Bladerdeegbroodjes met spinazie en feta

Bladerdeegbroodjes met spinazie en feta

Heerlijke knapperige bladerdeegbroodjes gevuld met een romige spinazie-feta vulling, perfect als snack of bij de borrel.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de broodjes:

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • ½ ei voor bestrijken
  • Sesamzaadjes om te bestrooien

Voor de vulling:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • ¼ ui fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 200 g verse bladspinazie
  • 125 g feta verbrokkeld
  • ½ ei
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte).
  • Haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de ui en knoflook tot de ui glazig is.
  • Voeg de spinazie toe en bak mee tot deze geslonken is.
  • Laat het mengsel uitlekken in een zeef en volledig afkoelen.
  • Meng in een kom de feta met het afgekoelde spinaziemengsel.
  • Voeg het halve ei toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat met bakpapier.
  • Snijd het deeg in de lengte doormidden en verdeel het spinaziemengsel over beide stukken.
  • Laat de randen vrij en bestrijk deze met een beetje water.
  • Vouw het deeg over de vulling en snijd elk stuk in drie broodjes.
  • Maak enkele insnijdingen aan de bovenkant voor een knapperige afwerking.
  • Bestrijk de broodjes met ei en bestrooi met sesamzaadjes.
  • Bak 20-30 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse yoghurtdip met munt en knoflook.
Wijnadvies:
Past goed bij een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Groene groentesalade met makreel en sinaasappel

Groene groentesalade met makreel en sinaasappel

Een frisse en voedzame salade met geroosterde groene groenten, sappige sinaasappel en gerookte makreel, perfect voor een lichte maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Salade, Vis
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g broccoli in roosjes
  • 250 g boontjesmix
  • 1 eetlepel azijn
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 500 g aardappels schoongeboend
  • 2 sinaasappels
  • 2 eetlepels fijngesneden munt
  • 50 g olijven
  • 200 g gerookte makreel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Meng in een bakplaat de broccoli en boontjesmix met azijn, 3 eetlepels olijfolie, zout en peper.
  • Rooster de groenten 15-20 minuten in het midden van de oven en schep regelmatig om.
  • Snijd de aardappels in plakjes (schil mag eraan blijven) en kook ze in 10 minuten beetgaar.
  • Laat de aardappels uitlekken in een vergiet.
  • Snijd de sinaasappels dik en vang het sap op.
  • Verwijder het vel en de graten van de makreel en verdeel het visvlees in stukjes.
  • Klop een dressing van de resterende 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels sinaasappelsap, munt, zout en peper.
  • Meng de geroosterde groenten, aardappelplakjes, sinaasappel en makreel door de dressing.
  • Verdeel de salade over vier borden en garneer met olijven.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig brood en een scheutje extra olijfolie voor een volle smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past goed bij de frisse tonen van sinaasappel en makreel.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 10g

Romige gorgonzolafondue met mascarpone

Romige gorgonzolafondue met mascarpone

Een fluweelzachte en romige kaasfondue met gorgonzola en mascarpone, perfect om te dippen met brood, groenten of vers fruit.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Dip, Fondue, Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook
  • 300 ml droge witte wijn
  • 250 g mascarpone
  • 400 g gorgonzola
  • 2 eetlepels maïzena
  • 15 g verse basilicum
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Snijd het teentje knoflook doormidden en wrijf de binnenkant van de fonduepan ermee in.
  • Schenk de witte wijn in de pan en breng aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat de mascarpone oplossen in de warme wijn.
  • Verbrokkel de gorgonzola en voeg toe aan de pan, roer tot alle kaas volledig gesmolten is.
  • Los de maïzena op in 2 eetlepels water en roer door het kaasmengsel.
  • Laat 2-3 minuten zachtjes koken tot de fondue goed gebonden is.
  • Snijd de basilicumblaadjes in fijne reepjes.
  • Breng de fondue op smaak met peper en voeg de basilicum toe.
  • Plaats de kaasfonduepan op het réchaud en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met ciabatta, focaccia, soepstengels, gnocchi, groene aspergetips, olijven, verse vijgen of partjes peer met citroensap.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Pinot Grigio of Sauvignon Blanc past perfect bij deze rijke kaasfondue.

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 24g | Vet: 45g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Mediterraanse gevulde puntpaprika’s met tonijn

Mediterraanse gevulde puntpaprika’s met tonijn

Heerlijke gevulde puntpaprika’s met een smaakvolle vulling van tonijn, tomaat en kruiden. Een mediterraans gerecht dat licht, gezond en vol smaak is.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 zoete puntpaprika’s
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 tomaten fijngehakt
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 2 blikjes tonijn op water à 185 g, uitgelekt
  • 15 g verse peterselie fijngehakt
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Halveer de puntpaprika’s in de lengte en verwijder de zaadlijsten.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook zacht.
  • Voeg de fijngesneden tomaten en tijm toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Laat het mengsel 5 minuten sudderen zodat de smaken zich goed mengen.
  • Roer de uitgelekte tonijn los met een vork en voeg toe aan het tomatenmengsel.
  • Meng goed en vul de paprikahelften met het tonijnmengsel.
  • Leg de gevulde paprika’s in een ovenschaal en besprenkel met de resterende olijfolie.
  • Bak de paprika’s 15 minuten in de oven tot ze zacht en licht geroosterd zijn.
  • Bestrooi vlak voor het serveren met fijngehakte peterselie.

Notities

Serveertip:
Serveer met vers stokbrood of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige witte wijn zoals Pinot Grigio past perfect bij de frisse mediterrane smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 30g | Vet: 18g | Zout: 1.1g | Sugar: 5g

Gepofte rode uien met wijnsiroop en blauwschimmelkaas

Gepofte rode uien met wijnsiroop en blauwschimmelkaas

Zachte, gepofte rode uien met een verfijnde rode wijnsiroop en romige blauwschimmelkaas, een perfect bijgerecht of verfijnd voorgerecht.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hapjes, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g zeezout
  • 4 rode uien
  • 250 ml rode wijn
  • 3 eetlepels suiker
  • 100 g blauwschimmelkaas in plakjes
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Strooi het zeezout over de bodem van een ovenschaal en plaats de ongepelde uien erop.
  • Pof de uien in de oven gedurende 1 uur tot ze zacht en gaar zijn.
  • Breng intussen in een pan de rode wijn met suiker en peper aan de kook.
  • Laat de wijn op laag vuur 15 minuten inkoken tot een kwart van het volume, zodat een lichte siroop ontstaat.
  • Haal de uien uit de oven en laat ze iets afkoelen.
  • Pel de uien voorzichtig en knip indien nodig het wortelstukje eraf met een schaar.
  • Plaats de uien op een bord en schenk de warme wijnsiroop erover.
  • Verdeel de blauwschimmelkaas in plakjes over de uien en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig brood of voeg verse tijmblaadjes toe voor een extra kruidige smaak.
Wijnadvies:
Een elegante rode wijn zoals Pinot Noir uit de Bourgogne vormt een harmonieuze combinatie met de zachte uien en de zoete wijnsiroop.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 18g

Speltbroodjes met geitenkaas, spinazie en walnoten

Speltbroodjes met geitenkaas, spinazie en walnoten

Heerlijke luchtige speltbroodjes gevuld met romige geitenkaas, verse spinazie en knapperige walnoten, perfect als borrelhapje of bij een soep.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Broodjes, Hapjes, Hartige taart, Noten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 broodjes
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol vers speltpizzadeeg 400 g
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 200 g bladspinazie
  • 125 g geitenkaas verkruimeld
  • 50 g walnoten grof gehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte).
  • Vet een bakblik in met boter of olie.
  • Verhit olijfolie in een pan en bak de knoflook kort aan.
  • Voeg de spinazie toe en bak tot deze is geslonken.
  • Laat het spinaziemengsel uitlekken in een zeef en afkoelen.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Rol het deeg uit op het meegerolde bakpapier en leg het op het bakblik.
  • Verdeel de afgekoelde spinazie gelijkmatig over het deeg.
  • Strooi de geitenkaas en walnoten erover en druk de vulling licht aan.
  • Rol het deeg vanaf de lange zijde op tot een strakke rol.
  • Snijd de rol in 8 gelijke stukken en leg de broodjes op hun zijkant in de vorm.
  • Bak 25 minuten in het midden van de oven tot de broodjes goudbruin zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer deze broodjes als bijgerecht bij een salade of soep, of als hartige snack bij de borrel.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij de romige geitenkaas en spinazie.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 7g | Vet: 10g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Peer & Blauwe Kaas Tarte Tatin met Walnoten

Peer & Blauwe Kaas Tarte Tatin met Walnoten

Een elegante en verrassende combinatie van zoete peren, hartige blauwe kaas, en knapperige walnoten in een omgekeerde taart die perfect is als dessert of borrelhapje.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 6-8 stevige handperen geschild, gehalveerd en met het klokhuis verwijderd
  • 75 g boter
  • 150 g suiker
  • 1 ei losgeklopt
  • 75 g blauwe kaas bijv. roquefort of gorgonzola
  • 50 g walnoten grof gehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C en haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Smelt de boter samen met de suiker in een ovenbestendige koekenpan of tarte-tatinvorm op middelhoog vuur tot een goudbruine karamel.
  • Leg de perenhelften met de bolle kant naar beneden in de karamel en bak ze ongeveer 5 minuten.
  • Haal de pan van het vuur, rangschik de peren netjes en laat 5-10 minuten afkoelen.
  • Rol het bladerdeeg uit en snijd een cirkel die groot genoeg is om de peren volledig te bedekken.
  • Gebruik het overgebleven deeg om sterretjes uit te snijden voor decoratie.
  • Bedek de peren met het deeg en stop de randen rondom in.
  • Bestrijk de bladerdeegsterretjes met losgeklopt ei en bak ze de laatste 15 minuten mee.
  • Plaats de tarte Tatin in de oven en bak hem in 25-35 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de tarte Tatin 5 minuten afkoelen, keer hem voorzichtig om op een bord met opstaande rand.
  • Verbrokkel de blauwe kaas over de taart en garneer met de walnoten en bladerdeegsterretjes.

Notities

Serveertip:
Serveer de tarte Tatin warm of op kamertemperatuur met een frisse groene salade als bijgerecht of een bolletje vanille-ijs als dessert.
Wijnadvies:
Een zoete witte wijn, zoals een Sauternes of een late harvest Riesling, biedt een perfect contrast met de zoute blauwe kaas en de zoete karamel van de taart.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 6g | Vet: 17g | Zout: 1.2g | Sugar: 20g

Bladerdeeg Kerstboom met Cranberries en Pistache

Bladerdeeg Kerstboom met Cranberries en Pistache

Deze feestelijke bladerdeeg kerstboom gevuld met cranberryjam en gegarneerd met chocolade, pistachenoten en gedroogde cranberries is een zoete traktatie voor de feestdagen.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hapjes
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8 personen
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 rollen Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 150 g cranberryjam
  • 1 ei losgeklopt
  • 60 g gesmolten chocolade
  • 25 g pistachenoten grof gehakt
  • 25 g gedroogde cranberries

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C en haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Rol beide rollen bladerdeeg uit op een met bloem bestoven oppervlak.
  • Snijd uit elk vel bladerdeeg een kerstboomvorm.
  • Besmeer één kerstboomvorm met de cranberryjam en leg de tweede kerstboomvorm er bovenop.
  • Snijd de "takken" van de kerstboom in tot aan het midden, zodat je stroken krijgt.
  • Draai elke tak een halve slag, zodat de cranberryvulling zichtbaar wordt.
  • Bestrijk de kerstboom met losgeklopt ei.
  • Bak de kerstboom 20-30 minuten in de oven tot hij goudbruin is.
  • Laat de kerstboom afkoelen op een rooster.
  • Drizzle de gesmolten chocolade over de kerstboom en garneer met pistachenoten en gedroogde cranberries.

Notities

Serveertip:
Serveer deze bladerdeeg kerstboom als dessert of zoet hapje bij een feestelijke borrel.
Wijnadvies:
Een frisse mousserende wijn zoals een Prosecco vormt een perfecte combinatie met de zoete en fruitige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 27g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 11g

Cinnamon roll crumble met appel en noten

Cinnamon roll crumble met appel en noten

Een heerlijke combinatie van warme appel, kaneel en knapperige bladerdeegcinnamon rolls, perfect als dessert of zoete traktatie.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Noten, Taart
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 12 rolletjes
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 400 g Elstar appels geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 75 ml troebele appelsap
  • 60 g bruine basterdsuiker
  • 40 g boter op kamertemperatuur
  • 25 g rozijnen
  • 20 g pecannoten of walnoten fijngehakt
  • 10 g maïzena
  • 1,5 tl gemalen kaneel
  • 1 tl vanille-extract

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte).
  • Haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Bak de appelblokjes in een pan met 20 g boter en 30 g basterdsuiker gedurende 4-5 minuten.
  • Meng de maïzena met het appelsap en voeg dit, al roerend, toe aan de appelblokjes.
  • Voeg de rozijnen en vanille-extract toe, verwarm tot het mengsel bindt en zet het vuur uit.
  • Giet de appelvulling in een ovenschaal en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Besmeer het bladerdeeg met de resterende zachte boter, laat 2 cm aan één van de korte zijden vrij.
  • Meng de overgebleven basterdsuiker met kaneel en strooi gelijkmatig over de boter.
  • Verdeel de fijngehakte noten over de suiker en druk lichtjes aan.
  • Rol het bladerdeeg strak op vanaf de zijde met vulling, bestrijk het laatste stukje deeg met water en druk de naad goed aan.
  • Wikkel de rol in bakpapier en laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast (kan ook een dag van tevoren).
  • Snijd de gekoelde bladerdeegrol in 12 plakken van 1 cm en verdeel ze over de appelvulling in de ovenschaal.
  • Bak de cinnamon rolls 40 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Serveer warm met vanille-ijs of vanillesaus.

Notities

Serveertip:
Serveer de appelschotel warm met een bolletje vanille-ijs of een beetje vanillesaus.
Wijnadvies:
Een zoete witte wijn zoals een Riesling Spätlese combineert perfect met de zoete en fruitige smaken van dit dessert.

Nutrition

Serving: 1rol | Calories: 210kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g

Havermout-Rabarbertaart met Knapperige Kruimels

Havermout-Rabarbertaart met Knapperige Kruimels

Deze havermout-rabarbertaart combineert een knapperige kruimellaag met de frisse smaak van rabarber. Perfect als dessert of bij de koffie!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Groenten, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6 personen
Calories: 310kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 300 g
  • 60 g bloem
  • 60 g grove havermoutvlokken
  • 150 g suiker
  • ½ tl kaneel
  • 1 tl sinaasappelschil geraspt
  • 75 g zachte boter
  • 500 g rabarber geschild en in 1 cm brede stukjes gesneden
  • 4 lange vingers of biscuit fijn gemalen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte) en haal het taartdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Meng in een kom de bloem, havermoutvlokken, 75 g suiker, kaneel en sinaasappelschil tot een gelijkmatig mengsel.
  • Voeg de zachte boter toe en kneed met je handen tot een kruimelig deeg.
  • Plaats het kruimelmengsel in de koelkast.
  • Meng de rabarberstukjes met de resterende 75 g suiker en laat 30 minuten rusten.
  • Giet daarna het overtollige water af.
  • Rol het deeg met het bijgeleverde bakpapier uit en leg het in een taartvorm.
  • Druk met het uitstekende deeg de randen stevig aan om ze te versterken.
  • Verdeel de gemalen lange vingers over de bodem en leg de uitgelekte rabarberstukjes erbovenop.
  • Haal het kruimelmengsel uit de koelkast en strooi dit gelijkmatig over de rabarber.
  • Bak de taart in het midden van de oven gedurende 35 minuten, of tot hij goudbruin en knapperig is.
  • Laat de taart afkoelen en bestuif vlak voor het serveren met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer warm met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom voor een extra feestelijke touch.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een Muscat, die de fruitige en zoete smaken van de taart aanvult.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g