Calories: 360kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de appelen:

  • 6 middelgrote appels
  • Suiker
  • Kaneel
  • Rozijnen
  • Abrikozenjam
  • Eigeel

Voor het deeg:

  • 200 gram bloem
  • 125 gram boter of margarine
  • 100 gram basterdsuiker
  • ½ ei
  • 1 pakje vanillesuiker
  • Snufje zout

Instructies

  • Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor.
  • Vul de holten van de appels met een mengsel van suiker, kaneel en rozijnen.
  • Meng in een kom de boter met de bloem, voeg het halve ei, basterdsuiker, vanillesuiker en een snufje zout toe.
  • Roer tot alles goed gemengd is.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een lap van ongeveer ½ cm dik.
  • Snijd met een mes of een gekarteld wieltje reepjes van ongeveer 1½ cm breed en ter lengte van de omtrek van de appel uit.
  • Leg twee deegreepjes kruislings over elkaar.
  • Plaats een gevulde appel in het midden en vouw de deegreepjes om de appel zodat ze elkaar raken.
  • Steek kleine rondjes uit het overgebleven deeg en leg deze bovenop de appels.
  • Bestrijk het deeg met eigeel.
  • Plaats de appels op een ingevet bakblik en bak ze in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 20 minuten, tot het deeg goudbruin en gaar is.
  • Bestrijk het warme deeg met wat abrikozenjam.

Nutrition

Calories: 360kcal

Moskovische tulband

Moskovische tulband

Een feestelijke lekkernij
Recept categorieën: Cake, Zuidvruchten
Land van herkomst: Rusland
Servings: 4 personen
Calories: 330kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 80 gram krenten
  • 80 gram rozijnen
  • Een beetje bloem voor het bestuiven van de rozijnen en krenten
  • 80 gram harde boter
  • 100 gram bloem
  • Snufje zout
  • 4 eieren
  • 80 gram poedersuiker
  • Franse vruchtjes voor garnering

Instructies

  • Was de krenten en rozijnen en dep ze goed droog.
  • Wentel ze door wat bloem.
  • Vet een tulbandvorm en een zandtaartvormpje in en bestuif ze met bloem.
  • Snijd de harde boter in kleine stukjes.
  • Meng deze met 100 gram bloem en een snufje zout in een kom.
  • Klop de dooiers van 4 eieren met 80 gram poedersuiker schuimig.
  • Klop de eiwitten apart stijf.
  • Schep voorzichtig alles door elkaar.
  • Vul de beide vormen tot maximaal 3/4 met dit beslag.
  • Plaats de vormen op een rooster in een voorverwarmde oven en laat het beslag rijzen en goudbruin worden.
  • Haal het kleine zandtaartvormpje er na 20 minuten uit en de grote tulbandvorm na 45 minuten.
  • Laat het gebak afkoelen.
  • Plaats het kleine taartje op de grote tulband, bestrooi het geheel met poedersuiker en garneer met Franse vruchtjes.

Notities

De exacte voedingswaarden kunnen variëren op basis van de gebruikte ingrediënten en de exacte portiegrootte

Nutrition

Calories: 330kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 7g | Vet: 14g

Prinsessentaart

Prinsessentaart

Prinsessentaart is een klassieke en weelderige lekkernij.
Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ronde cake zelfgemaakt of gekocht
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetlepels suiker
  • 100 gram frambozenjam
  • 200 gram groene marsepein
  • Poedersuiker voor bestuiven
  • Eetbare decoraties bijv. bloemetjes van suiker

Instructies

  • Snijd de ronde cake horizontaal doormidden, zodat je twee gelijke lagen hebt.
  • Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en suiker.
  • Smeer een laag frambozenjam op een van de cakeplakken en bedek deze vervolgens met een royale laag van de opgeklopte slagroom.
  • Leg de andere cakeplak erbovenop.
  • Bedek de bovenkant en zijkanten van de cake met een dunne laag frambozenjam en vervolgens met een dunne laag slagroom.
  • Rol de groene marsepein uit tot een dunne lap groot genoeg om de taart volledig te bedekken.
  • Leg de marsepein over de taart en snijd het overtollige marsepein aan de onderkant weg.
  • Versier de bovenkant van de taart met eetbare decoraties en bestuif de taart met poedersuiker voor een mooie finish.
  • Laat de taart even koelen in de koelkast voordat je hem serveert.
  • Snijd de taart in 4 gelijke stukken en geniet van deze heerlijke traktatie!

Notities

Dit recept is een basisprincipe voor een prinsessentaart. Je kunt variëren met de vulling, decoraties en kleuren marsepein naar smaak en voorkeur. Veel plezier met het maken ervan!

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 25g | Sugar: 25g

Vanille Verjaardagstaart

Vanille Verjaardagstaart

Recept categorieën: Taart, Tractaties
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de taart:

  • 100 gram boter op kamertemperatuur
  • 100 gram suiker
  • 2 eieren
  • 100 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Een snufje zout

Voor de topping/glazuur:

  • 125 ml slagroom
  • 100 gram witte chocolade of naar smaak
  • Verse bessen of vruchten naar keuze voor decoratie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een kleine ronde taartvorm (ongeveer 15-20 cm diameter) in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Klop de boter en suiker tot een luchtig mengsel.
  • Voeg één voor één de eieren toe en klop goed na elk ei.
  • Meng de bloem, bakpoeder en een snufje zout in een aparte kom.
  • Voeg het bloemmengsel geleidelijk toe aan het boter-suikermengsel en mix tot alles goed gecombineerd is.
  • Voeg het vanille-extract toe en meng nogmaals.
  • Giet het beslag in de voorbereide taartvorm en strijk de bovenkant glad.
  • Bak de taart gedurende 20-25 minuten of tot een tandenstoker er schoon uitkomt als je die in het midden steekt.
  • Laat de taart volledig afkoelen voordat je deze uit de vorm haalt.
  • Voor de topping/glazuur:
  • Verhit de slagroom in een pan tot net onder het kookpunt.
  • Haal van het vuur en voeg de witte chocolade toe.
  • Roer tot de chocolade volledig gesmolten en gemengd is.
  • Laat het glazuur enigszins afkoelen tot het iets dikker wordt, maar nog steeds vloeibaar genoeg is om over de taart te gieten.
  • Giet het glazuur over de bovenkant van de afgekoelde taart en laat het langs de zijkanten druipen voor een leuk effect.
  • Versier de taart met verse bessen of vruchten naar keuze.

Chocolade / pistachetruffels

Chocolade / pistachetruffels

Een heerlijk, gemakkelijk te maken truffelballetje van chocolade vermengd met gehakte pistachenootjes.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Chocolade
Land van herkomst: Arabisch
Servings: 20 truffels
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 75 gram zachte roomboter
  • 75 gram poedersuiker
  • ½ theelepel vanille-extract
  • 200 gram pure chocolade
  • 75 gram fijngemalen pistachenoten
  • 1 handvol grofgehakte pistachenoten

Instructies

  • Klop de zachte roomboter in een kom tot een romige consistentie.
  • Voeg de poedersuiker en vanille-extract toe en meng goed.
  • Smelt de pure chocolade au bain-marie of in de magnetron tot het volledig vloeibaar is.
  • Voeg geleidelijk de botermix en de fijngemalen pistachenoten toe aan de gesmolten chocolade.
  • Roer goed door tot alles goed gemengd is.
  • Laat het mengsel vervolgens afkoelen in de koelkast tot het stevig genoeg is om te vormen.
  • Rol kleine balletjes van het chocolade-pistachemengsel en rol ze vervolgens door de grofgehakte pistachenoten.
  • Plaats de gevormde truffels in kleine papieren bonbonvormpjes.

Notities

Deze heerlijke truffels zijn een smakelijke traktatie, perfect als dessert of als een speciale lekkernij voor tussendoor.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 1g | Vet: 7g

Appelkwarktaart

Appelkwarktaart

Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Fruit, Noten, Taart
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram zure appels
  • 3 eetlepels citroensap
  • 100 gram boter of margarine
  • 150 gram suiker
  • 3 eieren
  • 250 gram kwark
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • Boter om de vorm in te vetten
  • 50 gram geschaafde amandelen
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel kaneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  • Schil de appels en snijd ze in partjes.
  • Besprenkel ze met de helft van het citroensap.
  • Mix de margarine en suiker tot een luchtig mengsel.
  • Voeg vervolgens de eieren toe en klop alles goed door elkaar.
  • Meng het resterende citroensap door de kwark.
  • Voeg dit kwarkmengsel toe aan het margarine-suikermengsel en spatel voorzichtig het zelfrijzend bakmeel erdoor.
  • Vet een bakvorm in of bekleed deze met bakpapier.
  • Schep het beslag in de vorm en strijk het glad.
  • Verdeel de appelpartjes over het beslag en bestrooi met de geschaafde amandelen.
  • Meng de suiker met kaneel en strooi dit mengsel over de appels.
  • Bak de appelkwarktaart in ongeveer 50 minuten gaar en goudbruin.

Serveertips:

  • Experimenteer gerust door rozijnen, abrikozen, walnoten of rabarber aan het appelmengsel toe te voegen.
  • Na het bakken kun je de taart bestrijken met verwarmde abrikozenjam voor extra smaak.

Notities

Meng na eigen idee wat rozijnen, abrikozen, walnoten, rabarber door het
appelmengsel. Na het bakken de appelkwarktaart bestrijken met wat verwarmde
abrikozen jam.