Recept afdrukken
No ratings yet

Oesters in bieslookvinaigrette

snel te maken
Recept categorieën: Amuse, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk

Ingrediënten

  • 6 oesters
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • ½ eetlepel Thaise vissaus
  • 2 theelepel vloeibare honing
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 8 sprietjes bieslook

Instructies

  • Oesters openen met oestermesje, oesters uit schelp nemen, oestervocht opvangen en door theezeefje schenken.
  • Oesters tot gebruik in koelkast zetten.
  • Diepe gedeelte van schelpen onder koud water schoonspoelen en droogdeppen met keukenpapier.
  • In kommetje balsamicoazijn, oestervocht, vissaus en honing door elkaar roeren.
  • Olie in dun straaltje al roerend toevoegen tot egale dressing ontstaat.
  • Bieslook klein knippen en aan dressing toevoegen.
  • Oesters terugleggen in schelp en dressing erover scheppen.
  • Oesters op schaal serveren.

Echte Italiaanse Tiramisu
Recept afdrukken
No ratings yet

Echte Italiaanse Tiramisu

Inderdaad. ECHTE Italiaanse Tiramisu. Anita heeft een paar jaar in Italië gewoond, helemaal onderin de laars. Daar heeft zij dit geweldige recept van een hele lieve Italiaanse dame gekregen. Sindsdien is het al jarenlang een hit bij ons. Je kunt het met en zonder alcohol maken, die keus is aan jou. In Nederland kennen de meeste wel een recept voor Tiramisu waarvan gebruik wordt gemaakt van Mascarpone en rauwe eierdooiers. Dit recept verschilt daar juist in. Rauwe eieren is altijd een beetje een dingetje, niemand heeft zin in Salmonella natuurlijk. Dit recept maakt juist geen gebruik van Mascarpone, in plaats daarvan gebruiken we Slagroom, Bloem, Eierdooiers en kokende Melk. Ja, ook hier gaan eierdooiers in. Het verschil met deze methode is alleen dat je de dooiers met de bloem vermengt en er vervolgens kokend hete melk op giet. Hierdoor gaar je direct de bloem en de dooiers. Geen rauwe eieren in je zalige Tiramisu dus. En laat je niet bedotten door de mensen die zeggen dat er nooit slagroom in een Tiramisu zit. Als dat zo zou zijn, waarom zou dit recept dan al jaren in die Italiaanse familie zijn? Precies...omdat dit het authentieke recept is.
Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 Eierdooiers
  • 200 gram fijne Suiker
  • 200 gram Bloem gezeefd
  • Cacao
  • 4 pakken Lange Vingers

Optioneel:

  • 1 stokje Vanille

Instructies

  • Klop de Slagroom (zonder suiker) tot stevige pieken.
  • Zet dit vervolgens weg in de koelkast.
  • Zet de melk op het vuur en houdt deze in de gaten.
  • Je kunt ervoor kiezen om het merg van een stokje Vanille door de melk te doen en ook het stokje zelf in de melk te laten tot de melk kookt.
  • In de tussentijd klop je de eieren tot ze wat lichter van kleur worden, dan voeg je de suiker toe en klop dit een paar minuten tot een romig geheel.
  • Vervolgens voeg je al mixend de bloem met een zeef beetje bij beetje bij de eierdooiers en de suiker.
  • Het zal een kruimelige massa worden, dit hoort zo.
  • Tegen deze tijd zal je melk ook koken.
  • Kiep in 1 keer de melk bij de bloem, dooiers en suiker en mix dit alles heel goed tot een mooie dikke pap.
  • Voordat je deze massa bij de slagroom kunt voegen moet dit afgekoeld zijn anders gaat het schiften.
  • Onder regelmatig omscheppen laat je de massa tot lauwwarm afkoelen.
  • Dan voeg je een paar scheppen slagroom erbij om het 'familie' te laten maken met de massa.
  • Voeg dan de rest van de slagroom toe en meng dit tot een heerlijke romige creme. Het wordt wat dunner, dit is normaal.
  • Ondertussen staat je koffie met likeur of amandel essence (een paar druppels tot je het goed kunt ruiken in de koffie) al klaar en ook je lange vingers en de eerste bak staat klaar.
  • Begin met een laag lange vingers.
  • Doop de lange vingers 1 voor 1 in de koffie, niet te lang ze nemen echt voldoende koffie op om lekker zacht te worden.
  • Leg ze keurig naast elkaar en vorm zo de bodem in de bak.
  • Verdeel er een royale laag crème overheen, spatel deze gelijkmatig over de lange vingers.
  • Met het theezeefje strooi je er een laagje cacao overheen.
  • Vervolgens breng je nog een laag in koffie gedoopte lange vingers aan en weer een laag crème. Tot slot nog een mooi laagje cacao erover.
  • Pak je bak in met wat aluminiumfolie en zet het in de vriezer.
  • Doe dit tot je alle bakken hebt gevuld.
  • Het zouden er ongeveer 4 moeten zijn.
  • Natuurlijk kun je meteen al de Tiramisu eten, maar geloof me.
  • Na een nacht in de vriezer is het nog veel en veel lekkerder.

Salvia Fritta Ripiena
Recept afdrukken
No ratings yet

Salvia Fritta Ripiena

Gefrituurde salieblaadjes gevuld met ansjovis
Recept categorieën: Vis, Warme hapjes
Land van herkomst: Italië
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 40 grote salieblaadjes
  • 1 potje of blikje ansjovis
  • 50 gram bloem
  • 1 ei
  • peper
  • olie. om te frituren

Instructies

  • aat de ansjovis uitlekken op keukenpapier.
  • Spoel de salieblaadjes af en dep ze droog.
  • Snij de ansjovis in stukjes van b.v. 1,5 centimeter.
  • Leg op elk salieblaadje een stukje ansjovis, rol het op en prik het vast met een cocktailprikker.
  • Klop het ei met een beetje peper in een lage kom (geen zout, want de ansjovis is erg zout).
  • Doe een deel van de bloem in een diep bord of schaaltje en doe een eetlepel bloem in de zeef.
  • Verwarm ondertussen een pan met een laag olie (b.v. sla-, zonnebloem- of koolzaadolie) van ongeveer 2 centimeter.
  • Wentel ieder opgerold salieblaadje eerst door de bloem en dompel het daarna in het eimengsel.
  • Gebruik nu de zeef om het met bloem te bestrooien.
  • Zodra de olie op temperatuur is, frituur dan de saliehapjes in porties tot ze een mooie lichtbruine kleur krijgen en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Notities

Lekker met een glas Sauvignon (bijvoorbeeld die van wijnhuis Paolo Ferrin)
Verras jezelf of je gasten eens een keer op net even iets anders….
Een heerlijk borrelhapje. Wedden dat je hiermee succes oogst!
Salve Regina (wees gegroet)
Wist je trouwens dat salie de ‘Koningin (la regina)’ onder de geneeskrachtige planten wordt genoemd. Het woord salie komt van het Latijnse (en Italiaanse) woord ‘salvare’ wat wordt vertaald als redden, helen en genezen. Salie (salvia in het Italiaans) betekent feitelijk ‘heil’ of ‘redding’.
Al in de Romeinse tijd had salie al meer aanzien als geneeskrachtige plant dan als keukenkruid en had zeker een aantoonbare betere werking dan het weesgegroetje dat door de opkomst van het katholicisme daarna z’n intrede deed.
Bij gebruik in gerechten is salie de ultieme combinatie: het smaakt lekker en maakt een gerecht beter verteerbaar. Nou, als dat zo is, kunnen we de salie ook rustig frituren J

Recept afdrukken
No ratings yet

Amandellikeur Cake Dessert

Bereidingstijd13 minuten
Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Porties: 2
calorieën: 465kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 plakjes roombotercake 400 g per stuk
  • 4 eetlepels amandellikeur
  • 2 bakjes crema del Principe 85 g per stuk
  • ½ eetlepel cacaopoeder

Instructies

  • Halveer de plakjes cake diagonaal.
  • Besprenkel de cake met de amandellikeur.
  • Leg op twee bordjes elk een driehoekje cake.
  • Schep een bakje crema del Principe er bovenop.
  • Leg de andere driehoekjes cake er bovenop.
  • Schep het cacaopoeder in een theezeefje.
  • Bestuif de cake en de bordjes met cacao.

Notities

Deze rijke en romige dessert vraagt om een zoete en aromatische dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti. De licht bruisende wijn heeft fruitige tonen die mooi samengaan met de amandel en cacao, terwijl de zoetheid ervan perfect past bij de smaken van het dessert.

Nutrition

Calories: 465kcal | koolhydraten: 53g | Protein: 6g | Vet: 23g | Zout: 0.3mg | Sugar: 30g