Gratin van courgette en aardappel
Recept afdrukken
No ratings yet

Gratin van courgette en aardappel

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Kaas, Ovenschotel
Porties: 2 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Schil de aardappelen en snijd deze in plakjes.
  • Was de courgette en snijd deze ook in plakjes.
  • Pel de teen knoflook.
  • Verwarm de oven voor op 180°.
  • Beboter een ovenschaal.
  • Prik de teen knoflook aan een vork en wrijf de beboterde schaal in.
  • Leg de schijfjes aardappel en courgette afwisselend in de schaal.
  • Giet de bouillon erover.
  • Voeg wat zout, peper en tijm toe
  • Sprenkel de olijfolie over het mengsel.
  • Verdeel een paar klontjes boter over de aardappel en courgette.
  • Verdeel de geraspte emmentaler over het gerecht.
  • Zet de schaal in de oven en laat een minuut of 35 bakken.
  • Haal de schaal uit de oven en verdeel de Parmezaanse kaas over het gerecht.
  • Zet terug in de oven en laat gratineren.
  • Haal de schaal uit de oven zodra de kaas gesmolten is.
  • Verdeel de gratin over de borden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roomboterkoek met amandelspijs

gevulde roomboterkoek
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Koek, Taart
Land van herkomst: Nederland
Porties: 8 a 10 pers.
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Dit heb je nodig voor het boterkoekdeeg:

  • 350 gram bloem
  • 250 gram roomboter kamertemperatuur
  • 100 gram witte basterd suiker
  • 100 gram kristal suiker fijne
  • 1 ei
  • 1 losgeklopt ei
  • snufje zout
  • 1 theelepel citroensap
  • 2 eetlepels melk

Dit heb je nodig voor de amandelspijsvulling:

  • 300 gram amandelspijs
  • 1 losgeklopt ei
  • 1 eetlepel heet water
  • 1 theelepel citroensap

Instructies

  • Meng het amandelspijs met het losgeklopte ei, heet water, citroensap tot een klontvrije massa, zet het afgedekt opzij tot gebruik.
  • Mix de boter met de beiden suiker goed doorelkaar.
  • Voeg het ei en de citroensap toe en mix dit door elkaar tot het vocht volledig opgenomen is.
  • Voeg de bloem en het zout toe en mix tot er een egale deegmassa ontstaat.
  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
  • Of zoals ik, ik gebruik een boterkoek vorm, die inboteren en nog even met wat bloem bestuiven.
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken.
  • Verdeel 1 deel deeg gelijkmatig over de bodem, maak het eventuale glad met de achterkant van een lepel, dat dit gemakkelijker gaat af en toe in heet water dopen.
  • Verdeel daarna het amandelspijs gelijkmatig over de bodem deeg en naak deze ook glad met de lepel.
  • Dek het amandelspijs af net het achtergehouden deeg, strijk deze ook glad met de lepel.
  • Klop het overgeblevennei los met de melk.
  • Bestrijk het deeg dun met het mengsel.
  • Zet de vorm een half uurtje in de koelkast.
  • Oven voorverwarmen op 155 graden hetelucht.
  • Trek met een vork lijntjes dat je een ruitpatroon krijg.
  • Bestrijk hem nog een keer met het eimengsel.
  • Bak de koek ongeveer in 45min. goudbruin en gaar.
  • Afkoelen en nu alleen nog maar opeten en genieten.

Notities

Hier het recept van de gevulde roomboterkoek, BAKSEGEVULDE ROOMBOTERKOEK Moet eerlijk zeggen dat mijn boterkoek eigenlijk vaak mislukt uit mijn oven rolde. Inmiddels is dat verleden tijd en bak ik af en toe zo'n heerlijke calorie boterbom?.En hij lukt altijd! Deze keer een gevulde. De inspiratie hiervan komt wel van vroeger uit mijn kindertijd. De toevoeging van amandelspijs zorgt voor een heerlijk extraatje in deze zachte roomboterkoek. Hij valt gelukkig altijd heel goed in de smaak, bij vrienden, familie en mijn gasten. Laat me weten of hij lukt, ben benieuwd ?

appelbootje
Recept afdrukken
No ratings yet

Appelbootje

Recept categorieën: Fruit, Hapjes, Warme hapjes
Land van herkomst: Wereldkeuken
Porties: 4
calorieën: 230kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 pakje roomboterbladerdeeg (diepvries, 10 plakjes)
  • 4 appels Elstar
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • 1 eierdooier
  • 1 eetlepel(s) paneermeel
  • 60 g fijne suiker
  • ½ theelepel kaneelpoeder

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC of gasovenstand 4.
  • Laat de plakjes bladerdeeg op het aanrecht ontdooien (dat duurt ongeveer 10 minuten).
  • Intussen schil je de appels en snij je ze in 4 partjes.
  • Klokhuizen eruit, en elk appelpartje snij je weer in 4 plakjes.
  • Druppel wat citroensap over de plakjes, zodat ze niet verkleuren.
  • Leg het bakpapier op de bakplaat.
  • De bootjes mogen komen!
  • Rol de hoeken van elk bladerdeegplakje 2 keer om.
  • Zo krijg je een soort achthoekige bootjes met kleine opstaande randjes.
  • Leg ze op de bakplaat.
  • Klop in een kopje met een vork de eierdooier met 1 eetlepel water los.
  • Dit mengsel strijk je dun over de rand en bodem van de deegbootjes.
  • Strooi ook het paneermeel erover.
  • Leg de plakjes appel als dakpannen op de bodem.
  • Meng in een kopje kaneel en suiker door elkaar en bestrooi de taartjes met lekker veel kaneelsuiker.
  • Bak ze in 20 minuten bruin (in het midden van de oven).
  • Laat de taartjes iets afkoelen - heb je mooi even de tijd om thee te zetten.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 29g | Protein: 3g | Vet: 11g

Recept afdrukken
No ratings yet

Aardbeientaart van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Fruit, Taart
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 300 g zanddeeg
  • 350 g verse aardbeien
  • 150 g bosaardbeien
  • 2 dl verse room
  • 30 g poedersuiker
  • 1 eierdooier
  • 20 g boter
  • 5 eetlepel(s) aalbessengelei
  • verse muntblaadjes

Instructies

  • Het deeg uitrollen en een beboterde taartvorm bekleden met de deeglap.
  • De taartbodem inprikken met een vork, bedekken met een vel vetvrij papier, opvullen met gedroogde bonen en 15 minuten in de diepvriezer zetten.
  • De restjes deeg uitrollen, kleine blaadjes uit de deeglap snijden en in de diepvriezer bewaren.
  • De oven voorverwarmen op 210° C.
  • De blaadjes met een druppel losgeroerde eierdooier aan de taartbodem vastplakken en hem 10 minuten op 210° en 10 minuten op 180° laten bakken.
  • De gedroogde bonen en het vetvrije papier verwijderen en de taartbodem nog 5 minuten laten verderbakken.
  • De verse room even opkloppen met de suiker en deze bereiding in de afgekoelde taartbodem gieten.
  • De aardbeien wassen, schoonmaken en op het laagje room schikkken.
  • De aalbessengelei laten opwarmen en er de aardbeien mee inkwasten.
  • Versieren met verse muntblaadjes en serveren

Christoffelvlaai
Recept afdrukken
No ratings yet

Christoffelvlaai

Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: België
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Ingrediënten voor vlaaibodem :

  • 250 gram bloem
  • 4 gram droge gist of 8 gr verse gist
  • 30 gram kristalsuiker
  • 2 gram zout
  • 40 gram boter op kamertemperatuur
  • 2 kleine eitjes
  • 50 gram melk handwarm

Ingrediënten voor de vulling:

  • 1 pot kersen op sap
  • el aardappelzetmeel ca
  • 50 gram suiker
  • 500 ml slagroom
  • 50 Gram poedersuiker
  • 150 gram chocolade donkere / gesmolten

Ingrediënten voor de schuimplaat:

  • 100 gram eiwit
  • 100 gram suiker
  • 100 gram poedersuiker

Ingrediënten voor de afwerking:

  • Cacaopoeder
  • Chocolade krullen

Instructies

  • Start eerst met de schuimplaat.
  • Klop de eiwitten stijf en voeg telkens een beetje suiker toe totdat je mooie stijve glanzende pieken hebt.
  • Voeg nu beetje bij beetje de poedersuiker toe en laat de machine verder kloppen.
  • Neem een bakblik en bekleed dit met bakpapier.
  • Leg er nu een stevige dot eiwit op en smeer dit uit tot een mooie ronde cirkel van circa 1 cm dikte en zorg dat de cirkel kleiner is dan je bakvorm.
  • Bak de schuimplaat in de oven op 90°C in ca 1.5 tot 2 uur af.
  • Steek tussen de deur van je oven en de oven een houten lepel of theedoek zodat het vocht weg kan tijdens het bakken.
  • Ga verder met het deeg voor de vlaai.
  • Meng alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine.
  • Laat een vijftal minuten kneden en voeg dan het zout toe.
  • Laat de machine nog een 10 minuutjes kneden en leg dan het deeg in een andere kom.
  • Laat ca 1 uur rijzen.
  • Rol na het rijzen het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan de vlaaibodem.
  • Leg het deeg in de vorm en duw voorzichtig de randen aan.
  • Prik met een vork redelijk wat gaatjes in de bodem en rol met de deegrol de randen mooi af.
  • Laat nog eens een half uurtje rijzen en duw daarna de randen nog even aan zodat ze boven de vorm uitkomen.
  • Doe de kersen in een steelpan en houd een beetje sap apart. Voeg de suiker toe aan de kersen en breng ze aan de kook.
  • Meng de rest van het sap met het aardappelzetmeel.
  • Wanneer de kersen koken bind je de kersen met het aardappelzetmeel.
  • Laat de kersen nu iets afkoelen.
  • Leg de kersen nu in de bodem en bak het in zijn geheel af in een voorverwarmde oven van 200 graden in circa 20 à 25 minuten.

De chocolademousse:

  • Als je iets meer tijd hebt smelt dan de chocolade in 200 ml slagroom.
  • Voeg daarna de rest van de koude room toe en zet het in de koelkast tot het geheel echt koud is.
  • Voeg de poedersuiker toe en klop de chocoladeslagroom stijf.
  • Je krijgt dan een mooie egale chocomousse.
  • Heb je minder tijd dan volg je deze wijze.
  • Klop de slagroom (500ml) samen met de poedersuiker half stijf.
  • Voeg hieraan de gesmolten chocolade toe en klop de slagroom nu verder stijf.
  • Leg nu een dunne laag mousse op de kersen en strijk het geheel uit met een paletmes.
  • Neem de schuimplaat en leg deze er boven op.
  • Leg weer een dunne laag mousse op de schuimplaat en strijk mooi uit.
  • Strooi er wat chocolade krullen op.
  • Neem een spuitzak en doe hierin de chocolademousse.
  • Spuit mooie rozetten langs de rand.
  • Werk de rozetten af met wat cacaopoeder of een koffieboontje.
  • Laat de taart nog een uurtje opstijven in de koelkast.

Notities

Bewaar deze vlaai in een taartdoos in de koelkast, dit voorkomt dat de chocomousse geurtjes opneemt van andere etenswaren in de koelkast.

Recept afdrukken
No ratings yet

Appel-Rozijnen Muffins

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Cupcakes / Muffins, Fruit, Zuidvruchten
Porties: 12 Stuks
calorieën: 235kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 225 g bloem gezeefd
  • 1 zakje bakpoeder
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 50 g rozijnen
  • 2 appels in heel kleine stukjes
  • 1 ei
  • 200 ml melk
  • 1 eetlepel citroensap
  • 75 g boter gesmolten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng in een kom de gezeefde bloem met het bakpoeder, de suiker, het gemberpoeder en een snufje zout.
  • Voeg de rozijnen en 3/4 van de stukjes appel toe aan het bloemmengsel en maak een kuiltje in het midden.
  • Klop in een andere kom het ei los met een vork.
  • Voeg de melk, citroensap en gesmolten boter toe aan het losgeklopte ei en meng goed.
  • Giet het melkmengsel in het kuiltje van de bloem en roer alles tot een licht klonterig beslag.
  • Stop met roeren zodra alle bloem is opgenomen.
  • Verdeel het beslag over de muffinvormpjes en strooi de resterende stukjes appel erover.
  • Plaats de muffinvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de muffins in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal de muffins uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Notities

U kunt de muffins 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar ze afgedekt in een luchtdichte trommel.
Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Riesling of een Moscato d'Asti, past goed bij deze zoete appel-rozijnen muffins. De verfrissende smaken van de wijn zullen het gebak mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 235kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.3mg | Sugar: 18g