Heksenhoedjes voor Halloween
Recept afdrukken
No ratings yet

Heksenhoedjes voor Halloween

Recept categorieën: Cupcakes / Muffins
Land van herkomst: België
Feestdagen etc: Halloween, Herst
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Ingrediënten voor de cupcakes:

  • 150 gram boter
  • 150 gram Suiker
  • 1 Mespuntje zout
  • Vanille extract
  • 2 Eieren op kamertemperatuur
  • 190 gram Bloem
  • ½ tl Bakpoeder
  • ¼ tl Natrium bicarbonaat
  • Eventueel wat melk op kamertemperatuur

Ingrediënten voor de topping:

  • 50 gram water
  • 120 gram suiker
  • 50 gram eiwit
  • 180 gram boter op kamertemperatuur
  • Vanille extract of beter nog de zaadjes van een vanille stokje
  • Oranje kleurstof liefst poeder, pasta of kleurstof geschikt voor chocolade
  • 12 ijshoorntjes
  • 200 gram pure of melkchocolade
  • 12 oranje Smarties

Instructies

Werkwijze cupcakes:

  • Klop de suiker met de boter en het vanille extract tot een romige crème en voeg dan een voor een de eitjes toe.
  • Meng alle droge ingrediënten met elkaar en zeef ze boven de kom.
  • Klop verder.
  • Als het beslag nog te stevig is schenk je er een klein scheutje melk bij.
  • LET OP, dit is geen lopend beslag, je moet het met een ijslepel in de cupcakes kunnen scheppen dus melk mag maar moet niet !
  • Bakken op 175°C ca 20 minuutjes.
  • Na het bakken volledig laten afkoelen op een rooster.

Werkwijze topping:

  • Verwarm de suiker met het water tot 121°C.
  • Klop ondertussen het eiwit stijf op.
  • Voeg het suikerwater rustig in een kleine straal toe aan het eiwit. zet de machine op de hoogste snelheid en laat het geheel nu terug koud kloppen.
  • Denk eraan, je eiwit moet koud zijn anders smelt je boter weg en is je topping mislukt.
  • Wanneer het eiwit koud is voeg je beetje voor beetje de blikjes boter toe.
  • Laat de machine ondertussen op een redelijke snelheid verder draaien.
  • Voeg als laatste de smaak en kleurstof toe.
  • Neem een spuitzak met spuitmondje M1 van Wilton en vul de zak met de botercrème.
  • Leg hem even aan de kant.
  • Liefst niet in de koelkast want dan wordt de botercrème hard en kun je hem niet meer opspuiten.

Werkwijze hoedjes:

  • Neem de ijshoorntjes erbij en een scherp broodmes.
  • Snijd nu voorzichtig de punten op de gewenste lengte.
  • Zorg dat ze redelijk recht zijn van onder anders vallen ze straks om wanneer je ze omhult met chocolade.
  • Smelt de chocolade au bain-marie en laat deze nu terug afkoelen tot een 29°C.
  • Zet de hoedjes op een rooster en voorzie elk hoedje van chocolade.
  • Neem een vel bakpapier en schenk hier de chocolade op uit maar houd nog een beetje chocolade achter.
  • Strijk dit uit met een paletmes.
  • Neem de uitsteekring erbij en maak 12 rondjes in de chocolade.
  • Laat deze nu volledig uitharden.
  • Neem een hoedje en strijk eventuele overtollige chocolade weg met een paletmesje.
  • Als je wilt kun je met een kleine prikker nog figuurtjes in de chocolade maken.
  • Laat de hoedjes uitharden.

Opbouwen:

  • Neem de cupcakes erbij en spuit een mooie toef botercrème erop.
  • Neem een chocolade rondje erbij en leg deze op de botercrème.
  • Zorg dat je nog een beetje gesmolten chocolade nu erbij hebt.
  • Deze mag niet heet zijn !
  • Neem een hoedje, dip licht met de onderkant in de chocolade en zet het boven op het rondje. Even vasthouden en nog eventueel recht zetten.
  • Neem een oranje Smartie en dip deze ook lichtjes in de chocolade.
  • Zet hem op het randje van de hoed vast.
  • Laat de chocolade goed uitharden.
  • Je kunt ze eventueel in de koelkast zetten maar haal ze ruim een uur op voorhand van serveren uit de koeling.
  • Dan zijn ze het lekkerste.

Hasseltse Speculaas
Recept afdrukken
No ratings yet

Hasseltse Speculaas van Jolanda's Bakhuisje

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: België
Feestdagen etc: Sinterklaas
Porties: 30 stuks
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 750 gram pattiserie bloem
  • 500 gram donkere basterdsuiker
  • 1 zakje bapoeder
  • ½ koffielepel natrium bicarbonaat
  • ½ koffielepel speculaaskruiden
  • 250 gram boter
  • 3 eieren gesplitst
  • 20 ml water
  • Amandel extract
  • Handvol amandelschaafsel
  • Handvol amandelpoeder

Instructies

  • Doe alle droge ingrediënten ( dus ook de amandelschilfers en amandelpoeder ) in een grote kom of in de keukenmachine.
  • Voeg een paar druppels amandel extract toe.
  • Snijd de boter in stukjes en voeg toe.
  • Als je een keukenmachine hebt zet hem dan in de eerste stand.
  • Ik doe dit met een handdoek erom heen gewikkeld zodat de bloem niet zo stuift.
  • Laat de machine langzaam draaien tot de boter opgenomen is.
  • Heb je geen keukenmachine dan kun je dit best met de hand onder elkaar kneden.
  • Behandel het deeg als kruimeldeeg, dus met je vingers kneden en niet met de volle hand.
  • Als je alles lekker korrelig hebt gekneed voeg je de 3 eidooiers toe en kneed verder.
  • Klop de eiwitten stijf en voeg toe aan het deeg.
  • Meng verder met de machine of met de hand.
  • Voeg nu het water toe.
  • Het deeg mag niet te nat en plakkerig worden dus houd dit goed in de gaten.
  • Kneed nog even verder en leg dan het deeg in een kom die je luchtdicht kunt afsluiten of verpak in plastic folie.
  • Laat het nu 24 uur op een koele plaats rusten ( liefst niet in de koelkast ).
  • Na 24 uur neem je het deeg en kneed je het nog even door.
  • Maak nu een lange dikke rol en snijd met een deegkrabber of mes stukken af van ongeveer 2 à 2.5 cm dik en een 8 cm lang.
  • Deel deze schijven nogmaals door zodat je 2 stukken hebt.
  • Rol er met de hand rolletjes van en leg ze op een bakblik bekleed met bakpapier. Leg ze een 5 cm uit elkaar zodat ze niet tegen elkaar komen te plakken.
  • Het deeg loopt namelijk iets uit door de warmte.
  • Als je wilt kun je nu nog eventueel wat amandelschilfers in de rolletjes duwen als decoratie.
  • Bak ze 15 minuutjes in een voorverwarmde oven van 200 ° C.
  • Na het bakken trek je het bakpapier van het bakblik en leg je de speculaas op een rooster.
  • Laat de speculaas niet op het bakblik afkoelen !
  • Bak de rest van de koeken af.

Notities

Bewaar de speculaas in een koekdoos.

Recept afdrukken
No ratings yet

Abrikozen bavaroisetaart

Recept categorieën: Fruit, Taart
Porties: 10
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 130-150 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zout
  • 40 gram bloem
  • 20 gram maïzena
  • 500 gram abrikozen gehalveerde ontpitte
  • 12 blaadjes witte gelatine
  • 200 gram roomkaas
  • 3 eetlepels citroensap
  • 3 ½ dl slagroom
  • 1 eetlepel tafelsuiker fijne

Instructies

Bodem:

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Klop 2 eieren, 50 gr suiker, de vanillesuiker, zout en 1 eetlepel warm water heel luchtig.
  • Zeef de bloem en de maïzena en spatel ze door het eimengsel.
  • Schenk het beslag in de grootste vorm, bak het in het midden van de oven in 15-20 minuten lichtbruin en laat het op een rooster afkoelen.

Abrikozengelei:

  • Breng 300 gr abrikozen met 1 1/2 dl water aan de kook en kook ze in 10 minuten zacht.
  • Pureer de abrikozen met het vocht en zeef ze.
  • Week 4 blaadjes gelatine 5 minuten in ruim koud water, knijp ze uit en los ze in de warme gezeefde vruchtenpuree op.
  • Laat het gelatinemengsel afkoelen tot het iets dik begint te worden.
  • Doe het over in een spuitzak met een glad spuitmondje en spuit het in een spiraal op de bodem van de kleinste springvorm.
  • Laat het in de koelkast 1 uur opstijven.

Roomkaasmengsel:

  • Week 8 blaadjes gelatine 5 minuten in ruim koud water.
  • Splits 2 eieren en roer de dooiers en de roomkaas tot een crème.
  • Verwarm het citroensap en los de uitgeknepen gelatine hierin op.
  • Roer het gelatinemengsel door het roomkaasmengsel.
  • Klop de slagroom stijf en klop de eiwitten met de suiker stijf.
  • Schep eerst de slagroom en daarna het eiwit door het roomkaasmengsel.
  • Snijd 200 gr abrikozen in kleine stukjes en meng ze door het roomkaasmengsel.
  • Schep het mengsel op de abrikozengelei in de vorm en laat het in de koelkast 2 uur opstijven.

Afwerken:

  • Snijd de deegbodem bij tot een doorsnee van 22 cm en leg hem op het roomkaasmengsel.
  • Verwijder de rand van de vorm en stort de taart op een schaal.
  • Bestrooi hem eventueel met tafelsuiker.

Chimichurri
Recept afdrukken
No ratings yet

Chimichurri

Twist Brood
Recept categorieën: Brood, Broodjes
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Brooddeeg

  • 250 gram bloem
  • 5 gram zout
  • 5 gram suiker
  • 7 gram droge gist
  • 140 ml water
  • 20 ml olie

Chimichurri

  • een bosje peterselie ongeveer 1/2 cup
  • een klein bosje koriander ongeveer 1/4 cup
  • 1 teentje knoflook
  • ¼ tl gedroogde oregano
  • ¼ tl komijn
  • ¼ tl zout
  • 1 cm rode peper of naar smaak
  • sap van 1 limoen
  • ¼ cup olijfolie
  • 40 gram geraspte kaas

Instructies

  • Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in.
  • Doe het zout aan de buitenste zijkant van de bloem, doe in het kuiltje van de bloem de suiker, de droge gist en een half kopje van het water. Laat dit even 5 minuten staan.
  • Doe daarna de olie erbij en de rest van het water erbij en meng alles tot een deegbal
  • Haal het deeg uit de kom en kneed het in ca 10 minuten tot een mooie zacht en soepel deeg totdat je er een vliesje van kunt trekken.
  • Bol het deeg op en laat het deeg in ongeveer 60 minuten rijzen totdat het in volume verdubbeld is.

Maak ondertussen de chimichurri:

  • Doe alle ingrediënten voor de chimichurri in de blender en mix net zolang tot alles goed vermengd is en je een redelijke gladde saus hebt. Indien noodzakelijk kun je nog wat extra olie toevoegen om de saus wat gladder te krijgen.
  • Wanneer het deeg voldoende gerezen is, druk je het plat (ontgassen) en rol je het uit tot een rechthoekige deeglap.
  • Verdeel chimichurri over het deeg.
  • Je hoeft niet alles te gebruiken, ik hield ongeveer 1/3 van de saus over.
  • Strooi de helft van de geraspte kaas over.
  • Rol het deeg op tot een lange worst en snij de worst overlangs is, net niet helemaal doormidden.
  • Pak het deeg bij beide uiteinden vast en draai het tegen elkaar in (net als een wokkel of wanneer je iets uitwringt).
  • Zodra het mooi gedraaid is leg je het gevulde deeg in een krans op een bakplaat.
  • Bestrooi met de rest van de kaas. Laat je het brood nog 30 minuten rusten.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 C
  • Bak het Chimichurri Twist Brood in ca 25 minuten gaar en goudbruin
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.

Recept afdrukken
No ratings yet

Focaccia van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Italië
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 takjes rozemarijn
  • 300 g tarwebloem
  • 7 g gedroogde gist
  • 1 tl zout
  • 175 ml lauw water
  • 50 g groene olijven zonder pit
  • 2 tl grof zeezout
  • 2 eetlepel(s) olijfolie extra vierge

Instructies

  • Pluk 12 kleine naalden van de rozemarijn en hak de rest van de naalden fijn.
  • Meng in een kom de bloem met de gist, zout, water en de gehakte rozemarijn.
  • Neem het deeg uit de kom en kneed het op een met bloem bestoven werkvlak in circa 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg.
  • Vorm een bal en laat deze in een met huishoudfolie belegde kom, op een warme plek circa 1 uur rijzen.
  • Hak de olijven grof en kneed ze door het gerezen deeg.
  • Druk het deeg uit tot een rechthoek van circa 1 cm dik op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Snijd het brood kruislings in.
  • Laat het deeg, afgedekt met een vochtige theedoek, nogmaals 17 minuten narijzen.
  • Verwarm de oven verder tot een temperatuur van 200 ºC.
  • Besprenkel met olijfolie en bestrooi met grof zeezout.
  • Bak de focaccia in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat het brood op een rooster afkoelen.

Mini plaattaarten geitenkaas met vijgen en honing
Recept afdrukken
No ratings yet

Mini Plaattaartjes met Geitenkaas, Vijgen en Honing

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Kaas, Taart
Dieët: Vegetarisch
Porties: 12 mini plaattaarten
calorieën: 210kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 400 g geitenkaas in schijfjes gesneden
  • 320 g verse vijgen in partjes
  • 3 eetlepels honing
  • 20 g noten walnoten of amandelen, grof gehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C boven-/onderwarmte en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier uit op een bakplaat en snijd het in 12 gelijke rechthoeken.
  • Bak de bodems in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten, tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.
  • Smeer de geitenkaas over de afgekoelde bladerdeegbodems.
  • Beleg de taartjes met de partjes vijgen en besprenkel ze met de honing.
  • Verdeel tot slot de gehakte noten over de mini plaattaartjes.

Notities

Serveer deze mini plaattaartjes als een elegant en smaakvol hapje bij een feestelijke gelegenheid of als voorgerecht bij een diner.

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling vormt een mooie aanvulling op de geitenkaas, vijgen en honing in deze mini plaattaartjes.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 9g | Vet: 13g | Sugar: 8g