Kerststronk met slagroom chocomousse en framboos

Kerststronk met slagroom chocomousse en framboos

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Feestdagen etc: Kerst
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

voor de biscuit:

  • 4 eieren op kamertemperatuur
  • 120 g suiker
  • 60 g patisseriebloem
  • 40 g maïszetmeel
  • 20 g cacaopoeder
  • 40 g gesmolten boter

voor de frambozenvulling:

  • 200 gram diepvries frambozen
  • 150 gram mascarpone
  • 400 ml slagroom 35% of liefst 40% vetgehalte
  • 100 gram poedersuiker

voor de chocolademousse:

  • 500 ml slagroom
  • 250 gram mascarpone
  • 150 gram chocolade naar keuze
  • 150 gram poedersuiker

voor de afwerking:

  • Kerstversiering en eventueel wat rood fruit en poedersuiker

Instructies

  • Neem 200 ml slagroom en verwarm deze in een pannetje.
  • Hak de chocolade fijn.
  • Haal de warme slagroom van het vuur en voeg de chocolade toe.
  • Roer goed door totdat alles mooi egaal is.
  • Voeg nu de resterende 300 ml slagroom toe, roer goed door en zet koud weg.
  • Deze room moet volledig terug koud worden dus als je de tijd hebt, doe dit dan 1 dag op voorhand maken.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Klop de eieren met de suiker minimaal 10 minuten in de keukenmachine op.
  • De hoeveelheid moet verdriedubbeld zijn en mooi wit van kleur.
  • Smelt de boter op een laag vuurtje.
  • Zeef ondertussen de bloem met het zetmeel en de cacao al enkele malen boven een kom.
  • Na 10 minuten kloppen zeef je nogmaals alles boven de kom van de keukenmachine.
  • Spatel dit nu voorzichtig onder.
  • Dit mag niet langer duren dan 2 minuten anders klop je alle lucht terug uit het beslag.
  • Neem de gesmolten boter erbij en doe 2 lepels beslag bij de boter.
  • Roer dit door en schenk het dan bij de rest van het beslag.
  • Spatel kort door en schenk je beslag uit over de beklede bakplaat.
  • Bak de biscuit in 4 tot 6 minuten gaar.
  • Je biscuit is gaar wanneer je lichtjes met een vinger op de biscuit duwt en hij terug veert.
  • Blijft het een deukje dan moet hij nog iets langer bakken.
  • Haal de biscuit uit de oven, leg er de vochtige theedoek overheen, zet er een tweede bakplaat op, draai om en verwijder de bakplaten.
  • Rol de biscuit heel losjes op in de theedoek en laat hem zo afkoelen.
  • Pureer de frambozen en haal ze door een zeef zodat de pitjes eruit zijn.
  • Meng deze onder de mascarpone, slagroom en poedersuiker.
  • Klop het geheel volledig stijf en zet het even aan de kant.
  • Neem de chocomousse en klop ook deze samen met de poedersuiker volledig stijf.
  • Neem de biscuit en rol deze uit.
  • Bestrijk de biscuit met de frambozen room.
  • Rol de biscuit voorzichtig op en plaats hem op een schaal.
  • Neem de chocomousse en strijk deze over de buitenkant van de biscuit.
  • Zorg dat alle kanten mooi bedekt zijn.
  • Neem een vork en trek er nu over de gehele lengte strepen in.
  • Snijd de zijkantjes met een scherp mes mooi af.
  • Werk af met de kerstversiering en eventueel nog wat rood fruit. Je kunt ook nog wat poedersuiker erover strooien voor het uitzicht van sneeuw.
  • Laat de stronk in een taartdoos nog een uurtje goed opstijven in de koelkast.
  • Smakelijk.

Kerststronk van Jolanda’s Bakhuisje

Kerststronk van Jolanda's Bakhuisje

Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: België
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 210 gram eieren ca 4 à 5 eieren
  • 100 gram suiker
  • 50 gram gezeefde bloem
  • 50 gram gezeefde maizena
  • 25 gram boter

Voor de siroop:

  • 200 ml water
  • 150 gram suiker
  • 1 kop sterke koffie
  • 15 ml Amaretto di Saronno
  • scheutje cognac

Voor de crème au beurre:

  • 150 gram water
  • 360 gram suiker
  • 150 gram eiwit
  • 540 gram boter
  • Vanille extract of 2 de zaadjes van 2 vanilleboontjes
  • Zeer sterke koffie of mokka extract

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Klop de eieren samen met de suiker tot een zeer luchtige ruban.
  • Meng de bloem samen met de maizena en zeef deze boven de kom.
  • Spatel dit voorzichtig onder het mengsel.
  • Smelt de boter en spatel deze ook voorzichtig onder het mengsel.
  • Neem een bakplaat en bekleed deze met bakpapier.
  • Stort hierop het beslag en strijk met een paletmes het geheel glad.
  • Zet de plaat in de oven en bak in ca 7 tot 10 minuten gaar.
  • Als je licht met je vinger op de biscuit duwt en hij veert terug, dan is de biscuit gaar.
  • Neem ondertussen een theedoek en maak deze nat, wring hem zeer goed uit en leg aan de kant. Neem de plaat uit de oven en leg de natte theedoek op de biscuit.
  • Leg hierop een andere bakplaat en draai het geheel om. Neem beide bakplaten weg maar laat de natte theedoek zitten.
  • Haal voorzichtig het bakpapier van de biscuit.
  • Rol nu de biscuit op met de theedoek erbij.
  • Je krijgt dus een grote rol en ziet enkel nog de theedoek.
  • Laat de biscuit zo afkoelen.
  • Als je hem straks terug rolt en de theedoek verwijderd zul je zien dat je hem na het vullen weer perfect kunt oprollen.

Voor de siroop:

  • Breng de suiker met het water aan de kook en laat het geheel inkoken totdat het donkerbruin is. Niet roeren erin!!!
  • Blus het geheel af met de koffie (oppassen! Want dit bruist en kan spetteren)
  • Roer goed door.
  • Haal de pan van het vuur en schenk er de amaretto en cognac bij.
  • Roer weer door en schenk het geheel in een kommetje en laat het afkoelen.

Voor de crème au beurre:

  • Verwarm de suiker met het water tot 121°C.
  • Klop het eiwit stijf op.
  • Voeg het suikerwater toe en klop de merengue nu terug koud.
  • Meet met een thermometer de eiwitten en de boter.
  • Als de temperatuur ongeveer gelijk is ( maximaal 3 °C verschil ) dan mag je de boter toevoegen en verder kloppen tot je een mooie luchtige crème hebt.
  • Voeg als laatste de smaak toe.
  • Ik heb 2 smaken gebruikt, vanille en mokka.
  • Neem een deel crème au beurre uit de kom en voeg aan de rest smaakstof toe.

Opbouw kerststronk:

  • Rol de biscuit terug en laat de theedoek er gewoon onder liggen.
  • Neem de vanille crème au beurre erbij en bestrijk de biscuit hiermee.
  • Houd aan het einde van de rol 1.5 cm vrij.
  • Probeer het geheel zo egaal mogelijk uit te strijken, ook aan de randen.
  • Neem nu de biscuit en rol hem voorzichtig op (zonder theedoek).
  • Leg de biscuit op een langwerpige schaal.
  • Neem je mokka crème au beurre erbij en doe deze in een spuitzak met een rond spuitmondje.
  • Spuit nu in het midden over de hele lengte de crème.
  • Dan schuif je telkens op zodat je de biscuit opvult.
  • Strijk het met een paletmes egaal.
  • Neem een vork en trek er nu golvende banen in.
  • Maak een goed scherp gekarteld mes warm en snijd nu de randen mooi bij.
  • Neem de kerstdecoratie en versier je stronk.
  • Bewaar je kerststronk op een koude plaats maar niet in de koelkast, daar wordt de crème te hard en dat is niet lekker.
  • Smakelijk.

Kersenvlaai

Kersenvlaai

Ik had nog wat kersen over van mijn kersen kruimelcake dus heb ik nog een klein kersenvlaaitje gemaakt. Je haalt er 4 royale of 8 normale stukjes uit.
Recept categorieën: Gebak, Taart
Land van herkomst: België
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 15 gram verse of 8 gr droge gist
  • 50 ml melk
  • 1 ei
  • 75 gram boter
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 3 gram zout
  • Kersen op sap
  • suiker naar smaak

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor het deeg met elkaar en kneed goed door tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg ca 1 uur rijzen op een tochtvrije warme plaats.
  • Rol daarna het deeg uit tot een ronde lap en leg de lap over de ingevette vorm.
  • Druk voorzichtig aan en rol de randen met de deegroller af.
  • Prik gaatjes in de bodem.
  • Neem het sap van de kersen en breng dit met suiker naar smaak aan de kook.
  • Bind de saus met een bindmiddel naar keuze en voeg de kersen toe.
  • Roer door en vul de bodem met de kersen.
  • Neem het overtollige deeg en kneed opnieuw een bol, rol uit tot een lap en leg in de taartenraster, duw aan en haal de raster uit elkaar.
  • Je hebt nu de latjes in een stuk voor je vlaai te bedekken.
  • Heb je geen taartenraster ?
  • Neem een scherp mes en snijd smalle repen en leg deze op de vlaai.
  • Strijk af met wat losgeklopt eigeel met een scheutje water en bak de vlaai nu af in 20 minuutjes in een voorverwarmde oven van 190°C.

Kersencupcakes met kruimels

Kersencupcakes met kruimels

Recept categorieën: Cupcakes / Muffins
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 150 gram boter
  • 150 gram Suiker
  • 1 Mespuntje zout
  • Vanille extract
  • 2 Eieren op kamertemperatuur
  • 190 gram Bloem
  • ½ tl Bakpoeder
  • ¼ tl Natrium bicarbonaat
  • 1 pot kersen
  • suiker naar smaak
  • aardappelzetmeel
  • Kruimels overschot puddingvlaai

Eventueel

  • wat melk op kamertemperatuur

Instructies

  • Neem een gedeelte van het kersensap en meng dit met wat aardappelzetmeel.
  • De rest van het sap breng je samen met de kersen aan de kook.
  • Voeg het sapje toe en laat even indikken.
  • Schenk over in een andere kom om af te koelen.
  • Meng de suiker met de zachte boter tot een witte cremmige massa.
  • Voeg 1 voor 1 de eieren toe.
  • Meng de bloem met het bakpoeder en de natrium bicarbonaat en zeef dit onder het beslag.
  • Voeg nog wat melk toe als het beslag te stevig is.
  • Neem het bakblik erbij en vul met papiertjes.
  • Neem nu een koffielepel en leg 1 kleine koffielepel beslag in de vormpjes.
  • Leg hierop een 3 tal kersen.
  • Leg nu weer een kleine koffielepel beslag erop.
  • LET OP !! Beter te weinig beslag in de vormpjes dan teveel want ze rijzen tijdens het bakken !
  • Strooi nu de kruimels erover en laat in het midden nog een druppel kersensap vallen.
  • Bak de cupcakes in een voorverwarmde oven van 165°C (hetelucht) in ca 25 à 30 minuten gaar.
  • Doe altijd de prikkertest.
  • Laat de cupcakes na het bakken afkoelen in de vorm.

Kersen kruimelcake

Kersen kruimelcake

Recept categorieën: Cake, Gebak, Taart
Land van herkomst: België
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de kruimels:

  • 375 gram bloem
  • 195 gram echte boter
  • 195 gram suiker

Voor de cake:

  • 3 eieren
  • 160 gram suiker
  • 160 gram boter
  • 160 gram zelfrijzend bakmeel
  • Pot kersen

Instructies

  • Vet de vlaaibodem met losse bodem in met boter en zet even aan de kant.
  • Voeg voor de kruimels de suiker, boter en de bloem bij elkaar en kneed dit met je vingers door tot de boter volledig opgenomen is en je kruimels hebt verkregen.
  • Neem nu de vlaaivorm en leg een deel van de kruimels op de bodem ( ca 0.5 cm dik ) en duw aan. Zorg dat de bodem volledig bedekt is.
  • Vul nu de zijkanten met kruimels en duw aan.
  • Zet de vorm aan de kant en maak het beslag voor de cake.
  • Klop de eieren met de suiker tot een luchtige ruban en voeg dan 1 voor 1 de eieren toe.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en mix tot je een mooi beslag hebt.
  • Doe nu een deel van het beslag op de kruimels.
  • Leg hierop de kersen en vul dan aan met de rest van het beslag.
  • Strijk het eventueel een beetje glad.
  • Neem nu de resterende kruimels en leg die langs de kant van de vorm.
  • Het midden van de cake moet vrij blijven.
  • Bak de cake af in een voorverwarmde oven van 190°C in ca 45 minuutjes.
  • Doe de prikkertest !

Mini pizza met vijg, honing en spek

Mini pizza met vijg, honing en spek

Recept categorieën: Fruit, Pizza, Varkensvlees, Vlees
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Bestrijk het deeg met 1 el tomatensaus en leg er 3 plakjes vijg en 2 plakjes spek op.
  • Schenk er 1 tl honing, lichte stroop of ahornsiroop overheen.
  • Bak de pizza’s in de voorverwarmde oven tot 230 °C in 7 min. krokant.

Vegetarische pizza

Vegetarische pizza

Restjes? Doe het eens op een andere manier en leg alles wat je over hebt op een verse pizzabo-dem. Zo’n feest van smaken had je nog nooit op restjesdag.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Pizza
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 JAN pizzadeeg met tomatensaus 250 g ricotta
  • 130 g zongedroogde tomaatjes 90 g pesto
  • 390 g artisjokharten blik
  • 140 g zwarte olijven
  • 75 g rucola

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 210 ˚C
  • Rol het pizzadeeg met het bakpapier uit op een bakplaat
  • Verdeel de tomatensaus over de bodem
  • Bak de bodem in circa 15 minuten goudbruin en gaar
  • Bestrijk de bodem met ricotta
  • Verdeel de zongedroogde tomaatjes over de ricotta
  • Besprenkel de ricotta met groene pesto
  • Giet de artisjokharten af en halveer ze
  • Verdeel de artisjok en de zwarte olijven over de pizza
  • Garneer de pizza met rucola

Ieder zijn eigen stukje pizza

Ieder zijn eigen stukje pizza

Zijn jouw favoriete toppings niet de zelfde als die van je tafelgenoten?
Deel de pizza gewoon in vieren!
Iedereen kan dan  z’n eigen stukje beleggen…
Recept categorieën: Pizza
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Jan Pizzadeeg
  • Mozzarella
  • tomaat Gesneden
  • Olijven
  • Blokjes ham
  • Blokjes ananas
  • Plakjes salami
  • Stukjes paprika
  • gerookte kip in reepjes
  • Rode ui
  • Champignons

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200˚C
  • Rol het pizzadeeg uit op een bakplaat
  • Snijd het deeg in vier stukken
  • Verdeel de tomatensaus over de vier stukken
  • Beleg het eerste stuk met mozzarella, gesneden tomaat en olijven
  • Beleg het andere stuk met blokjes ham en ananas voor een klassieke Hawaï
  • Beleg het volgende stuk met plakjes salami en stukjes paprika
  • Beleg het laatste stuk met reepjes gerookte kip, rode ui en champgnons
  • Bak nu de stukken pizza af in ongeveer 15 minuten

Pizza Italiano

Pizza Italiano

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Pizza, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd de paprika’s in reepjes, de champignons in plakken en de artisjokharten in vieren.
  • Rol het pizzadeeg met bakpapier uit op een bakplaat.
  • Smeer de tomatensaus (zit bij het deeg in de verpakking) uit over het deeg.
  • Strooi de geraspte kaas gelijkmatig over de saus.
  • Beleg de pizza met de ingrediënten en bak de pizza 12 minuten af in de voorverwarmde oven.
  • Strooi voor het opdienen wat rucola over de pizza

Notities

Je kunt natuurlijk zelf de ingrediënten bepalen en zo je favoriete pizza samenstellen!

Pizza salami & Mozzarella

Pizza salami & Mozzarella

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Kaas, Pizza, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Jan pizzadeeg met tomatensaus
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1 tomaat
  • 1 bol mozzarella
  • Enkele plakjes salami
  • ½ groene paprika
  • Oregano
  • Enkele blaadjes basilicum

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd de tomaat en bol mozzarella in schijven.
  • Snijd de paprika in stukjes.
  • Rol het pizzadeeg uit op de bakplaat en smeer met de achterkant van een lepel de saus uit over het deeg.
  • Beleg de ene helft met de schijfjes mozzarella en tomaat.
  • En de andere helft met de geraspte kaas, plakjes salami en stukjes paprika.
  • Strooi wat oregano over de pizza.
  • Nu kun je de pizza afbakken voor ongeveer 10 a 12 minuutjes.
  • Maak de pizza af met enkele blaadjes basilicum.
  • Smakelijk!

Notities

Je kunt natuurlijk zelf de ingrediënten bepalen en zo je favoriete pizza samenstellen!