Appel puddingbollen
Recept categorieën: Gebak
Calories:
Author: Cor Klaar
Ingrediënten voor het deeg:
- 500 gram bloem gezeefd
- 15 gram gist verse of 8 gr gedroogde gist
- 2 ei
- 50 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 50 gram roomboter ongezouten op kamertemperatuur
- 100 gram water
- 75 gram melk
- 3 grote appels
- Snufje zout
- Snufje kaneel
- honing
- citroensap
- 1 ei
Ingrediënten voor de pudding:
- 500 ml melk
- 125 gram suiker
- 50 gram puddingpoeder imperial of custard
- 1 ei
Ingrediënten voor de afwerking:
Doe alle ingrediënten behalve het zout in de kom.
Laat de machine een 5 tal minuten kneden tot je een bolvorm hebt.
Voeg nu het zout toe en laat de machine nog een 25 minuutjes verder kneden.
Dek de kom af en laat het deeg 1 uurtje rijzen op een warme tochtvrije plaats of in de oven op 35°C.
Schil ondertussen de appels en snijd ze in klein blokjes.
Neem een pan en doe hier een klontje boter in.
Bak de appeltjes licht aan en voeg er wat honing, kaneel en citroensap aan toe.
Als de appeltjes zachter zijn zet je het vuur uit en laat je ze afkoelen.
Maak de banketbakkersroom door een groot gedeelte van de melk met de suiker aan de kook te brengen.
Het andere restje melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder tot een papje. Wanneer de melk kookt voeg je een scheutje kokende melk toe aan het papje, roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng opnieuw onder voortdurend roeren aan de kook.
Als de pudding verdikt is schenk je deze in een schaal en dek je hem af met plastic folie. Laat hem zo in de koelkast afkoelen.
Je houdt wat pudding over, die mag je lekker op lepelen.
Neem het deeg en verdeel het in stukken van ongeveer 85 gram.
Maak er een bol van en rol deze uit tot een rond lapje.
Leg hier nu een lepel appeltjes op en daarboven op leg je een lepel banketbakkersroom. Vouw nu het deeg dicht en rol het voorzichtig tot een bol.
Leg de bol met de naad naar beneden op de bakplaat.
Bestrijk de bollen met het losgeklopt ei en bak ze af en laat ze nog een half uurtje rijzen. Bak de appel pudding bollen nu af in een voorverwarmde oven van 180°C in ca 20 tot 25 minuutjes gaar en goudbruin.
Haal de bollen uit de oven en laat ze iets afkoelen.
Strooi er poedersuiker over en serveer met koffie en/of een bolletje ijs en slagroom.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 110
Amaretti Koekjes
Calories:
Author: Cor Klaar
- 300 gram amandelen
- 200 gram suiker
- 2 ei
- 8 druppels amandelaroma of een scheutje Amaretto
- Scheutje vanille extract
- poedersuiker om de bolletjes in te rollen
- amandelen
Eiwitten samen met de suiker stijf kloppen.
Amaretto of Amandel en vanille extract toevoegen terwijl de machine draait.
Zet de machine uit en neem de kom eraf.
Voeg het Amandelpoeder toe en spatel dit eronder.
Rol bolletjes van het deeg en leg ze op het bakblik.
Steek er eventueel nog een amandelnootje in.
Afbakken op 180 ° gedurende 12 à 14 minuutjes.
Daarna laten afkoelen op het rooster.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 110
Advocaatvlaai met Zùsto
Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Klaar
Ingrediënten voor de bodem:
- 250 gram bloem
- 15 grverse gist of de helft aan droge gist
- 50 ml melk
- 1 ei
- 75 gram boter
- 25 gram Zùsto of witte basterdsuiker
- 3 gram zout
Ingrediënten voor de banketbakkersroom:
- ½ liter melk
- 125 gram Zùsto of gewone suiker
- 1 ei
- 50 gram puddingpoeder
Ingrediënten voor de vulling:
- ½ liter slagroom
- 70 gram Zùsto of gewone suiker
- 125 gram Mascarpone
- 75 gram advocaat gram en geen ml
Ingrediënten voor de afwerking:
- 150 gram advocaat los geklopt in een kommetje
- chocola Een beetje gesmolten
- chocola Een beetje geraspte
Meng voor het deeg alle ingrediënten in de keukenmachine en laat de machine een 15 minuutjes kneden.
Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).
Na het rijzen uitrollen tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm.
Druk de randen aan en ga met de deegrol over de randen, zo snijd je de randen mooi af.
Maak de banketbakkersroom door een groot gedeelte van de melk met de Zùsto aan de kook te brengen.
Het andere restje melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder tot een papje.
Wanneer de melk kookt voeg je een scheutje kokende melk toe aan het papje, roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng opnieuw onder voortdurend roeren aan de kook.
Als de pudding verdikt is schenk je deze in de vlaai.
Bak de vlaai in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuutjes af.
Ontvorm de vlaai en laat ze volledig afkoelen.
Meng eerst de mascarpone met de advocaat en roer kort door.
Voeg de slagroom en de Zùsto of suiker toe en klop de slagroom nu volledig stijf.
Leg de slagroom op de afgekoelde taart en strijk deze met een paletmes mooi over de gehele vlaai.
Klop de advocaat een beetje los en schenk deze over de slagroom.
Strijk met een paletmes uit over de vlaai zodat je een mooie laag krijgt.
Doe de gesmolten chocolade in een klein spuitzakje, knip een klein puntje er af en trek in een beweging mooie strepen over de vlaai.
Rasp nu de chocolade en leg deze op de rand zodat de vlaai mooi afgewerkt is.
Zet de vlaai nog even in de koelkast zodat ze nog wat kan opstijven.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 110
Abrikozenvlaai met latjes
Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Klaar
voor de bodem:
- 500 gram bloem
- 30 gram gist verse / of de helft aan droge gist
- 100 ml melk
- 2 ei
- 150 gram boter
- 50 gram basterdsuiker
- 6 gram zout
Ingrediënten voor de vulling:
- 2 kleine abrikozen blikken / op sap
- 75 gram suiker
- 1 el abrikozenlikeur
- 3 el aardappelzetmeel
- Scheutje water
Je kunt ook een kant en klare vulling gebruiken maar die had ik niet meer in huis
Meng voor het deeg alle ingrediënten in de keukenmachine en laat de machine een 15 minuutjes kneden.
Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).
Maak ondertussen de vulling door de abrikozen met het sap en de suiker aan de kook te brengen.
Voeg de abrikozenlikeur toe en laat koken tot de abrikozen mooi zacht zijn.
Ik heb graag abrikozenpulp dus ik heb de staafmixer erin gezet.
Wie dat niet wilt laat de abrikozen heel en bind ze gewoon verder als volgt.
Meng het aardappelzetmeel met een scheutje water en voeg beetje voor beetje toe aan de abrikozen.
Schat zelf een beetje de dikte in.
Na afkoeling stijft het geheel nog verder op.
Na het rijzen van het deeg deel je de bol in 2 delen.
Rol 1 deel deeg tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm.
Laat de randen overhangen en duw de zijkanten aan.
Vul de vorm met de abrikozenpulp.
Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap en maak nu je latjes.
Leg deze latjes over de vlaai.
Ga met de deegrol over de randen om ze mooi bij te snijden.
Bestrijk met wat eigeel en strooi er suiker over.
Bak de vlaai af in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuutjes.
Ontvorm de vlaai na het bakken en laat ze afkoelen.
Van het overtollige deeg kun je nog een bodem bakken.
Vries hem eventueel in zodat je hem later kunt opmaken.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 110
Abrikozenflappen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 250 gram bloem
- 130 gram water
- 25 gram boter
- 5 gram zout
- 175 gram boter om in te brengen voor de 1ste toer
- Abrikozengelei jam
- 1 ei losgeklopt
- 1 ei
- melk klein scheutje
Kneed alles onder elkaar en laat het deeg, verpakt in plastic folie, een 10 tal minuutjes rusten in de koelkast.
Neem het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een rechthoekige lap van zo'n 1 cm dik.
Maak 175 g boter zacht en smeer de boter uit over twee derde van de rechthoek.
Vouw het deeg naar het midden toe, te beginnen met het deel zonder boter.
Bestrooi het werkblad met een beetje bloem.
Rol het deeg uit tot een rechthoek van 1 cm dik.
Vouw het deeg weer in drieën.
Dit is de eerste toer in drieën.
Draai het deeg in de tegenovergestelde richting en rol het nogmaals uit tot een rechthoek van 1 cm dik. Vouw het weer dicht in drieën.
Dit is de tweede toer in drieën.
Wikkel het deeg in plasticfolie en laat ongeveer 10 min. rusten in de koelkast.
Herhaal daarna het toeren zodat je vier toeren in drieën bekomt.
Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het weer 10 min. rusten in de koelkast.
Herhaal vervolgens het toeren zodat je zes toeren in drieën bekomt.
Wikkel het deeg terug in plasticfolie en laat nu 20 minuten rusten in de koelkast.
Rol de lap nu uit tot een mooie rechthoek van ca 4 mm dikte.
Snijd er driehoeken uit en leg in het midden wat abrikozengelei of een andere gelei naar keuze. Bestrijk de randen met losgeklopt eiwit en vouw de driehoeken dicht.
Ga met een vork over de randen om ze aan te duwen of vouw ze om.
Klop een eigeel los met een klein scheutje melk en bestrijk de abrikozenflappen hiermee.
Bak de abrikozenflappen in ca 20 à 25 minuutjes gaar in een voorverwarmde oven van 200°C.
Laat ze na het bakken afkoelen.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 110
Abrikozen Linzenvlaai
Calories:
Author: Cor Klaar
voor het linzendeeg:
- 250 gram margarine plantaardige
- 600 gram bloem
- 360 gram suiker
- 2 ei maat L
- 20 gram bakpoeder
- 4 gram vanillesuiker
Voor de vulling:
- 1 pot abrikozen Warm de pulp met de suiker even op zodat de suiker goed gemengd is. / of abrikozenjam
- 50 gram suiker
Voor de afwerking:
- 1 flinke el abrikozenjam
- klein scheutje water
- handje vol rietsuiker
Alles mengen tot een vast deeg en 24 uur laten rusten in de koelkast.
Na 24 uur het deeg goed opkneden en uitrollen tot een dikte van een halve centimeter.
De vorm bekleden met het deeg.
Vul het deeg nu op met een laag abrikozenvulling.
Rol het overige deeg uit tot een rechthoekige lap van een 3 mm dikte.
Snijd nu repen van 1 à 1.5 cm uit en leg ze op de abrikozenvulling.
Laat de randen gewoon even overhangen.
Wanneer je alle repen erop hebt liggen ga je voorzichtig met de deegroller over de randen heen.
Zo snijd je de randen allemaal in een keer netjes af.
Bak de vlaai in een voorverwarmde oven van 190° C in ca 40 minuten gaar.
Wanneer de vlaai uit de oven komt haal je hem uit de vorm en zet je hem op een rooster.
Neem een flinke eetlepel abrikozenjam en doe deze in een pannetje met een heel klein scheutje water.
Breng aan de kook.
Als de jam heeft gekookt neem je een kwast en smeer je de bovenkant van de vlaai volledig in .
Neem een handje rietsuiker en strooi dit over de vlaai heen.
Laat de taart nu afkoelen.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 110
Aardbeientaart van zanddeeg
Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Klaar
Ingrediënten voor het zanddeeg:
- 300 gr bloem
- 200 gr zachte roomboter
- 100 gr witte basterdsuiker
- 1 ei
- 2 el water
- 1 snuf zout
- Vanille extract
Ingrediënten voor de banketbakkersroom:
- ½ liter melk
- 125 gr suiker
- 1 ei
- 50 gr puddingpoeder
Ingrediënten voor de topping:
- bakje Aardbeien in blokjes gesneden
- 50 gr gesmolten chocola puur, melk of witte chocolade
- 1 Zakje taartina zie gebruiksaanwijzing op het zakje
- 200 ml slagroom 40% vetgehalte met suiker naar smaak
Meng alle ingrediënten voor het deeg onder elkaar.
Zodra er zich een vaste bol vormt dan moet je stoppen met mengen.
Een zetdeeg mag maar heel kort gemengd worden.
Bebloem je werkblad en rol het deeg uit tot een mooie ronde lap van ca 4 mm dikte.
Rol het deeg op de deegrol en laat het rustig afrollen in de ingevette bakvorm.
Bak het deeg af in een voorverwarmde oven van 190°C ( hetelucht ) of 200°C ( traditioneel ) in ca 20 à 25 minuutjes af.
De bodem is goed wanneer hij mooi goudbruin van kleur is aan de randen en licht van kleur in het midden.
Haal de vorm uit de oven en leg er nu een cirkel bakpapier in met daarop erwten om de bodem terug te laten zakken.
Duw het geheel lichtjes aan, haal het bakpapier eruit en ontvorm de taart.
Laat ze afkoelen op een rooster.
Neem 400 ml melk en doe hier de suiker bij.
Zet in een pan op het vuur en breng aan de kook.
Meng de resterende 100 ml melk met de eidooier en het puddingpoeder.
Wanneer de melk kookt voeg je deze bij de 100 ml, goed roeren en alles terug in de pan schenken.
Breng opnieuw al roerende aan de kook totdat je een mooie dikke pudding krijgt.
Laat de pudding afkoelen in eens schaal en dek de pudding ( niet de schaal ) af met plastic folie zodat er geen vel op komt.
Was de aardbeien en snijd ze in blokjes.
Smelt de chocolade.
Klop de slagroom samen met de suiker volledig stijf en doe deze in een spuitzak.
Zet de slagroom in de koelkast tot de afwerking.
Afwerking:
Klop de banketbakkersroom op tot een mooie smeuige crème en vul de taart hiermee.
Leg er de aardbeitjes op en werk ze af met de taartina.
Trek met de gesmolten chocolade enkele streepjes over de taartjes en zet ze een 10 minuutjes koud weg.
Spuit met de slagroom een mooie toef op de taartjes.
Tip:
Probeer het deeg zo koud mogelijk te verwerken thuis ( in de workshop is dit niet haalbaar ). Heb je het deeg uitgerold en in de vorm gedaan ? Zet de bakvorm dan even in de diepvries. Wanneer het deeg hard is zet je de taart onmiddellijk in de oven om hem af te bakken. Je zult zien dat de randen dan niet zo ver inzakken en je taart mooier in model blijft.
Wanneer je de bodem op bovenstaande wijze bakt wordt ook het midden mooi bruin en knapperig. Gebruik je het bakpapier met de erwten al van het begin dan zal je bodem heel licht van kleur zijn en minder knapperig.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 110
Authentieke Zuid-Afrikaanse Bobotie
Proef de rijke smaken van Zuid-Afrika met deze authentieke bobotie. Een hartige ovenschotel vol kruiden en specerijen!
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg runder- of lamsgehakt
- 2 plakjes witbrood
- 2 ½ dl melk
- 1 grote ui fijngesneden
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 2 el kerriepoeder
- 1 tl kurkuma koenjit
- 1 tl koriander ketoembar
- ½ tl gemalen komijn djinten
- 1 mespunt kruidnagel
- 1 groene peper fijngesneden
- 1 tl zout
- ½ tl peper
- 2-3 el citroensap
- 75 g sultanarozijnen
- 50 g amandelen
- 1 el mangochutney of abrikozenchutney
- ½ tl munt
- ½ tl oregano
- 3 eieren
- 5 citroenblaadjes daoen djeroek poeroet
Verwarm de oven voor op 180°C.
Week de plakjes witbrood in ½ dl melk, knijp ze uit en verkruimel het brood.
Meng het gehakt met het verkruimelde brood, de fijngesneden ui, knoflook, kerriepoeder, kurkuma, koriander, komijn, kruidnagel, groene peper, zout, peper, citroensap, rozijnen, amandelen, chutney, munt en oregano in een grote kom.
Doe het gehaktmengsel in een ingevette ovenschaal en druk het goed aan.
Strijk de bovenkant glad.
Klop de eieren los met de resterende 2 dl melk en giet dit over het gehaktmengsel in de ovenschaal.
Druk de citroenblaadjes in de bovenlaag van het gehaktmengsel.
Bak de bobotie in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.
Een droge Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc of een lichte Merlot passen perfect bij deze bobotie.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 28g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 110
Ovenschotel met rode biet, aardappel en spiegelei
Een robuuste ovenschotel met gehakt, rode biet, aardappel en spiegelei. Aards, romig en vullend – Iers comfortfood op zijn best.
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Calories: 598kcal
Author: Cor Klaar
- 125 g roomboter
- 2 dl slagroom
- 4 eieren
- 500 g aardappels
- 500 g rode bieten
- 500 g rundergehakt
- 1 ui
- Peper versgemalen, naar smaak
- Worcestershiresaus naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de rode bieten gaar, laat afkoelen en rasp ze.
Kook de aardappels gaar en stamp ze fijn of gebruik een pureeknijper.
Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een ovenschaal in.
Snipper de ui en fruit deze in een hapjespan goudgeel.
Meng de geraspte bieten met het gehakt en voeg dit toe aan de pan.
Roer de gestampte aardappels door het mengsel en bak het geheel knapperig en rul.
Breng op smaak met peper, zout en worcestershiresaus.
Schep het mengsel in de ovenschaal.
Smelt de roomboter in een steelpan, voeg de slagroom toe en roer door.
Giet dit botermengsel over de inhoud van de ovenschaal.
Bak de schotel circa 25 minuten in de oven.
Bak intussen 4 spiegeleieren.
Serveer elk bord met een ei bovenop de schotel.
Serveertip:
Lekker met grove mosterd of een frisse salade met appel en witlof.
Wijnadvies:
Combineer met een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een droge cider.
Calories: 598kcal | koolhydraten: 29g | Protein: 32g | Vet: 40g | Zout: 1g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 110
Gevulde Champignons Gehaktbrood
Een origineel gerecht met reuzechampignons verstopt in gekruid gehakt. Gegaard in de oven voor een smaakvolle en verrassende maaltijd.
Voorbereidingstijd40 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- boter
- citroensap
- 1 ei
- 500 gram gehakt
- knoflook
- melk
- ½ paprika
- ½ paprika
- 5 takjes peterselie
- peper
- 1 ½ sneetje wittebrood
- zout
- 5 reuzechampignons
- 1 ui
- kerriepoeder
- paprikapoeder
Was de 5 reuzechampignons en maak ze schoon.
Breng water met citroensap aan de kook en kook de champignons daar ± 3 minuten in.
Maak 500 gram gehakt aan met het in melk geweekte 1 ½ sneetje wittebrood, 1 ei, zout, peper, de kruiden, 1 fijngesneden ui, de uitgeperste knoflook, de fijngesneden ½ paprika en de fijngemaakte 5 takjes peterselie.
Beboter een cakevorm en doe de helft van het gehakt erin.
Druk de champignons er rechtop in en vul op met de rest van het gehakt.
Zet de vorm afgedekt in een bak heet water en schuif deze in een op 180°C voorverwarmde oven.
Laat het gehakt in ± 45 minuten gaar worden.
Til de cakevorm uit de oven, laat eventueel bovendrijvend vet weglopen en maak de randen los.
Stort het gehakt en snijd het daarna in niet te dunne plakken.
Serveertip:
Serveer het gehakt in plakken. Lekker met aardappelpuree en groenten.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot, of een stevige witte wijn, zoals een Chardonnay.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 110