Gebakken sardines met kruidenboter
Deze gebakken sardines met huisgemaakte kruidenboter zijn een smaakvolle traktatie. Perfect om te serveren met citroenpartjes en frisse kruiden voor een Mediterrane sfeer.
Equipment
Ingrediënten
- 12 rauwe sardines
- 1 ei
- 2 el melk
- Bloem
- 140 g oud broodkruim
- Plantaardige boter om te bakken
- Partjes citroen
Voor de kruidenboter:
- 125 g zachte boter
- 2 tl fijngehakte peterselie
- 1 lente-ui
- 1 teentje knoflook
Instructies
- Snijd de lente-ui fijn en plet de knoflook.
Voorbereiding van de Sardines:
- Ontschub de sardines met de achterkant van een mes, werk van de staart naar de kop.
- Snijd de kop eraf en knip de onderkant van de sardines open.
- Maak de binnenkant van de sardines schoon en leg ze plat open.
- Knip de ruggengraat er bij de staart af.
- Was de sardines en dep ze droog.
Bereiding van de Kruidenboter:
- Klop de zachte boter, fijngehakte peterselie, lente-ui en knoflook door elkaar.
- Schep de helft van het botermengsel in een kommetje en zet het in de koelkast om op te stijven.
- Bewaar de andere helft voor het bakken.
Bereiding van de Gebakken Sardines:
- Klop het ei en de melk los in een kom.
- Bestuif de sardines met bloem.
- Haal de sardines door het eiermengsel en bedek ze met broodkruim.
- Verhit de plantaardige boter in een koekenpan.
- Bak de sardines 2 minuten aan elke kant tot ze goudbruin en goed gaar zijn.
Serveren:
- Serveer de gebakken sardines met de opgesteven kruidenboter en partjes citroen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertips:
- Serveer deze gebakken sardines als hapje of voorgerecht, eventueel met een frisse salade.
- Garneer met extra verse kruiden zoals peterselie voor een extra smaakdimensie
Wijnadvies:
Bij deze Mediterrane hapjes passen zowel een frisse witte wijn als een lichte rode wijn. Probeer bijvoorbeeld een Verdejo uit Spanje of een Pinot Noir uit Italië voor een perfecte combinatie met de smaken van de zee.Voedingswaarden
Calories: 320 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 25 g | Vet: 20 g | Zout: 1.5 mg | Sugar: 1 g