Cappuccino macarons

Cappuccino macarons

Recept categorieën: Gebak, Koek
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Ingrediënten de macarons:
  • 3 eiwitten
  • 50 gram suiker
  • 210 gram poedersuiker
  • 110 gram amandelpoeder
  • 2 eetlepels oploskoffie
  • Snuf zout
  • Ingrediënten voor de ganache:
  • 50 ml slagroom ongeklopt
  • 100 gram pure chocolade
  • ½ theelepel oploskoffie
  • Ingrediënten voor de karamel:
  • 100 gram suiker
  • 45 gram water
  • 45 gram echte boter
  • 60 ml slagroom ongeklopt
  • Eventueel zeezout als je graag een gezouten karamel hebt.
  • Cacaopoeder of poedersuiker

Instructies

  • Meng poedersuiker, amandelpoeder en oploskoffie met elkaar en vermaal dit zeer fijn.
  • Zeef het geheel boven een kom.
  • Klop de eiwitten met een snuf zout los en voeg dan beetje voor beetje de suiker toe.
  • Klop tot een mooie stijve en glanzende massa.
  • Neem een schep van het eiwit en spatel dit onder het amandelpoeder mengsel tot je een stevige massa hebt.
  • Wil je graag een kleurstof toevoegen ?
  • Dan is dat nu het moment.
  • Ik heb geen kleurstof toegevoegd.
  • Voeg nu de rest van het eiwit toe en spatel dit ook onder.
  • Blijf spatelen totdat je massa mooi glanzend is.
  • Je mengsel moet soepel van de spatel vallen.
  • Neem een spuitzak en vul deze met het macaron beslag.
  • Spuit dotjes van gelijke grootte op een bekleedde bakplaat.
  • Laat de macarons nu drogen.
  • Dit kan van 30 minuten tot 2 uur duren afhankelijk van het vochtgehalte in huis.
  • De macarons zijn droog als ze er mat uitzien en je er lichtjes met je vinger over kunt wrijven en het blijft niet plakken. Bak ze af in een voorverwarmde oven van 140°C in ca 12 tot 14 minuutjes.
  • Haal het bakpapier met de macarons direct na het bakken van de bakplaat en laat ze op een koude ondergrond afkoelen.
  • Wanneer de macarons koud zijn mag je ze pas van het papier halen.
  • Bewaar ze in een blikken doos tot je ze gaat vullen.
  • Neem voor de ganache een steelpannetje en schenk de room erin.
  • Hak de chocolade fijn.
  • Breng de room aan de kook samen met de oploskoffie.
  • Roer goed door en voeg de chocolade toe.
  • Roer tot het geheel mooi glad is.
  • Zet de ganache in de koelkast zodat ze goed koud kan worden.
  • Voor de karamel breng je het water en de suiker aan de kook.
  • Laat koken totdat je suiker mooi goudbruin begint te kleuren.
  • Zet het vuur af en voeg de slagroom toe.
  • Roer goed door en voeg de boter toe.
  • Roer tot het een mooi glad geheel is en laat het in een kommetje afkoelen.
  • Neem je macarons en zoek de mooiste uit.
  • Leg ze in paren van 2.
  • Klop je ganache met een handmixer mooi op.
  • Doe de ganache in een spuitzakje. Knip van onder een puntje af.
  • Doe ook de karamel in een spuitzakje en knip een puntje er af.
  • Spuit nu een cirkel van ganache op de buitenste rand. In het midden spuit je de karamel.
  • Zet de bijpassende macaron er op en druk licht aan.
  • Als afwerking kun je er nog eventueel wat cacaopoeder of poedersuiker over heen strooien.
  • Bewaar je bewerkte macarons in een luchtdicht afgesloten doosje in de onderste lade van de koelkast.
  • Macarons zijn het lekkerst 24 uur nadat je ze gemaakt hebt.
  • Je kunt ze 1 week in de koelkast bewaren.
  • Heb je nog onbewerkte macarons over ?
  • Bewaar deze in een blikken doos met deksel.
  • Je kunt ze dan nog weken bewaren.

Briochetaart

Briochetaart

Recept categorieën: Taart
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 600 gram bloem
  • 210 ml lauwe melk
  • 30 gram Gist
  • 40 gram suiker
  • 1 eidooier
  • 100 gram boter
  • 10 gram zout

Banketbakkersroom voor 600 gr pudding:

  • 500 ml melk
  • 1 eidooier
  • 125 gram suiker
  • 50 gram puddingpoeder custard
  • 200 geweekte rozijnen of chocolade stukjes
  • 1 eidooier om de taart te doreren

Voor de afwerking van de taart:

  • Abrikozengelei
  • Scheutje water
  • Voor het glazuur:
  • 100 gram poedersuiker
  • 20 ml kokend water

Instructies

  • Doe alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine en laat de machine een aantal minuten kneden.
  • Voeg nu het zout toe en laat de machine nog een 20 minuten verder kneden.
  • Verdeel het deeg nu in 2 porties voor de grote taart of 4 porties voor de kleine taartjes.
  • Bol het deeg op en verpak in plastic folie. Laat het deeg een kwartiertje rusten.

Maak de banketbakkersroom:

  • Breng het grootste gedeelte van de melk met de suiker aan de kook.
  • De rest van de melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder.
  • Wanneer de melk kookt schenk je er een beetje van bij de koude melk.
  • Goed roeren en alles terug in de pan schenken en aan de kook brengen.
  • Doe de pudding in een schaal en bedek met plastic folie.
  • Er mag geen vel op komen. Je kunt de pudding gewoon warm op de taart leggen aangezien deze mee gebakken wordt in de oven.
  • Neem nu 1 deegbol en rol deze uit tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
  • Leg de lap in de vorm, druk de zijkanten aan en snijd de randen bij met de deegrol.
  • Bestrijk de bodem met een laagje pudding en strooi er rozijnen of chocoladestukjes overheen.
  • Neem nu de andere bol en rol deze uit tot een rechthoekige lap van 25 x 35 cm.
  • Bestrijk de lap met pudding en strooi er rozijnen of chocoladestukjes over.
  • Rol nu de lap op.
  • Begin met de langste kant.
  • Als je de lap hebt opgerold snijd je er stukken van een 2 cm vanaf.
  • Rangschik de koffiekoeken in de bakvorm tot de vorm mooi gevuld is.
  • Bestrijk de koeken met een beetje eigeel en laat nog een half uurtje rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200° C en bak de taart af in ca 20 à 25 minuten.
  • Ontvorm de taart en breng 2 flinke eetlepels abrikozengelei met een beetje water aan de kook.
  • Neem een kwast en bestrijk de randen van de taart hiermee en de kleine brioches.
  • Breng de 20 ml water aan de kook en giet dit dan op de poedersuiker, roer goed door en leg met een koffielepeltje op elke brioche een beetje glazuur.
  • Laat de taart nu verder afkoelen.

Blauwe Bessen Kruimelvlaai

Blauwe Bessen Kruimelvlaai

Recept categorieën: Taart
Servings: 5
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Benodigheden voor de bodem:

  • 250 gram bloem
  • 4 gram droge gist
  • 30 gram suiker
  • 2 gram zout
  • 40 gram echte boter
  • 2 Kleine eieren
  • 50 gram melk eventueel extra melk indien het deeg te droog is
  • Vlaaivorm met losse bodem Ik heb deze keer een vorm van 19 cm doorsnede gebruikt .

Vulling:

  • 250 gram blauwe bessen
  • 1 el mayzena
  • 1 el poedersuiker
  • Scheutje water

Kruimels:

  • 250 gram bloem
  • 130 gram suiker
  • 130 gram echte boter

Instructies

  • Meng alle ingrediënten behalve het zout met elkaar.
  • Laat de machine een 5 tal minuten kneden en voeg dan pas het zout toe.
  • Laat de machine nog een 10 tal minuten kneden en laat dan het deeg ca 45 minuten rijzen.
  • Rol daarna het deeg uit tot een ronde lap die ruim over de vorm past.
  • Druk de zijkanten voorzichtig aan en rol dan over de vorm om het overtollige deeg af te snijden.
  • Prik in de bodem met een vork gaatjes.
  • Doe de bessen in een steelpan en breng aan de kook.
  • Meng een scheut water met de mayzena en poedersuiker en schenk dit bij de bessen zodat het geheel een beetje dikker word.
  • Schenk de bessen in de vlaaivorm en leg nu de kruimels erop.
  • Afbakken in een voorverwarmde oven op 180° ongeveer 25 minuten.

Baileys tulband

Baileys tulband

Recept categorieën: Cake, Gebak
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram pure chocolade
  • 250 gram boter
  • 300 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 300 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 50 gram cacaopoeder
  • 200 ml baileys
  • ½ tl olie

Instructies

  • Rasp 50 gr chocolade fijn.
  • Klop de boter samen met de suiker en de vanillesuiker tot een mooie witte creme.
  • Klop er 1 voor 1 de eieren door.
  • Voeg de geraspte chocolade toe.
  • Meng de bloem met de bakpoeder en de cacao en zeef deze al eens in een aparte kom.
  • Voeg nu telkens wat bloem onder het beslag.
  • Wissel dit af met een scheutje baileys.
  • Klop door tot je een mooi beslag hebt.
  • Bak de tulband af in een voorverwarmde oven van 175°C in ca 45 minuten.
  • Doe altijd de prikkertest en laat het hem nog iets langer staan als hij nog niet gaar is.
  • Haal de cake uit de vorm en laat volledig afkoelen.
  • Hak de overige 200 gr chocolade fijn en smelt deze samen met de olie au bain-marie.
  • Roer goed door en laat het een beetje afkoelen.
  • Verdeel het mooi over de tulband.

Bagels van Jolanda’s Bakhuisje

Bagels van Jolanda's Bakhuisje

Recept categorieën: Broodjes
Land van herkomst: Duitsland
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 320 gram bloem
  • 20 gram verse gist of 10 gr droge gist
  • 175 gram water op kamertemperatuur
  • 5 gram suiker
  • 5 gram zout
  • 40 gram vetstof boter, olie, smout
  • water om te koken
  • 5 g bicarbonaat
  • zaadjes facultatief

Instructies

  • Meng alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine of een kom.
  • Begin met kneden.
  • Wanneer er zich een mooi bol heeft gevormd mag je het zout toevoegen.
  • Kneed het deeg nog een 10 minuutjes door.
  • Wrijf een kom in met een beetje olie en leg daar het deeg in.
  • Laat het deeg 40 minuten rijzen onder een handdoek.
  • Wrijf je aanrecht of een bakblik met wat olie in.
  • Na het rijzen duw je de lucht uit het deeg en maak je 6 gelijke bolletjes deeg.
  • Prik met de achterkant van een houten lepel een gaatje in het deeg.
  • Steek daar nu je vinger in en draai het deeg rond op je vinger.
  • Je zult zien dat het gat groter wordt.
  • Leg de gevormde bagel op het aanrecht of het bakblik en laat ze onder een handdoek nogmaals 15 minuutjes rusten. Ondertussen breng je het water aan de kook met 5 gr natrium bicarbonaat en je verwarmt je oven voor op 200 °C.
  • Neem een bagel en doop deze in het kokende water.
  • Duw de bagel zachtjes met een lepel 8 tot 10 seconden onder water.
  • Haal de bagel uit het water en leg ze op een rooster zodat ze kunnen uitlekken.
  • Wanneer de bagels uitgelekt zijn leg je ze op een bakblik bekleed met bakpapier en bak je de bagels in ca 15 tot 20 minuutjes goudgeel en gaar.
  • Leg ze op een rooster om af te koelen.

Notities

Een bagel eet je zoals een boterham met hartig of zoet beleg.

Huevos rancheros

Huevos rancheros

Is een ontbijtgerecht dat bestaat uit eieren geserveerd in de stijl van het traditionele grote middagmaal op landelijke Mexicaanse boerderijen.
Recept categorieën: Ei, Ontbijt
Land van herkomst: Mexico
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • ½ spaanse peper
  • 1 rode paprika
  • 1 geroosterde paprika pot
  • 25 gram chorizo of salami
  • 1 eetlepel olie
  • Paprikapoeder
  • ½ blik tomatenblokjes
  • Peterselie
  • 4 eieren

Instructies

  • Warm de oven voor pop 200° C.
  • Maak de ui, de knoflook, de Spaanse peper en de paprika schoon.
  • Verwijder van de peper de pitjes.
  • Snijd de ui en de knoflook in snippers, de peper in stukjes en de paprika in blokjes.
  • Snijd de geroosterde paprika in stukjes.
  • Snijd de chorizo klein.
  • Verwarm de olie en fruit hierin de ui met de knoflook zacht.
  • Voeg de peper, de beide paprika’s, de chorizo, het paprikapoeder
  • en de tomaten met vocht toe.
  • Laat de saus 10 minuten pruttelen.
  • Maak de saus op smaak met peterselie en wat zout.
  • Doe de saus in een ovenvaste schaal.
  • Maak in de saus steeds een kuiltje en breek hierin een ei.
  • Laat de eieren in de hete oven in ca. 10 minuten stollen.

Notities

Lekker met volkorenbrood.

Ananas met toffeesaus

Ananas met toffeesaus

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Ananas

  • 1 ananas
  • 2 vanillestokjes
  • 2 kaneelstokjes
  • 100 g boter
  • 4 eetlepel(s) honing
  • 125 g slagroom
  • vanille-ijs

Toffeesaus

  • 50 ml water
  • 200 g suiker
  • 200 ml room

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170ºC.
  • Schil de ananas en verwijder de ogen.
  • Verwijder de kern met een appelboor.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en steek het vanillestokje samen met de kaneelstokjes en de rozemarijn in de holte.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de ananas om en om lichtbruin.
  • Leg de ananas in een ovenschaal en overgiet met boter uit de pan en de honing.
  • Bak de ananas circa 45 minuten in de oven.
  • Haal de ananas uit de oven en verwijder de specerijen en de rozemarijn.
  • Wentel de ananas door de braadboter, leg hem op een schaal en schenk de toffeesaus erover.
  • Serveer met geklopte slagroom en vanilleijs.

Toffeesaus

  • Breng in een pan water met suiker aan de kook en laat de suiker langzaam lichtbruin karamelliseren. verwarm in een andere pan de slagroom.
  • Schenk de slagroom bij de karamel en roer de toffeesaus goed door elkaar.

Gevulde aubergine van Hetty van Es

Gevulde aubergine van Hetty van Es

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 grote aubergines
  • 125 ml olijfolie voor frituren
  • 2 middelgrote uien fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 kleine tomaten fijngesneden
  • 1 groene paprika ontlijst en fijngesneden
  • 1 eetlepel(s) verse peterselie fijngesneden
  • zout en peper naar smaak
  • 425 gram paneermeel
  • 150 gram feta verbrokkeld

Instructies

  • Blad verwijderen en aubergines in lengterichting halveren.
  • Schep het vruchtvlees er tot 1 cm van de rand voorzichtig uit, zodat de aubergines op bootjes lijken.
  • Het vruchtvlees fijnsnijden en apart zetten.
  • De oven voorverwarmen op 180°C/ gas stand 4.
  • In een grote koekenpan op een middelhoog vuur de olie verhitten en daarin een paar minuten ui en knoflook sauteren tot ze zacht zijn.
  • Gesneden aubergine toevoegen en in ong. 5 minuten zacht bakken.
  • Tomaat, groene paprika en peterselie toevoegen en ong. 10 minuten laten sudderen.
  • Van het vuur halen en overscheppen in een grote kom.
  • Paneermeel toevoegen, tot een gelijkmatige massa vermengen en dit over de 4 uitgeholde aubergines verdelen.
  • Feta erover strooien en de gevulde aubergines over een bakplaat verdelen.
  • 15-20 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot de bovenkant bruin is en de kaas gesmolten.

Notities

Warm of koud opdienen.

Griekse Spinazie

Griekse Spinazie

Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten
Land van herkomst: Griekenland
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 50 g pijnboompitten
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 grote ui grofgehakt
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 200 g diepvriesspinazie
  • 3 rijpe tomaten in kleine stukjes en uitgelekt
  • 100 g ricotta
  • 100 g feta
  • snufje versgeraspte nootmuskaat
  • 6 vellen filodeeg totaal ca. 270 g

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190°C/ gas stand 5.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze licht kleuren en hun aroma vrijkomt; schud de pan steeds goed.
  • Schep ze op een bord.
  • Schenk 1 eetl. van de olijfolie in de pan en fruit hierin ui en knoflook ca. 8 min. op laag vuur, af en toe omscheppend. Voeg spinazie en tomaat toe en laat het spinaziemengsel ca. 6 min. zachtjes pruttelen.
  • Schep het spinaziemengsel in een grote kom en laat het enigszins afkoelen.
  • Ricotta en feta door het spinaziemengsel scheppen.
  • Voeg pijnboompitten, nootmuskaat en wat zout en peper toe.
  • Vet een ondiepe, rechthoekige bakvorm van ca. 20 x 28 cm licht in met een beetje olie.
  • Leg op de bodem 2 vellen filodeeg en laat de deegvellen enigszins over de randen van de bakvorm hangen.
  • Schep de helft van het spinaziemengsel erop en spreid het gelijkmatig uit.
  • Leg hierop weer 2 vellen filodeeg.
  • Schep hierop de rest van het spinaziemengsel.
  • Spreid de laatste 2 vellen filodeeg over de spinazievulling uit.
  • Vouw de deegranden naar binnen.
  • Bestrijk de bovenkant licht met olie.
  • Bak de spinaziepastei 25 min., tot hij goudbruin en knapperig is.

Kruidenpoffertjes met geitenkaas

Kruidenpoffertjes met geitenkaas

Recept categorieën: Kaas, Pannenkoeken
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • pak poffertjesmix Koopmans
  • 1 eetlepel(s) gehakte peterselie
  • 1 snufje gedroogde tijm
  • ½ eetlepel(s) gedroogde basilicum
  • 1 eetlepel(s) verse bieslook fijngesneden
  • 1 fijngesneden sjalotje
  • ½ teentje knoflook uitgeperst
  • 200 gram geitenkaas in plakjes
  • 2 eetlepel(s) honing
  • 1 bosje radijsjes
  • 50 gram rucola
  • 8 kerstomaatjes

Instructies

  • Bereid de poffertjesmix volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Roer de kruiden, knoflook en sjalot door het beslag en laat de smaken even intrekken.
  • Bak vervolgens de poffertjes in een poffertjespan.
  • Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 220ºC.
  • Snijd de poffertjes over dwars door zodat er twee rondjes onstaan en leg op ieder half poffertje een plakje geitenkaas. Schep hierop een beetje honing.
  • Dek dit af met het andere plakje en leg de poffertjes op een bakplaat met bakpapier en verwarm de poffertjes ca. 5 minuten.
  • Zet per persoon 3 poffertjes op een voorverwarmd bordje en garneer ze met versgeraspte radijsjes, een toefje rucola en een doorgesneden kerstomaatje.