Recept afdrukken
No ratings yet

Verfrissende Citroensorbet Cocktail

scroppino
Voorbereidingstijd10 minuten
Land van herkomst: Italië
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 200kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • ½ citroen uitgeperst
  • 2 eetlepels suiker
  • 500 ml citroensorbetijs
  • Wodka naar smaak
  • 1 fles mousserende witte wijn bijvoorbeeld Prosecco

Instructies

  • Schenk het citroensap in een schaaltje en strooi wat suiker op een schoteltje.
  • Druk de randen van de champagneglazen in het citroensap en daarna in de suiker.
  • Laat ondertussen het sorbetijs iets zachter worden.
  • Schep het ijs in een grote kom en schenk er de wodka en wijn bij.
  • Klop het geheel met een garde tot een schuimende drank.
  • Verdeel de cocktail over de champagneglazen en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Een mousserende witte wijn zoals Prosecco past perfect bij deze verfrissende cocktail. De lichte en fruitige smaken van de wijn vullen de citroensorbet en wodka mooi aan, waardoor het een heerlijk zomerdrankje wordt.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 1g | Zout: 0.1mg | Sugar: 20g

Recept afdrukken
No ratings yet

Citroen-gemarineerde Courgettestaafjes Omwikkeld met Ham

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 210kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 stevige courgettes
  • 1 citroen
  • 5 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 bakje baby leaves gemengde jonge bladsla en kruiden 80 g
  • 2 pakjes Galliaham of 16 plakken Kempische of serranoham

Instructies

  • Halveer de courgettes en snijd de uiteinden eraf.
  • Zet de courgettehelften rechtop op een snijplank en snijd ze in 4 dikke plakken.
  • Snijd elke plak vervolgens in 3 repen, zodat dikke staafjes ontstaan.
  • Kook de courgettestaafjes in ruim kokend water met zout in 1-2 minuten beetgaar.
  • Laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Boen de citroen schoon, rasp de schil fijn en pers het sap uit.
  • Roer in een schaal het citroensap en -rasp door 4 eetlepels olie om een dressing te maken.
  • Breng de dressing op smaak met zout en peper.
  • Laat de courgette 15 minuten afkoelen in de citroendressing en schep het tussentijds voorzichtig om.
  • Meng de slablaadjes met 1 eetlepel olie, zout en peper.
  • Verdeel de sla over vier borden.
  • Haal voorzichtig de plakken ham los.
  • Wikkel 3 courgettestaafjes in elke plak ham en leg er 4 per bord op de sla.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit lichte en verfrissende voorgerecht. De citrusachtige tonen van de wijn zullen de citroen in de dressing aanvullen en de ham zal goed samengaan met de levendige smaak van de wijn.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 10g | Vet: 16g | Zout: 2mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Knapperige Gepofte Aardappels met Romige Griekse Yoghurtsaus

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Saus
Land van herkomst: Griekenland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 6 middelgrote vastkokende aardappels ca. 125 g per stuk
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie met basilicum
  • ½ eetlepel milde paprikapoeder
  • Versgemalen zwarte peper
  • Grof zeezout
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 2 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 2 eetlepels verse dille fijngesneden
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Boen de aardappels goed schoon onder stromend water en dep ze droog.
  • Schil ze niet.
  • Halveer de aardappels in de lengte en bestrijk de schilkant royaal met olijfolie.
  • Leg de aardappels naast elkaar in een bakblik of braadslede, met de snijkant naar boven.
  • Meng in een kommetje 2 eetlepels (basilicum)olie met het paprikapoeder en smeer dit mengsel over het snijvlak van de aardappels.
  • Maal royaal zwarte peper over de aardappels en strooi er wat grof zeezout over.
  • Schuif de aardappels in het midden van de oven en pof ze in 25-30 minuten bruin en gaar.
  • Maak ondertussen de saus door de Griekse yoghurt los te roeren in een schaaltje en de bosuitjes en dille erdoor te mengen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de gepofte aardappels met de romige Griekse yoghurtsaus.

Notities

Optioneel:

strooi nog wat karwijzaadjes (kummel) over de aardappels voor extra smaak.

Wijnadvies:

Deze gepofte aardappels met romige Griekse yoghurtsaus passen goed bij gegrild vlees of gebakken kipfilet. Als drankje zou een frisse, lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio uitstekend samengaan met de kruidige aardappels en de romige saus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ansjovispasta met Basilicum

Anchoiade
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Koude Hapjes, Vis
Porties: 6
calorieën: 55kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 blikjes ansjovisfilet in olie
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 4 blaadjes verse basilicum

Instructies

  • Laat de ansjovisfilets uitlekken en leg ze ongeveer 15 minuten in een kom met ruim koud water om de zoute smaak iets te verzachten.
  • Laat de ansjovis vervolgens uitlekken in een zeef en dep ze droog met keukenpapier.
  • Pel en pers de knoflookteentje uit.
  • In een keukenmachine, pureer de ansjovis samen met de knoflook, olijfolie, rode wijnazijn en tomatenpuree tot een smeuïge pasta ontstaat, dit is de Anchoiade.
  • Snijd de basilicumblaadjes in reepjes en meng ze in de draaiende keukenmachine door de Anchoiade.
  • Doe de Anchoiade over in een schaaltje.

Notities

Deze intense ansjovispasta vraagt om een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc. De citrusachtige aroma's van de wijn zullen mooi samengaan met de zoute smaak van de ansjovis en de kruidigheid van de basilicum.

Nutrition

Calories: 55kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 1.5mg | Sugar: 0.5g