Aardbeienijs 3

Aardbeienijs 3

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g rijpe aardbeien
  • 300 g fijne witte suiker
  • 5 deciliter water
  • 1 grote citroen
  • 1 sinaasappe

Instructies

  • Laat suiker met water 10 minuten koken.
  • Wrijf aardbeien door zeef.
  • Doe dit samen met de sinaasappel en citroen.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Tijdens het bevriezen af en toe roeren.
  • Als het ijs bijna bevroren is, weer luchtig mixen.
  • Vier a vijf uur laten vriezen

Aardbei bosbessencrème met ahornsiroop

Aardbei bosbessencrème met ahornsiroop

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Canada
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g aardbeien
  • 2 deciliter room
  • ½ deciliter ahornsiroop
  • 2 eierdooiers
  • zeezout
  • 100 g bosbessen of braambessen
  • poedersuiker
  • 4 takjes munt

Instructies

  • Maak de aardbeien schoon en snijd ze in stukken.
  • Pureer ze met de mixer of plet ze in een vijzel, er mogen nog stukken in zitten.
  • Houd 4 aardbeien apart voor de versiering van de crème.
  • Klop de slagroom stijf.
  • Maak een sabayon van ¼ dl ahornsiroop, een snuifje zeezout en 2 eierdooiers: verwarm au bain-marie.
  • Roer de eierdooiers los en giet ze, terwijl je klopt met een garde, onder de ahorn.
  • Blijf kloppen tot je een licht schuimige gebonden massa krijgt (let erop dat het geheel niet kookt).
  • Daarna het pannetje in een bak met ijskoud water zetten.
  • Je mengt nu de aardbeienpuree met de rest van de ahornsiroop, voeg de sabayon toe en schep de geklopte room onder dat mengsel.
  • Roer de bessen onder het mengsel (hou 4 eetlepels bessen opzij voor de versiering van de crème).
  • Vul 4 coupes met de crème.
  • Snijd de aardbeien in waaiervorm en versier de crème ermee, samen met de overgebleven bessen.
  • Steek er een takje munt op en bestrooi met poedersuiker.

Chocotongen

Chocotongen

Recept categorieën: Chocolade, Koek
Servings: 14 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de koeken:

  • 4 eieren
  • 200 gram suiker
  • 200 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snufje zout

Voor de crème:

  • 100 g plantaardige boter
  • 100 g shortening crisco of 100 gr plantaardige boter
  • 200 g poedersuiker
  • 1 el vanille extract

Voor de chocolade:

  • 225 gram chocolade ik heb een mengeling van puur en melk genomen
  • 10 ml Neutrale olie

Instructies

  • Klop de eieren, de suiker en de snuf zout tot een luchtige ruban.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom.
  • Zeef nu nog eens de bloem en het bakpoeder boven de ruban en spatel het nu voorzichtig met de hand onder het beslag.
  • Doe het beslag in een spuitzak met een rond spuitmondje.
  • Neem 3 bakplaten en bekleed deze met bakpapier.
  • Spuit nu een ovale u-vorm op de bakplaat (ca 3.5 cm breed en 7 cm lang). Laat voldoende ruimte tussen de koeken want ze lopen iets uit. Ik kreeg er 8 per bakplaat.
  • Bak de koeken in 12 à 13 minuutjes in een voorverwarmde oven van 180°C gaar.
  • Laat ze volledig afkoelen.
  • Smelt de chocolade samen met de olie au bain-marie en laat de chocolade ietsje afkoelen.
  • Dop nu elk uiteinde in de chocolade, leg op een rooster om uit te harden.
  • Meng de malse boter, de crisco, de poedersuiker en het vanille extract tot een smeuïge crème.
  • Neem een spuitzak en een kleine spuitmond.
  • Vul de spuitzak met de crème.
  • Neem een koek en spuit deze mooi op, niet te dik.
  • Leg er een andere koek bovenop en druk licht aan.
  • Werk alle koeken op deze manier op.

Notities




Chocolade perentaartje met cappucino room

Chocolade perentaartje met cappucino room

Recept categorieën: Chocolade, Fruit, Taart
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 75 gram suiker
  • snufje zout
  • 50 gram bloem
  • 25 gram maizena
  • 25 el cacao
  • 4 gram bakpoeder

Voor de peren:

  • 6 peren rijpe of peren uit een pot
  • 50 gram suiker
  • 1 zakje vanille suiker

Voor de topping:

  • 50 gram suiker
  • 1 zakje taartina
  • 250 ml slagroom
  • 75 gram mascarpone
  • 1 zakje instant cappucino poeder =ca 12.5 gr
  • 50 gram chocolade puur of melk

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet de springvorm in.
  • Klop de eieren met de suiker en een snufje zout tot een ruban.
  • Meng de bloem met de cacao, maizena en het bakpoeder.
  • Zeef dit boven het eimengsel en spatel dit voorzichtig er onder.
  • Vul de springvorm met het beslag en bak de taartbodem in ca 15 tot 20 minuutjes gaar.
  • Doe altijd de prikkertest.
  • Haal de bodem uit de vorm en laat ze afkoelen op een taartrooster.
  • Schil de peren en snijd ze in vieren.
  • Verwijder het klokhuis en snijd de peren nu verder in smalle partjes.
  • Breng de peren met 400 ml water, 50 gr suiker en 1 zakje vanillesuiker aan de kook.
  • Laat 3 tot 4 minuten koken.
  • Laat de peren in een zeef uitlekken en vang het sap op.
  • Meet 250 ml perensap af en laat afkoelen.
  • Je kunt ook net zoals ik een grote pot peren nemen en hiervan het sap opvangen.
  • De peren in partjes snijden en verdelen over de bodem.
  • Het sap onder voortdurend roeren binden met de Tartina en wat suiker naar smaak.
  • Haal van het vuur en verdeel het mengsel vanuit het midden over de peren. Laat afkoelen.
  • Neem 50 ml slagroom en verwarm deze.
  • Voeg hieraan het instant cappuccino poeder toe en roer door tot de koffie volledig is opgelost.
  • Laat dit afkoelen tot lauw.
  • Klop de slagroom samen met de mascarpone, de suiker en de koffie tot een mooie stijve massa.
  • Doe de cappuccino room in een spuitzak met een mooi spuitmondje en spuit nu mooie rozetten op de taart.
  • Bestrooi de taart met chocolade en zet de taart nu nog een 30 minuutjes koud weg.

Bokkenpootjes van Jolanda’s Bakhuisje

Bokkenpootjes van Jolanda's Bakhuisje

Recept categorieën: Koek
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • 2 à 3 bakplaten
  • spuitzak met rond spuitmondje
  • taartroosters
  • plastic folie

Ingrediënten

Ingrediënten voor de biscuit:

  • 200 g eiwit
  • 225 g suiker
  • 1 snufje zout
  • 175 g amandelpoeder
  • 75 g poedersuiker
  • 1 vanillestokje
  • 40 g bloem
  • 3 el geschaafde amandelen

Ingrediënten voor de banketbakkersroom:

  • 1 vanillestokje
  • 250 ml melk
  • 50 g suiker
  • 2 eidooiers
  • 1 el puddingpoeder

Ingrediënten voor de botercrème:

  • 250 g boter
  • 60 g poedersuiker
  • scheutje vanille extract
  • 250 g banketbakkersroom
  • Ingrediënten voor de afwerking:
  • 250 gram chocolade gesmolten

Instructies

Biscuit

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  • Neem de eiwitten en voeg hieraan de zaadjes van het vanillestokje toe.
  • Voeg tijdens het mixen de suiker in 3 delen toe.
  • Als laatste voeg je een snufje zout toe.
  • Mix het eiwit tot stijve pieken.
  • Neem de kom van de machine af en spatel nu voorzichtig het amandelpoeder door het eiwit.
  • Voeg ook het poedersuiker toe en spatel voorzichtig eronder.
  • Zeef de bloem en spatel ook deze voorzichtig eronder.
  • Neem een spuitzak en doe het mondje erin.
  • Zet je bakplaat met bakpapier klaar en schep de biscuit in de spuitzak en spuit de bokkenpootjes op de bakplaat.
  • Probeer om ongeveer dezelfde lengte aan te houden.
  • Als je alle bokkenpootjes gespoten hebt bestrooi je ze met geschaafde amandelen.
  • Bak de bokkenpootjes in ca 15 gaar in een voorverwarmde oven op 180°.
  • Haal na het bakken onmiddellijk het bakpapier van de bakplaat af en laat de bokkenpootjes zo een paar minuutjes liggen.
  • Je krijgt ze dan gemakkelijker van het bakpapier af.
  • Als je dit onmiddellijk na het bakken wilt doen kan het zijn dat ze kapot gaan omdat ze nog niet krokant zijn.

Banketbakkersroom:

  • Neem een pan en giet hierin 2/3 van de melk in.
  • Voeg het zaad van het vanillestokje en het vanillestokje zelf toe.
  • Neem de helft van de suiker en voeg toe aan de melk.
  • Breng samen aan de kook.
  • Neem ondertussen de resterende melk en doe hier de andere helft van de suiker, de eetlepel puddingpoeder en de 2 eidooiers bij.
  • Roer goed door.
  • Wanneer de melk kookt haal je het vanillestokje eruit en schenk dan een klein deel melk op het eidooiermengsel.
  • Roer door en schenk nu het eidooiermengsel terug in de pan met melk.
  • Breng het geheel terug aan de kook en roer goed door.
  • Schenk de pudding in een platte schaal en doe er onmiddellijk plastic folie op.
  • De folie moet echt op de pudding liggen en niet over de kom gespannen.
  • Dit zorgt voor condens en maakt je pudding waterig.
  • De folie zorgt ervoor dat je geen vel op je pudding krijgt.

Botercrème:

  • Doe de boter in de keukenmachine samen met de poedersuiker.
  • Mix door tot je een crème krijgt. Neem de afgekoelde pudding erbij en doe telkens 1 e.l pudding erbij.
  • Zorg ervoor dat de pudding volledig opgenomen word door de boter.
  • Schep de crème in een spuitzak.
  • Spuit op de platte kant van de helft van de koekjes botercrème en druk er voorzichtig een koekje tegenaan.
  • Leg ze op het taartenrooster.

Tempereren:

  • Smelt de chocolade en laat deze terug afkoelen tot een 25°.
  • Dompel de uiteindes van de bokkenpootjes door de chocolade en laat ze opstijven.

Kaneelbroodjes van Hetty van Es

Kaneelbroodjes van Hetty van Es

Recept categorieën: Broodjes
Feestdagen etc: Pasen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 320 gram bloem + om beetje te bestuiven
  • 125 ml melk warm (niet te heet)
  • 30 gram suiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 1 zakje gedroogde gist a 7 gram
  • Snufje zout
  • 40 gram boter

Vulling:

  • 4 eetlepels rozijnen
  • 100 gram basterdsuiker donkerbruin
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 50 gram pecannoten grof gehakt
  • 40 gram boter zachte + in te vetten + om te bestrijken

Instructies

  • Doe de gist bij de warme melk en roer een paar keer om zodat er klonters ontstaan.
  • Smelt de boter en mix deze samen met de suiker, zout, vanillesuiker en het ei tot een romige massa.
  • Schenk de melk met gist er bij en mix kort.
  • Voeg de bloem er bij en kneed met je handen tot een soepel deeg.
  • Bestuif een kom met een beetje bloem en doe de deegbal er in.
  • Dek af met een schone vochtige theedoek.
  • Zet de kom op een warm plek en laat het deeg ongeveer 45 min rijzen.
  • Mocht het niet lukken dan kun je de (ovenbestendige) kom ook in de oven zetten op 35 graden totdat het deeg verdubbeld is.
  • Bestuif een werkblad met bloem en rol de deeg bal uit tot een rechthoek van 20 x 30 cm.
  • Meng de rozijnen, basterdsuiker, kaneel en pecannoten door elkaar en verdeel over de laag boter.
  • Rol het deeg vanuit de lange kant op en druk de naden zachtjes tegen elkaar.
  • Snijd de deegrol met een scherp mes in 8 stukken.
  • Leg ze op hun kant in een ingevette ronde ovenschaal of springvorm.
  • Leg er eentje in het midden en leg de andere deegrondjes er om heen, laat wel een paar cm afstand van elkaar.
  • Bedek met een vochtige theedoek en laat nog 30 minuten op een warme plek rijzen.
  • Bestrijk de bovenzijde met zachte boter.
  • Verwarm ondertussen de oven op 200 graden.
  • Bak de broodjes in 18 minuten goudbruin.
  • Haal ze uit de oven en bestrijk met een beetje boter voor een mooie glans.
  • Ze zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn.
  • Om te bewaren kun je ze het beste afdekken met aluminiumfolie en de volgende dag en paar minuutjes opwarmen in de oven.

Chocolade paasmuffins

Chocolade paasmuffins

Recept categorieën: Chocolade, Cupcakes / Muffins
Feestdagen etc: Pasen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 reep melk chocolade
  • 18 witte chocolade eitjes
  • 3 eelt poedersuiker
  • 250 gram suiker
  • 4 eieren
  • 250 gram bloem
  • Snufje zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 5 eetlepel cacao
  • 250 gram boter

Instructies

  • Verwarm de oven op 175 graden.
  • Doe de boter met de suiker in een kom en mix met een mixer door elkaar.
  • Voeg een voor een de eieren toe terwijl je mixt.
  • Zeef de bloem er bij en voeg het bakpoeder, cacao en een snufje zout toe en mix nog een minuutje door.
  • Doe papieren vormpjes in een muffin bakblik of vorm en vul ze zeker voor ¾ met het beslag.
  • Zet ze ongeveer 25 – 30 minuten in de oven.
  • Controleer met een sate-prikker of ze goed zijn van binnen.
  • Als je de prikker schoon uit de muffin komt dan is hij gaar.
  • Meng ondertussen de poedersuiker met een paar druppels water tot een glazuur.
  • Rasp de reep chocolade.
  • Haal de muffins uit de oven en laat een half uurtje afkoelen.
  • Bestrijk ze met een beetje glazuur en bestrooi met de chocolade rasp.
  • Leg op iedere muffin een (wit) chocolade eitje.

Worteltjestaart

Worteltjestaart

Recept categorieën: Taart
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 225 gram volkoren meel
  • 225 gram licht bruine basterdsuiker
  • 4 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepel kaneel
  • Snufje zout
  • 115 gram gesmolten boter + een beetje om in te vetten
  • 100 gram walnoten
  • 4 eieren
  • 150 gram peen julienne zelf geraspt of uit een zakje
  • Geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 150 gram poedersuiker
  • 75 gram verse roomkaas bv monchou
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 75 gram boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng het meel, suiker, bakpoeder, kaneel en een snufje zout door elkaar.
  • Voeg de eieren en de gesmolten boter toe en roer met een houten lepel of spatel alles goed door elkaar totdat er een wat kleverig beslag ontstaat.
  • Hak de walnoten fijn en roer deze samen met de peen julienne en de sinaasappelrasp door het beslag.
  • Giet alles in een ingevette cakevorm en bak de worteltaart een uur in de oven.
  • Prik met een saté prikker in de taart om te kijken of hij goed gaar is.
  • Zit er nog beslag aan de prikker als je hem er uit haalt dan zet je de cake nog 10 minuten extra in de oven.
  • Maak ondertussen de topping.
  • Mix de poedersuiker, roomkaas, boter en vanillesuiker met een mixer door elkaar tot een romige massa.
  • Laat de cake afkoelen en besmeer met de topping.
  • Garneer eventueel nog met wat geraspte sinaasappelschil of walnoten.

Blini’s met geitenkaas en rode ui

Blini’s met geitenkaas en rode ui

kan ook met gourmet
Recept categorieën: Hapjes, Kaas
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram boekweitmeel
  • 250 ml melk
  • 1 zakje instant gist a 7 gram
  • 2 eieren
  • Snufje zout
  • Boter om in te bakken
  • 2 rode uien
  • scheutje balsamicoazijn
  • 1 eetl suiker
  • klontje boter
  • 16 walnoten
  • 125 gram geitenkaas

Instructies

  • Verwarm de melk in een pannetje totdat hij lauw is.
  • Klop met een garde de gist er door.
  • Doe het meel en een snufje zout in een grote kom en schenk de melk hier bij.
  • Roer met de garde tot een egaal beslag.
  • Splits de eieren.
  • Klop de eierdooiers door het beslag en dek de kom af met een stuk vershoudfolie of een schone theedoek.
  • Laat op een tochtvrije en relatief warme plek 30 min rijzen.
  • Snijd de rode ui in dunne ringen en daarna in grove stukken.
  • Verhit een beetje boter in een pan en voeg de ui, een scheutje balsamicoazijn, 1 eetl suiker toe en laat 20 minuten op zacht vuur bakken.
  • Klop de eiwitten met een mixer tot een stevig schuim.
  • Spatel het schuim door het gerezen beslag.
  • Verwarm een beetje boter in een of meerdere pannen en schep een beetje van het beslag in de pan (ongeveer 2 eetlepels).
  • Bak de blini’s op middelhoog vuur aan beide kanten 2 minuten.
  • Leg ze op een bord en laat iets afkoelen.
  • Besmeer de blini’s met geitenkaas en schep wat van de rode ui er op en garneer met een walnoot.

Lactose, glutenvrij taart

Lactose, glutenvrij taart

Recept categorieën: Taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 ml olijfolie
  • 50 gram cacaopoeder
  • 125 ml kokend water
  • 2 tl vanille extract
  • 150 gram amandelmeel
  • ½ tl baking soda
  • Mespunt zout
  • 200 gram suiker
  • 3 eieren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 graden en beleg een ronde bakvorm van 22 – 24 cm met bakpapier.
  • Zeef het cacaopoeder boven een kom en meng met het kokende water.
  • Zo komt de cacaosmaak beter vrij.
  • Voeg het vanille extract toe, roer en zet daarna opzij.
  • Neem een kleine kom en meng hierin het meel met de baking soda en het zout.
  • Doe de suiker, olijfolie en eieren in een grote kom en mix voor drie minuten tot er een lichte, romige massa ontstaat.
  • Zet de mixer daarna op een lagere stand en voeg het cacao mengsel al mixende toe.
  • Als dit goed is opgenomen kun je ook het meelmengsel toevoegen.
  • Schraap met een spatel in de bakvorm en bak in max. 45 minuten gaar.
  • De zijkanten moeten stevig zijn en het midden mag nog zachter aanvoelen.
  • Een caketester zal er niet 100% schoon uitkomen.
  • Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en maak daarna de zijkanten los om de taart uit de vorm te halen.