Lasagne Bolognese van Mijn zus kookt vandaag
Comfortfood op zijn best! Wat is er nou heerlijker dan zelfgemaakte Lasagne? Bijna niets! Dit recept is ontstaan doordat ik geen zin had om naar de winkel te gaan en dus maar even in mijn kast en diepvries heb gekeken wat ik zoal had liggen. En aangezien ik vrijwel altijd verse pasta maak was ook dat geen probleem. De saus pakte wat dik uit dus in plaats van dunner maken besloot ik er maar een Lasagne mee te maken. En zo ontstond dit verrukkelijke recept voor verse Lasagne. En wees niet bang om zelf verse pasta te maken, het kost niet veel extra tijd en is echt vele malen lekkerder. Wanneer je een keukenmachine hebt is het kinderlijk eenvoudig. Het enige wat je wel nodig hebt is een goede pastamachine. Dat is even een investering maar oh zo de moeite waard. En ze zijn zo mooi!! (maar kant en klare pastavellen mag natuurlijk ook hoor)
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
Pasta:
- 300 gram Pastameel
- 3 Eieren
- 3 EL Olijfolie
- 1 TL Zout
Saus:
- 200 gram Zongedroogde Tomaten op olie
- Handjevol verse Basilicum
- Handjevol verse Oregano
- Handjevol Pijnboompitten
- 100 gram Parmezaanse kaas
- 1 flinke Ui
- 3 teentjes Knoflook
- 1 pak Gezeefde Tomaten
- Klein bekertje Slagroom
- Klein blikje Tomatenpuree
- 500 gram Half om Half gehakt
- 150 gram Champignons
- 1 Ui
- 2 teentjes knoflook
Bechamel saus:
- 35 gram Roomboter
- 20 gram Bloem 2 EL
- 500 ml Volle Melk
- 1 TL Zout
- 1 teentje Knoflook
Pasta:
Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix deze met de deegmixer tot alles goed is vermengd.
Bij mijn machine worden er kleine bolletjes deeg gevormd in de machine.
Stort alles uit op je werkblad en kneed het deeg met de hand nog even goed om de gluten te activeren.
Verpak in huishoudfolie en laat het deeg rusten in de koelkast terwijl je de saus gaat maken.
Indien je het deeg met de hand maakt, maak je een bergje van het meel en strooi een snufje zout hierover.
Maak een kuiltje in het deeg. In het kuiltje doe je de olijfolie en de eieren.
Meng dan met ronddraaiende bewegen van binnen uit alle ingrediënten samen en kneed vervolgens tot een mooie zachte bal deeg.
Verpak in huishoudfolie en laat het deeg rusten in de koelkast terwijl je de saus gaat maken.
De saus:
Rooster de pijnboompitten even in een droog koekenpannetje lichtbruin.
Doe de zongedroogde tomaten en een flinke scheut van de olie in een keukenmachine met messen.
Voeg daar aan toe de pijnboompitten, Parmezaanse kaas, verse kruiden, 1 ui (grof gesneden), knoflook en tomatenpuree.
Mix dit tot een grove pasta.
Verwarm wat olie in een steelpan met dikke bodem.
Fruit op een zacht pitje de pasta licht aan, ongeveer 4 minuten.
Doe de gezeefde tomaten erbij en een flinke scheut room.
Iets meer als je dat lekker vindt.
Maak op smaak met peper en zout.
De saus mag niet te dun zijn, voor Lasagne heb je een wat stevigere saus nodig.
Snij de andere ui fijn en rasp de knoflook.
Snij de champignons in plakjes. In een grote koekenpan fruit je de ui zachtjes, voeg vervolgens de chamipgnons toe, en daarna de knoflook.
Fruit alles tot de champignons lichtbruin zijn geworden.
Voeg dan het gehakt toe en bak dit rul op een wat hoger vuurtje.
Maak op smaak met peper en zout.
Voeg de tomatensaus toe. R
oer alles goed om en zet het vuur uit.
De Bechamel saus:
Rasp de knoflook heel fijn, hak dit nog even met een mes nog wat fijner.
Smelt de boter in een steelpan met dikke bodem zachtjes, laat het niet bruin worden.
Als de boter gesmolten is voeg je de bloem toe en met een garde begin je dit constant in beweging te houden.
Je moet in feite de bloem even gaar bakken om te voorkomen dat de saus melig gaat smaken. Voeg in dit proces ook de zout en knoflook toe.
Roer voor ongeveer 5 minuten.
Voeg een flinke scheut melk toe onder goed roeren, roer zodat de melk goed mengt met de roux. Voeg de rest van de melk toe.
Onder regelmatig roeren laat je de saus in ongeveer tien minuten zacht pruttelen indikken tot een romige yoghurt dikke Bechamel saus.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
De pasta:
Rol de pasta met de machine uit tot dunne plakken, snij ze dezelfde lengte als de ovenschaal.
De Lasagne samenstellen:
In een ovenschaal begin je met een laag saus, daar overheen giet je een dun laagje Bechamel (echt maar een beetje).
Dan leg je er vellen pasta overheen die het hele oppervlakte van de schaal bedekken, je kunt de pastavellen gewoon bijsnijden.
Dan weer een laag saus, Bechamel en pasta.
Dit herhaal je tot je 4 lagen pasta hebt.
De laatste laag pasta bedek je met een dun laagje saus en een lekkere dikke laag Bechamel. Hierover strooi je een royale laag geraspte Jong Belegen kaas.
Als je kant en klare pasta gebruikt zet je het voor een minuut of 45 in de oven.
Als je verse pasta gebruikt dan 25 minuten en nog even een paar minuten onder de grill voor een krokant kaas laagje.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 21
Za'atar Kip
Ik had op zich wel van Za'atar kruiden gehoord maar had het nog nooit gebruikt in de keuken. Ik vind het altijd ontzettend leuk om met nieuwe kruiden en kruidenmixen te experimenteren en dit was daar geen uitzondering op. In eerste instantie wist ik niet eens dat ik Za'atar had gekocht. Ik had bij de Turkse winkel een groot pak kruiden gehaald waarop Green Thyme stond, de rest stond er allemaal in het Arabisch op. Dat kan ik niet al te best lezen. Pas bij thuiskomst zag ik dat het een kruidenmix was (heel klein achterop de doos) en toen ik de term Green Thyme i.c.m. de rest van de kruiden in de mix ging Googelen kwam ik er al gauw achter dat ik Za'atar had gekocht. Ik was hier heel erg blij mee! Het rook heerlijk! Ik had nog steeds geen idee wat ik er het beste mee kon maken maar ik heb me laten leiden door mijn intuïtie. Dus zie hier het eerste experiment! Ik ben er door wat verder onderzoek ook achter gekomen dat het ook als dip wordt gebruikt. Vermeng het met wat olijfolie en dip daar je brood in. In de yoghurt die je op de foto ziet zit ook een eetlepel verwerkt samen met verse fijn gehakte knoflook. Het is dat ik geen verse Koriander in huis had maar dat had het helemaal afgemaakt.
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 kippenbouten
- 5 Sjalotten
- 5 flinke tenen Solo Knoflook =10 kleine teentjes
- 1 eetlepel(s) Kokosolie
- 2 CM geraspte Gember
- 1 Kip bouillonblokje
- ½ kopje water
- 3 eetlepel(s) Za'atar kruiden
- snufje zeezout
Snij de sjalotten, knoflook en rasp de gember.
Doe de kokosolie in de pot op het vuur en fruit de uitjes glazig, doe de knoflook en gember erbij.
Fruit het geheel een paar minuutjes aan.
In de tussentijd smeer je de kippenbouten goed in met de Za'atar kruiden.
Doe het bouillonblokje en het halve kopje water bij de uitjes in de pot.
Maak 5 grote proppen van aluminiumfolie en leg die ook op de bodem van de pot.
Dit is om te voorkomen dat de kippenbouten in het vocht komen te liggen, dus de proppen moeten groot genoeg zijn om zeker anderhalve cm boven het vocht uit te komen.
Leg voorzichtig de eerste kippenbout op twee proppen, leg vervolgens de volgende kippenbout op 2 proppen.
Afhankelijk van de grootte van je pot kun je nu de volgende bout dwars op de twee reeds in de pot leggen of verdeel ze zoals ze ook op de foto staan afgebeeld.
Toen ik dit gerecht ging maken was het al ruim na de middag dus ik had niet veel tijd meer om rustig te slow cooken.
Ik heb vervolgens de slow cooker 2½ uur op HIGH gezet en de bouten waren botergaar.
Ik gok dat ze met 4 uur op LOW ook gaar zullen zijn.
Doe de bouten daarna nog even in een ovenschaal en gril het velletje knapperig goudbruin in 5 minuutjes onder een hete grill.
Gooi het kookvocht onderin de pot niet weg! Vis de aluminiumfolie proppen eruit en wanneer je klaar bent met het eten van de kip dan gooi je alle botjes weer terug in de pot. Doe hier vervolgens nog een flinke liter water en een kipbouillonblokje bij en zet de slow cooker op LOW voor ruim 10 uur. Zeef na de kooktijd de bouillon door een zeef en gooi de bouillon terug in de pot. Gooi er een flinke hoeveelheid soepgroenten bij en maak soepballetjes. Laat de groenten nog gaar koken en je hebt een overheerlijke Za'atar soep.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 21
Confit de Canard
gekonfijte eendenbout / Ik vind het heerlijk om (voor mij) nieuwe technieken uit te proberen. Zo wilde ik al een tijdje Confit de Canard maken. Dan is het fijn dat er voor Kerst ineens eendenbout in de supermarkt ligt. Wij gingen dit jaar Kerst met zijn tweetjes vieren dus heb ik lekker 4 eendenboutjes meegenomen (ja, wij zijn echte carnivoren hihi) en ben aan de slag gegaan. Confit de Canard, oftewel gekonfijte eendenbout, is het langzaam garen, en vervolgens conserveren, van een eendenbout in zijn eigen vet. Confijten kan met veel soorten vlees zoals kip, kwartel, konijn, fazant, gans, varken of eend. Vaak de wat taaiere stukken vlees. En de pootjes en nek zijn dan vaak het taaist omdat die spieren het meeste werk moeten doen. Dit geldt voor alle dieren. Van oudsher werd het gebruikt als methode om vlees, maar ook groenten, langer te kunnen bewaren. Voor dit proces heb je wel een vacuüm sealer nodig. Heb je die niet dan kan je vast wel bij je slager of poelier de pootjes laten vacuüm laten trekken. Het kan vast ook wel zonder vacuüm sealer denk ik, dan wikkel je ze strak in huishoudfolie om te marineren. Maar eerlijk is eerlijk, vacuüm trekken werkt beter en je sluit het van zuurstof af wat bederven tegen gaat.NB: Dit gerecht duurt 7 dagen om te maken! (ja dat lees je goed) Houd daar dus rekening mee.
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
Vacuümeer apparaat
digitale thermometer
huishoudfolie
slow cooker
- 4 stuks Eendenbout
- 2 Liter Eendenvet verkrijgbaar bij je Poelier of online
- Paar takjes Tijm
- Grof zeezout
- Witte Peperkorrels geplet met je mes
- 4 teentjes Knoflook fijn geraspt
Ontdoe de eendenbouten van overtollig vet door dit eraf te snijden.
Check ook even op overgebleven veertjes of de veerpennetjes.
Trek die eruit.
Wrijf de boutjes in met het zeezout, de peper, tijm en de knoflook.
Trek dit Vacuüm in een zak per twee boutjes en laat vervolgens 24 uur marineren in de koelkast.
Na 24 uur haal je de boutjes eruit en spoel ze even af.
Dep vervolgens droog.
Leg ze in je slow cooker en vul deze vervolgens helemaal met het eendenvet tot ze volledig ondergedompeld zijn.
Als je een sc hebt waarbij je de temperatuur in kunt stellen stel deze dan in op 90 graden.
Heb je die niet, zoals ik, zet hem dan op de warmhoud stand.
Mijn sc wordt op 'low' nog iets te warm.
Ook heb ik 4 dikke proppen aluminiumfolie onder de pot gelegd tussen het warme element en de pot om zo te voorkomen dat het te heet werd.
Vervolgens heb ik een digitale thermometer in het vet gelegd om de temperatuur goed in de gaten te kunnen houden.
Deze had ik ingesteld op 95 graden.
Laat het daarna zo'n 7 uur in de slow cooker langzaam garen.
Het vlees moet bijna van het bot vallen, dit herken je doordat het vlees bij de grote knook terug begint te trekken.
Na de gaar tijd leg je de bouten in een grote schaal.
Giet het warme vet door een zeef eroverheen.
Zorg ervoor dat de bouten volledig ondergedompeld zijn in het vet.
Dit vet sluit ze helemaal af van zuurstof en zo creëer je alweer een vacuüm en onttrekt ze aan zuurstof waardoor het niet bederft.
Laat het vet afkoelen, dek het af met huishoudfolie en zet het vervolgens voor 5 tot 7 dagen in de koelkast om te rijpen.
Wanneer je ze gaat bereiden schep je voorzichtig met een spaan de bouten uit het zachte vet en leg ze in een ovenschaal.
In een hete oven verwarm je ze een minuut of 5 en daarna dicht onder de grill om het velletje knapperig te roosteren.
Serveer met een lekkere Rode Port - of Peper saus bijvoorbeeld.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 21
Tiramisu met aardbeien
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 gram mascarpone
- 4 eieren
- 80 gram suiker
- 300 gram aardbeien
- wat extra suiker
- 4 tl citroensap
- 1 pak lange vingers
- kaneel om te bestuiven
- zout
Haal de mascarpone uit de koelkast.
Deze is beter te verwerken indien deze niet al te koud is.
Was de aardbeien en laat ze uitlekken.
Houd de mooiste 6 aardbeien apart voor de garnering,
Doe de rest van de aardbeien in de blender of keukenmachine en pureer ze samen met het citroensap.
Proef en voeg eventueel wat suiker toe.
Splits de eieren en doe deze in 2 schalen.
Klop het eiwit stijf met een snufje zout.
Klop de eigelen met de suiker.
Voeg de mascarpone toe en meng goed door elkaar tot een gladde massa.
Spatel het eiwit door het mascarpone mengsel met behulp van een houten pollepel.
Doe dit voorzichtig zodat het mengsel luchtig blijft.
Doop de lange vingers in de aardbeienpuree en bedek hiermee de bodem van een (oven)schaal. Giet een dun laagje van de aardbeienpuree erover.
Bedek met een laagje mascarponemengsel.
Bedek met een nieuwe laag in aardbeienpuree gedoopte lange vingers.
Weer een laag aardbeienpuree(tot het op is).
Een laatste laag mascarponemengsel.
Snijdt 3 aardbeien in plakjes.
Decoreer met de aardbeien en plakjes aardbei zoals op de foto.
Stuif er een kaneelpoeder over en zet voor minimaal 3 uur weg in de koelkast om op te stijven.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 21
Kwartels op zijn spaans
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 kwartels
- 250 gram paella rijst
- 10 cl witte wijn
- 1 lt kippenbouillon
- 4 tomaten
- 3 lente-ui
- 1 rode paprika
- 1 rode peper
- 2 teentjes knoflook
- 1 takje tijm
- olijfolie
- 2 dosis saffraan
- 2 kl kurkuma
- 2 kl paprikapoeder
- 200 gram chorizo
- 125 gram doperwten
- zout
- peper
Verwarm de oven voor op 180 gr.
Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes.
Snijd de lente-ui in ringetjes.
Maak de paprika schoon en snijd in reepjes.
Doe het zelfde met de rode peper.
Haal het velletje van de chorizo en snijd in plakjes.
Zet een braadpan op midden hoog vuur en bak de chorizo aan beide kanten in een klein scheutje olie.
Haal de chorizo uit de pan en bewaar in een bakje.
Voeg de kwartels toe en bak ze rondom mooi bruin aan.
Voeg eventueel nog een scheutje olie toe.
Strooi de helft van het paprikapoeder en de kurkuma toe en voeg de tijm toe.
Haal de kwartels uit de pan en leg deze in een ovenschaal.
Bak de kwartels verder af in de oven gedurende 35 à 40 minuten.
Kwartels op zijn Spaans
Zet een pan op het vuur met een scheutje olie.
Voeg de ui, paprika, knoflook en peper toe en laat even rustig fruiten.
Voeg het restant van de kurkuma en het paprikapoeder toe.
Voeg de rijst toe en laat deze de olie opnemen zodat ze glazig worden.
Blus dan af met de witte wijn.
Voeg de tomaten, chorizoplakjes en de doperwten toe.
Voeg de helft van de bouillon toe en kook de rijst gaar.
Breng op smaak met een klein beetje zout en peper.
Los in een bakje de saffraan op in 10 cl. bouillon.
Voeg dit toe aan de rijst en meng goed door elkaar.
Controleer de rijst op zijn gaarheid.
Voeg eventueel nog wat bouillon toe.
Verdeel de Spaanse rijst over de borden en leg er een kwartel bij.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 21
Kippenpoot speciaal
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Marineertijd1 uur uur
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- olijolie
- peper
- zout
- 1 sjalot
- 1 rood pepertje
- 2 kippenpoten
- 3 eetlepel(s) honing
- 15 cl kippenbouillon
- 1 kl gemberpoeder
- 1 kl komijnpoeder
- 1 kl paprikapoeder
- 1 kl rozemarijn
- 2 eetlepel(s) tomatenpuree
- 1 teen knoflook
- 1 takje tijm
Zet alle ingrediënten klaar.
Pel en snipper de sjalot en de knoflook.
Maak de rode peper schoon en snijdt hem in kleine stukjes.
Meng in een kom de sjalot, knoflook, rode peper, rozemarijn, gember, komijn en paprikapoeder.
Meng dit met de tomatenpuree, 3 el olijfolie en wat zout en peper.
Verdeel het mengsel over de kippenpoten, in een ovenschaal en masseer dit mengsel goed in de kippenpoten.
Dek af met wat huishoudfolie en laat een uur marineren in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 gr.
Haal de folie van de ovenschaal en zet de schaal in de oven.
Bak de kippenpoten gedurende 15 minuten.
Meng in een kom de honing met de kippenbouillon.
Giet dit mengsel over de kippenpoten.
Doe er het takje tijm bij. Ik kon geen verse tijm vinden en heb er wat gedroogde tijm over gestrooid.
Schuif de schaal weer in de oven en laat nog eens 30 minuten bakken.
Haal de schaal uit de oven en verdeel de kippenpoten over de borden.
Zeef het braadvocht.
Giet wat van het gezeefde braadvocht over de kippenpoten.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 21
Kippenbout met pilav rijst
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
Pilav rijst
- 1 ui
- 150 gram rijst
- 40 gram boter
- 1 kl Colombo poeder
- 45 cl kippenbouillon
Kippenbouten
Pel en snipper de uien.
Plet de knoflook en snijd grof.
Ris de tijm.
Meng de paprikapoeder, korianderpoeder, komijn en de olijfolie.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verdeel in een ovenschaal de ui, knoflook en tijm. Leg de kip erop.
Smeer de kip in met het kruidenmengsel.
Zet de schaal in de oven en bak de kip 20 minuten.
Giet dan de kippenbouillon en de cognac over de kip.
Bak dan de kip nog 25 minuten in de oven.
Arroseer regelmatig met het braadvocht.
Pilav rijst
Pel en snipper de ui.
Verwarm in een passende pan de boter en fruit de ui.
Voeg de rijst toe en zodra deze glazig is voeg dan de bouillon en de colombopoeder toe.
Gaar de rijst verder volgens aanwijzing op de verpakking.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 21
Kipdrumsticks lang gemarineerd
Voorbereidingstijd1 minuut min
Bereidingstijd1 uur uur
Marineertijd8 uur uur
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
Zet alle ingrediënten klaar.
Pel en snipper de ui en de tenen knoflook.
Meng in een hittebestendig diep bord of ovenschaal de ui, knoflook, tijm, olijfolie, wijn, paprikapoeder, cayennepeper, kerrie.
Verkruimel het laurierblad en voeg dit samen met een beetje zout aan de marinade toe. Leg de drumsticks in de marinade en lepel de marinade over de hele drumsticks.
Dek deze af met aluminiumfolie en zet deze voor minimaal 8 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°.
Zet de drumsticks ongeveer een uur in de oven tot het vlees los laat van het bot. Halverwege de baktijd nog een keer de drumsticks bedruipen met de marinade.
Verdeel de drumsticks over de borden en geef er groenten/aardappels bij naar keuze.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 21
Kip in Camembertsaus
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd4 uur uur
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 kipfilets
- 300 ml kookroom
- 1 Camembert
Snijd de Camembert in stukken.
Leg de kipfilets in een ovenschaal.
Leg de stukken Camembert op de filets.
Giet de kookroom erover.
Dek de schaal af met aluminiumfolie.
Zet in een voorverwarmde oven op 90 graden.
Laat gedurende 4 uur garen.
Is de saus te dun naar je zin bindt hem dan met een maïzenapapje.
Heb je een slowcooker, gebruik deze dan en laat 4 uur garen op low.
Serveer er rijst of pasta bij.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 21
Kalfsschnitzel met ham en kaas
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
- 4 kalfsschnitzel van 140 gr niet gepaneerd
- 4 plakken achterham
- 12 plakken Cheddar kaas
- 10 centiliter witte wijn
- 25 centiliter kookroom
- boter
- olijfolie
- zout
- peper
Verwarm de oven voor op 180 gr.
Leg de schnitzels tussen 2 vellen huishoudfolie.
Sla de schnitzels platter met behulp van een deegroller of steelpan.
Leg op elke schnitzel een plak ham en 2 plakken kaas.
Sla ze dubbel.
Verwarm een klontje boter en een eetlepel olie.
Bak de schnitzels aan beide kanten.
Bestrooi ze tijdens het bakken met wat zout en peper.
Leg de schnitzels in een ovenschaal.
Giet de wijn in de koekenpan en schraap de aanbaksels los.
Voeg de kookroom toe en laat 5 minuten inkoken.
Giet de saus over de schnitzels.
Leg op elke schnitzel nog een plak Cheddar.
Schuif de schaal in de oven en laat de kaas smelten.
Haal de schaal uit de oven en leg de schnitzels op een serveerschaal.
Dek af met aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten.
Verdeel over de borden
Geef er bv. broccoli en gekookte aardappelen bij.
Calories: 500kcal
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 21