Gevulde Zoete Crêpes met Hazelnoten

Gevulde Zoete Crêpes met Hazelnoten

Crêpes aux avelines
Verwen je smaakpapillen met deze heerlijke Crêpes aux avelines, gevuld met een smeuïge hazelnootvulling.
Totale tijd50 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Crêpes

  • 250 g bloem
  • 3 dl melk
  • 50 g suiker
  • Een snufje zout
  • 2 eieren
  • Boter

Hazelnotenvulling

  • 125 g boter
  • 75 g suiker
  • Een snufje vanillesuiker
  • 200 g hazelnoten geraspt met een amandelmolen
  • 4 eetlepels slagroom
  • Poedersuiker

Instructies

  • Maak op de gebruikelijke wijze beslag van gezeefde bloem, melk, suiker, zout en eieren.
  • Bak dunne flensjes.
  • Roer intussen de boter zacht.
  • Voeg suiker, vanillesuiker toe en meng dan de geraspte hazelnoten (verkregen met een amandelmolen) toe.
  • Voeg ten slotte de stijfgeslagen slagroom toe.
  • Bestrijk de flensjes met een dunne laag van deze hazelnootvulling, rol ze op en bestrooi ze met poedersuiker.

Notities

Varieer met gesnipperde paranoten en gebruik in plaats van slagroom een dikke moc-cacrème.
Probeer een mengsel van geraspte walnoot, hazelnoot en amandel met marasquincrème in plaats van slagroom
Trakteer jezelf op deze heerlijke Crêpes aux avelines voor een zoet en verrukkelijk Frans genot!

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 10g | Vet: 28g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g

Vurige Cointreau Flensjestaart

Vurige Cointreau Flensjestaart

geflambeerde, zoete flensjestaart
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g speltbloem een gezondere meeloptie
  • 3 dl ongezoete amandelmelk
  • 75 g kokosbloesemsuiker
  • Snufje roze Himalayazout
  • 2 scharreleieren
  • Boter om te bakken
  • 75 g gekoelde citroenboter boter aangemaakt met citroensap, citroenrasp en een scheut Cointreau
  • Citroensap
  • Citroenrasp
  • Jigger Cointreau
  • 1 dl cognac of sterke vieux

Instructies

  • Maak een beslag van gezeefde speltbloem, amandelmelk, kokosbloesemsuiker, roze Himalayazout en eieren.
  • Bak flensjes op de gebruikelijke manier.
  • Bereid van tevoren de citroenboter door boter te mengen met citroensap, citroenrasp en een scheut Cointreau.
  • Vorm het tot een staafje en laat het in de koelkast opstijven (ongeveer 3 uur).
  • Plaats enkele dunne plakjes citroenboter op elk flensje, rol ze op en leg ze naast elkaar op een schaal.
  • Giet de cognac over de flensjes, flambeer ze en serveer ze terwijl ze nog branden.

Notities

  • Probeer eens sinaasappelboter als alternatief voor citroenboter en flambeer met witte rum.
  • Voeg de citroenboter toe aan een warme vanillesaus en schep een eetlepel saus over elk flensje.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 15g | Sugar: 15g

Citroenwolkjes Pannenkoekentaar

Citroenwolkjes Pannenkoekentaar

lichtrinzige flensjestaart
Bereidingstijd37 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • flensjespan
  • dresseerschotel
  • paletmes
  • invetkwastje
  • lepels

Ingrediënten

  • 300 g speltbloem een gezondere meeloptie
  • 4 dl ongezoete amandelmelk
  • Snufje roze Himalayazout
  • 50 g kokosbloesemsuiker
  • 2 scharreleieren
  • Boter om te bakken
  • 100 g citroensuiker
  • Vers citroensap
  • Likeurglas Curaçao optioneel
  • 1 biologische citroen

Instructies

  • Maak een beslag van gezeefde speltbloem, amandelmelk, kokosbloesemsuiker, roze Himalayazout en eieren.
  • Bak flensjes op de gebruikelijke manier.
  • Leg een flensje op een voorverwarmde dresseerschotel, bestrooi met citroensuiker en besprenkel lichtjes met vers citroensap.
  • Herhaal dit proces, afgewisseld met citroensuiker en citroensap.
  • Druppel zo nu en dan wat Curaçao over de bovenste laag en serveer de stapel flensjes met partjes biologische citroen.

Notities

  • Vervang de citroensuiker door sinaasappelsuiker voor een fruitige twist.
  • Voor een minder intense smaak: bak de flensjes, rol ze op en bedek alleen de bovenste met vers citroensap.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 9g | Sugar: 15g

Vegetarische aardappeltaart met gemengde groenten

Vegetarische aardappeltaart met gemengde groenten

Recept categorieën: Hartige taart, Taart
Dieët: Vegetarisch
Calories: 338kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g aardappels
  • 1 middelgrote winterwortel
  • 1 theelepel kerrie
  • zout
  • 4 eetl. olie
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 gele paprika
  • 250 g champignons of spruitjes
  • 2 vleestomaten
  • 4 eetlepel belegen Goudse kaas grofgeraspte
  • versgemalen peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200oC.
  • Kook de aardappelen in circa 10 minuten halfgaar (halveer grote exemplaren).
  • Rasp de aardappelen en de geschrapte wortel grof.
  • Doe ze in een kom, schep er de kerrie, wat zout en peper en 2 eetlepels olie door.
  • Schep het mengsel in de ingevette springvorm en druk het goed aan.
  • Zet de vorm 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Snijd intussen de paprika`s in reepjes, de champignons of spruitjes in plakjes en de tomaten in partjes.
  • Roerbak 5 minuten voor de aardappelbodem uit de oven komt de voorbereide groenten in 2 eetlepels hete olie.
  • Bestrooi met wat zout en peper.
  • Schep de groenten in de vorm en bestrooi met de geraspte kaas.
  • Zet nog circa 10 minuten terug in de oven tot de kaas begint te kleuren.
  • Serveer de taart warm.

Nutrition

Calories: 338kcal | koolhydraten: 33g | Protein: 11g | Vet: 18g

Hazenrug met kersensaus

Hazenrug met kersensaus

Recept categorieën: Fruit, Vlees, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 hazenrugfilets vers of diepvries samen circa 750 g
  • 1 blik Kersen op sap zonder pit
  • 1 gemberwortel 3 cm groot
  • 1 grote sinaasappel
  • 50 g braadboter
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 glas rode port
  • 2 deciliter wildfond uit een pot
  • allesbinder

Instructies

  • Laat de hazenruggen zonodig ontdooien en op kamertemperatuur komen.
  • Laat de kersen in een zeef uitlekken en vang het sap op.
  • Rasp de gemberwortel.
  • Rasp de schil van de onder de hete kraan afgeborstelde sinaasappel en pers het sap uit.
  • Verhit de braadboter in een braadpan en bak de hazenrugfilets rondom bruin.
  • Bestrooi ze met wat zout en peper en laat ze op middelhoog vuur nog circa 6 minuten bakken tot ze de gewenste graad van gaarheid hebben.
  • Schep ze uit de pan op een voorverwarmde schaal en laat ze, afgedekt met aluminiumfolie, rusten.
  • Roer de gemberwortel en de sinaasappelrasp door de braadboter, blus af met de port, het sinaasappelsap, de wildfond en een scheut van het kersensap en laat op hoog vuur 5 minuten inkoken.
  • Breng op smaak met zout en peper en roer er wat allesbinder door tot het een lichtgebonden saus is.
  • Warm de kersen op in de saus.
  • Roer er het uitgelopen vleesvocht door.
  • Snijd de hazenrugfilets in schuine plakken en leg ze op een voorverwarmde schaal of verdeel ze over de borden.
  • Schep er de kersensaus naast.
  • Serveer met aardappelpuree of aardappelkroketjes en appelcompote met cranberry's.

Notities

Wijnadvies:
Schenk hier een fluweelzachte, tegelijk stevige rode Bourgogne, een ferme Mâcon of een smaakvolle rode Bordeaux (16-18°C).

Gegratineerde Mexicaanse Tortilla’s met Pittig Gehakt

Gegratineerde Mexicaanse Tortilla's met Pittig Gehakt

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Tortilla, Varkensvlees, Vlees, Wraps
Land van herkomst: Mexico
Servings: 4
Calories: 570kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 300 gram half-om-half gehakt
  • 2 eetlepels cajunkruiden
  • 400 gram Mexicaanse roerbakgroenten
  • 75 g belegen kaas geraspt
  • 4 eetlepels tomatenketchup
  • 1 pak tortilla wraps

Instructies

  • Verwarm de grill voor.
  • Pel en snipper de uien.
  • Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak het gehakt met de cajunkruiden rul.
  • Voeg de gesnipperde uien en de Mexicaanse roerbakgroenten toe en bak deze mee.
  • Rasp de kaas.
  • Breng het groente-gehaktmengsel op smaak met tomatenketchup, zout en peper.
  • Leg de tortilla wraps een voor een op een bakplaat, verdeel de vulling erover, vouw dubbel en bestrooi met geraspte kaas.
  • Plaats de schotel onder de grill gedurende 3 minuten, tot de kaas goudbruin en gesmolten is.

Notities

Een lichtgekoelde, fruitige rode wijn zoals een Merlot of een Malbec vormt een perfecte aanvulling op de pittige smaken van dit gerecht. De fruitigheid van de wijn zal de kruiden benadrukken en een heerlijke balans bieden aan de maaltijd.

Nutrition

Calories: 570kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 28g | Vet: 32g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Wintersalade

Wintersalade

Een eenvoudige en snel te maken salade, die als lunchgerecht kan worden gegeven.
Recept categorieën: Salade
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ winterwortel
  • ½ komkommer
  • 1 appels
  • 2 theelepel citroensap
  • 2 struikjes witlof
  • 200 g jong belegen Goudse kaas
  • 1 dl yoghurt
  • zout
  • peper
  • paprikapoeder

Instructies

  • Rasp de geschilde en gewassen wortel.
  • Snijd de gewassen komkommer in blokjes.
  • Snipper de schoongemaakte appel en vermeng deze direct met het citroensap.
  • Snijd het gewassen witlof in zeer dunne reepjes.
  • Snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Vermeng de yoghurt met zout, peper en paprikapoeder en roer alle ingrediënten door het sausje.
  • Wintergroenten als witlof en winterwortel komen in deze salade goed tot hun recht als ze worden gecombineerd met de zacht pikante smaak van jong belegen Goudse.

Notities

Witlof, ook wel Brussels lof genoemd, is een echte wintergroente. De grootste aanvoer is van november tot mei. Witlof is eigenlijk een bladgroente, die wordt geteeld in kuilen onder een laag lichte grond, afgedekt met stro. Omdat de bladeren niet met het daglicht in aanraking komen blijven ze blank en wordt de smaak niet te bitter.

Advocaatvlaai met Zùsto

Advocaatvlaai met Zùsto

Recept categorieën: Taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Ingrediënten voor de bodem:

  • 250 gram bloem
  • 15 grverse gist of de helft aan droge gist
  • 50 ml melk
  • 1 ei
  • 75 gram boter
  • 25 gram Zùsto of witte basterdsuiker
  • 3 gram zout

Ingrediënten voor de banketbakkersroom:

  • ½ liter melk
  • 125 gram Zùsto of gewone suiker
  • 1 ei
  • 50 gram puddingpoeder

Ingrediënten voor de vulling:

  • ½ liter slagroom
  • 70 gram Zùsto of gewone suiker
  • 125 gram Mascarpone
  • 75 gram advocaat gram en geen ml

Ingrediënten voor de afwerking:

  • 150 gram advocaat los geklopt in een kommetje
  • chocola Een beetje gesmolten
  • chocola Een beetje geraspte

Instructies

  • Meng voor het deeg alle ingrediënten in de keukenmachine en laat de machine een 15 minuutjes kneden.
  • Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).
  • Na het rijzen uitrollen tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
  • Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm.
  • Druk de randen aan en ga met de deegrol over de randen, zo snijd je de randen mooi af.
  • Maak de banketbakkersroom door een groot gedeelte van de melk met de Zùsto aan de kook te brengen.
  • Het andere restje melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder tot een papje.
  • Wanneer de melk kookt voeg je een scheutje kokende melk toe aan het papje, roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng opnieuw onder voortdurend roeren aan de kook.
  • Als de pudding verdikt is schenk je deze in de vlaai.
  • Bak de vlaai in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuutjes af.
  • Ontvorm de vlaai en laat ze volledig afkoelen.
  • Meng eerst de mascarpone met de advocaat en roer kort door.
  • Voeg de slagroom en de Zùsto of suiker toe en klop de slagroom nu volledig stijf.
  • Leg de slagroom op de afgekoelde taart en strijk deze met een paletmes mooi over de gehele vlaai.
  • Klop de advocaat een beetje los en schenk deze over de slagroom.
  • Strijk met een paletmes uit over de vlaai zodat je een mooie laag krijgt.
  • Doe de gesmolten chocolade in een klein spuitzakje, knip een klein puntje er af en trek in een beweging mooie strepen over de vlaai.
  • Rasp nu de chocolade en leg deze op de rand zodat de vlaai mooi afgewerkt is.
  • Zet de vlaai nog even in de koelkast zodat ze nog wat kan opstijven.

Hartige Gehakt-Preitaart

Hartige Gehakt-Preitaart

Een hartige taart met een vulling van gehakt, prei en aardappel, overgoten met een romig ei-mengsel en gegratineerd met kaas.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 6
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g aardappelen
  • 30 g boter
  • 4 eieren
  • Kant-en-klaar feuilletédeeg Danone, koelvak
  • 2 tenen knoflook
  • 200 g lamsgehakt
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 kg prei
  • 300 g rundergehakt
  • 1 sjalot
  • 1 tl tijm
  • 100 g geraspte oude kaas
  • 125 ml zure room
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Snijd de prei in ringen en rasp de aardappelen grof.
  • Fruit de prei in de boter, voeg na 7 minuten de aardappelrasp toe en bak dit nog ± 4 minuten.
  • Bekleed de bodem en rand van een ingevette springvorm met het feuilletédeeg.
  • Verwarm de oven voor op 185°C.
  • Vermeng het lamsgehakt en rundergehakt met de uitgeperste knoflook, gehakte sjalot, zout, peper, paprikapoeder en tijm.
  • Vul hiermee de bodem, druk het licht aan en verdeel het prei-aardappelmengsel erover.
  • Klop de eieren los met de zure room, zout en peper en schenk dit over de taart.
  • Bestrooi met de geraspte kaas.
  • Bak de taart in het midden van de oven in 40 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Chianti.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Aardappel-Gehaktkoekjes met Kruiden

Aardappel-Gehaktkoekjes met Kruiden

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Vlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gram vastkokende aardappels
  • 400 gram rundergehakt
  • 1 kleine ui geraspt
  • 2 tenen knoflook uitgeperst
  • ½ theelepel chilipoeder
  • ½ theelepel oregano
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 takjes peterselie gehakt
  • 1 ei
  • 2 eetlepels bloem
  • Olijfolie

Instructies

  • Rasp de vastkokende aardappels grof en meng ze met het rundergehakt, geraspte ui, uitgeperste knoflook, chilipoeder, oregano, zout, peper, gehakte peterselie, ei en bloem.
  • Vorm kleine platte koekjes van het mengsel, wentel ze door bloem.
  • Bak de koekjes in ruim olijfolie aan beide zijden goudbruin.

Notities

Serveer de aardappel-gehaktkoekjes met Vietnamese loempiasaus voor een heerlijke smaakcombinatie.
Experimenteer met extra kruiden of specerijen naar smaak, zoals komijn of koriander, voor een unieke twist.