Dadels met geitenkaas

Dadels met geitenkaas

Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Kaas, Warme hapjes
Servings: 24 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 24 dadels
  • 150 gram geitenkaas
  • 24 plakjes gerookt ontbijtspek niet gerold

Eventueel:

  • honing

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snijd de dadels overlangs open en haal indien nodig de pit eruit. Vul de dadels met stukjes geitenkaas.
  • Schep als de dadels van zichzelf niet erg zoet zijn een halve theelepel honing over elke dadel.
  • Rol de gevulde dadels in de plakjes ontbijtspek.
  • Doe de dadels in een ovenvaste schaal en zet ze ca. 10 minuten in een voorverwarmde oven en serveer ze warm.

Mexicaanse ontbijteitjes

Mexicaanse ontbijteitjes

Recept categorieën: Ei, Ontbijt
Land van herkomst: Mexico
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 150 gram baconreepjes
  • 2 sjalotten fijngesnipperd
  • 2 blikken kidneybonen à 400 gram, uitgelekt
  • 1 zakje tacomix Casa Fiesta
  • peper & zout
  • 8 eieren
  • 2 eetlepel(s) verse peterselie fijngehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200ºC
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de bacon met de sjalotjes 5 minuten.
  • Voeg de kidneybonen, de tacomix en peper en zout naar smaak toe en verwarm alles onder af en toe omscheppen ca. 5 minuten op een laag vuur.
  • Verdeel de kidneybonen over de ovenschaaltjes en maak een kuiltje in het midden.
  • Breek boven elk kuiltje een ei.
  • Zet de schaaltjes in een voorwarmde oven en bak de eieren in ca. 15 minuten tot de gewenste gaarheid.
  • Bestrooi de ontbijteitjes met verse peterselie en serveer direct.

Aardappelhapjes

Aardappelhapjes

Recept categorieën: Groenten, Hapjes, Koude Hapjes, Warme hapjes
Dieët: Vegetarisch
Servings: 10 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 3 gember bolletjes op siroop gesnipperd
  • 2 theelepel garam massala
  • ½ rode peper zonder zaadjes,
  • fijngesneden.
  • 125 g aardappels gekookte / in kleine blokjes
  • 125 g doperwten diepvries
  • 10 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • wat melkpoeder of ei om in te smeren

Instructies

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verwarm de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook zonder dat deze kleuren.
  • Voeg de gember, garam massala, peper, aardappelen en doperwten toe en bak dit ook een paar minuten op een lage stand.
  • Het vocht moet verdampt zijn.
  • Laat de vulling afkoelen.
  • Snijd de bladerdeeg plakjes in vieren.

Bereidingswijze

  • Schep op elk plakje een beetje vulling en maak de randen van het deeg een klein beetje nat met water.
  • Vouw de plakjes als een driehoekje dicht, druk de naden goed op elkaar, eventueel met een vork, en leg de hapjes op een ingevette bakplaat.
  • Smeer de hapjes eventueel in met ei of melk.
  • Bak de pakketjes in 15 minuten goudbruin in het midden van de oven.
  • De hapjes kunnen zowel warm als koud geserveerd worden.

Mini Quiches met katenspek en rozijntjes

Mini Quiches met katenspek en rozijntjes

Ook lekker voor kinderen
Recept categorieën: Hartige taart, Varkensvlees, Vlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 plakjes bladerdeeg niet ontdooien en in 4 gedeeld
  • 100 gram katenspek in reepjes
  • 1 eetlepel(s) rozijnen
  • 2 eetlepel(s) geraspte kaas
  • 1 ei
  • scheutje room
  • 1 eetlepel(s) olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Vet een kleine muffinvorm in met de olijfolie verdeel de kleine lapjes deeg er overheen.
  • Klop het ei los met de room.
  • Vul alle vakjes met de spekreepjes en wat rozijntjes.
  • Doe er wat geraspte kaas over en verdeel het roommengsel er overheen.
  • Bak de quiches 10-15 minuten in de oven.

Briam vegetarisch

Briam vegetarisch

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Ovenschotel
Land van herkomst: Griekenland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappels geschild en in plakjes van 3mm
  • 4 grote courgettes in plakjes van 3mm
  • 4 middelgrote rode uien in plakjes van 3mm
  • 6 roma tomaten gepureerd
  • 125 ml olijfolie
  • 2 eetlepel(s) peterselieruim versgehakte
  • zeezout en zwarte peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor tot 200 C / hetelucht 180 C / gas 4.
  • Neem de grootste ovenschaal die je hebt - 22x33 cm of groter, je wilt niet dat er teveel lagen groenten over elkaar liggen (gebruik 2 schalen indien nodig)
  • Leg de aardappel, courgette en rode ui in de ovenschaal.
  • Schenk de gepureerde tomaat en olijfolie erover en bestrooi met peterselie.
  • Voeg zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe.
  • Roer de ingrediënten om zodat de groenten overal bedekt is.
  • Voeg ten slotte 100 ml water toe aan de schaal.
  • Bak de ovenschotel 90 minuten in de voorverwarmde oven,roer na 1 uur de groenten om en voeg eventueel een beetje water toe indien nodig (er hoort geen water meer in te zitten aan het eind).
  • Op dit moment proef ik de groenten ook altijd, om te controleren of er nog wat kruiden of peper en zout aan toegevoegd moet worden.
  • Laat iets afkoelen of serveer op kamertemperatuur.

Zeeuwse bolussen

Zeeuwse bolussen

Mierzoet maar zo lekker 🙂
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland, Zeeland
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Deeg

  • 500 g bloem
  • 15 g kristalsuiker
  • 0.5 ei
  • 10 g zout
  • 50 g verse gist
  • 215 ml water
  • 50 ml melk
  • 25 g roomboter

Suikermengsel

  • 250 g donkerbruine basterdsuiker
  • 4 eetlepel(s) kaneelpoederBereidingswijze:

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225 ºC.
  • Meng voor het deeg alle ingrediënten behalve de boter.
  • Kneed 6 minuten met de hand of in de machine.
  • Voeg de laatste 4 minuten de boter toe en kneed goed door.
  • Verdeel het deeg in bolletjes van 80 gram en laat circa 20 minuten rusten.
  • Rol vervolgens elk bolletje deeg uit tot een streng van 30 cm.
  • Meng de basterdsuiker met het kaneelpoeder in een ovenschaal.
  • Bestrijk de streng met een beetje water en rol het deeg door het suikermengsel.
  • Draai er een bolus van.
  • Verdeel de bolussen over een met bakpapier belegde bakplaat.
  • Laat de bolussen nog even 5 minuten rijzen en bak de bolussen in 7 minuten af.
  • Als de bolussen gebakken zijn, leg ze dan direct omgekeerd op een grote schaal en laat afkoelen.

American cheesecake

American cheesecake

Recept categorieën: Gebak
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 ml zonnebloemolie
  • 50 ml water
  • 1 theelepel zout
  • 135 gram tarwebloemmeel
  • 1 ei
  • 5 eetlepels yoghurt
  • 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 50 gram geraspte mozzarella
  • 50 gram geraspte oude kaas

Instructies

  • De oven voorverwarmen op 230°C/gasstand 8
  • Olie, water en zout in een pan aan de kook brengen.
  • In een kom de tarwebloem met het hete vocht overgieten.
  • Goed mengen.
  • Het ei erdoor kloppen.
  • De yoghurt, Parmezaanse kaas, mozzarella en oude kaas erdoor roeren.
  • Het beslag in de cupcake vormpjes schenken en op het middelste niveau van de oven zetten.
  • De ovenstand verlagen tot 180°C/gasstand 4.
  • 20-25 minuten bakken, tot de cupcakes een lichte goudkleur hebben.

Geroosterde Tomatensoep van Hetty van Es

Geroosterde Tomatensoep van Hetty van Es

Recept categorieën: Groenten, Soep
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 900 g Piccobello's
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • olijfolie
  • peper en zout versgemalen
  • 2 eetlepel(s) Provençaalse kruiden
  • 7 dl groentebouillon
  • verse oregano
  • 4 eetlepel(s) creme fraîche

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 185C.
  • Haal de kroontjes van de tomaten, maak de ui schoon en snijd deze dan doormidden en laat de schilletjes om de knoflook.
  • Doe de tomaat, ui en knoflook in een ruime ovenschaal of op een diepe bakplaat met 4 eetlepels olie en zout en versgemalen peper.
  • Rooster de groenten in het midden van de voorverwarmde oven ongeveer 30 minuten.
  • Schep het geheel in een grote pan
  • (houd 4 eetlepels tomaatjes apart),
  • schenk de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook.
  • Pureer de soep met een staafmixer en laat deze nog 5 minuten op een laag vuur doorwarmen.
  • Roer de creme fraîche los met wat fijngehakte oregano.
  • Serveer de geroosterde tomatensoep in voorverwarmde
  • borden/kommen gegarneerd met de kruidencreme fraîche en de achtergehouden tomaatjes.
  • Bestrooi tenslotte met nog wat versgemalen peper.

Kleine hapjes Spaanse kaashapje

Kleine hapjes Spaanse kaashapje

Recept categorieën: Hapjes, Kaas, Warme hapjes
Land van herkomst: Spanje
Servings: 12 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram bloem
  • 2 theelepel bakpoeder
  • 125 gram Manchego Plata geraspt, verkrijgbaar bij een kaaswinkel
  • 50 gram boter
  • 65 ml melk
  • snufje cayennepeper
  • snufje zout

Voor de vulling:

  • 1 ui gesnipperd
  • 1 eetlepel boter
  • 125 gram Manchego Plata geraspt, verkrijgbaar bij een kaaswinkel
  • 1 tomaat ontveld en kleingesneden
  • 1 ei geklopt
  • versgemalen peper en zout
  • takjes dille voor garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zeef de bloem, bakpoeder, zout en cayennepeper en kneed dit door de boter.
  • Voeg de kaas en de melk toe en meng het geheel goed.
  • Schep het mengsel in (mini-muffin of bonbon) bakvormpjes en bak gedurende 10 min in de oven.
  • Bak voor de vulling intussen de ui glazig in de boter.
  • Voeg de tomaat, de kaas en het ei toe.
  • Kook het mengsel op een laag vuur tot het ei gestold is.
  • Snijd de topjes van de muffins, schep de vulling op de muffins en plaats de topjes er weer op.
  • Garneer eventueel met een takje dille.

Bladerdeeghapjes met geitenkaas, appel, walnoot en honing

Bladerdeeghapjes met geitenkaas, appel, walnoot en honing

Recept categorieën: Hapjes, Warme hapjes
Dieët: Vegetarisch
Servings: 10 hapjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ goudreinet appel
  • 5 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
  • 1 bakje kaaskruimels o.a. verkrijgbaar bij grote vestigingen van Albert Heijn
  • 8 walnoten
  • 10 theelepel honing
  • 1 ei-geel losgeklopt

Instructies

  • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
  • Verwarm ondertussen de oven voor (hete lucht oven) op ca. 200°C.
  • Kraak de noten en verkruimel de walnoten in een schaaltje.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijdt de helft hiervan in kleine blokjes.
  • Meng de appel, de walnoten en de kaaskruimels door elkaar.
  • Leg de bladerdeelvellen op een snijplank en snijdt ze diagonaal door midden, zodat er 10 driehoeken ontstaan.
  • Leg op elke driehoek ca. 1 eetlepel appel-kaasmengel zodat de helft van de driehoek bedekt is.
  • Druppel met een theelepel op elk hoopje appel-kaasmengel een beetje honing.
  • Vouw de bladerdeegdriehoekjes dicht zodat er 10 gevulde driehoekjes ontstaan.
  • Smeer de bovenkant van de driehoekjes in met een beetje eigeel voor de glans.
  • Leg de driehoekjes op een vel bakpapier op de bakplaat en bak ze in ca. 15 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven