Koningsbrood

Koningsbrood

Recept categorieën: Brood, Koek
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 gr suiker
  • 300 gr boter of margarine
  • 350 gr bloem
  • 1 ei
  • 300 gr grof gemalen gemengde noten
  • 100 gr gehakte sukade
  • 100 gr greinsuiker
  • 3 el slagroom

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Maak een stevig deeg van boter, suiker en bloem en rol het uit tot een ½ cm dikte op een ingevette en met bloem bestoven bakplaat.
  • Maak in een steelpan een mengsel van de overige ingrediënten en laat het even warm worden (niet koken).
  • Strijk het mengsel uit over de koek.
  • Bak de koek 10-15 minuten.
  • Meteen na het bakken in vierkantjes snijden.

Koffiecake met rum

Koffiecake met rum

Recept categorieën: Cake
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gr boter of margarine
  • 4 eieren
  • 300 gr suiker
  • 2 pakjes vanillesuiker
  • 375 gr bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 150 gr gehakte hazelnoten
  • 1 kop koude sterke koffie
  • 50 gr chocolade koffiebonen

Glazuur:

  • 150 gr poedersuiker
  • 2 el rum

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
  • Roer de zachte boter en eieren schuimig en voeg suiker en vanillesuiker toe. Meng bloem, bakpoeder en gehakte hazelnoten en klop dit door de boter. Voeg tot slot de sterke koffie toe en maak er een glad deeg van.
  • Vul een ingevette ronde of lange vorm met het beslag en bak de cake 70-80 minuten.
  • Doe na het bakken de cake op een rooster, laat hem goed afkoelen en bestrijk dan met rumglazuur.
  • Garneer de cake met choco koffieboontjes.

Lebkuchen

Lebkuchen

Kerststerren
Recept categorieën: Koek
Feestdagen etc: Kerst
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • steekvormpjes,
  • grote kom

Ingrediënten

  • 200 gr honing
  • 200 gr suiker
  • 15 gr kaneel
  • 2 gr gemalen kruidnagel
  • ietsje nootmuskaat
  • 40 gr oranjesnippers
  • 400 gr bloem
  • melk
  • 20 gr poedersuiker
  • ½ tl citroensap
  • ½ tl eiwit

Instructies

Voorbereiding:

  • De honing aan de kook brengen daarna erdoor roeren: 1 à 1,2 dl water, de suiker, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en de "gepureerde" oranjesnippers.
  • Dit kokende mengsel in een grote kom met de gezeefde bloem doen en snel tot een deeg roeren en kneden.
  • 30 Minuten laten rusten en tot een lap van 1 cm dikte uitrollen.

Bereiding:

  • Uit het deeg sterren of kransjes steken.
  • Het deeg op een beboterd en een met bloem bestoven bakblik leggen en met melk bestrijken.
  • De sterren 20 minuten middenin de oven op 200°C (heteluchtoven 180°C) bakken.
  • Roer voor het glazuur de gezeefde poedersuiker met citroensap en eiwit 2 minuten roeren.
  • In een papieren puntzakje doen, puntje eraf knippen en de sterren en kransjes ermee bespuiten.

Kersensoezen

Kersensoezen

Recept categorieën: Fruit, Gebak
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 recept soezendeeg gebruik hiervoor water
  • 500 gr kersen zonder pit pot
  • 200 gr maïzena
  • 2 tl gelatinepoeder
  • 3 el water
  • ½ l slagroom
  • 2 pakjes vanillesuiker
  • poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 250°C (hetelucht 225°C).
  • Maak de soezen zoals bij het recept van gezoet soezendeeg staat aangegeven. Gebruik water, geen melk.
  • Bereiding:
  • Laat de kersen uitlekken en gebruik ⅛ l kersensap om de maïzena aan te maken. Doe het in een pan, laat het warm worden en voeg onder voortdurend roeren de kersen toe.
  • Laat het koud worden.
  • Los de gelatine op in wat water en verwarm het tot het is opgelost.
  • Laat ook dit afkoelen.
  • Klop de slagroom met vanillesuiker bijna stijf, voeg gelatine toe en klop het helemaal stijf.
  • Leg in iedere soes een vingerdikke laag kersen, daarop een laag slagroom en maak de soezen weer dicht.
  • Zet ze 30 minuten in de koelkast om door en door koud te worden.
  • Bestrooi ze eventueel met poedersuiker.

Kersencake

Kersencake

Recept categorieën: Cake, Fruit
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 125 gr boter of margarine
  • 125 gr suiker
  • 3 eieren
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 500 gr kersen
  • 1 eiwit
  • 50 gr suiker
  • 1 eidooier
  • 50 gr bloem
  • ½ tl bakpoeder

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
  • Roer boter, suiker en eieren zolang dat het een lichtgele schuimige massa wordt.
  • Meng de bloem en bakpoeder goed en voeg dit toe aan de botermassa.
  • Klop het stevig tot het luchtig is.
  • Vul een ingevette springvorm met het beslag.
  • Was de kersen, verwijder pitten en stelen en leg ze op het beslag.
  • Sla het eiwit met een beetje suiker zeer stijf, klop er de dooier door en tot slot bloem en bakpoeder.
  • Giet het mengsel over de kersen en bak de cake 60-70 minuten.

Jan Hagel

Jan Hagel

Recept categorieën: Koek, Noten
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gr bloem
  • 150 gr suiker
  • 2 tl kaneel
  • 175 gr boter of margarine
  • 50 gr geschaafde amandelen
  • 75 gr greinsuiker
  • 1 eiwit

Instructies

Voorbereiding

  • Zeef de bloem op een werkblad, strooi er suiker en kaneel over en verdeel de boter er in vlokken overheen.
  • Kneed snel met koele handen een glad deeg.
  • Leg het 45 minuten in de koelkast om op te stijven.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Vet een bakplaat in en rol het deeg er op uit.
  • Bestrijk het met losgeklopt eiwit en strooi de suiker en amandelen over de koek.
  • Snij met een scherp mes de grote plaat in langwerpige koekjes en bak de janhagel 10-15 minuten.
  • Na het afkoelen de koekjes op de snijranden losbreken.

Honingkoekjes

Honingkoekjes

Recept categorieën: Koek, Noten
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gr bloem
  • 375 gr honing
  • 80 gr suiker
  • 50 gr boter of margarine
  • 80 gr gemalen noten (bijv. hazelnoten)
  • 10 gr koekkruiden
  • 1 mespunt zout
  • 1 mespunt anijspoeder
  • 50 gr rozijnen
  • ½ kopje sterke koude koffie

Instructies

Voorbereiding

  • Verwarm de honing zodat het iets vloeibaarder wordt.
  • Meng er de overige ingrediënten door en kneed er een soepel deeg van.
  • Leg het ingepakt een nacht in de koelkast.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor tot 200°C (hetelucht 180°C).
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven plank uit tot een dikte van ½ cm en steek er met een koekvormpje allerlei vormpjes (bijvoorbeeld hartjes) uit.
  • Leg ze op een ingevette bakplaat en bestrijk ze met wat verdunde honing.
  • Bak ze 20-25 minuten in het midden van de oven.

Hazelnootkoekjes

Hazelnootkoekjes

Recept categorieën: Koek, Noten
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 200 gr boter of margarine
  • 250 gr gemalen hazelnoten
  • 125 gr suiker
  • 1 ei
  • 1 citroen de geraspte schil er van
  • ½ tl gemalen koriander
  • ½ tl kruidnagelpoeder
  • Nutella

Instructies

voorbereiding

  • Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg, vorm er een rol met 5 cm doorsnee van en leg de rol 1 uur in de koelkast om op te stijven.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 225°C (hetelucht 200°C).
  • Snij plakjes van ½ cm dikte van de rol en leg ze op een ingevet bakblik.
  • Schuif het blik midden in de voorverwarmde oven en bak de koekjes 10 minuten. Laat ze op een rooster afkoelen.
  • Smeer wat Nutella tussen twee koekjes

Hazelnootcake

Hazelnootcake

Recept categorieën: Cake, Noten
Land van herkomst: Nederland
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gr boter of margarine
  • 200 gr suiker
  • 4 eieren
  • 125 gr maïzena
  • 125 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 el cacao
  • 150 gr gemalen hazelnoten
  • 200 gr poedersuiker
  • 3 el water

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
  • Roer de boter zacht en doe er afwisselend suiker en eieren door.
  • Vermeng bloem, maïzena, bakpoeder en cacao goed en roer dit door de boter.
  • Schep er daarna de fijngehakte hazelnoten door en giet het deeg in een goed ingevette cakevorm.
  • Bak de cake 70-80 minuten en laat de cake goed afkoelen.
  • Roer een glazuur van poedersuiker met het water en bestrijk er de cake mee

Gemberkoekjes van Janneke

Gemberkoekjes van Janneke

Recept categorieën: Koek
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 150 gr boter
  • 150 gr suiker
  • 1 mespunt gemberpoeder
  • 50 gr gember zeer fijn gehakte
  • 1 el melk

Instructies

  • Kneed alle ingrediënten, op de melk na, tot een soepel deeg en leg dit 1 uur in de koelkast te rusten.
  • Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Vorm een rol met een doorsnee van 3 cm en snij er plakjes van ½ cm van.
  • Leg ze op een ingevet bakblik en strijk over elk koekje wat melk.
  • Bak ze 10-15 minuten in het midden van de oven en laat ze op een rooster afkoelen.