Groentenballetjes met Romige Tomatensaus en Kruidige Specerijen

Groentenballetjes met Romige Tomatensaus en Kruidige Specerijen

Deze knapperige groentenballetjes, gemaakt van bloemkool en aardappel, worden geserveerd in een kruidige, romige tomatensaus met yoghurt en specerijen.
Bereidingstijd45 minuten
Totale tijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Vleesvervangers
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappelen in grove stukken
  • 350 g bloemkool in roosjes
  • 125 ml volle yoghurt
  • 4 tl korianderpoeder ketoembar
  • 4 tl gemalen komijn djinten
  • 3 tl kurkuma
  • 15 g verse koriander fijngehakt
  • 4 el bloem
  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • 3 tl gember geraspt
  • ½ rode peper fijngehakt
  • 200 g tomaten in blokjes
  • 100 ml olie
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen en bloemkoolroosjes in weinig water met zout in 20 minuten gaar.
  • Giet af en stamp fijn met 2 eetlepels yoghurt.
  • Meng de helft van de gemalen koriander, komijn, kurkuma en verse koriander door de puree.
  • Voeg de bloem toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Bestuif je handen met bloem en draai ca.
  • 30 balletjes van het mengsel.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de knoflook, gember en rode peper kort aan.
  • Voeg de tomaten en de rest van de specerijen toe en laat 10 minuten zachtjes sudderen tot de saus indikt.
  • Verwarm de oven voor op 100°C.
  • Verhit de rest van de olie in een diepe pan of wok en frituur de groentenballetjes in porties in 4-5 minuten goudbruin en knapperig.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en houd warm in de oven.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper en roer de rest van de yoghurt erdoor.
  • Serveer de saus over de groentenballetjes of apart erbij.
  • Garneer met de rest van de verse koriander.

Notities

Serveertip:

Serveer met basmatirijst of vers naanbrood voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een lichtzoete Riesling of een kruidige Chenin Blanc past goed bij de specerijen en romige saus van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Italiaanse Stamppot met Runderbraadworst en Groene Pesto

Italiaanse Stamppot met Runderbraadworst en Groene Pesto

Een verrassende Italiaanse twist op de klassieke stamppot, met groene pesto, andijvie en runderbraadworst. Perfect voor een doordeweekse maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappels
  • 1 dl melk
  • 3 eetlepels groene pesto
  • 4 runderbraadworstjes
  • 30 g boter
  • 1 rode paprika in repen gesneden
  • 1 gele paprika in repen gesneden
  • 500 g panklare andijvie
  • 2 vleestomaten in stukjes gesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de geschilde aardappelen in ± 20 minuten gaar.
  • Stamp de aardappelen fijn met de warme melk en roer de groene pesto erdoor.
  • Schep de andijvie, de in stukjes gesneden tomaten en naar smaak peper en zout door de stamppot.
  • Bak de runderbraadworstjes in de boter gaar.
  • Voeg halverwege de baktijd de repen rode en gele paprika toe en laat ze zachtjes meestoven.
  • Serveer de worstjes en paprikarepen op de stamppot.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze Italiaanse stamppot met een glas rode wijn zoals een Chianti of Barbera voor een complete Italiaanse ervaring.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Andijviestamppot met Bacon en Romige Tomaat

Andijviestamppot met Bacon en Romige Tomaat

Geniet van deze heerlijke andijviestamppot met knapperige bacon en romige tomaten, perfect voor een warme en bevredigende maaltijd voor twee.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 gram aardappels
  • 300 gram andijvie in smalle reepjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 tomaten in plakjes
  • 100 gram bacon in grove stukken
  • 1 eetlepel boter
  • 1 dl melk
  • 80 gram roomkaas
  • Zout naar smaak
  • Peper versgemalen naar smaak

Instructies

  • Schil en was de aardappelen, zet ze tot gebruik onder water.
  • Kook de aardappelen in weinig water met zout in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Verhit ondertussen de boter in een koekenpan en bak de ui en bacon ongeveer 5 minuten knapperig.
  • Voeg de tomaat toe en bak nog 3 minuten mee.
  • Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer de melk en roomkaas erdoor tot een romige puree.
  • Schep de andijvie door de puree en verwarm de stamppot nog even kort.
  • Verdeel de stamppot over 2 borden en schep het tomaat-baconmengsel erover.
  • Breng op smaak met versgemalen peper.

Notities

Lekker met schnitzelrolleje met kaas
Wijnadvies:
Serveer met een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio om de romigheid van de stamppot in balans te brengen.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 18g | Vet: 30g | Zout: 2.3g | Sugar: 6g

Andijviestamppot met Komijnekaas en Knapperig Spek

Andijviestamppot met Komijnekaas en Knapperig Spek

Geniet van een hartverwarmende andijviestamppot met een twist. Deze variant combineert de pittige smaak van komijnekaas met knapperig spek en romige mosterd, voor een heerlijk vullende maaltijd die perfect is voor koude dagen.
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Notenvrij
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ½ kg aardappels Eigenheimers of Irene
  • 500 gram andijvie gewassen en uitgelekt
  • 150 gram komijnekaas in kleine blokjes gesneden
  • 250 gram ontbijtspek
  • 2 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 25 gram boter
  • 1 dl melk
  • 3 eetlepels mosterd
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
  • Kook de aardappelen in een pan met water en een snufje zout gedurende ongeveer 20 minuten tot ze gaar zijn.
  • Bak ondertussen het ontbijtspek in een droge koekenpan in ongeveer 5 minuten goudbruin en knapperig.
  • Zet opzij.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze samen met het bakvet van het spek, de boter en de melk tot een romige puree.
  • Roer de mosterd, de komijnekaasblokjes, de andijvie en de bosuitjes door de puree en verwarm de stamppot al omscheppend tot deze goed warm is.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Garneer de stamppot met het uitgebakken spek en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Combineer deze stamppot met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Beaujolais.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Andijviestamppot met Varkensvlees en Tomatenpuree

Andijviestamppot met Varkensvlees en Tomatenpuree

Een stevige andijviestamppot met sappig varkensvlees, op smaak gebracht met knoflook en tomatenpuree. Deze maaltijd is rijk aan smaken en biedt een perfecte balans tussen hartige stamppot en malse vleesstukjes.
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Notenvrij
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels geschild
  • 400 gram varkensvlees in stukken gesneden
  • 500 gram andijvie gewassen en gesneden
  • 100 gram zure room
  • 1 eetlepel olie
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook ze in water met zout in ongeveer 25 minuten gaar.
  • Bestrooi het varkensvlees met zout en peper.
  • Verhit de olie in een anti-aanbakpan en bak het vlees rondom bruin in ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de fijngehakte knoflook, tomatenpuree en 2 dl water toe aan het vlees.
  • Laat het vlees, met het deksel schuin op de pan, ongeveer 20 minuten stoven tot het gaar is.
  • Stamp de gekookte aardappelen met wat kookvocht fijn tot een smeuïge puree.
  • Roer de rauwe andijvie, zure room, peper en zout door de aardappelpuree.
  • Serveer de stamppot met het gestoofde varkensvlees en de saus.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een droge witte wijn zoals een Riesling past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2.2g | Sugar: 3g

Andijviestamppot met Hamblokjes en Romige Pure

Andijviestamppot met Hamblokjes en Romige Pure

Geniet van deze eenvoudige en smaakvolle andijviestamppot met krokant gebakken hamblokjes. Perfect voor een snelle, voedzame maaltijd op koude dagen, en makkelijk te bereiden voor het hele gezin.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Kook de aardappelen in een pan met weinig water en zout in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Verhit ondertussen de boter in een koekenpan en bak de hamblokjes in enkele minuten krokant.
  • Giet de aardappelen af en maak er met de melk een romige puree van.
  • Meng de gesneden andijvie en de krokante hamblokjes door de aardappelpuree.
  • Breng op smaak met zout en peper en serveer direct.

Instructies

  • Kook de aardappelen in weinig water met zout gaar.
  • Bak de hamblokjes in de boter in enkele minuten krokant.
  • Giet de aardappelen af en maak er met de melk puree van.
  • Meng de andijvie en de hamblokjes erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Notities

Voor een heerlijke jus:

Fruit 1 gesnipperd uitje en 1 tomaatje ongeveer 10 minuten, strooi er 1 eetlepel bloem over en laat deze even meebakken. Voeg ¾ rundvleesbouillontablet en 5 dl water toe, breng aan de kook, laat het inkoken tot ongeveer 3⅓ dl en zeef de jus.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij dit gerecht. Ook een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir kan een goede keuze zijn.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Romige Andijviestamppot met Gehaktballen en Rookworst

Romige Andijviestamppot met Gehaktballen en Rookworst

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Gehaktballen:
  • 2 beschuiten
  • 1 ui
  • 1 kg gehakt
  • 1 ei
  • 2 eetlepels nasikruiden
  • 100 g boter
  • 150 ml water
  • Andijviestamppot:
  • 1 kilo aardappels
  • 100 ml melk
  • 50 g roomboter
  • 1 zak gesneden en gewassen andijvie
  • peper & zout
  • Overige:
  • 2 rookworsten
  • 250 g spekblokjes

Instructies

  • Gehaktballen:
  • Verkruimel de beschuiten en snipper de ui.
  • Meng in een kom het gehakt, ei, verkruimelde beschuiten, nasikruiden en ui door elkaar.
  • Draai er 4 ballen van.
  • Verhit de boter in een pan op middelhoog vuur.
  • Bak de gehaktballen rondom goudbruin en gaar, met deksel op de pan, circa 10 minuten.
  • Voeg het water toe, breng aan de kook en laat circa 10 minuten verder garen met de deksel op de pan.
  • Andijviestamppot:
  • Breng een pan met water aan de kook.
  • Schil en snijd de aardappels in gelijke stukken en kook ze circa 10 minuten.
  • Giet de aardappels af en laat ze uitwasemen.
  • Voeg de melk en boter toe aan de aardappels en stamp met een pureestamper tot puree.
  • Voeg de andijvie toe en meng goed door.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Overige:
  • Verwarm de rookworsten volgens de instructies op de verpakking.
  • Bak de spekblokjes in een droge pan op zacht vuur krokant en bruin.
  • Serveer de andijviestamppot met een kuiltje in het midden, doe daar de bakjus van de gehaktballen in.
  • Snijd de rookworst in plakjes en serveer samen met de gehaktbal bij de andijviestamppot.

Notities

Maak de jus van de gehaktballen extra lekker door er honing en mosterd aan toe te voegen.
Het is een leuk idee om stamppotjes te wecken. Maak ze extra lekker en serveer ze als kleine amuse! Gebruik hiervoor de kleinste maat weckpotjes en doe ze 12 minuten in de stoomoven op 90 °C.

Aardappelpuree (romig)

Aardappelpuree (romig)

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 2 personen
Calories: 640kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g aardappels
  • 100 g roomboter
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in een pan met ruim water tot ze goed gaar zijn.
  • Stamp de gekookte aardappelen samen met de roomboter tot een fijne puree.
  • Voeg zout en peper toe naar smaak.
  • Schraap de puree door een zeef voor een extra zachte en romige structuur.
  • Let op: gebruik geen blender, omdat dit de structuur van de puree kan veranderen.
  • Serveer de romige aardappelpuree direct en geniet van de heerlijke smaak!

Notities

Variaties:

Voor een knapperige korst, doe de puree in een ovenschaal en plaats deze onder een hete grill tot de bovenkant goudbruin is. Voor een Grieks tintje kun je 50 g feta en 50 g gehakte olijven toevoegen aan de puree en goed mengen.

Wijnadvies:

Een frisse, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de romige textuur van deze aardappelpuree.

Nutrition

Calories: 640kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 50g | Zout: 2g | Sugar: 2g