Spaghetti met witlof en cherrietomaatjes

Spaghetti met witlof en cherrietomaatjes

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Nederland
Servings:
Calories:
Author: Christine Brekelmans

Equipment

  • 2 pannen
  • 1 kleinere kookpan

Ingrediënten

  • 300 gram spaghetti
  • 4 stronken witlof in stukjes
  • 14 cherrietomaten halveren
  • 300 gram Spekblokjes
  • 250 gram champignons in blokjes
  • 15 gram selderijblad
  • 1 ui in stukjes
  • 150 gram cheddar geraspte
  • 125 gram Crème fraîche

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 180 graden
  • Doe in 1 pan de Spekblokjes, ui champignons, tomaatjes en de witlof.
  • Even aanbakken en selderijblad erbij.
  • Nu alles op een laag vuur laten garen.
  • Nu in een andere pan de spaghetti koken.
  • Wanneer deze gaar is in de pan met groenten en Spekblokjes doen.
  • Crème fraîche erbij en nu goed roeren.
  • Pak een ovenschaal en doe de pan met spaghetti erin.
  • Afwerken met cheddar rasp.
  • Zet nu 20 minuten in de oven op 180 graden.
  • Je kunt er een frisse salade bij geven.
  • Smakelijk!

Notities

Ik heb er alleen wat Chilivlokken erbij gedaan. Door de Spekblokjes is het zout genoeg!

Zeeuwse rijsttafel

Zeeuwse rijsttafel

Donderdag maaltijd bij de Koninklijke Marine met eigen twist
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Nederland, Zeeland
Servings:
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 speklap per persoon
  • aardappels en/of rijst naar behoefte
  • bruine bonen en/of capucijners uit blik
  • sla beetje stevig bv ijsbergsla
  • kaantjes
  • uien
  • piccalilly om uit te bakken
  • sambal bvk brandal of manis maar sambal tempeh manis kan ook
  • Amsterdamse uien en/of augurk als garnituur op tafel
  • mosterd
  • kerriepoeder
  • zout
  • peper

Instructies

  • Doe eerst de koude voorbereidingen zoal aardappels schillen en ui snipperen.
  • Bak de kaantjes uit, laat ze uitlekken op een bord met papier (bewaar spekvet).
  • Zet de aardappels op in ruim water met wat zout.
  • Bestrooi de speklappen met zout, peper en kerriepoeder en smeer ze in met mosterd.
  • Zet de speklappen afgedekt ongeveer een kwartier in de koelkast (langer is geen probleem).
  • Zet de bruine bonen en/of de kapucijners op en kook deze.
  • Kook de rijst volgens de instructie op de verpakking.
  • Snij de sla en bewaar deze in een afgedekte schaal in de koelkast.
  • Bak de speklappen mooi goudbruin, niet doorbakken, tot ze een licht krokante en gaar zijn.
  • Giet de aardappels en rijst af zodra deze gaar zijn.
  • Maak van het bakvocht van de speklappen een jus (voeg nog aanwezige jus toe indien nodig).
  • Serveer de maaltijd op borden of in schalen zodra alle gerechten klaar zijn.
  • Warme gerechten die moesten wachten zijn dus warm gehouden.

Notities

De sambal, piccalilly, sla en zuur staan op tafel. Ieder kan naar behoefte dit toevoegen.
Ik gebruik spekvet en jus in de verhouding 1:2.
Je hebt veel pannen en dus ruimte op de kookplaat nodig, plan dit goed. Rijst is makkelijk lang warm te houden, dit kan dus eerder verwarmd worden. De kaantjes en het spek kunnen na elkaar op dezelfde pit en in dezelfde pan als je het spekvet van de kaantjes bewaard hebt. Bonen en capucijners uit blik maken het makkelijker. Wil je verse producten gebruiken denk dan aan het laten wellen van de groente. Dit welwater dan ook gebruiken om de groente in te koken.

Knolselderijschijven met Gehakt en Paprikasaus

Knolselderijschijven met Gehakt en Paprikasaus

Een origineel gerecht met malse gehaktschijven, zachte knolselderij en een kleurrijke paprikasaus. Een smakelijke en voedzame maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings:
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine selderijknol ± 450 g
  • ½ theelepel bouillonpoeder
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 ui
  • 400 g gehakt half-om-half
  • 1 eetlepel shoarmakruiden
  • 1 ei
  • ½ paprika
  • 4 eetlepels tomatenketchup
  • 2 eetlepels boter

Instructies

  • Snijd de knolselderij in 4 plakken en schil ze dik.
  • Was de knolselderij en kook ze met bouillonpoeder in weinig water ± 15 minuten gaar.
  • Schep de knolselderij uit de pan, laat afkoelen en besprenkel met citroensap.
  • Pel en snipper de ui.
  • Doe ¾ van de ui, het gehakt en shoarmakruiden in een kom.
  • Breek het ei boven de kom en kneed alles goed door elkaar.
  • Vorm van het gehakt 4 schijven.
  • Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine stukjes.
  • Doe de paprikastukjes in een kommetje en roer er de rest van de ui en ketchup door.
  • Verhit de boter in een koekenpan.
  • Bak de gehaktschijven ± 7 minuten per kant bruin en gaar.
  • Verwarm een schaal voor en leg de gehaktschijven erop.
  • Bak de knolselderijschijven ± 2 minuten per kant in het bakvet.
  • Leg een plak knolselderij onder elke gehaktschijf.
  • Verdeel het paprikamengsel over de knolselderij.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse andijviesalade. Lekker met gekookte aardappelen of rijst.
Wijnadvies:
Een fruitige, rode wijn zoals een Merlot of een kruidige witte wijn zoals een Gewürztraminer.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Pastaschotel met Gorgonzola en Walnoten

Pastaschotel met Gorgonzola en Walnoten

Hartige pastaschotel met gorgonzola, walnoten en paprika, een smaakvol en eenvoudig vegetarisch gerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Noten, Ovenschotel, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Ovenschaal (± 1 liter)
  • pannen

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 kleine paprika
  • 1 doosje diepvries Italiaanse kruiden
  • 2 ½ dl melk
  • 200 g pasta bijv. penne
  • 25 g boter
  • 25 g bloem
  • 50 g gorgonzola
  • 50 g walnoten gepeld
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Smelt de boter in een pan, roer de bloem erdoor en voeg al roerend scheutje voor scheutje de melk toe.
  • Blijf roeren tot een gladde saus ontstaat en laat ± 5 minuten zachtjes koken.
  • Maak de paprika schoon en snijd in kleine stukjes.
  • Hak de walnoten grof.
  • Laat de helft van de gorgonzola smelten in de saus.
  • Giet de pasta af.
  • Schep de walnoten, de helft van de paprika, de Italiaanse kruiden en de helft van de saus door de pasta.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Vet een ovenschaal in en schep de pasta erin.
  • Roer het ei en de rest van de paprika door de rest van de saus en strijk over de pasta.
  • Snijd de rest van de gorgonzola in stukjes en verdeel over de schotel.
  • Bak de pastaschotel in de oven in 10-15 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Pinot Grigio, of een lichte rode wijn, zoals een Bardolino.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Lasagne met Spinazie en Gorgonzola

Lasagne met Spinazie en Gorgonzola

Vegetarische lasagne met spinazie, gorgonzola en champignons, een heerlijke en smaakvolle maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g belegen kaas geraspt
  • 100 g gorgonzola
  • 125 g champignons
  • 25 g boter
  • 3 tl majoraan
  • 750 g diepvriesspinazie à la crème
  • 9 lasagnevellen
  • ¼ l slagroom
  • 2 tomaten
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Laat de spinazie ontdooien.
  • Was de tomaten en snijd in plakjes.
  • Veeg de champignons schoon en snijd in plakjes.
  • Snijd de gorgonzola in stukjes.
  • Smelt de boter, bak de champignons 5 minuten zachtjes, voeg slagroom toe en laat inkoken.
  • Voeg zout en peper toe en roer de helft van de geraspte kaas erdoor.
  • Roer majoraan, zout en peper door de spinazie.
  • Strijk een laagje saus op de bodem van de ovenschaal, verdeel er spinazie over en bedek met 3 lasagnevellen.
  • Verdeel hierover de helft van de tomaat, spinazie, gorgonzola en saus.
  • Bedek met 3 lasagnevellen en verdeel de rest van de tomaat, spinazie, gorgonzola en champignons erover.
  • Dek af met de laatste lasagnevellen.
  • Verdeel de rest van de spinazie en saus erover en strooi de rest van de geraspte kaas erover.
  • Dek af met aluminiumfolie en bak ± 30 minuten in de oven.
  • Verwijder het folie en laat nog ± 5 minuten gaar worden.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en stokbrood.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Chianti, of een volle witte wijn, zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 10g