Ovenschotel met kip, aardappel en Hollandse groenten

Ovenschotel met kip, aardappel en Hollandse groenten

Een hartige ovenschotel met kip, aardappel, roerbakgroenten en romige saus, gegratineerd met kaas. Een makkelijk recept voor elke dag.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd28 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Kip, Ovenschotel, Zuivel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 612kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels geschild en in blokjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 potten Aardappel Anders
  • 400 g Hollandse roerbakgroente
  • 400 g kipfilet in kleine stukjes
  • 75 g belegen kaas geraspt
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • Zout

Instructies

  • Kook de aardappelblokjes in water met zout in ongeveer 10 minuten gaar en giet af.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de kip al omscheppend bruin.
  • Voeg de roerbakgroenten en het paprikapoeder toe en bak nog 5 minuten.
  • Schep de Aardappel Anders saus en de aardappelblokjes door het kip-groentemengsel.
  • Doe alles in een ovenschaal en bestrooi met geraspte kaas.
  • Zet de schaal 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C tot de bovenkant goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse witlofsalade met stukjes ananas voor extra contrast in smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Beaujolais Mâchon past uitstekend bij de milde smaken van deze ovenschotel.

Nutrition

Calories: 612kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 31g | Vet: 35g | Zout: 2.1g | Sugar: 6g

Romige Zuurkoolschotel met Rösti-dakje

Romige Zuurkoolschotel met Rösti-dakje

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g kastanjechampignons
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote ui
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 pakjes Quorn fijngehakt à 175 g
  • Zout
  • Peper
  • 500 g wijnzuurkool mild
  • 3 eetlepels grove mosterd
  • 125 ml zure room
  • 400 g diepvries rösti

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (gasovenstand 4).
  • Veeg de champignons schoon met keukenpapier en snijd ze in plakjes.
  • Pel en snijd de knoflook fijn.
  • Pel en snipper de ui.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een roerbakpan en fruit de knoflook en ui ongeveer 1 minuut.
  • Voeg de champignons toe en bak ze ongeveer 3 minuten mee.
  • Schep de Quorn erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de wijnzuurkool uitlekken.
  • Meng in een kom de mosterd en zure room, en schep de wijnzuurkool erdoor.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de zuurkool over een ovenschaal en schep het Quornmengsel erop.
  • Verdeel de rösti over het Quornmengsel en bestrooi met zout en peper.
  • Bak de zuurkoolschotel in het midden van de oven gedurende ongeveer 40 minuten, of tot het aardappellaagje knapperig en goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht. De zuurkool en mosterd vragen om een wijn met wat pit, maar de romigheid van de zure room zorgt ervoor dat een lichtere wijn goed samengaat met het geheel.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 20g | Vet: 24g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Romige Zuurkoolschotel met Kaaskorstje

Romige Zuurkoolschotel met Kaaskorstje

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg vastkokende aardappels in plakken van 1 cm dik
  • 125 g gewelde tutti frutti
  • 100 ml kokend water
  • 200 g gezouten cashewnoten
  • 40 g boter
  • 40 g bloem
  • 450 ml melk
  • 150 g pittige belegen kaas geraspt
  • 500 g kruidenzuurkool uitgelekt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Kook de aardappelplakken in een pan met weinig water en wat zout in 10-12 minuten net gaar.
  • Laat de tutti frutti 10 minuten wellen in 100 ml kokend water in een kom.
  • Rooster de cashewnoten goudbruin in een droge koekenpan.
  • Smelt de boter in een steelpan.
  • Roer de bloem erdoor en voeg scheutje voor scheutje de melk toe onder voortdurend roeren, totdat een gladde saus ontstaat.
  • Laat driekwart van de geraspte kaas in de saus smelten.
  • Breng op smaak met peper.
  • Giet de aardappels af en laat ze even droogstomen.
  • Schep in een ovenschaal de aardappels, zuurkool, tutti frutti, de helft van de saus en de cashewnoten voorzichtig door elkaar.
  • Schenk de rest van de saus over de schotel.
  • Strooi de overgebleven geraspte kaas over de schotel.
  • Bak de zuurkoolschotel in het midden van de oven gedurende ongeveer 25-30 minuten, of tot de kaas goudbruin en knapperig is.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht, de romigheid van de saus en het kaaskorstje worden mooi aangevuld door de frisse tonen van deze wijnen.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 25g | Vet: 32g | Zout: 2g | Sugar: 15g

Geroosterde Ricotta met Cherrytomaatjes

Geroosterde Ricotta met Cherrytomaatjes

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 g ricotta kaas
  • 500 g cherrytomaatjes of romaatjes
  • Grof zeezout
  • 2 theelepels balsamicoazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 theelepel honing
  • Versgemalen zwarte peper
  • 8 basilicumblaadjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  • Strijk de ricotta uit over een ovenschaal met behulp van een paletmes.
  • Maak de cherrytomaatjes schoon en leg ze op een bakplaat.
  • Maal er grof zeezout over.
  • Roer een dressing van balsamicoazijn, olijfolie, geperste knoflook, honing en flink wat versgemalen zwarte peper.
  • Druppel de dressing over de cherrytomaatjes.
  • Schuif de ovenschaal met ricotta in de oven en na 5 minuten ook de bakplaat met tomaatjes.
  • Rooster beide in nog 10 minuten lichtbruin.
  • Laat de tomaatjes iets afkoelen.
  • Til de ricotta voorzichtig uit de vorm en snijd deze in 4 punten.
  • Leg de punten voorzichtig op vier borden en maal er wat zwarte peper over.
  • Schep de tomaatjes met het vrijgekomen vocht ernaast en garneer met basilicum.
  • Serveer met dunne sneetjes geroosterde ciabatta.
  • Voedingswaarden per portie (ongeveer):

Notities

Wijnadvies:

Deze geroosterde ricotta met tomaatjes gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Romige Koolrabi-Ovenschotel met Cashewnotenkorstje

Romige Koolrabi-Ovenschotel met Cashewnotenkorstje

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 580kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • Zout
  • 2 koolrabi's
  • 1 zakje witte sauspoeder
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 150 g geraspte kaas bijv. Leerdammer of belegen Goudse kaas
  • dl melk
  • 25 g boter of margarine
  • Peper
  • Nootmuskaat
  • 60 g ongezouten cashewnoten
  • 1 eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (gasovenstand 4).
  • Vet een ovenschaal in met boter of margarine.
  • Schil de aardappels, was ze en kook ze in een pan met ruim water en zout gaar gedurende ongeveer 20 minuten.
  • Schil de koolrabi's, snijd ze in partjes en kook ze in een pan met kokend water en zout gaar gedurende 15 à 20 minuten.
  • Bereid de saus volgens de instructies op de verpakking met 2½ dl melk.
  • Roer de crème fraîche en 100 g geraspte kaas door de saus.
  • Verwarm de resterende melk in een pannetje of in de magnetron, maar laat het niet koken.
  • Giet de aardappels af en stamp ze fijn.
  • Roer de boter en de warme melk door de puree tot deze smeuïg is.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Verdeel de gekookte koolrabi over de bodem van de ovenschaal en giet de saus erover.
  • Bedek de groenten met een laagje puree.
  • Hak of maal de cashewnoten fijn (niet tot poeder) en meng ze met de resterende geraspte kaas.
  • Strooi dit mengsel over de puree.
  • Zet de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en laat de schotel gedurende ongeveer 30 minuten lichtbruin en heet worden.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse en fruitige witte wijn, zoals een Chardonnay of een Pinot Blanc, vormt een mooie aanvulling op de romige textuur van de ovenschotel en de nootachtige smaak van het cashewnotenkorstje.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 22g | Vet: 27g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g

Mediterrane Stoofschotel met Runderlapjes

Mediterrane Stoofschotel met Runderlapjes

Bereidingstijd2 uur 28 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4 personen
Calories: 385kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g magere runderlapjes in grove stukken
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 1 eetlepel Provençaalse kruiden
  • ¼ runderbouillonblokje verkruimeld
  • 75 ml rode wijn
  • 4 sjalotten in ringen
  • 1 courgette in plakjes
  • 4 tomaten in parten
  • 2 eetlepels groene pesto

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Bestrooi de runderlapjes met peper.
  • Meng in een ovenschaal de stukken vlees met de olijfolie.
  • Dek de schaal af en bak het vlees in het midden van de oven gedurende ongeveer 45 minuten tot het bruin is.
  • Haal de ovenschaal voorzichtig uit de oven en breng het vlees op smaak met knoflook, kruiden, verkruimeld bouillonblokje en zout.
  • Schenk de rode wijn langs de rand van de schaal.
  • Stoof het vlees afgedekt nog ongeveer 1½ uur in het midden van de oven tot het gaar is.
  • Verhoog de oventemperatuur naar 200 °C.
  • Meng de sjalot, courgette, tomaat en pesto door de runderlapjes.
  • Bak de schotel onafgedekt nog ongeveer 30 minuten in het midden van de oven, tot de groenten gaar zijn.
  • Halverwege omscheppen.
  • Serveer met pasta, rucolasalade en geraspte Grana Padano kaas.

Notities

Wijnadvies:

Deze mediterrane stoofschotel met runderlapjes gaat goed samen met een stevige rode wijn, zoals een Chianti uit Italië of een Grenache uit Zuid-Frankrijk. Hun robuuste smaken en fruitige aroma's zullen het vlees en de kruiden aanvullen.

Nutrition

Calories: 385kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g

Romige Lasagne met Ricotta, Spinazie en Gerookte Zalm

Romige Lasagne met Ricotta, Spinazie en Gerookte Zalm

Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories: 570kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 600 g panklare spinazie
  • 250 g ricotta kaas
  • 75 g oude kaas geraspt
  • Nootmuskaat
  • 2 schaaltjes warmgerookte zalmsteak 4 smalle filets
  • 12 lasagnebladen
  • 100 ml melk
  • 2 tomaten in plakjes

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een wok en fruit de ui zachtjes gedurende 2-3 minuten.
  • Voeg de spinazie toe in gedeelten en laat op hoog vuur slinken.
  • Druk met een spatel de spinazie tegen de wand van de wok en verwijder het overtollige vocht.
  • Meng de helft van de ricotta en geraspte kaas door de spinazie.
  • Breng het mengsel op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Verdeel de zalm in stukjes.
  • Maak in een ovenschaal lagen van 3-4 lasagnebladen, spinazie en zalm, en eindig met een laag lasagne.
  • Klop de rest van de ricotta los met melk, zout, peper en nootmuskaat en strijk dit mengsel over de laatste laag lasagne.
  • Leg de plakjes tomaat erop en bestrooi met peper.
  • Strooi de rest van de kaas over de schotel.
  • Laat de schaal afkoelen, dek af met plasticfolie en zet minstens 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Verwijder de folie van de lasagne uit de koelkast.
  • Zet de ovenschaal op een rooster in het midden van de oven en bak de lasagne in ca.
  • 30 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio past goed bij deze romige lasagne met zalm. De frisse tonen van de wijn en de romige textuur van het gerecht vullen elkaar mooi aan, terwijl de zalm een extra dimensie toevoegt aan de smaakbeleving.

Nutrition

Calories: 570kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 38g | Vet: 29g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Gegrilde Biefstukrolletjes met Parmaham in Saliejus

Gegrilde Biefstukrolletjes met Parmaham in Saliejus

Geserveerd met Aardappelkoekjes en Geroosterde Groenten
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 6 kleine biefstukjes of ossenhaasjes
  • Versgemalen zwarte peper
  • 1 zakje verse Italiaanse kruidenmix 20 g
  • 8-10 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels boter
  • 100 g parmaham
  • 1 pot vleesfond 380 ml
  • 6 grote vastkokende aardappels bijv. Lady Christl
  • 1 ei
  • 3 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 6 romatomaten
  • 1 courgette
  • 1 dunne aubergine

Instructies

  • Dep de biefstukjes droog en bestrooi ze met versgemalen zwarte peper.
  • Pluk de blaadjes salie uit de kruidenmix en scheur de grote blaadjes grof.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de biefstukjes op hoog vuur gedurende 20-30 seconden per kant bruin.
  • Laat ze daarna op een snijplank afkoelen.
  • Smelt in het achtergebleven bakvet 1 eetlepel boter en bak de salieblaadjes 1 minuut zachtjes.
  • Voeg de vleesfond toe en roer de aanbaksels los.
  • Laat de jus in een sauspan in 15 minuten tot de helft inkoken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Omwikkel elke biefstuk met 2 plakken parmaham en druk de naden aan.
  • Leg de biefstukrolletjes in een ovenschaal en dek af met plasticfolie.
  • Zet zowel de biefstukrolletjes als de jus in de koelkast.
  • Schil en rasp de aardappels grof.
  • Spoel de rasp af onder water en dep deze droog met keukenpapier.
  • Meng de rasp met het losgeklopte ei, zout en peper.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en schep bergjes van het aardappelmengsel in de pan.
  • Druk ze met een lepel plat tot koekjes en bak ze aan beide kanten goudbruin.
  • Leg ze op keukenpapier om uit te lekken en zet ze afgedekt in de koelkast.
  • Snijd de uien in ringen.
  • Verhit 2 eetlepels boter in een koekenpan en bak de uienringen zachtjes gedurende 15 minuten.
  • Voeg de geperste knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.
  • Schep de tijmblaadjes erdoor.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Snijd de tomaten, courgette en aubergine in dunne plakjes.
  • Verdeel de uien over een ingevette ovenschaal en schik de groenteplakjes er dakpansgewijs bovenop.
  • Bestrooi royaal met peper en druppel er 4 eetlepels olie over.
  • Zet de schaal afgedekt in de koelkast.
  • Haal alle voorbereide ingrediënten ruim voor het diner uit de koelkast.
  • Zet de groenteschaal in het midden van de voorverwarmde oven en rooster de groenten in ongeveer 45 minuten gaar.
  • Leg de aardappelkoekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en verwarm ze in de oven.
  • Bak de biefstukrolletjes in 10-12 minuten rosé in de oven.
  • Haal ze uit de oven en laat ze losjes afgedekt met aluminiumfolie rusten.
  • Verwarm de jus en klop er met een garde 1 eetlepel koude boter door.
  • Verdeel de geroosterde groenten over vier warme borden, leg de biefstukrolletjes ernaast en serveer met de aardappelkoekjes en de jus.

Honing Gebakken Appel met Zuurkool en Eendenborst

Honing Gebakken Appel met Zuurkool en Eendenborst

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Eend, Fruit, Gevogelte, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 645kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g eendenborstfilet
  • 1 kleine ui
  • 1 kruidnagel
  • 1 laurierblad
  • 150 ml rode wijn
  • 4 stevige appels
  • 65 g pijnboompitten
  • 8 eetlepels vloeibare acaciahoning
  • 500 g zuurkool
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • erwijder het vet van de eendenborstfilet met een scherp mes en snijd het vlees in kleine stukjes.
  • Pel en snipper de ui.
  • Meng de eendenborstfilet met ui, 1 liter lauwwarm water, kruidnagel, laurier, rode wijn en 1 theelepel zout in een ovenschaal.
  • Dek de schaal af met een deksel of aluminiumfolie.
  • Plaats de ovenschaal op een rooster in het midden van de oven die nog koud is.
  • Zet de oven vervolgens aan op 100°C en laat de eendenborstfilet langzaam in ongeveer 45 minuten gaar worden.
  • Schil de appels en verwijder het klokhuis.
  • Snijd 12 mooie plakken van 1½ cm dik.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
  • Laat ze afkoelen op een bord.
  • Karamelliseer de appelplakken in twee aparte koekenpannen met elk 3 eetlepels honing op laag vuur.
  • Voeg een scheutje water toe als de honing te donker wordt.
  • Verwarm de zuurkool in eigen vocht met 2 eetlepels honing.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Haal de ovenschaal uit de oven en schep het vlees eruit.
  • Leg op elk bord een appelplak in het midden.
  • Schep de helft van de zuurkool uit de pan en verdeel dit over de borden.
  • Leg er vervolgens een tweede appelplak bovenop.
  • Verdeel de rest van de zuurkool over de borden en leg de eendenborstfilet er bovenop.
  • Bedek met de laatste appelplak en bestrooi met de geroosterde pijnboompitten.
  • Serveer de gerechten eventueel met aardappelpuree.

Notities

Wijnadvies:

Deze combinatie van eendenborstfilet, zoete appels en zuurkool vraagt om een stevige rode wijn zoals een Pinot Noir of een Merlot. De fruitige tonen van deze wijnen vullen de smaken van het gerecht goed aan.

Nutrition

Calories: 645kcal | koolhydraten: 69g | Protein: 34g | Vet: 26g | Zout: 2g | Sugar: 51g

Herfstsalade met Gebakken Ricotta, Gerookte Kip en Witlof

Herfstsalade met Gebakken Ricotta, Gerookte Kip en Witlof

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Kaas, Kip, Salade
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 325kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 g ricotta
  • 2 eetlepels slagroom
  • 1 eetlepel tijm
  • 4 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 3 sjalotten gesnipperd
  • 1 eetlepel rode-wijnazijn
  • 1 theelepel Dijon mosterd
  • 100 g gerookte kipfilet fijngesneden
  • 2 bospeentjes geraspt
  • 2 struikjes witlof
  • 1 zak veldsla 75 g

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Roer de ricotta in een kommetje los met de slagroom en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep het ricottamengsel in een ovenschaal, strooi de tijm erover en besprenkel met enkele druppels olijfolie.
  • Bak de ricotta in het midden van de oven goudgeel in ongeveer 20 minuten.
  • Marineer de gesnipperde sjalotten in de rode-wijnazijn met zout en peper gedurende 5 minuten.
  • Roer vervolgens de mosterd erdoor en voeg de rest van de olijfolie toe.
  • Meng de gerookte kip en geraspte bospeen door de dressing.
  • Haal de gebakken ricotta uit de oven en laat deze even afkoelen.
  • Haal de blaadjes witlof los en halveer ze in de lengte.
  • Verwijder eventueel de worteltjes van de veldsla.
  • Meng in een kom de veldsla met de witlof en de helft van het kipmengsel.
  • Verdeel de salade over de borden, schep de gebakken ricotta erop en lepel de rest van het kipmengsel eromheen.

Notities

Wijnadvies:

Deze herfstsalade met gebakken ricotta en gerookte kip past goed bij een lichte en fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc. De frisse en fruitige smaken van de wijn zullen de verschillende elementen van de salade mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 325kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 18g | Vet: 24g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g