Roompudding met aardbeien

Roompudding met aardbeien

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • 4 timbaaltjes of soufflévormpjes inhoud 150 ml

Ingrediënten

  • 3 blaadjes witte gelatine
  • 4 dl slagroom
  • 75 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 g aardbeien
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 takje basilicum
  • 1 theelepel olie om in te vetten

Instructies

Voorbereiden:

  • In kom met ruim koud water gelatine 5 minuten laten weken.
  • In pan helft van slagroom met 50 g suiker en vanillesuiker aan de kook brengen. 4 minuten heel zachtjes laten koken.
  • Gelatine goed uitknijpen en al roerend in roommengsel oplossen.
  • Laten afkoelen tot lauwwarm.
  • Timbaaltjes invetten.
  • In kom rest van slagroom stijfkloppen.
  • Lauwwarm room-suikermengsel luchtig erdoor spatelen.
  • Roommengsel in timbaaltjes schenken en in koelkast in 11/2 uur stijf laten worden. Intussen aardbeien wassen, kroontjes verwijderen en halveren.
  • In kom balsamicoazijn en rest van suiker door elkaar roeren.
  • Aardbeien erdoor scheppen.
  • Tot gebruik in koelkast zetten.

Bereiden:

  • Basilicum in fijne reepjes snijden.
  • Timbaaltjes enkele seconden in heet water houden.
  • Bord erop zetten, samen keren en timbaaltje op bord laten glijden.
  • Andere timbaaltjes op zelfde manier storten.
  • Aardbeien erlangs scheppen.
  • Basilicum erover strooien.

Budino alle fragole

Budino alle fragole

roompudding met aardbeien
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Italië
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 blaadjes gelatine witte
  • 4 dl slagroom
  • 75 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 gram aardbeien
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 takje basilicum
  • 1 theelepel olie
  • 4 of inhoud ± 150 ml

Instructies

  • Laat de gelatine in een kom met ruim koud water ± 5 minuten weken.
  • Breng in een pan de helft van de slagroom met 50 gr suiker en de vanillesuiker aan de kook en laat het ± 4 minuten heel zachtjes koken.
  • Knijp de gelatine goed uit, los hem al roerend in roommengsel op en laat tot lauwwarm afkoelen.
  • Vet de timbaaltjes in.
  • Klop in een kom de rest van de slagroom stijf en spatel het lauwwarme roomsuikermengsel er luchtig door.
  • Schenk het roommengsel in de timbaaltjes en laat de pudding in de koelkast in ± 1,5 uur stijf worden.
  • Was intussen de aardbeien, verwijder de kroontjes en halveer de vruchten.
  • Roer in een kom de balsamico-azijn en de rest van de suiker door elkaar en schep de aardbeien erdoor.
  • Zet de timbaaltjes tot het gebruik in de koelkast.
  • Snijd de basilicum in fijne reepjes.
  • Houd de timbaaltjes enkele seconden in heet water.
  • Zet er een bord op, keer ze samen en laat een timbaaltje op een bord glijden.
  • Stort de andere timbaaltjes op dezelfde manier.
  • Schep de aardbeien erlangs en strooi de basilicum erover.

Witte bonensoep

Witte bonensoep

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Italië
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • timbaaltjes ingevette / of kleine kopjes

Ingrediënten

  • 75 gram snelkookrijst
  • ¾ liter kippenbouillon van tablet
  • 150 gram kipfilet in reepjes
  • 1 klein blik witte bonen uitgelekt
  • zout peper
  • 1 eetlepel peterselie fijngesneden
  • 2 stengels bleekselderij in plakjes
  • ½ ui gesnipperde
  • 21/2 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine courgette in blokjes
  • 1 blik gepelde tomaten 400 gr
  • 1 theelepel oregano gedroogde of verse

Instructies

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
  • Roerbak de ui in een wok ± 5 minuten in 11/2 eetlepel olie.
  • Voeg de courgette en de bleekselderij toe en bak ze ± 5 minuten mee.
  • Roer de tomaten, de bouillon en de oregano erdoor, breng de soep aan dekook en laat ± 10 minuten koken.
  • Roerbak de kip in 1 eetlepel olie ± 5 minuten.
  • Roer de kip, de bonen, zout en peper door de bouillon, verwarm alles goed en bestrooi met peterselie.
  • Vul de timbaaltjes met de rijst,stort de rijst in het midden van een diep soepbord en schenk de soep eromheen.

Gestoomde pruimencakejes met een vleugje gember

Gestoomde pruimencakejes met een vleugje gember

Deze zachte, gestoomde pruimencakejes met een vleugje gember zijn een ware traktatie. Serveer ze met crème fraîche of pruimencompote voor een verfijnde afwerking!
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 6 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 ml yoghurt
  • 2 eieren
  • 50 g suiker
  • 50 g vanillesuiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • 40 g maïzena
  • 65 g bloem
  • Mespunt geraspte gember
  • Ahornsiroop naar smaak
  • 200 g kwetsen of blauwe pruimen in stukjes gesneden
  • Boter om in te vetten

Optioneel:

  • Crème fraîche voor het serveren

Instructies

  • Vet de timbaaltjes in met boter om te voorkomen dat de cakejes blijven kleven.
  • Meng in een kom de yoghurt, eieren, suiker en vanillesuiker tot een glad mengsel.
  • Voeg het bakpoeder, maïzena, gember en bloem toe en spatel alles goed door elkaar.
  • Schenk een klein beetje ahornsiroop in elk timbaaltje en leg daarbovenop een laagje stukjes pruimen.
  • Giet het beslag over de pruimen in de timbaaltjes en dek ze af met huishoudfolie.
  • Plaats de timbaaltjes in een stoomovenpan met gaatjes.
  • Stel de stoomoven in op 100 °C en stoom de cakejes gedurende 35 minuten.
  • Laat de cakejes afkoelen tot ze lauw zijn voordat je ze uit de timbaaltjes haalt.
  • Serveer de pruimencakejes warm of op kamertemperatuur, eventueel met een lepel crème fraîche en een compote van blauwe pruimen.

Notities

Serveertip:
Maak het dessert extra feestelijk door de cakejes te serveren met een bolletje vanille-ijs en een scheutje ahornsiroop.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti, om de fruitige en kruidige smaken van het gerecht te accentueren.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 6g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g