Zelfgerookte Zalm met Rucola en Sojadressing

Een prachtig gepresenteerd gerecht van zelfgerookte zalm, gestileerd in een levendig Mexicaans thema. Dunne plakjes gerookte zalm zijn elegant gerangschikt op een rustieke houten plank, vergezeld van verse rucolablaadjes, citroenpartjes en een vleugje sojasaus. Het gerecht is afgewerkt met eetbare bloemen en verse kruiden, tegen een warme achtergrond met kleurrijke Mexicaanse decoratie.

Zelfgerookte Zalm met Rucola en Sojadressing

Delicaat gerookte zalm, geserveerd op een bedje van rucola met een verfijnde dressing van sojasaus en citroen – eenvoudig en verfijnd.
Porties: 2
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Oude pan met goed afsluitend deksel
  • Klein barbecueroostertje
  • Houtzaagsel voor rookovens (1 el per keer)

Ingrediënten

  • Zalmfilet 1/2 filet per persoon, bevroren
  • 75 g rucola
  • Japanse sojasaus zout
  • Citroen of limoen
  • Zeezout
  • Versgemalen peper

Optioneel:

  • een snufje piment

Instructies

Voorbereiding van de rookpan:

  • Leg 1 eetlepel houtzaagsel op de bodem van de pan.
  • Plaats een stuk aluminiumfolie op het zaagsel om vocht uit de vis op te vangen.
  • Zet een klein barbecueroostertje op 1-2 cm hoogte van de bodem van de pan.
  • Vet het rooster in met olie.

Roken van de zalm:

  • Leg de nog bevroren zalmfilet op het rooster.
  • Bestrooi de zalm met zeezout, versgemalen peper en optioneel een snufje piment.
  • Zet de pan op een warmtebron (gas, elektrische kookplaat of barbecue).
  • Wacht tot het zaagsel begint te roken, maar zorg ervoor dat het niet te veel rookt.
  • Zet de warmtebron lager zodat het rookproces niet stopt, maar de pan niet te heet wordt.
  • Sluit de pan goed af en rook de zalm ongeveer 15 minuten.
  • Controleer of de zalm gelijkmatig is gerookt, maar nog een licht rauwe kern heeft.

Serveren:

  • Verdeel de rucola over de borden en besprenkel met enkele druppels sojasaus en citroensap.
  • Snijd de gerookte zalm in dunne plakken en leg deze dakpansgewijs op de rucola.
  • Garneer met een kwart citroen voor extra frisheid.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer met vers knapperig brood of als voorgerecht bij een uitgebreid diner.
Wijnadvies:

Combineer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een licht gekoelde Pinot Gris.

Voedingswaarden

Calories: 280 kcal | koolhydraten: 3 g | Protein: 30 g | Vet: 16 g | Zout: 1.8 g | Sugar: 0.5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Vis / Voorgerechten / Zalm
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Alle Jaargetijden
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Lactosevrij / Pescatarian