Aardappelpreisoep met hamschijf

Aardappelpreisoep met hamschijf

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Varkensvlees, Vlees, Voorgerechten
Servings: personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 hamschijven à 200 g
  • 1 kruidenbuiltje voor soep
  • 250 gram prei
  • 400 gram aardappels
  • 25 gram boter of margarine
  • 2 theelepels tijm
  • 2 eetlepel kruiden verse
  • 1 dl melk
  • snufje zout
  • snufje peper

Instructies

  • Breng de hamschijven met 2 liter water en zout aan de kook.
  • Laat ze 120 minuten zachtjes trekken met het deksel schuin op de pan.
  • De bouillon mag niet koken.
  • Laat het kruidenbuiltje meetrekken.
  • Snijd de prei in dunne ringen en de geschilde aardappels in kleine blokjes.
  • Smelt de boter en fruit de prei ± 5 minuten.
  • Zeef de bouillon.
  • Verwijder evt. het zwoerd en het vet van het vlees, haal het vlees van het bot en snijd het in
  • kleine stukjes.
  • Voeg de tijm en de prei toe aan de bouillon en breng de soep aan de kook.
  • Laat de aardappelblokjes ± 15 minuten zachtjes meekoken.
  • Voeg de melk en de verse kruiden toe en pureer de soep met een staafmixer.
  • Voeg het vlees toe en laat de soep nog ± 5 minuten zachtjes koken.

Notities

Lekker met knapperig stokbrood.

Lamsshoarma met paprikasaus

Lamsshoarma met paprikasaus

Snel te maken
Recept categorieën: Brunch, Lamsvlees, Lunch, Vlees
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 geroosterde paprika's uit pot
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 theelepel tijm gedroogde
  • 100 ml vleesbouillon van tablet
  • 1 rode ui in partjes
  • 200 g lamsshoarma
  • 2 shoarmabroodjes in vieren
  • olijfolie

Instructies

  • In keukenmachine of met staafmixer paprika's met knoflook en tijm pureren.
  • Bouillon erdoor mengen.
  • Saus op smaak brengen met zout en peper en overdoen in kannetje.
  • In kom uipartjes mengen met vleesreepjes.
  • In gourmetpannetje scheutje olijfolie verhitten.
  • Kwart van shoarmavlees in 3-5 minuten gaarbakken.
  • Intussen 2 shoarmabroodpuntjes onder gourmetgrill roosteren.
  • Beetje paprikasaus over vlees schenken en even meewarmen.
  • Brood opensnijden en vleesmengsel erin scheppen.

Knolselderijsoep met paddenstoelen

Knolselderijsoep met paddenstoelen

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 uien gesnipperd
  • 4 eetlepel(s) zonnebloemolie
  • ½ knolselderij in blokjes
  • 200 ml kookroom light
  • 750 ml kippenbouillon van tablet
  • 200 g paddestoelenmelange in reepjes
  • 25 g selderij verse / fijngeknipt

Instructies

  • In soeppan ui in helft van olie goudbruin fruiten.
  • Knolselderij erdoor roeren en 5 minuten meebakken.
  • Kookroom en bouillon toevoegen en 15 minuten zachtjes doorkoken.
  • Intussen in koekenpan rest van olie verhitten en paddenstoelen op hoog vuur 5 minuten bakken, op smaak brengen met zout en peper.
  • Met staafmixer soep pureren en op smaak brengen met (zout en) peper.
  • Soep over vier kommen verdelen en paddestoelen erin leggen.
  • Selderij erover strooien.

Notities

Grote pan soep gemaakt om wat over te houden voor een ander moment?
Zet de warme
pan in een bak met koud water en roer de soep goed door.
Op die manier koelt de soep snel af en dat is belangrijk om zuur worden te voorkomen.

Gegratineerde tomatenpuree schotel met kip

Gegratineerde tomatenpuree schotel met kip

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip, Ovenschotel
Servings: personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 lente-uitjes
  • 35 g boter
  • 4 enkele kipfilets
  • 1 blik tomatenblokjes gepelde ca. 400 g
  • ½ eetlepel(s) Italiaanse kruiden
  • 1 kg aardappels kruimige
  • wat melk warme
  • zout
  • nootmuskaat
  • Klontje boter voor invetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 250ºc enn vet een ovenschaal in.
  • Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn, snijd de schoongemaakte uitjes in ringetjes.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de kipfilets aan alle kanten bruin, bestrooi de filets met zout en peper en bak ze zachtjes in nog ca. 6 minuten gaar.
  • Leg de filets in de ovenschaal.
  • Bak de ui en de knoflook in het achtergebleven bakvet zachtjes gaar en roer de uiringetjes, de tomaat met het vocht en de Italiaanse kruiden erdoor, schep het tomatenmengsel rondom en over de kipfilets.
  • Schil en was de aardappels, snijd ze in blokjes, kook ze gaar, stamp ze fijn, voeg melk, zout en peper toe en pureer ze glad.
  • Voeg een klontje boter toe.
  • Dek het gerecht af en bak de schotel in ca. 30 minuten goudbruin.

Notities

Lekker met sperziebonen.

Kipfilet in olijfolie met kokosschuim

Kipfilet in olijfolie met kokosschuim

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Servings: personen
Calories:
Author: Arlette Swartjes

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kipfilets ca. 300 g
  • 2 teentjes knoflook gepeld
  • 3 takjes tijm in stukjes
  • 1 fles olijfolie 500 ml
  • 4 trostomaten ontveld en zonder zaadjes
  • 1 zakje waterkers biologisch
  • 2 eetlepel(s) basilicum verse fijngesneden
  • 2 eetlepel(s) koriander verse fijngesneden
  • 1-2 eetlepel(s) witte balsamicoazijn
  • 150 ml kippenbouillon van tablet
  • 1 pak lasagnevellen verse
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 zakje little gem sla, 2 stuks
  • 1-½ eetlepel(s) gembersiroop

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 75 °C.
  • Bestrooi de kipfilets royaal met zout.
  • Leg ze met de teentjes knoflook en de tijm in een pan.
  • Schenk olijfolie op de kip zodat deze net onderstaat.
  • Steek de thermometer in het dikke deel van het vlees.
  • Laat de kip op een niet al te hoog vuur zo gaar worden dat de kerntemperatuur 60 °C is.
  • Zet de pan in de oven.
  • Snijd de tomaten in blokjes en doe ze in een zeef.
  • Vul de holletjes van een eierdoos met rookmot.
  • Steek dit aan en zet dit in een vrij diepe pan.
  • Wacht tot de rookmot smeult.
  • Hang de zeef met tomaat in de pan en leg het deksel erop.
  • Rook de tomaat 3 minuten.
  • Neem de zeef uit de pan en doof de rookmot met water.
  • Meng voor de antiboise de tomaat met het basilicum, de koriander en naar smaak azijn, 50 ml kippenbouillon, peper, zout en olie waarin de kip is gegaard.
  • Steek rondjes uit de lasagnevellen en kook ze volgens aanwijzing op de verpakking.
  • Verwarm de kokosmelk met 100 ml bouillon.
  • Laat het beslist niet koken!
  • Bak de kipfilets in een scheutje olie bruin en bestrooi ze met grove zwarte peper en zout.
  • Halveer de little gems en bak ze heel even in een beetje olie.
  • Schenk de gembersiroop erover en laat dit even karameliseren.
  • Breng op smaak met balsamicoazijn en zout.
  • Schep een mooi randje van de antiboise op het bord.
  • Snijd de kipfilets in plakken en leg in het midden.
  • Leg een halve little gem op het bord.
  • Garneer met waterkers.
  • Schep de rest van de waterkers door de rest van de antiboise en verdeel ze met de lasagne over vier schaaltjes.
  • Klop de kokosmelk met de staafmixer schuimig en schep dit over de borden en schaaltjes.

Algerijnse Bloemkoolroomsoep met La Vache Qui Rit

Algerijnse Bloemkoolroomsoep met La Vache Qui Rit

Met bloemkool kan je heel veel kanten op; je kunt er ook een heerlijke en eenvoudige soep van maken
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Soep
Land van herkomst: Algerijë
Servings: stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram bloemkoolroosjes
  • 200 gram aardappels in blokjes
  • 200 gram prei dun gesneden
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 30 gram roomboter
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 4 puntjes La Vache Qui Rit-kaas
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 1 liter water

Instructies

  • Smelt de boter in een pan.
  • Voeg de dun gesneden prei, bloemkoolroosjes en blokjes aardappel toe.
  • Voeg de fijngehakte knoflook toe, roer alles goed door elkaar en laat het 5 minuten bakken.
  • Giet 1 liter water en het kippenbouillonblokje erbij.
  • Breng aan de kook, roer even door en zet het vuur laag.
  • Laat de soep ongeveer 40 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.
  • Mix de soep fijn met een staafmixer of in een blender.
  • Roer de puntjes La Vache Qui Rit-kaas en de 4 eetlepels crème fraîche door de soep.
  • Schep de soep in mooie kommen en versier naar eigen keuze, bijvoorbeeld met grofgemalen rode/zwarte peper, grofgemalen korianderzaad en dille.

Notities

Geniet van deze heerlijke Algerijnse bloemkoolroomsoep als een warme en voedzame lekkernij!

Kip met koekkruiden, rijst en spruitjes

Kip met koekkruiden, rijst en spruitjes

Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Rijst
Land van herkomst: Nederland
Servings: personen
Calories:
Author: Nienke Jagersma

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten
  • eetlepel(s) koekkruiden
  • chilipeper
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 65 g roomboter
  • 1 ui gesnipperd
  • 300 g witte rijst
  • 3 tabletten kippenbouillon
  • 3 eetlepel(s) walnoten gepelde fijngehakt
  • 3 eetlepel(s) walnotenolie
  • 2 zakjes spruiten geschoond
  • nootmuskaat
  • 4 verse vijgen
  • 5 eetlepel(s) balsamicoazijn

Instructies

  • Snijd de kippenbouten tussen poot en karbonade in 2 stukken.
  • Schuif het vel van de kip opzij en bestrooi het vlees met koekkruiden, chilipoeder en zout.
  • Schuif het vel weer terug.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en braad de stukken kip rondom bruin.
  • Voeg een beker water toe, zet het vuur laag en braad de kip afgedekt ca. 15 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Verhit 25 g boter in een pan en fruit de ui zachtjes 2 minuten.
  • Roer de rijst, 1 bouillontablet en 550 ml water erdoor en kook de rijst op een laag vuur zachtjes gaar.
  • Roer de walnoten en de walnotenolie erdoor en laat de rijst afgedekt nagaren.
  • Kook de spruitjes in een laagje water met 15 gr boter en 2 bouillontabletten in ca. 15-20 minuten beetgaar.
  • Verwarm 25 g boter in een pan en smoor de spruitjes met wat nootmuskaat in ca. 5 minuten gaar.
  • Snijd de vijgen in plakjes, houd 4 mooie plakjes apart voor de garnering.
  • Leg de kip in een braadslede en laat de kip in de oven in nog ca. 20 minuten gaar worden.
  • Roer de aanbaksels in de braadpan los.
  • Voeg de balsamicoazijn en vijgen toe en kook ze 5 minuten.
  • Wrijf de saus door een zeef.
  • Klop de saus met de staafmixer glad en breng op smaak met zout en peper.
  • Houd een paar spruitjes apart en pureer de rest met de staafmixer.
  • Schep, eventueel met behulp van een serveerring, een bergje rijst en bergje spruitjes op vier borden.
  • Leg de stukken kip ernaast en lepel de vijgensaus erover.
  • Garneer met de achtergehouden spruitjes en plakjes vijg.
  • Serveer de rest er apart bij.

Notities

Topkok winnend recept aflevering 4, 2006.
Van deze aflevering is Nienke Jagersma
de winnaar. Haar gerecht is lekker winters.
Opvallend van smaak zijn de kip met koekkruiden en chilipoeder en de mooie volle saus van verse vijgen met balsamicoazijn.

Kersensmoothie

Kersensmoothie

Snel te maken
Recept categorieën: Dranken, Fruit, Koude Dranken, Smoothies
Servings: personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pot kersen zonder pit op siroop 350 g
  • 3 dl volle yoghurt
  • 1 dl slagroom
  • 250 g ijsblokjes
  • 2 eetlepel(s) suiker

Instructies

  • Kersen laten uitlekken en siroop opvangen.
  • Kersen pureren met staafmixer of keukenmachine.
  • Yoghurt en room toevoegen en nog ca. 5 seconden mengen.
  • IJsblokjes in schone theedoek leggen en met deegroller (of ander zwaar voorwerp) versplinteren.
  • IJssplinters met suiker en 1 dl siroop bij kersenmengsel voegen en even goed doorroeren.
  • Smoothie serveren in hoge glazen met een rietje.

Wortelsoep met pepernoten van gehakt

Wortelsoep met pepernoten van gehakt

Snel te maken / AllerHande november 2003
Recept categorieën: Rundvlees, Soep, Vlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote winterpeen
  • 2 eetlepel(s) olie
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 750 ml kippenbouillon van tablet
  • 1 schaaltje rundersoepballetjes verse ca. 200 g
  • versgemalen zwarte peper
  • 4 eetlepel(s) slagroom

Instructies

  • Winterpeen schoonmaken en in plakken snijden.
  • In soeppan 1 eetlepel olie verwarmen en wortelplakjes 5 minuten zachtjes bakken.
  • Sinaasappelsap en bouillon erbij schenken en met deksel op pan aan de kook brengen.
  • Soep 10-15 minuten zachtjes laten doorkoken.
  • Intussen soepballetjes iets platter drukken, tot vorm van pepernoot.
  • Beetje grove peper erboven malen.
  • In koekenpan rest van olie verwarmen en gehaktballetjes in 5 minuten bruinbakken,
  • Halverwege voorzichtig keren.
  • Staafmixer in pan zetten en soep pureren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Soep in vier diepe borden scheppen en gehaktballetjes erover verdelen.
  • Slagroom door soep roeren.

Biefstuk met pestoboontjes

Biefstuk met pestoboontjes

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Italië
Servings: personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappels geschild / kruimige
  • 150 g sperziebonen
  • 1 zakje stoneleeks
  • ½ pot tomaten semi-gedroogde
  • 100 g groene aspergetips
  • 100 g groene pesto
  • 2 eetlepel(s) basilicumblaadjes
  • 6 eetlepel(s) olijfolie
  • 125 ml crème fraîche
  • cayennepeper
  • 40 g roomboter
  • 2 biefstukken
  • 2 teentjes knoflook in plakjes
  • ½ pot zwarte olijven zonder pit / in plakjes
  • 4 toefjes basilicum verse

Instructies

  • Kook de aardappels in water met zout in ca. 20 minuten gaar.
  • Kook de sperziebonen ca. 10 minuten in ruim water beetgaar.
  • Giet ze af.
  • Snijd de stoneleeks in even lange stukken als de bonen.
  • Giet de gedroogde tomaten af en schenk de opgevangen olie in een hoge beker.
  • Snijd de tomaten in stukjes.
  • Voeg 1 eetlepel van de tomaatstukjes aan de beker toe en pureer alles met de staafmixer.
  • Schep 2 eetlepels pesto en de basilicumblaadjes in een andere hoge beker, voeg 1 eetlepel olijfolie toe en pureer met de staafmixer.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een hapjespan.
  • Roerbak de bonen, stoneleeks en asperges 2-3 minuten en voeg een flinke lepel pesto toe.
  • Giet de aardappels af.
  • Wrijf ze door een zeef.
  • Klop de aardappelpuree luchtig met 3 eetlepels olijfolie, een flinke dot crème fraîche en naar smaak cayennepeper.
  • Schep de rest van de tomaatstukjes erdoor.
  • Verhit de boter en 1 eetlepel olie in een koekenpan.
  • Halveer de biefstukken.
  • Bestrooi ze met zout en peper en bak ze in 4-5 minuten bruin vanbuiten en rosé van binnen.
  • Voeg de knoflook en olijven toe en bak even mee.
  • Verdeel de groenten over vier voorverwarmde borden.
  • Schep daarop een flinke lepel aardappelpuree.
  • Snijd de biefstukken in plakjes en leg ze ertegen aan.
  • Schep de olijvenjus erover.
  • Garneer het bord met druppels rode en groene saus en een toefje basilicum.

Notities

Topkok winnend recept aflevering 3, 2006. Judith Elders is de winnaar van deze aflevering.
Haar gerecht is puur Italiaans. Origineel is de aardappelpuree die met gedroogde tomaat op
smaak is gebracht. De tweekleuren olie geven naast een lekkere smaak óók een mooie kleur
aan het gerecht.