Gegratineerde Burrito's met Ananas-Kipvulling
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 720kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 pakken burrito's elk 227 g
- 2 bekers zure room elk 125 ml
- 1 blikje kidneybonen 400 g
- 2 blikjes ananasstukjes op eigen sap elk 225 g
- 1 rode paprika in blokjes gesneden
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 350 g kipfilet in blokjes gesneden
- Olie om in te vetten
- 100 g gemalen belegen kaas
Verwarm de oven voor op 225°C.
Meng de inhoud van de zakjes burritosaus met de zure room en 4 eetlepels water.
Laat de kidneybonen en ananasstukjes uitlekken.
Verhit de zonnebloemolie in een braadpan.
Bak de kipfilet in ongeveer 5 minuten gaar.
Voeg de blokjes rode paprika toe en bak deze nog ca.
2 minuten mee.
Meng de kruidenmix uit de pakken met 200 ml water.
Voeg de bonen toe aan de pan en warm deze ca.
1 minuut mee.
Verwarm de tortilla's volgens de gebruiksaanwijzing.
Smeer de verwarmde tortilla's dun in met de burritosaus en vul ze met het kipmengsel.
Verdeel de ananasstukjes over de tortilla's en vouw ze dicht.
Vet een ovenschaal in en leg de gevulde tortilla's erin.
Bestrooi de burrito's met de gemalen kaas.
Gratineer de burrito's in de oven gedurende ongeveer 8 minuten, of tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
Serveer de burrito's met de rest van de saus.
Geniet van deze heerlijke gegratineerde burrito's met ananas-kipvulling!
Wijnadvies:
Deze gegratineerde burrito's met ananas-kipvulling passen goed bij een lichte en fruitige rode wijn zoals een Merlot of een Beaujolais. De fruitige aroma's van de wijn vullen de exotische smaken van de ananas aan, terwijl de zachte tannines mooi samengaan met de kruidige kip en kaas.
Calories: 720kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 34g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 26g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 25
Langzaam Gegaarde Kippenpoten in Ketjap uit de Oven
Een heerlijke marinade voor kippenpoten, maar ook hele kip en vleesribben uit de oven Deze laatste kun je op de bbq afbakken tot overheerlijke spareribs na het voorgaren in de oven
Bereidingstijd4 uur uur
marineren12 uur uur
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1150 gram kippenpoten
- Zeezout
- Zwarte peper vers gemalen
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 7 eetlepels ketjap verdeeld
- 3 eetlepels honing verdeeld
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 3 centimeter gember
- 1 stukje trassi 1 cm
- 1 theelepel djintan komijnpoeder
- 2 theelepels ketoembar korianderpoeder
- 1 theelepel sereh citroengraspoeder
- 2 theelepels laos galangawortelpoeder
- 5 djeroek peroet blaadjes optioneel
Wrijf de kippenpoten in met zeezout en vers gemalen zwarte peper.
Doe de zonnebloemolie in een mengkom en voeg 4 eetlepels ketjap manis en 2 eetlepels honing toe.
Schil de ui en snijd deze in grove stukken.
Pel de teentjes knoflook en voeg samen met de ui toe aan de mengkom.
Voeg een stukje trassi van 1 vierkante centimeter toe aan de kom.
Schil de gember en snijd deze in plakjes, voeg deze ook toe.
Voeg djintan, ketoembar, laos en sereh toe aan de mengkom.
Hak alles goed fijn met een staafmixer, zodat alles goed gemengd is.
Wrijf de kippenpoten in met de marinade aan beide zijden en giet de rest van de marinade gelijkmatig over de kippenpoten.
Plaats de ovenschaal minimaal 12 uur in de koelkast om de marinade goed in te laten trekken.
Haal de ovenschaal uit de koelkast en laat de kip op kamertemperatuur komen.
Voeg eventueel de djeroek peroet blaadjes toe.
Dek de ovenschaal geheel af met aluminiumfolie.
Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius en plaats het rooster helemaal onderin de oven.
Plaats de ovenschaal in het midden op het rooster en laat de kippenpoten 3 uur zacht garen onder het aluminiumfolie.
Haal de ovenschaal uit de oven, plaats het rooster in het midden van de oven en verhoog de temperatuur naar 160 graden Celsius.
Haal het folie van de ovenschaal en verwijder de djeroek peroet blaadjes.
Meng de laatste 3 eetlepels ketjap met 1 eetlepel honing en smeer de bovenkant van de kippenpoten ermee in.
Plaats de ovenschaal nog een uur in de oven.
Deze Indische marinade geeft een heerlijke smaak aan diverse soorten vlees. Door de langzaam garing in de oven wordt het vlees heerlijk mals en sappig.
Wijnadvies:
Een volle, fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of Shiraz past uitstekend bij de rijke, zoete en hartige smaken van de gemarineerde kippenpoten. Voor een witte wijn optie, probeer een droge Riesling.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 25
Kabeljauw met prei en kerrieroom uit de oven
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 300 gram kabeljauwfilet
- 2 dunne preien
- 2 el olijfolie
- ½ el. kerriepoeder
- zout
- peper
- 125 ml. crême fraiche
- 50 gram geraspte belegen kaas
Verwarm de oven voor op 175 graden C.
Snijd de prei in dunne ringetjes.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de prei al omscheppend in ca. 4 min. beetgaar.
Roer de helft van het kerriepoeder en zout en peper naar smaak erdoor.
Vet een ovenschaal in en verdeel driekwart van de prei over de bodem.
Wrijf de kabeljauw in met zout, peper en citroensap en leg de filet op de prei.
Roer de crème fraîche en de rest van het kerriepoeder door de rest van het prei.
Voeg zout en peper toe en strijk de kerrie room over de vis uit.
Strooi de kaas erover.
Schuif de schaal in het midden van de oven en laat de kabeljauw in ca. 15-20 min. gaar worden en licht kleuren
Lekker met: Aardappelpuree.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 25
Gestoofde forel met bieslooksaus
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 stukken forelfilet ca 150 gr. elk
- 50 gram boter
- ½ dl droge witte wijn.
- 1 zakje roomsaus
- 2 el. bieslook
- zout en peper
Verwarm de oven voor op 200 graden C.
Vet een ovenschaal in met de helft van de boter.
Spoel de stukken forelfilet af en dep ze droog.
Leg de vis in de schaal.
Schenk de witte wijn erover.
Leg de rest van de boter op de vis en dek de schaal af met een deksel.
Zet de schaal in het midden in de voorverwarmde oven en laat de forel in ca. 15 min. gaar worden.
Vang het kookvocht op in een maatbeker en vul het vocht aan met water tot 250 ml.
Breng het kookvocht met inhoud van het zakje saus aan de kook en laat het even doorkoken.
Roer de bieslook door de saus.
Serveer de vis in de schaal en geef de saus er apart bij.
Lekker met: Gekookte aardappelen en snijbonen.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 25
Tagliatelle met geroosterde tomaatjes
Bereidingstijd20 minuten min
Recept categorieën: Pasta
Servings: 4 personen
Calories: 715kcal
Author: Cor Kevenaar
- 400 gram tagliatelle
- 2 bakje mini romatomaatje a 250 gr.
- 5 eetlepel(s) kruidenolie knoflook & peterselie (drogheria&alimentari, flesje a 80 ml.)
- 100 gram gepelde walnoten.
- 75 gram rucola
- 50 gram gemalen oude kaas
Grill voorverwarmen op hoogste stand.
Tagliatelle koken volgens gebruiksaanwijzing.
Tomaatjes wassen, halveren, in ovenschaal legen en besprenkelen met 3 el kruiden olie.
Tomaatjes in ca. 5 min. gaar roosteren.
Intussen noten grof hakken.
Tagliatelle mengen met rest van de olie, tomaatjes, rucola en noten.
Aan tafel bestrooien met kaas
Calories: 715kcal | koolhydraten: 73g | Protein: 22g | Vet: 38g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 25
Kersentaart
Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 gram ontpitte kersen
- 3 ¾ dl melk
- 4 eieren
- 75 gram bloem
- 60 gram kristalsuiker
- 1 vanillestokje
- 1 eetlepel kirsch
- poedersuiker
Verwarm de oven voor op 180°C.
Beboter een ondiepe ovenschaal van 1 1/2 liter inhoud.
Dep de kersen met keukenpapier droog en schik ze op de bodem van de beboterde schaal of vorm.
Draai de melk, de eieren, de bloem, de kristalsuiker, het vanillemerg en de kirsch in een keukenmachine tot een glad beslag.
Let op dat er geen klontjes komen; doe het, als dit wel gebeurt, even door een zeef.
Giet het beslag over de kersen en bak de taart in het midden van de oven in 45-60 minuten goudbruin (of tot de bovenkant goudbruin is en een erin gestoken houten prikkertje er droog uit komt).
Bestrooi met poedersuiker en dien warm op.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 25
Bruschetta van witte vis
La Bandiera Italiana: asparagi verde & pesce bianco & pomodoriniDe Italiaanse vlag op je bord met groene asperges, witte vis en tomaat.Witte vis zit vol met proteïne en bevat weinig vet en calorieën. In combinatie met tomaat uitermate geschikt voor een lichte zomerse maaltijd.Gebruik voor dit recept witte vis naar eigen keuze of een seizoensgebonden vissoort, bijvoorbeeld kabeljauw, schelvis, heilbot, schol, tilapia of victoriabaars.De grootte van de porties kun je zelf bepalen, bijvoorbeeld een mini-hapje als voorgerecht (zonder asperges) of iets groter als hoofdgerecht met asperges en gekookte aardappel.
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- witte vis
- kleine tomaatjes
- blaadje(s) basilicum
- olijfolie
- peper & zout
- teentje knoflook
- citroen
- groene asperges
Snij de tomaatjes in kleine stukjes, voeg peper en zout toe en laat een half uurtje staan zodat je het eventuele vocht kunt afgieten en niet vrijkomt tijdens het bakken.
Snij de witte vis een porties naar keuze en bestrooi deze met peper en zout.
Leg de vis in een met olijfolie ingesmeerde ovenschaal.
Giet eventueel vocht af van de tomaatstukjes, vermeng met olijfolie, knoflook en fijngesneden basilicum (houd een paar blaadjes achter voor de decoratie).
Verdeel het tomaatmengsel over de stukken vis en besprenkel het met een beetje citroensap.
Bak de vis-bruschetta in de oven op 190 graden gaar in 20 minuten (afhankelijk van de gekozen grootte).
Kook ondertussen de groene asperges.
Serveer de vis met een blaadje basilicum en citroenschijf.
Tip 1:
Wil je een knapperige bovenlaag? Smelt dan boter en meng dit met paneermeel en smeer dit mengsel bovenop de tomaat (maakt het recept wel machtiger)
Tip 2:
Lekker met een frisse chardonnay (wij dronken die van het Friulaanse wijnhuis SKOK)
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 25
Traditionele lasagne met extra courgette
Lasagne is een beroemd Italiaans pasta-gerecht, een zogenaamd éénpansgerecht. Deze keer aangevuld met plakken courgette. Ideaal voor kinderen, maar ook voor volwassenen, want ongemerkt krijg je een flinke portie groenten binnen.De term éénpansgerecht is echter sterk misleidend, want wanneer je werkelijk alles zelf wilt maken, is dat nog een flinke klus. Niettemin zijn er vele varianten mogelijk, want je hoeft niet alles zelf te maken. Hier echter mijn recept:
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
Voor de tomaten-vlees-saus:
- 1 ui flinke
- 150 gram wortel of winterpeen
- 300 gram saucijsjes of verse worst
- 5 tenen knoflook
- 500 ml tomatensaus passata di pomodoro
- 1 takje rozemarijn
- peper
- zout
- olijfolie
- olie om te bakken
Voor de bechamelsaus:
- 250 ml melk
- 50 gram margarine
- 60 gram bloem
- 1 blokjes vleesbouillon
- 500 ml water
Verder:
- 1 grote courgette of 2 kleine courgettes
- 150 gram Parmezaanse kaas
- 1 pak lasagnevellen
- olijfolie
De rode saus
Verwijder het vel van de saucijzenworstjes (bij ons koop je dit ‘gehakt’ bij de dorpsslager).
Snipper de ui en de geschilde wortel.
Verhit twee eetlepels bakolie in een hapjespan en fruit de ui en de wortel.
Knip met een schaar de rozemarijn fijn boven de pan.
Voeg de teentjes knoflook geperst toe en fruit het geheel nog 2 minuten.
Voeg het vlees toe, rul het vlees en laat het geheel nog 4 minuten doorbakken.
Voeg de tomatensaus (passata) toe, breng alles aan de kook.
Zet het vuur heel laag.
Laat de saus met de deksel half op de pan een half uurtje zachtjes doorkoken, tussendoor wel even doorroeren.
Zet het vuur uit en voeg nog een flinke scheut olijfolie toe.
Maak ondertussen de bechamelsaus.
Kook 500 ml water en voeg het vleesbouillonblokje toe.
Smelt de margarine in een steelpan op laag vuur.
Meng met een houtel lepel de bloem erdoor en laat op laag vuur 2 minuten garen.
Voeg op laag vuur al roerend met een houten lepel de 500 ml bouillon in scheuten toe en daarna de 250 ml melk.
Voeg pas de volgende scheut toe als de vorige helemaal is opgenomen.
Gaat de bechamelsaus een beetje klonteren, gebruik dan een garde om de massa glad te roeren.
Laat op laag vuur 2-3 min. zachtjes koken.
Breng op smaak met peper – geen zout vanwege de bouillon.
Zet het vuur uit en laat de saus rusten tot gebruik.
Was de courgette en snij met een scherp mes of met een kaasschaaf de courgette tot flinterdunne plakken.
Op deze manier kan de courgette rauw verwerkt worden.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Maak laagjes in de ovenschaal.
Begin met een laagje bechamelsaus en plakken courgette, een flinke scheut olijfolie.
Achtereenvolgens, lasagnebladen, saus, lasagnebladen, bechamelsauls en kaas.
Herhaal tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laag tomatensaus en een scheut olijfolie.
Bewaar een restje geraspte kaas om te serveren.
Dek de lasagne af met aluminiumfolie, bak de schaal 35 minuten in het midden van de oven.
Verwijder de aluminiumfolie en laat de lasagne nog 10 nabakken.
Zet de oven uit en laat de lasagne nog 10 minuten nagaren.
Even op de rijtje de 3 hoofdbestanddelen:
Tomaten-vlees-saus: de tomatensaus (passata di pomodoro) of tomatenpuree kun je zelf maken, maar een pot of blik is ook heel handig (en dan heb ik het niet over een kant-en-klare saus met een smaakje..…)
Bechamelsaus: dit is echt heel eenvoudig, maar voor een snelle versie is ook kant-en-klare bechamelsaus te koop
Lasagne-bladen: pasta kun je zelf vers maken, maar voor een ovenschotel gaat dit zijn doel voorbij. Verse pasta smaakt het beste wanneer je deze kort kookt en direct opeet. Een lasagne-schotel staat lang in de oven en ik vraag me of kenners dan nog het verschil proeven tussen verse en gekochte pasta….
TIP: in dit recept worden saucijzenworsten (pasta di salsiccia) gebruikt. Deze geven de saus een krachtige smaak. Naar keuze kan mager vlees gebruikt worden zoals rundergehakt.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 25
Rauwe ham gevuld met kabeljauw
Een recept in het kader van Terra & Mare, ook in Italië een trend om gerechten van vlees (terra/land) en vis (mare/zee) bij elkaar te voegen. Bekende voorbeelden zijn varkensvlees met garnalen en rijstschotels met vis, vlees en kip. Kabeljauw met prosciutto (rauwe ham) is een smakelijk gerecht van Terra & Mare.
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 400 gram kabeljauwfilet
- 8 plakken prosciutto crudo rauwe ham
- olie om te bakken
- peper en eventueel zout
Verdeel de kabeljauw in vier stukken, bestrooi met peper (gezien het feit dat de rauwe ham al zout is, is het niet nodig om zout toe te voegen).
Vet een ovenschaal in met een klein beetje olie..
Omwikkel de kabeljauw met de plakken ham en besprenkel met een klein beetje olie.
Bak in het midden van de oven in 15 min. gaar.
Dit gerecht heeft de neiging om snel te droog te worden, want zowel de rauwe ham als de vis bevatten nauwelijks vet. Wij aten dit vis/vleesgerecht met een zelfgemaakte (koude) dragonsaus en een prutje van verse groenten.

Een glas frisse witte wijn er bij en het buikje is weer gevuld….
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 25
Gevulde Portobello
Met deze bijzondere en grote paddenstoel kun je oneindig variëren. Deze keer gevuld met tonijn, paprika en ricotta. Eenvoudig en weinig calorieën.
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 Portobello’s
- 1 rode paprika
- 1 kleine ui
- 2 knoflooktenen
- 250 gram ricotta
- 2 laurierblaadjes
- blik of pot tonijn +/ 200 gram
- 1 citroen
- 3 eetlepel(s) olijfolie
- 2 eetlepel(s) paneermeel
- peper & zout
Snij de stelen van de Portobello’s en snij een dunne plak af van bolle kant, zodat ze niet wiebelen op een platte ovenschaal.
Hak de dunne plakken met de stelen fijn.
Snipper de ui en snij blokjes van de paprika.
Rasp de citroen (hier gebruik je slechts 1/3 van) en verwarm de oven voor op 180 graden.
Verwarm ondertussen 2 eetlepels olijfolie en fruit de ui met de paprika, laurier en geperste knoflook in circa 5 minuten. Voeg halverwege de stukjes Portobello toe.
Zorg er voor dat de groenten slechts glazig zijn, want daarna gaat alles nog eens 20 minuten in de oven.
Smeer met een eetlepel olijfolie een ovenschaal of bakblik in en leg hier de Portobello’s in.
Meng de citroenrasp, de tonijn en de ricotta door het groentemengsel (verwijder de laurier).
Maak op smaak met peper en zout (of bouillonpoeder).
Goed proeven en houd er rekening mee dat de het ‘vlees’ van de Portobello niet gezouten is.
Verdeel het mengsel over de Portobello’s. Bestrooi met paneermeel.
Bak de gevulde Portobello’s af in ongeveer 20 minuten.
Kijk iedere 5 minuten of de ovenschaal hoger of lager in de oven moet worden verplaatst.
Wellicht dat je de laatste 5 minuten de grill erbij moet aanzetten.
Serveer de gevulde Portobello’s met een frisse, maar stevige witte wijn, bijvoorbeeld een Sauvignon.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 25