Rissoles à la princesse

Rissoles à la princesse

hartige gevulde frituur
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g kippepoulet
  • 3 eetlepel(s) slagroom
  • 100 g gesmoord kippevlees
  • 300 g bloem
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 21/2 dl melk
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • boter
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Eerst kookt men de kippepoulet hakt deze fijn en vermengt met wat slagroom en flinters kippevlees (gebraiseerd).
  • Van bloem zout eieren melk boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken hiervan dunne flensjes eenzijdig bakken.
  • Elk flensje bedekken met een laagje kipperagoût de randen bevochtigen met wat achtergehouden beslag dichtvouwen en vastplakken paneren à l'anglaise en in hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Een kalfsragoût met daarin wat kappertjes gebruiken
  2. Een eierragoût vormen met daarin flinters magere ham en wat cayennepeper.

Rissoles à l’Indienne

Rissoles à l'Indienne

gekruide hartige en gevulde frituur
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 21/2 deciliter melk
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • boter
  • 200 g mager lamsvlees
  • 30 g bloem
  • 25 g boter
  • 2 deciliter bouillon
  • snufje zout
  • 1 eetlepel kerrie
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Van bloem zout eieren melk boter en stijfgeslagen eiwitten op de gewone wijze een flensjesbeslag maken hiervan dunne flensjes bakken.
  • Intussen de blokjes lamsvlees aanbraden.
  • Van boter en bloem + bouillon een dikke saus maken hierin het lamsvlees gaar smoren op smaak brengen met nog wat zout en de kerrie.
  • Van deze kerriesaus een laagje overlangs op elk flensje (ongebakken zijde) brenen op de randen wat achtergehouden beslag doen omvouwen dichtplakken paneren à l'anglaise en in hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Stukjes kip aanbraden en gaarmaken in kerriesaus + scheut sherry
  2. Blokjes varkensvlees/magere ham in een afgeslapte sambalsaus.

Pizza Napoletana

Pizza Napoletana

hartige gevulde pannekoek uit Napels (Italië)
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g bloem
  • wijnglas water
  • 5 g gist
  • snufje zout
  • 100 g jonge kaas Bel Paese
  • 2 ansjovis
  • snufje majoraan marjolein
  • 2 tomaatjes

Instructies

  • Van bloem water gist een glad deeg kneden laten rijzen doorkneden en zout toevoegen.
  • Uitrollen tot een ronde lap van ca 20 cm diameter bedekken met stukjes jonge kaas beleggen met de ansjovis bestrooien met majoraan rondom de plakjes tomaat
  • óp het vuur mét deksel of in de hete oven zónder deksel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. De kaas vervangen door uiringen afgewisseld met plakjes verse komkom-
    mer bedekken met kaassaus;
  2. De kaas vervangen door gesmoorde paddestoelen hier en daar uiringen en wat knoflookpoeder.

Pirosjki

Pirosjki

gevulde hartige frituur
Totale tijd50 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Polen
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 1 deciliter room
  • 50 g boter
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 250 g witte kool
  • snufje zout
  • 25 g boter
  • 2 hardgekookte eieren
  • snufje zout
  • eiwit
  • frituurvet
  • peterselie

Instructies

  • Van de bloem room boter eieren en het zout een stevig deeg kneden uitrollen.
  • Het deeg snijden in rechthoekige lapjes van 5 bij 10 cm.
  • Deze bedekken met een laagje vulsel (kool fijnhakken licht blancheren met zout gaar smoren goed vermengen met gesnipperde eieren en zout) dichtrollen en afplakken met eiwit.
  • In kokende frituur afbakken.
  • Serveren bedekt met peterselie.

Notities

Varianten:

  1. Als vulsel gesmoorde paddestoelen (hanekammen bijvoorbeeld) gebruiken.
  2. De room in het deeg vervangen door een kaassaus en als vulsel zuurkool gebruiken.

Hartige Aardappelkoekjes

Hartige Aardappelkoekjes

Latkes
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Koek, Pannenkoeken
Land van herkomst: Israel
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • Ruim koud water
  • 35 g zelfrijzend bakmeel
  • Een snufje zeezout
  • 2 eidooiers
  • 1 eiwit
  • Frituurvet

Instructies

  • Schil de aardappelen en rasp ze voorzichtig in een kom met koud water.
  • Laat het vervolgens uitlekken door een fijne zeef (mousseline).
  • Meng de geraspte aardappelen in een kom met het zelfrijzend bakmeel, zout en de eidooiers.
  • Roer goed door en voeg het stijfgeslagen eiwit toe.
  • Verhit het frituurvet en schep telkens een paar lepels van dit aardappelbeslag in de hete frituur.
  • Bak ze goudbruin.

Notities

Gebruik cakemeel en voeg wat vanillesuiker toe voor een zoetere variant.
Wentel de latkes na het bakken door een mengsel van kaneel en suiker voor extra smaak.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 8g

Enchiladas

Enchiladas

hartige gevulde flensjes
Totale tijd45 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Mexico
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • sauspan
  • messen
  • kookpan
  • slabak
  • kookplaat
  • invetkwastje
  • paletmes
  • Lepel

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 eetlepels olie
  • 250 g varkensvlees
  • 3 tomaten
  • 2 pepers
  • 1 theelepel chilepoeder
  • 1 dl bouillon
  • Tortillas
  • Sla

Instructies

  • Fruit de uien en knoflookpoeder aan in de olie.
  • Voeg het gaargekookte of gesmoorde vlees en de ontvelde tomaten toe.
  • Voeg ten slotte de gesnipperde groene pepers en het chilipoeder toe.
  • Laat het geheel smoren en voeg indien nodig wat bouillon toe.
  • Leg een streep van deze dikke saus op een warme (Mexicaanse) tortilla.
  • Rol de tortilla op en serveer deze zo of met een chilisaus, eventueel met wat sla erbij.

Notities

Variatie 1:
Gebruik een "sugo" (ingeblikte Italiaanse vleessaus) als alternatief voor de saus.
Variatie 2:
Voeg gebakken kippenlevers toe en serveer met een scheutje maderasaus en wat aparte pommeschips.

Gevulde Kruidenflensjes

Gevulde Kruidenflensjes

Een verfijnde variatie op de traditionele crêpes, deze hartige, gevulde kruidenflensjes brengen een smaakvolle Franse twist naar je brunch of diner. Het frisse aroma van diverse kruiden geeft deze flensjes een verrassende draai. Maak je klaar om te genieten van een heerlijke culinaire ervaring!
Totale tijd45 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • flensjespan
  • paletmes
  • invetkwastje
  • messen
  • lepels
  • hakmes
  • serveerschotel
  • slabak

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 3 deciliter water
  • Snufje zout
  • 25 g boter
  • 3 eieren
  • 2 eiwitten
  • 15 g kervel
  • 15 g peterselie
  • 15 g selderij
  • 5 g rozemarijn
  • Boter voor het bakken
  • 4 tomaten
  • 1 deciliter mayonaise
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Meng bloem, zout, eieren, water, boter en eiwitten in een beslagkom tot een stevig flensjesbeslag.
  • Hak de kervel, peterselie, selderij en rozemarijn fijn.
  • Voeg deze voorzichtig toe aan het beslag en meng goed.
  • Bak flensjes op de gebruikelijke manier en rol ze op.
  • Serveer ze apart met bijvoorbeeld een frisse tomatensla.
  • Snijd de tomaten in plakjes en bereid een eenvoudige mayonaise.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Leg de flensjes op een serveerschotel en serveer met plakjes tomaat en een toefje mayonaise.

Notities

Varieer met kruiden!

Gebruik bijvoorbeeld kokskruiden en voeg wat speciaal aromazout toe.
Een andere smakelijke optie is om een handvol gefruite uitjes en wat extra peterselie toe te voegen.

Gevulde Crêpes met Kalfszwezerik

Gevulde Crêpes met Kalfszwezerik

Verwen je smaakpapillen met deze heerlijke crêpes au ris de veau, een hartig gevuld flensje geïnspireerd door de Franse keuken.
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • sauspannen
  • messen
  • lepels
  • flensjespan
  • paletmes
  • invetkwastje
  • serveerschotel
  • kommen

Ingrediënten

Ragoût met Kalfszwezerik

  • 30 g bloem
  • 25 g boter
  • 2 deciliter bouillon
  • 200 g kalfszwezerik
  • 50 g champignons
  • Boter
  • Jigger madera versterkte wijn

Optioneel:

  • truffel

Crêpes

  • 300 g bloem
  • Een snufje zout
  • 50 g boter
  • 2 deciliter water
  • 4 eieren
  • 2 eiwitten
  • Boter
  • Garneertruffel

Instructies

  • Maak een roux van bloem en boter.
  • Voeg bouillon toe en voeg vervolgens gesnipperde kalfszwezerik toe.
  • Aromatiseer met gebraiseerde champignons en een scheutje madera.
  • Voeg voor extra luxe gesnipperde truffel toe aan de ragoût.
  • Maak van bloem, zout, water, boter, eieren en stijfgeslagen eiwitten een beslag op de gebruikelijke manier en bak dunne flensjes.
  • Bedek de flensjes met een strook ragoût, rol ze op en serveer ze met een garnering van plakjes truffel.

Notities

Varieer met kippenborstflinters en een fijne kerriesaus.
Gebruik restjes gebraiseerd vlees voor een ragoût met wijnsaus.
Trakteer jezelf op deze gastronomische crêpes au ris de veau voor een heerlijk Frans culinair avontuur!

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 18g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Gevulde Hartige Crêpes

Gevulde Hartige Crêpes

Crêpes au lard
Geniet van een moderne twist op de klassieke crêpes met een hartige vulling. Dit recept is geïnspireerd op Europese tradities en biedt een smaakvolle ervaring.
Totale tijd45 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Europa
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • messen
  • flensjespan
  • lepels
  • paletmes
  • invetkwastje
  • serveerschotel
  • kommen

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • Een snufje zout
  • 3 eieren
  • 2 deciliter water
  • 2 eiwitten
  • 200 g gerookt mager spek
  • 50 g boter
  • Optioneel:
  • stroop of bruine suiker

Instructies

  • Meng op de gebruikelijke manier bloem, zout, eieren, water en stijfgeslagen eiwitten om een stevig beslag te maken.
  • Snijd het gerookte magere spek in dunne plakjes en verdeel ze vervolgens in lange, smalle reepjes.
  • Verwarm een beetje boter in een flensjespan.
  • Bak de reepjes spek kort, totdat ze knapperig zijn.
  • Bedek de gebakken spekreepjes met een lepel beslag en bak ze snel goudbruin aan beide zijden.
  • Serveer de hartige crêpes warm en voeg naar wens stroop of bruine suiker toe.

Notities

Varieer de vulling met ham in plaats van spek.
Probeer een luxere versie met reepjes ossetong en stukjes truffel, geserveerd met een madera-saus.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 1g

Gevulde Hartige Crêpes met Kaviaar

Gevulde Hartige Crêpes met Kaviaar

Crêpes au caviar
Beleef een luxueuze smaakervaring met deze Crêpes au caviar, een hartig en feestelijk gevuld flensje. Hier is de vernieuwde versie van het recept.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • flensjespan
  • paletmes
  • invetkwastje
  • kommen
  • lepels
  • vuurvaste schotel
  • messen
  • tafelgrill

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 3 eieren
  • 2 ½ deciliter melk
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • Boter
  • 150 g kaviaar eventueel Deense imitatie

Instructies

  • Maak van bloem, eieren, melk, boter en stijfgeslagen eiwitten een beslag.
  • Bak op de gebruikelijke wijze tweezijdig flensjes en laat ze afkoelen.
  • Pareer elk flensje zorgvuldig in een ronde vorm.
  • Leg op de helft van elk flensje een dun laagje uitgelekte en goed gekoelde kaviaar.
  • Vouw de flensjes dicht (eventueel de randen afplakken met wat eiwit).
  • Plaats telkens twee gevulde flensjes op een vuurvaste schaal en verwarm ze kort onder een hete grill aan de buitenkant.

Notities

Experimenteer met gezouten schelvislever en voeg veel cayennepeper toe voor een pittige twist.
Gebruik gepureerde kuit van de zogenaamde Engelse bokking, op smaak gebracht met dillepoeder.
Geniet van deze verfijnde Crêpes au caviar als een gastronomische traktatie voor speciale gelegenheden!

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 2g