Romige Spruitjesstamppot met Kruidenroomkaas
Een smeuïge stamppot met zachte spruitjes en romige kruidenroomkaas. Perfect comfort food voor een koude dag!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappelen geschild en in vieren
- 750 g spruitjes schoongemaakt en grote exemplaren gehalveerd
- 2 dl melk
- 200 g kruidenroomkaas
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen en spruitjes samen in een bodem water met zout in 20-25 minuten gaar.
Giet het overtollige vocht af.
Breng in een steelpan de melk aan de kook en smelt de kruidenroomkaas erin.
Stamp de aardappelen en spruitjes fijn tot een grove stamppot.
Schenk het kaas-melkmengsel over de stamppot en roer goed door.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met gehaktballetjes of geroosterde noten voor extra bite.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij de romige textuur van deze stamppot.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 22
Snelle Stamppot met Chinese Kool, Taugé en Fruit
Een verrassende stamppot met knapperige Chinese kool, taugé en een zoetige twist van ananas en mandarijn, afgemaakt met romige kaasblokjes.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 1 blikje ananasblokjes uitgelekt
- 1 blikje mandarijntjes uitgelekt
- 1 pakje aardappelpuree
- 1 tablet groentebouillon
- 1 theelepel kerriepoeder
- 3 eetlepels gefruite ui
- 100 g taugé schoongemaakt
- 300 g belegen kaas in blokjes
- 500 g gesneden Chinese kool
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Was de taugé en laat uitlekken.
Snijd de kaas in kleine blokjes.
Bereid de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verkruimel het bouillontablet boven de puree en roer goed door tot het oplost.
Voeg het kerriepoeder, de taugé, kaas, Chinese kool en gefruite ui toe.
Schep alles door elkaar en warm het kort door.
Verwarm in een steelpan de ananasblokjes en mandarijntjes in eigen sap en laat uitlekken in een zeef.
Schep de helft van de vruchten voorzichtig door de stamppot en breng op smaak met zout en peper.
Serveer de stamppot in een schaal en schep de rest van de vruchten erbovenop.
Serveertip:
Lekker met een handje cashewnoten of een scheutje sojasaus voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de zoet-hartige smaken van dit gerecht.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 28g | Zout: 1.8g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 22
Savooiekoolstamppot met Romige Aardappelpuree
Deze groene koolstamppot met smeuïge aardappelpuree en een rijke botersmaak is een klassiek comfort food gerecht. Heerlijk om te serveren met kalfsoesters of gewoon als vegetarisch hoofdgerecht.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g aardappels
- Zout en peper naar smaak
- 500 g savooiekool
- 150 g boter
- 1,5 dl melk
Kook de aardappelen in een pan met water en zout in ongeveer 20 minuten gaar.
Haal de bladeren van de savooiekool los, verwijder de harde nerven en scheur de bladeren in grove stukken.
Smelt 100 g boter in een steelpan.
Leg de savooiekool in een pan, sprenkel de gesmolten boter eroverheen en smoor de kool afgedekt op laag vuur gedurende ongeveer 25 minuten totdat deze zacht is.
Giet de aardappelen af en laat ze even droogkoken.
Stamp de aardappelen met een pureestamper of pureeknijper tot een gladde puree.
Klop scheutje voor scheutje de melk door de puree en voeg de resterende boter toe.
Roer de gesmoorde savooiekool met het stoofvocht door de puree.
Breng het geheel op smaak met peper en zout.
Optioneel:
Serveer met kalfsoesters voor een luxe toevoeging.
Wijnadvies:
Combineer deze stamppot met een volle, romige witte wijn zoals een Chardonnay. De rijke boterige smaak van de wijn sluit perfect aan bij de romige puree en gesmoorde kool.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 22
Courgettestamppot met Paprika, Chorizo en Oude Kaas
Deze hartige courgettestamppot met paprika, knapperige chorizo en gesmolten oude kaas is een perfecte maaltijd voor koude dagen. De combinatie van smaken maakt dit gerecht bijzonder smaakvol en verwarmend.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g aardappels
- Zout naar smaak
- 1 grote ui
- 1 grote courgette of 2 kleine courgettes
- 2 paprika's
- 200 g chorizo aan een stuk
- 25 g boter
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- 2 theelepels bouillonpoeder
- 100 g oude kaas
- ½ dl melk
- Versgemalen peper naar smaak
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in weinig water met zout in ongeveer 25 minuten gaar.
Pel en snipper de ui.
Snijd de courgette, de paprika's, en de chorizo in stukjes.
Bak de stukjes chorizo zachtjes uit in een steelpan totdat ze knapperig zijn.
Verhit de boter in een grote pan en fruit de ui totdat deze glazig is.
Voeg de courgette, Italiaanse kruiden en bouillonpoeder toe aan de pan en smoor de courgette ongeveer 5 minuten mee.
Giet de aardappelen af, voeg ze toe aan de pan met courgette en stamp het geheel tot een grove stamppot.
Roer de geraspte oude kaas door de stamppot en voeg eventueel wat melk toe om de stamppot smeuïger te maken.
Schep de stukjes paprika en de knapperige chorizo door de stamppot en verwarm alles nog even goed door.
Breng de courgettestamppot op smaak met zout en versgemalen peper.
Serveer direct.
Wijnadvies:
Deze stamppot combineert goed met een stevige rode wijn zoals een Rioja of een Tempranillo, die de rijke smaken van de chorizo en oude kaas aanvult.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 22
Krokante Schuimrollen met Bladerdee
Deze krokante schuimrollen, gevuld met luchtig eiwitschuim en omwikkeld met goudbruin bladerdeeg, zijn een heerlijke traktatie voor elke gelegenheid. Perfect voor wie van zoet houdt!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 1
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 2 rollen Tante Fanny Vers Bladerdeeg
- 200 g suiker
- 80 g poedersuiker
- 80 ml water
- 1 ei
- Beetje olie om de bakrollen in te vetten
Verwarm de oven voor op 210°C (boven- en onderwarmte).
Bereid het bladerdeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd het bladerdeeg in de lengte in stroken van 2,5 cm breed.
Wikkel de deegstroken kruislings overlappend om de ingevette metalen bakrollen.
Leg ze met het deegeinde naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrijk met losgeklopt ei.
Bak de schuimrollen ca. 15 minuten in de voorverwarmde oven totdat ze goudbruin zijn.
Laat ze kort afkoelen om ze makkelijker van de bakrollen te verwijderen.
Meng de fijne suiker met het water en kook het mengsel gedurende 2-3 minuten.
Klop het eiwit in een bekken stijf en voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe terwijl je blijft roeren.
Giet de hete suiker langzaam bij het eiwitmengsel en klop op middelmatige snelheid.
Verhoog daarna de snelheid en klop het schuim totdat het stevig is.
Vul een spuitzak met het schuim en spuit het in de afgekoelde bladerdeegrolletjes.
Bestrooi de schuimrollen eventueel met extra suiker voor het serveren.
Wijnadvies:
Serveer met een zoete witte wijn zoals een Moscato of een glas Champagne.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 22
Rijke Chocoladetaart met Crème Fraîche en Bladerdeeg
Deze rijke chocoladetaart met een romige vulling van crème fraîche en couverture chocolade op een krokante bladerdeegbodem is de perfecte afsluiting van elke feestelijke maaltijd. De zijdezachte textuur en diepe chocoladesmaak maken deze taart onweerstaanbaar!
Servings: 1 taart
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Verwarm de oven voor op 210°C (boven- en onderwarmte).
Bereid het bladerdeeg voor volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Rol het bladerdeeg uit met het meegeleverde bakpapier en leg het in een taartvorm.
Druk het deeg goed aan en prik met een vork gaatjes in de bodem.
Bak het bladerdeeg in het midden van de oven in ca.
15 minuten goudbruin.
Laat het kort rusten.
Verwarm ondertussen de melk, crème fraîche en suiker in een steelpan tot het kookpunt.
Voeg de couverture chocolade toe en roer tot een glad mengsel.
Haal van het vuur en voeg de eierdooiers toe, roer opnieuw tot alles goed gemengd is.
Giet de chocoladevulling op de bladerdeegbodem.
Verlaag de oventemperatuur naar 160°C en bak de taart nog eens 10 minuten in het midden van de oven.
Laat de taart volledig afkoelen zodat de crème kan opstijven.
Snijd en serveer.
Het eiwit kan met suiker heel goed tot schuim worden geklopt en als decoratie dienen.
Wijnadvies:
Serveer met een rijke dessertwijn zoals een Banyuls of een rode port.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 30g | Zout: 0.3g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 22
Elegante Tartelette met Appel en Romige Banketbakkersroom
Deze elegante tartelette met appel en romige banketbakkersroom is een heerlijke traktatie voor elke feestelijke gelegenheid. Het knapperige bladerdeeg en de zoete appels maken dit dessert tot een echte favoriet!
Servings: 8
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
Splijt het vanillestokje en schraap het merg eruit.
Verhit de slagroom samen met het vanillestokje en het vanillemerg in een pan en laat dit mengsel ongeveer 5 minuten trekken.
Klop 2 eidooiers los met de suiker en roer er de bloem doorheen.
Giet de warme room al roerend bij het dooiermengsel en giet het geheel terug in de pan.
Verwarm het al roerend tot het kookpunt.
Neem de pan van het vuur, verwijder het vanillestokje, en laat het mengsel afgedekt in de koelkast afkoelen.
Voeg een snufje zout en de boter toe voordat het geheel is afgekoeld.
Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
Rol het bladerdeeg uit en snijd er twee rechthoeken van 12×30 cm uit.
Snijd uit het midden van één rechthoek een kleinere rechthoek, zodat een rand van ongeveer 1,5 cm overblijft.
Leg de rand op de grote rechthoek en plaats het geheel op een met bakpapier beklede bakplaat.
Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor.
Snijd de appels in schijven en leg ze op de banketbakkersroom die je tussen de randen op het bladerdeeg hebt gesmeerd.
Meng 1 eidooier met de melk en bestrijk de rand van het bladerdeeg met dit mengsel.
Bak de tartelette in de voorverwarmde oven gedurende 30-35 minuten tot deze goudbruin is.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen voordat je het in repen snijdt en serveert.
Wijnadvies:
Serveer met een zoete witte wijn zoals een Sauternes of een lichte mousserende wijn.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 15g | Zout: 0.3g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 22
Appelbol met Rozijnen, Walnoten en Warme Vanillesaus
Deze heerlijke appelbollen gevuld met rozijnen, walnoten en kaneel, geserveerd met warme vanillesaus, zijn een perfecte traktatie voor koude dagen. Geniet van de knapperige korst en de warme, zoete vulling!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 appelbollen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
- 4 jonagold appels klokhuis verwijderd
- 4 tl appelsap
- 4 tl rozijnen
- 1 eetlepel walnoten grof gehakt
- 1 eetlepel suiker
- 2 tl kaneel
- 2 eidooiers om te bestrijken
- ¼ liter melk
- 50 g suiker
- 4 eidooiers
- 1 vanillestokje
190°C).
Meng de rozijnen, walnoten, kaneel, 1 eetlepel suiker en het appelsap in een kom.
Laat het mengsel een paar minuten staan zodat de smaken kunnen intrekken.
Vul daarna de appels met dit mengsel.
Verdeel het bladerdeeg in vierkanten van ca.
12x13 cm.
Zet elke appel in het midden van een vierkant en vouw het deeg om de appel, druk het deeg bovenop goed aan.
Zet de appels in een bakvorm, bestrijk ze met eigeel en bak de appelbollen in ca.
20-25 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
Meng voor de vanillesaus de eidooiers met de suiker in een kom.
Verwarm de melk in een steelpan met de vanille (geschraapt uit het vanillestokje) en breng het aan de kook.
Zodra de melk kookt, roer je het eidooier-suikermengsel erdoor.
Zet het vuur lager en blijf roeren tot de saus begint in te dikken.
Serveer de warme appelbollen met de warme vanillesaus
Wijnadvies:
Serveer met een glas zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een licht mousserende wijn.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.3g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 22
Mango Plaattaart met Vanillesiroop en Mascarpone
Deze zomerse mango plaattaart met een krokante bladerdeegbodem, bedruppeld met vanillesiroop en geserveerd met romige mascarpone, is een heerlijke traktatie voor elke gelegenheid. Perfect voor warme dagen en feestelijke bijeenkomsten!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 8 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Snijd het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit.
Roer deze door de mascarpone en zet dit gekoeld weg tot gebruik.
Laat op laag vuur de suiker oplossen in water.
Voeg het vanillestokje toe aan de suikersiroop en laat het mengsel ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
Laat daarna de siroop een beetje afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Prik de deeglap om de 2 cm in met een vork, maar laat een rand van 2 cm vrij.
Houd een beetje van het limoenrasp achter voor garnering en verdeel de rest over het bladerdeeg.
Schil de mango’s en snijd het vruchtvlees in zo groot mogelijke stukken van de pitten.
Snijd de stukken in dunne, smalle plakjes en beleg de taart dakpansgewijs met de mangoplakjes.
Bak de taart in ongeveer 25 minuten goudbruin in de oven.
Bedruppel de taart met de vanillesiroop en strooi het achtergehouden limoenrasp erover.
Serveer de taart met de vanillemascarpone.
Deze taart kan ook heel goed met perziken.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een lichte, mousserende wijn.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 0.2g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 22
Pasteis de Nata - Portugese Custardtaartjes
Deze heerlijke Pasteis de Nata, traditionele Portugese custardtaartjes met een vleugje kaneel en een knapperige bladerdeegkorst, zijn perfect voor feestelijke gelegenheden of als zoete traktatie bij de koffie.
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 12 muffins
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
- 2 eetlepels kaneel
- 250 ml melk
- 100 g suiker
- 1 vanillestokje uitgeschraapt
- 10 g maizena
- 1 tl citroenrasp
- 2 eidooiers
- 1 ei
- Poedersuiker om te bestrooien
- 1 eetlepel boter
Verwarm de oven voor op 220°C (boven- en onderwarmte).
Haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast en smeer de muffinvormpjes in met boter.
Verwarm langzaam de melk, suiker, het merg van het vanillestokje en de citroenrasp in een steelpan.
Meng de maizena met wat water en roer dit door de melk.
Breng het mengsel aan de kook en laat het daarna direct afkoelen.
Roer vervolgens de eidooiers en het ei goed door het mengsel.
Rol het bladerdeeg uit op het bakpapier, bestrooi het met kaneel en rol het deeg weer op.
Snijd het deeg in plakjes van 2 cm.
Rol elk plakje deeg plat en verdeel ze over de muffinvormpjes.
Vul de deegbakjes voor driekwart met het puddingmengsel en bak ze in ca.
30 minuten goudbruin.
Laat de Pasteis de Nata afkoelen en bestrooi ze met een beetje poedersuiker.
Serveer ze lauwwarm.
je kunt het deeg ook 10 min. voorbakken. Duw met een lepel het deeg weer plat in het midden. Vul ze daarna af en bak ze in 15 min. op 170° C boven-/ onderwarmte. Zo wordt het bladerdeeg bijzonder krokant.
Wijnadvies:
Serveer met een glas lichte, mousserende wijn zoals een Prosecco of een zoete witte wijn zoals een Moscatel.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.2g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 22