Traditionele Weihnachtsstollen

Deze traditionele Duitse Weihnachtsstollen is perfect voor de feestdagen, gevuld met rozijnen, amandelen, en sukade, en afgemaakt met een laagje poedersuiker.
Bereidingstijd2 uur 15 minuten
Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Duitsland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 8
calorieën: 450kcal
Auteur: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg bloem
  • 1 theelepel zout
  • 4 theelepels kardemom
  • 200 gram suiker
  • 3 zakjes droge gist voor 1500 gram bloem
  • 500 gram rozijnen
  • 250 gram krenten
  • 150 gram sukade
  • 250 gram amandelen
  • 2 ½ dl lauwe melk
  • 150 gram gesmolten boter
  • 2 eetlepels citroenrasp

Instructies

  • Schep de bloem, het zout, de kardemom en de suiker door elkaar.
  • Zeef het mengsel in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Bereid de gist volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Wel de rozijnen en krenten gedurende 10 minuten in warm water en laat ze uitlekken.
  • Schenk het gistmengsel in het kuiltje in de bloem.
  • Voeg de citroenrasp, gesmolten boter en lauwe melk toe.
  • Kneed het geheel tot een soepel deeg.
  • Vorm een grote bal en leg deze in een wijde kom.
  • Dek af met een vochtige doek.
  • Laat het deeg 1 uur rijzen op een lauwwarme plek.
  • Kneed het deeg opnieuw en voeg de rozijnen, krenten, sukade en gehakte amandelen toe.
  • Vorm twee ovale lappen van het deeg en sla deze dubbel.
  • Laat de stollen nog 30 minuten narijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C en bak de stollen in 40-45 minuten goudbruin en gaar.
  • Leg de stollen op een taartrooster, bestrijk met gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker.

Notities

Wijnadvies
Serveer met een zoete witte wijn zoals een Duitse Riesling of een dessertwijn zoals Spätlese.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 8g | Vet: 14g | Zout: 0.5mg | Sugar: 35g

Frisse Maanzaad Muffins met Citroen

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd24 minuten
Recept categorieën: Cupcakes / Muffins
Dieët: Vegetarisch
Porties: 12 muffins
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • muffinvorm
  • taartrooster

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 300 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 150 g lichtbruine basterdsuiker
  • 3 eetlepels maanzaad
  • 2 eieren
  • 200 ml karnemelk
  • 100 ml zonnebloemolie
  • Snufje zout

Instructies

  • erwarm de oven voor op 200°C en vet de holtes van de muffinvorm in.
  • Boen de citroen schoon.
  • Rasp de helft van de schil fijn en pers de halve citroen uit (de andere helft wordt niet gebruikt).
  • Meng in een grote kom het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, lichtbruine basterdsuiker, citroenrasp, maanzaad en een snufje zout.
  • Klop in een andere kom de eieren los.
  • Voeg de citroensap, karnemelk en zonnebloemolie toe en roer alles goed door elkaar.
  • Maak een kuiltje in het bloemmengsel en giet het eimengsel erin.
  • Spatel het geheel luchtig door elkaar met een vork of pollepel.
  • Het beslag hoeft niet helemaal glad te zijn; een paar klontjes zijn niet erg.
  • Verdeel het beslag over de holtes van de muffinvorm.
  • Plaats de muffinvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de muffins in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de muffins 5 minuten afkoelen in de vorm en haal ze vervolgens uit de vorm.
  • Laat ze verder afkoelen op een taartrooster.

Notities

Serveertip:

Geniet van deze frisse maanzaad muffins als lekker tussendoortje of bij de koffie of thee.

Wijnadvies:

Deze maanzaad muffins met citroen gaan goed samen met een kopje verse kruidenthee of een glas gekoelde witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, die de frisse citrustonen van de muffins aanvullen.

Verrukkelijke Advocaatmuffins

Bereidingstijd44 minuten
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 450kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Magnetron, of pannetje om boter te smelten
  • Grote mengkom
  • Kleinere mengkom
  • Vork of houten lepel
  • muffinvorm
  • taartrooster

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 300 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Mespunt zout
  • 2 eieren
  • 100 ml halfvolle melk
  • 200 ml advocaat

Instructies

  • Oven voorverwarmen:
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Boter smelten: Smelt de boter zachtjes in de magnetron of in een pannetje.
  • Droge ingrediënten mengen:
  • Meng in een grote schaal het zelfrijzend bakmeel, de suiker, bakpoeder en een mespunt zout.
  • Nat mengsel bereiden: Klop in een andere kom de eieren los met de melk.
  • Klop de gesmolten boter en 150 ml advocaat luchtig door dit mengsel.
  • Samenvoegen:
  • Roer het eimengsel snel met een vork of houten lepel door het bakmeel.
  • Het is niet erg als er nog een paar klontjes in het beslag zitten.
  • Vullen van de muffinvorm: Schep het beslag in de ingevette holtes van de muffinvorm.
  • Schep de rest van de advocaat bovenop het beslag in de holtes.
  • Bakken:
  • Schuif de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak de muffins in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
  • Afkoelen:
  • Laat de muffins 5 minuten in de vorm afkoelen.
  • Neem ze vervolgens uit de vorm en laat verder afkoelen op een taartrooster.

Notities

Wijnadvies:

Bij deze zoete advocaatmuffins past een dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een licht mousserende wijn zoals Prosecco. Voor een niet-alcoholische optie is een kopje thee met een vleugje honing ook een goede keuze.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.5mg | Sugar: 30g

Appelcake

Deze vernieuwde versie van appelcake behoudt de klassieke smaak, maar met een beetje een moderne twist.
Recept categorieën: Cake, Fruit
Porties: 4 Stuks
calorieën: 280kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 175 gram boter
  • 150 gram suiker
  • Snufje zout
  • Geraspte citroenschil van 1 citroen
  • 3 eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • Een scheutje melk
  • 500 gram goudreinetten appels
  • ½ potje abrikozenjam

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 125°C en beboter een springvorm, bestuif deze met bloem.
  • Klop de boter met de suiker, een snufje zout en de geraspte citroenschil tot een luchtige massa.
  • Voeg één voor één de eieren toe en klop goed door het beslag.
  • Meng voorzichtig het gezeefde zelfrijzend bakmeel door het beslag, voeg tevens een scheutje melk toe.
  • Verdeel de helft van het beslag in de springvorm en leg hierop de helft van de goudreinetten, in partjes gesneden.
  • Voeg de rest van het beslag toe en schik de overgebleven appelpartjes er dakpansgewijs bovenop.
  • Bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 1½ uur, tot hij gaar en goudbruin is.
  • Haal de cake uit de vorm, bestrijk hem met een dun laagje abrikozenjam en laat hem op een taartrooster afkoelen.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 4g | Vet: 14g

Pesto ricottataart

Totale tijd5 minuten
Recept categorieën: Amuse, Hartige taart, Kaas
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Porties: 14 stuks
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g zonnebloempitten
  • 75 g melbatoast
  • 50 g boter of margarine
  • 2 eetlepel(s) milde olijfolie
  • 2 eetlepel(s) bloem
  • ½ theelepel zout
  • 2 eieren
  • 1 bak groene pesto 100 g
  • 14 blaadjes basilicum
  • 350 gr ricotta

Instructies

Voorbereiden

  • In droge koekenpan zonnebloempitten goudbruin roosteren.
  • In keukenmachine zonnebloempitten en melbatoast fijnmalen.
  • Boter smelten en op 1 eetlepel na door toastkruim mengen.
  • Taartvorm invetten met rest van boter.
  • Toastkruim gelijkmatig over bodem van vorm verdelen en goed aandrukken.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Met mixer ricotta, olie, bloem en zout kloppen.
  • Eieren één voor één toevoegen en erdoor mengen.
  • Ricottamengsel op taartbodem scheppen en gladstrijken.
  • Ricottataart in midden van oven in ca. 40 minuten licht goudbruin en gaar bakken.
  • Taart ca. 30 minuten in geopende oven laten afkoelen.
  • Op taartrooster verder laten afkoelen.

Bereiden

  • Riccottataart rondom garnaren met basilicumblaadjes en bestrijken met pesto.
  • Pesto-ricottataart in 14 puntjes snijden.

Knapkoek

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: België
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 7 gram bakpoeder
  • 150 gram suiker
  • 150 gram boter
  • 1 ei
  • snufje zout
  • Een beetje vanille extract

Afwerking:

  • boter
  • rietsuiker

Eventueel naar wens toevoegen

  • kaneel

Instructies

  • Doe alle ingrediënten te samen in de keukenmachine en laat de machine een aantal minuten kneden tot het deeg een bal vormt en los laat van de kom.
  • Neem het deeg uit de kom en verpakh et in plastic folie.
  • Leg het deeg minimaal 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm je oven voor op 210°.
  • Bebloem je werkvlak en kneed na koeling het deeg nog eens door.
  • Maak er een bol van en rol het uit tot een dunne plak.
  • Steek er een ronde plak uit van ca 20 cm doorsnede en leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Bestrijk de koek met boter en bestrooi rijkelijk met rietsuiker.
  • Trek met een scherp mes lijnen op de koek waardoor je hem in 8 stukken verdeeld.
  • Enkel lijnen trekken en niet doorsnijden.
  • Bak de koek in ca 10 af op 210°.
  • Als de koek uit de oven komt dan kun je de koek op deze lijntjes netjes doorsnijden.
  • Laat ze afkoelen op een taartrooster.
  • Je hoeft niet persé een grote koek te maken.
  • Je mag natuurlijk naar hartenlust variëren met de vorm.

Handjes

Recept categorieën: Koek
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 160 gram boter niet gesmolten
  • 30 gram amandelpoeder
  • 4 gram bakpoeder
  • 80 gram ei 2 eieren maat M
  • 1 eidooier met een klein beetje melk los geklopt om te bestrijken

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in de kom en laat de keukenmachine draaien tot de massa vast wordt.
  • Stop onmiddellijk met mengen en verpak het deeg nu in huishoudfolie.
  • Leg het een half uurtje in de diepvries.
  • Rol het daarna uit tot een plak van 4 mm dikte.
  • Ik heb een houten rol met ringen aan de zijkant waardoor je het deeg dus egaal kunt uitrollen. Neem je vorm er bij en dop dit telkens even in de bloem.
  • Steek het deeg uit en leg het vormpje op de bakplaat.
  • Als je ze allemaal hebt uitgestoken bestrijk ze dan licht met de eidooier los geklopt met een heel klein beetje melk.
  • Bak ze in een voorverwarmde oven van 180°C in ca 12 tot 14 minuutjes af.
  • Laat de koekjes afkoelen op een taartrooster.

Hamburgerbroodjes met sesamzaadjes

Recept categorieën: Brood, Broodjes
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 430 gram tarwebloem
  • 15 gram verse gist of 7 gr droge gist
  • 240 ml melk op kamertemperatuur
  • 30 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 15 gram suiker
  • 8 gram zout
  • 1 ei

Ingrediënten voor de afwerking:

  • 1 eidooier los geklopt met een klein scheutje melk
  • sesamzaadjes

Instructies

  • Meng het zout met een garde onder de bloem.
  • Voeg nu de rest van de ingrediënten toe en laat je keukenmachine het geheel een 15 tal minuutjes kneden.
  • Leg een theedoek over de kom en laat het deeg nu 45 minuutjes rijzen.
  • Na deze rijs verdeel je het deeg in stukken van 90 à 100 gr.
  • Nu ga je de stukjes deeg opbollen met de hand.
  • Zorg ervoor dat je aan de onderkant geen gaatje of sleufje meer ziet.

Uitleg opbollen deeg:

  • Het opbollen van deeg doe je zo. Neem een stuk deeg en plaats je handpalm op het deeg. Zet nu goed wat druk op het deeg en maak ronddraaiende bewegingen. Je zult merken dat het deeg nu omhoog komt en ronder wordt. Maak met je vingers een kom, je vingertoppen zitten nu net onder tegen de rand van het broodje en rol nu verder. Als het goed is heb je nu een mooi bolletje. Aan de onderkant van het broodje mag geen gaatje of sleufje meer zitten. Zit dat er wel nog, dan betekent dat dat je niet genoeg druk hebt uitgeoefend op het bolletje. je begint dan beter nog eens opnieuw.

Dan verder

  • Leg de bolletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en duw de bolletjes nu plat met de hand.
  • Neem een kopje en meng hierin de eidooier met het scheutje melk.
  • Smeer nu alle broodjes licht in en strooi er dan de sesamzaadjes over.
  • Druk de zaadjes licht aan met de hand.
  • Leg een theedoek over de broodjes en laat ze nu zeker 1 uur rijzen. Ik doe dit in de oven op 40°C.
  • Haal de broodjes uit de oven en verwarm de oven nu voor op 195°C hetelucht of 205°C onder en bovenwarmte.
  • Wanneer de oven op temperatuur is, bak je de broodjes in ca 12 minuten af.
  • Laat de broodjes afkoelen op een taartrooster.

Appel-Kaneelmuffins

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Cupcakes / Muffins, Fruit, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Porties: 8 stuks
calorieën: 140kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter of margarine
  • 100 g bloem
  • 50 g lichtbruine basterdsuiker
  • Snufje zout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • theelepel kaneel
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ei
  • ¾ dl melk
  • 1 kleine appel

Instructies

Voorverwarmen:

  • Verwarm de oven voor op 200°C (gasovenstand 4) en plaats de papieren cakevormpjes op een bakplaat.
  • Boter smelten: Smelt de boter zachtjes in een steelpan.

Muffinbeslag maken:

  • Zeef de bloem boven een kom en meng met de lichtbruine basterdsuiker, een snufje zout, bakpoeder en 1 theelepel kaneel.
  • Roer in een apart kommetje de resterende kaneel en suiker door elkaar.
  • Klop in een andere kom het ei los met de melk en de gesmolten boter.
  • Giet het eiermengsel over het bloemmengsel en roer alles door elkaar tot een beslag.

Muffins vullen:

  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de papieren cakevormpjes op de bakplaat.
  • Schil de appel, snijd hem in 8 stukken en steek een stukje appel in elk muffinbeslag.
  • Strooi het kaneel-suikermengsel over de bovenkant van de muffins.

Bakken:

  • Bak de muffins in het midden van de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.

Afkolen:

  • Laat de muffins ongeveer 5 minuten in de uitgeschakelde oven staan.
  • Haal ze uit de oven en laat ze verder afkoelen op een taartrooster.

Notities

Geniet van deze heerlijke appel-kaneelmuffins als tussendoortje of als dessert, bijvoorbeeld met een kopje thee of koffie.
Opmerkingen:
Je kunt variëren met verschillende soorten appels, afhankelijk van je smaakvoorkeur.

Nutrition

Calories: 140kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 3g | Vet: 6g

Afbreekbaar Paasbrood met Rozijnen en Amandelspijs

Voorbereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Brood, Nagerecht - Dessert
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Pasen
Porties: 16
calorieën: 280kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier
  • Beslagkom of keukenmachine
  • Taartvorm
  • theedoek
  • Taartschaal of groot bord
  • taartrooster

Ingrediënten

  • 250 g rozijnen
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 citroen
  • 500 g witbroodmix
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 25 g boter
  • 1 ei
  • 250 ml melk
  • ½ pakje amandelspijs à 300 g
  • 2 eetlepels maanzaad

Instructies

  • Spoel de rozijnen af in een zeef met koud water en dep ze droog met keukenpapier.
  • Meng de rozijnen in een schaal met de bloem.
  • Boen de schil van de citroen schoon en rasp de gele schil eraf tot op het wit.
  • Doe de witbroodmix in een beslagkom of keukenmachine en meng met de citroenrasp en vanillesuiker.
  • Smelt de boter in een steelpannetje en klop het ei los in een kom.
  • Voeg de melk en gesmolten boter toe aan de broodmix en meng tot een stevig deeg.
  • Kneed de rozijnen door het deeg en laat het 10 minuten afgedekt rusten op een warme plek.
  • Verdeel het deeg in 16 porties en maak van de amandelspijs 16 kleine bolletjes.
  • Druk een bolletje amandelspijs in elk deegbolletje en vorm ze tot een 'bloem' in een taartvorm.
  • Laat de bolletjes 30 minuten rijzen onder een theedoek op een warme plek.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestrooi de broodjes met maanzaad en bak ze in 25 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de broodjes afkoelen op een taartrooster.
  • Serveer het brood op een taartschaal en laat iedereen zelf een broodje afbreken.

Notities

Wijnadvies:

Dit Afbreekbare Paasbrood gaat goed samen met een zoete dessertwijn, zoals een Muscat of een Sauternes.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 7g | Vet: 9g | Zout: 0.5mg | Sugar: 16g