Gevulde tongrolletjes met zalmmousse en Hollandaisesaus
Luxe tongrolletjes gevuld met romige zalmmousse, zacht gegaard in visbouillon en geserveerd met een fluweelzachte Hollandaisesaus. Perfect voor een feestelijk diner!
inclusief voorbereiding45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
keukenfolie
pan voor au bain-marie,
pannenkoekmes
soeppan
Voor de tongrolletjes:
- 8 tongfilets
- 100 gram zalmfilet
- 1 ei
- 1,5 deciliter slagroom
- 1 deciliter visbouillon van bouillontablet
- 1 deciliter witte wijn
- 1 sjalotje fijngehakt
- Peper en zout naar smaak
Voor de Hollandaisesaus:
- 200 gram boter
- 3 eidooiers
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel water
- Snufje cayennepeper
- Zout en peper naar smaak
Voorbereiding:
Zet een mengkom in de diepvries om koud te worden.
Pureer de zalmfilet fijn en meng het ei erdoor.
Haal de koude mengkom uit de diepvries en doe de zalmmassa hierin.
Klop de slagroom erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Zet het mengsel in de koelkast om op te stijven.
Leg de tongfilets tussen twee vellen plasticfolie en sla ze voorzichtig iets platter met een nat pannenkoekmes.
Strijk de zalmmousse gelijkmatig uit over de tongfilets en rol ze losjes op vanaf de dunne kant.
Zet eventueel vast met een cocktailprikker.
Bewaar de tongrolletjes afgedekt in de koelkast.
Bereiding:
Breng de visbouillon met de witte wijn en het fijngehakte sjalotje aan de kook.
Zet het vuur laag en plaats de tongrolletjes rechtop in de bouillon.
Dek af met aluminiumfolie en laat de visrolletjes 20 minuten pocheren tot ze gaar zijn.
Voor de Hollandaisesaus:
Klar de boter door deze in de oven op 100 °C te smelten en het witte vaste gedeelte (melkbestanddelen) eraf te scheppen.
Houd de geklaarde boter warm au bain-marie.
Klop de eidooiers au bain-marie dik tot een luchtige massa.
Voeg 1 eetlepel water, 1 eetlepel citroensap en een snufje cayennepeper toe en klop verder tot een bleke crème.
Voeg al kloppende in een dun straaltje de vloeibare boter toe, totdat de saus dik genoeg is om op de achterkant van een lepel te blijven hangen.
Breng op smaak met zout en peper.
Afwerking:
Snijd de tongrolletjes doormidden en verdeel ze over de borden.
Schep de lauwwarme Hollandaisesaus rondom de tongrolletjes.
Serveer met bijgerechten zoals broccoli-wortelpuree en garneer met verse bieslook en schijfjes limoen.
Serveertip:
Serveer met gestoomde asperges of een romige aardappelpuree voor een nog luxere maaltijd.
Wijnadvies:
Een rijke, volle witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij deze tongrolletjes met Hollandaisesaus.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 35g | Vet: 32g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 30
Aardappelflensjes
Lekkere en luchtige aardappelflensjes, gegarneerd met knapperige rauwe ham. Perfect als bijgerecht of lichte maaltijd.
(inclusief afkoeltijd)1 uur uur 40 minuten min
Servings: 8
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g aardappelen geschild
- ¼ liter melk
- 2 eetlepels bloem
- Zout naar smaak
- 2 eieren
- 1 eetlepel crème fraîche
- Boter om te bakken
- 50 g rauwe ham in reepjes gesneden
Voorbereiding:
Kook de geschild aardappelen in weinig water met een snufje zout gedurende 20 minuten, of tot ze gaar zijn.
Stamp de aardappelen fijn met een aardappelstamper.
Meng de melk door de gestampte aardappelen en laat het mengsel ongeveer 1 uur afkoelen.
Bereiding:
Roer de bloem, een snufje zout, de eieren, eiwitten en crème fraîche door het afgekoelde aardappelmengsel tot je een stevig flensjesbeslag hebt.
Verhit een beetje boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
Schep kleine porties van het beslag in de pan en bak de flensjes (doorsnede ongeveer 6 cm) aan beide kanten goudbruin.
In een aparte pan, verhit een halve eetlepel boter en bak de reepjes rauwe ham tot ze knapperig zijn.
Strooi de knapperige ham over de gebakken flensjes en serveer direct.
Deze aardappelflensjes zijn ook heerlijk als hoofdgerecht, geserveerd met een frisse salade. Voeg extra kruiden zoals bieslook of peterselie toe aan het beslag voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of een droge Riesling past goed bij deze aardappelflensjes.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 30
Knapperige Aardappelkoekjes
Heerlijk knapperige aardappelkoekjes, perfect als bijgerecht of snack. Goudbruin gebakken met een zachte binnenkant en een krokante buitenkant.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g rauwe aardappelen
- 20 g bloem
- 2 dl melk
- 1 ei gesplitst
- 60 g boter
- Snufje zout
- Snufje peper
Schil de aardappelen, spoel ze af en rasp ze grof.
Laat de geraspte aardappelen in een kom met water weken om verkleuring te voorkomen.
Knijp het overtollige vocht uit de aardappelen met een schone doek.
Meng de geraspte aardappelen met bloem, zout, peper, melk en eierdooier.
Klop het eiwit stijf en spatel dit voorzichtig door het mengsel.
Verhit een klontje boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
Vorm kleine koekjes van het beslag en bak ze in de pan tot ze aan beide zijden goudbruin en knapperig zijn.
Serveer de aardappelkoekjes warm.
Serveertip:
Serveer met een frisse yoghurt-dip of appelmoes voor een heerlijke combinatie.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Pinot Blanc past goed bij de knapperige aardappelkoekjes.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 6g | Vet: 13g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 30