Glutenvrije muffins met tutti frutti

Glutenvrije muffins met tutti frutti

Heerlijke glutenvrije muffins met zoete tutti frutti en notenmeel, perfect als nagerecht of bij de koffie. Makkelijk te maken en vol smaak!
Voorbereidingstijd2 dagen
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Noten, Taart, Zuivel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 zakje bakpoeder
  • 125 ml melk
  • 2 eieren gesplitst
  • 3 el zonnebloemolie
  • 50 g donkere basterdsuiker
  • 100 g glutenvrije rijstmeel
  • 100 g hazelnoot- of amandelmeel
  • 100 g tutti frutti

Instructies

  • Snijd de tutti frutti in kleine stukjes en laat 2 dagen wellen in 2 dl water met wat citroensap.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Meng in een schaal het hazelnoot- of amandelmeel, rijstmeel, kaneelpoeder, bakpoeder, basterdsuiker en tutti frutti.
  • Klop het eiwit in een kom stijf met een mespunt zout.
  • Roer de eidooiers los met melk en zonnebloemolie.
  • Meng dit snel door het meelmengsel (klontjes mogen blijven).
  • Spatel het eiwit voorzichtig door het beslag.
  • Plaats papieren vormpjes in een muffinvorm of op een bakplaat.
  • Vul de vormpjes voor maximaal driekwart met beslag.
  • Bak de muffins in het midden van de oven in circa 20 minuten gaar en goudbruin.
  • Neem de vorm uit de oven.
  • Laat de muffins 5 minuten afkoelen in de vorm en daarna verder afkoelen op een taartrooster.

Notities

Serveertip:
Serveer met een lepel Griekse yoghurt en een extra stukje tutti frutti erbovenop.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een gekoelde Riesling.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 4g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g

Havermoutkoekjes met Witte Chocolade en Abrikozen

Havermoutkoekjes met Witte Chocolade en Abrikozen

Heerlijke havermoutkoekjes met witte chocolade en abrikozen. Perfect voor een zoete traktatie!
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 48
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 110 g bruine suiker
  • 135 g tarwebloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 2 grote eieren
  • 210 g gedroogde abrikozen fijngehakt
  • 240 g witte chocolade in stukjes
  • 35 g griessuiker
  • 225 g ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 100 g havermout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng de tarwebloem met de havermout, het bakpoeder en kaneelpoeder in een kom.
  • Klop de boter en de suiker met een mixer tot een licht en luchtige room.
  • Verlaag de snelheid van de mixer en voeg zout, vanillesuiker en eieren toe.
  • Klop alles goed onder elkaar gedurende ongeveer 1 minuut.
  • Voeg het bloemmengsel geleidelijk aan de room toe.
  • Roer de stukjes witte chocolade en gedroogde abrikozen erdoor.
  • Dek het deeg af en laat 1 uur afkoelen in de koelkast.
  • Schep hoopjes van 1 eetlepel koekjesdeeg op een beboterde bakplaat, op een afstand van 5 cm van elkaar.
  • Bak de koekjes 11 tot 14 minuten totdat ze goudbruin zijn aan de randen, maar nog steeds zacht in het midden.
  • Laat de koekjes 2 minuten afkoelen op de bakplaat en daarna verder afkoelen op een taartrooster.

Notities

Serveertip:

Serveer de koekjes als heerlijke traktatie bij de koffie of thee. Ook lekker als snack voor onderweg!
Wijnadvies:

Een frisse, lichte witte wijn past goed bij deze zoete koekjes, bijvoorbeeld een Moscato.

Tropische Notenmuffins

Tropische Notenmuffins

Heerlijke glutenvrije muffins met tutti frutti en notenmeel. Perfect voor een zoete traktatie bij de koffie of als nagerecht.
Voorbereidingstijd2 dagen
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Noten, Taart
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • muffinvorm
  • Papieren muffinvormpjes
  • taartrooster

Ingrediënten

  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 zakje bakpoeder
  • 2 eieren gesplitst
  • 3 el zonnebloemolie
  • 50 g donkere basterdsuiker
  • 100 g glutenvrij rijstmeel
  • 100 g hazelnoot- of amandelmeel
  • 100 g tutti frutti
  • 125 ml melk

Instructies

  • Snijd de tutti frutti in kleine stukjes.
  • Laat de tutti frutti 2 dagen wellen in 2 dl water met wat citroensap.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Meng in een schaal de melen, kaneel, bakpoeder, basterdsuiker en tutti frutti.
  • Klop in een kom het eiwit met een mespunt zout stijf.
  • Roer de dooiers los met melk en olie.
  • Meng dit snel door het meelmengsel (klontjes mogen blijven).
  • Spatel voorzichtig het eiwit erdoor.
  • Plaats papieren vormpjes in de muffinvorm of op een bakplaat.
  • Vul de vormpjes tot maximaal driekwart met beslag.
  • Bak de muffins in het midden van de oven in ca.
  • 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal de vorm uit de oven en laat 5 minuten afkoelen.
  • Maak de muffins los en laat ze verder afkoelen op een taartrooster.

Notities

Serveertip:
Lekker met een beetje poedersuiker of een schepje slagroom.
Wijnadvies:
Past goed bij een zoete dessertwijn zoals een Muscat.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 0.2g | Sugar: 8g

Glutenvrije Tuttifrutti Muffins

Glutenvrije Tuttifrutti Muffins

Heerlijke glutenvrije muffins met tuttifrutti, amandelmeel en een vleugje kaneel. Perfect als zoete traktatie of dessert!
Voorbereidingstijd2 dagen
Bereidingstijd10 minuten
Baktijd20 minuten
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 10 muffins
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Muffinvorm met 12 holtes of 8 papieren vormpjes
  • Mengkommen
  • garde of mixer
  • taartrooster

Ingrediënten

  • 100 g tutti frutti in kleine stukjes
  • 100 g hazelnoot- of amandelmeel
  • 100 g glutenvrij rijstmeel
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 zakje bakpoeder
  • 50 g donkere basterdsuiker
  • 2 eieren gesplitst
  • 125 ml melk
  • 3 el zonnebloemolie
  • Snufje zout
  • 2 dl water
  • Scheutje citroensap

Instructies

  • Snijd de tutti frutti in kleine stukjes en laat deze 2 dagen wellen in 2 dl water met een beetje citroensap.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng in een kom het amandelmeel, rijstmeel, kaneel, bakpoeder, basterdsuiker en de gewelde tutti frutti.
  • Klop in een aparte kom het eiwit stijf met een snufje zout.
  • Roer in een andere kom de eidooiers los met de melk en zonnebloemolie.
  • Meng het melk-oliemengsel snel door het meelmengsel (het is niet erg als er nog klontjes inzitten).
  • Spatel voorzichtig het opgeklopte eiwit door het beslag.
  • Plaats de papieren vormpjes in een muffinvorm of op een bakplaat.
  • Vul de vormpjes tot maximaal driekwart met beslag.
  • Bak de muffins in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal de muffinvorm uit de oven en laat 5 minuten rusten.
  • Verwijder de muffins uit de vorm en laat ze verder afkoelen op een taartrooster.

Notities

Serveertip:
Serveer de muffins met een klodder Griekse yoghurt of een beetje honing voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti past perfect bij deze fruitige muffins.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.2g | Sugar: 8g

Traditionele Weihnachtsstollen

Traditionele Weihnachtsstollen

Deze traditionele Duitse Weihnachtsstollen is perfect voor de feestdagen, gevuld met rozijnen, amandelen, en sukade, en afgemaakt met een laagje poedersuiker.
Bereidingstijd2 uur 15 minuten
Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Duitsland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg bloem
  • 1 theelepel zout
  • 4 theelepels kardemom
  • 200 gram suiker
  • 3 zakjes droge gist voor 1500 gram bloem
  • 500 gram rozijnen
  • 250 gram krenten
  • 150 gram sukade
  • 250 gram amandelen
  • 2 ½ dl lauwe melk
  • 150 gram gesmolten boter
  • 2 eetlepels citroenrasp

Instructies

  • Schep de bloem, het zout, de kardemom en de suiker door elkaar.
  • Zeef het mengsel in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Bereid de gist volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Wel de rozijnen en krenten gedurende 10 minuten in warm water en laat ze uitlekken.
  • Schenk het gistmengsel in het kuiltje in de bloem.
  • Voeg de citroenrasp, gesmolten boter en lauwe melk toe.
  • Kneed het geheel tot een soepel deeg.
  • Vorm een grote bal en leg deze in een wijde kom.
  • Dek af met een vochtige doek.
  • Laat het deeg 1 uur rijzen op een lauwwarme plek.
  • Kneed het deeg opnieuw en voeg de rozijnen, krenten, sukade en gehakte amandelen toe.
  • Vorm twee ovale lappen van het deeg en sla deze dubbel.
  • Laat de stollen nog 30 minuten narijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C en bak de stollen in 40-45 minuten goudbruin en gaar.
  • Leg de stollen op een taartrooster, bestrijk met gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker.

Notities

Wijnadvies
Serveer met een zoete witte wijn zoals een Duitse Riesling of een dessertwijn zoals Spätlese.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 8g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 35g

Frisse Maanzaad Muffins met Citroen

Frisse Maanzaad Muffins met Citroen

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd24 minuten
Recept categorieën: Cupcakes / Muffins
Dieët: Vegetarisch
Servings: 12 muffins
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • muffinvorm
  • taartrooster

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 300 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 150 g lichtbruine basterdsuiker
  • 3 eetlepels maanzaad
  • 2 eieren
  • 200 ml karnemelk
  • 100 ml zonnebloemolie
  • Snufje zout

Instructies

  • erwarm de oven voor op 200°C en vet de holtes van de muffinvorm in.
  • Boen de citroen schoon.
  • Rasp de helft van de schil fijn en pers de halve citroen uit (de andere helft wordt niet gebruikt).
  • Meng in een grote kom het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, lichtbruine basterdsuiker, citroenrasp, maanzaad en een snufje zout.
  • Klop in een andere kom de eieren los.
  • Voeg de citroensap, karnemelk en zonnebloemolie toe en roer alles goed door elkaar.
  • Maak een kuiltje in het bloemmengsel en giet het eimengsel erin.
  • Spatel het geheel luchtig door elkaar met een vork of pollepel.
  • Het beslag hoeft niet helemaal glad te zijn; een paar klontjes zijn niet erg.
  • Verdeel het beslag over de holtes van de muffinvorm.
  • Plaats de muffinvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de muffins in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de muffins 5 minuten afkoelen in de vorm en haal ze vervolgens uit de vorm.
  • Laat ze verder afkoelen op een taartrooster.

Notities

Serveertip:

Geniet van deze frisse maanzaad muffins als lekker tussendoortje of bij de koffie of thee.

Wijnadvies:

Deze maanzaad muffins met citroen gaan goed samen met een kopje verse kruidenthee of een glas gekoelde witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, die de frisse citrustonen van de muffins aanvullen.

Verrukkelijke Advocaatmuffins

Verrukkelijke Advocaatmuffins

Bereidingstijd44 minuten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Magnetron, of pannetje om boter te smelten
  • Grote mengkom
  • Kleinere mengkom
  • Vork of houten lepel
  • muffinvorm
  • taartrooster

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 300 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Mespunt zout
  • 2 eieren
  • 100 ml halfvolle melk
  • 200 ml advocaat

Instructies

  • Oven voorverwarmen:
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Boter smelten: Smelt de boter zachtjes in de magnetron of in een pannetje.
  • Droge ingrediënten mengen:
  • Meng in een grote schaal het zelfrijzend bakmeel, de suiker, bakpoeder en een mespunt zout.
  • Nat mengsel bereiden: Klop in een andere kom de eieren los met de melk.
  • Klop de gesmolten boter en 150 ml advocaat luchtig door dit mengsel.
  • Samenvoegen:
  • Roer het eimengsel snel met een vork of houten lepel door het bakmeel.
  • Het is niet erg als er nog een paar klontjes in het beslag zitten.
  • Vullen van de muffinvorm: Schep het beslag in de ingevette holtes van de muffinvorm.
  • Schep de rest van de advocaat bovenop het beslag in de holtes.
  • Bakken:
  • Schuif de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak de muffins in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
  • Afkoelen:
  • Laat de muffins 5 minuten in de vorm afkoelen.
  • Neem ze vervolgens uit de vorm en laat verder afkoelen op een taartrooster.

Notities

Wijnadvies:

Bij deze zoete advocaatmuffins past een dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een licht mousserende wijn zoals Prosecco. Voor een niet-alcoholische optie is een kopje thee met een vleugje honing ook een goede keuze.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 30g

Paasbrood met rozijnen en bigarreaux zonder gist

Paasbrood met rozijnen en bigarreaux zonder gist

Dit luchtige paasbrood met rozijnen en bigarreaux is snel klaar zonder gist. Een ideaal zoet brood met cakemeel en karnemelk voor bij het paasontbijt.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Brood, Brunch, Lunch, Zuidvruchten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 20 personen
Calories: 148kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Cakevorm (1,5 liter)
  • Handmixer met deeghaken
  • taartrooster

Ingrediënten

  • 1 ei losgeklopt
  • 1 tl citroenschil geraspt
  • 2 tl bakpoeder
  • 4 el suiker
  • 50 g bigarreaux fijngehakt
  • 75 g rozijnen
  • 200 ml karnemelk
  • 350 g cakemeel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Zeef het cakemeel, bakpoeder en ½ tl zout boven een kom.
  • Roer de rozijnen, bigarreaux, citroenschil en suiker door het meelmengsel.
  • Maak een kuiltje in het midden van het meel.
  • Voeg het losgeklopte ei en de karnemelk toe.
  • Kneed het geheel met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg.
  • Bestrooi je handen met bloem en kneed het deeg nog 1 minuut met de hand.
  • Druk het deeg in een ingevette cakevorm.
  • Bak het paasbrood in circa 30 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat afkoelen op een taartrooster.
  • Wikkel het brood in aluminiumfolie en bewaar tot gebruik.

Notities

Serveertip:
Snijd het brood in dikke plakken en serveer met boter of roomkaas. Ook heerlijk met een beetje lemon curd bij de paasbrunch.
Wijnadvies:
Lekker met een glas lichtzoete wijn zoals een Moscato of een sprankelende prosecco voor een feestelijk effect.

Nutrition

Calories: 148kcal | koolhydraten: 27g | Protein: 3g | Vet: 3g | Zout: 0.3g | Sugar: 11g

Appelcake

Appelcake

Deze vernieuwde versie van appelcake behoudt de klassieke smaak, maar met een beetje een moderne twist.
Recept categorieën: Cake, Fruit
Servings: 4 Stuks
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 175 gram boter
  • 150 gram suiker
  • Snufje zout
  • Geraspte citroenschil van 1 citroen
  • 3 eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • Een scheutje melk
  • 500 gram goudreinetten appels
  • ½ potje abrikozenjam

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 125°C en beboter een springvorm, bestuif deze met bloem.
  • Klop de boter met de suiker, een snufje zout en de geraspte citroenschil tot een luchtige massa.
  • Voeg één voor één de eieren toe en klop goed door het beslag.
  • Meng voorzichtig het gezeefde zelfrijzend bakmeel door het beslag, voeg tevens een scheutje melk toe.
  • Verdeel de helft van het beslag in de springvorm en leg hierop de helft van de goudreinetten, in partjes gesneden.
  • Voeg de rest van het beslag toe en schik de overgebleven appelpartjes er dakpansgewijs bovenop.
  • Bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 1½ uur, tot hij gaar en goudbruin is.
  • Haal de cake uit de vorm, bestrijk hem met een dun laagje abrikozenjam en laat hem op een taartrooster afkoelen.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 4g | Vet: 14g

Pesto ricottataart

Pesto ricottataart

Totale tijd5 minuten
Recept categorieën: Amuse, Hartige taart, Kaas
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 14 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g zonnebloempitten
  • 75 g melbatoast
  • 50 g boter of margarine
  • 2 eetlepel(s) milde olijfolie
  • 2 eetlepel(s) bloem
  • ½ theelepel zout
  • 2 eieren
  • 1 bak groene pesto 100 g
  • 14 blaadjes basilicum
  • 350 gr ricotta

Instructies

Voorbereiden

  • In droge koekenpan zonnebloempitten goudbruin roosteren.
  • In keukenmachine zonnebloempitten en melbatoast fijnmalen.
  • Boter smelten en op 1 eetlepel na door toastkruim mengen.
  • Taartvorm invetten met rest van boter.
  • Toastkruim gelijkmatig over bodem van vorm verdelen en goed aandrukken.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Met mixer ricotta, olie, bloem en zout kloppen.
  • Eieren één voor één toevoegen en erdoor mengen.
  • Ricottamengsel op taartbodem scheppen en gladstrijken.
  • Ricottataart in midden van oven in ca. 40 minuten licht goudbruin en gaar bakken.
  • Taart ca. 30 minuten in geopende oven laten afkoelen.
  • Op taartrooster verder laten afkoelen.

Bereiden

  • Riccottataart rondom garnaren met basilicumblaadjes en bestrijken met pesto.
  • Pesto-ricottataart in 14 puntjes snijden.