Indische Hutspot met Tartaarballetjes en Seroendeng
Een heerlijke Indische twist op de klassieke hutspot, met tartaarballetjes, nasi goreng boemboe en een topping van seroendeng voor een extra smaakbeleving.
Bereidingstijd40 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g tartaar
- 1 teentje knoflook geperst
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 theelepel sambal oelek
- 750 g aardappels geschild en in stukjes
- 1 pakket panklare hutspotgroenten inh. 1 kg
- 2 kippenbouillon blokjes
- 1 zakje boemboe nasi goreng gedroogde nasigroente
- 1 eetlepel boter
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Doe de tartaar in een kom.
Pel de knoflook en pers deze uit boven de tartaar.
Voeg de ketjap en sambal toe en meng alles goed door elkaar.
Vorm van de tartaar 24 kleine balletjes en zet ze in de koelkast.
Schil de aardappelen, was ze, snijd ze in stukjes en bewaar ze onder water.
Verwarm de pan voor.
Doe de hutspotgroenten, de aardappelen, de bouillontabletten en water in een pan, breng aan de kook en laat het ± 25 minuten koken.
Laat intussen de boemboe nasi goreng volgens de aanwijzingen op de verpakking weken.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de tartaarballetjes op matig vuur in ± 4 minuten rondom bruin.
Schep ze met een schuimspaan uit de pan en dek af met aluminiumfolie.
Roer de geweekte boemboe nasi goreng door het bakvet in de koekenpan en bak dit ± 3 minuten zachtjes.
Giet het aardappelen-groentenmengsel af en stamp het door met een stamper.
Roer er de boemboe nasi goreng door en laat alles al roerend ± 2 minuten door en door warm worden.
Breng op smaak met zout en peper.
Schep de stamppot in een warme schaal en serveer met seroendeng (gebakken kokos met pinda's).
Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade of wat sambal voor extra pit.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de smaken van dit gerecht.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 9
Hutspot met Salami en Pittige Jus
Een hartige hutspot met goudsalami en een pittige jus van rode peper – een perfecte winterse maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 470kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g aardappels geschild en in 4 stukken gesneden
- 1 kg schoongemaakte hutspotgroente
- 1 goudsalami 250 g
- 1 rode peper fijn gesneden
- 50 g boter
- 1 zakje rundvleesjus 16 g
- 1 eetlepel ketchup
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in 4 stukken.
Zet de aardappelen en hutspotgroente op in een grote pan met een laagje water, breng het aan de kook en kook het geheel, half afgedekt, in ± 20 minuten gaar.
Verwijder het velletje van de salami en snijd het in blokjes.
Voeg de salami de laatste 4-5 minuten toe.
Maak intussen de peper schoon, verwijder de zaadjes en snipper het vruchtvlees heel fijn.
Verhit de boter in een pan en fruit de peper zachtjes.
Voeg al roerend het juspoeder en 1/4 liter water toe.
Voeg de ketchup toe en laat de jus zachtjes koken.
Giet de hutspot af, stamp hem fijn en breng op smaak met zout en peper.
Serveer met de pittige jus.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat augurken voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de hartige smaken van deze hutspot en de pittige jus.
Calories: 470kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 1.1g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 9
Hutspot met Klapstuk en Mosterd
Een klassieke hutspot met mals klapstuk, gekookte aardappelen, wortelen en uien, geserveerd met een beetje mosterd voor de perfecte smaakbalans.
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 570kcal
Author: Cor Klaar
- 800 g klapstuk rundvlees
- 1 liter groentebouillon
- ½ theelepel zout
- 1 kg aardappels geschild
- 8 uien gesneden in ringen
- 8 winterwortelen gewassen
- ¼ theelepel peper
- 4 theelepels mosterd
Kook het klapstuk in de groentebouillon voor minstens 1½ uur gaar (voeg indien nodig zout toe).
Laat het klapstuk wat afkoelen en snijd het in niet te dunne plakken.
Schil en was de aardappelen.
Snijd de uien in ringen.
Was de wortelen en kook ze samen met de uien in 30 minuten gaar.
Kook de aardappelen in ruim water in 20 minuten gaar.
Giet de wortelen, uien en aardappelen af, stamp ze door elkaar en voeg naar smaak zout en peper toe.
Serveer de stamppot met de mosterd ernaast.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of augurken voor een extra smaakdimensie.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Syrah past goed bij het rijke klapstuk en de hartige stamppot.
Calories: 570kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 40g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 9
Hutspot met Klapstuk en Winterwortelen
Een klassieke hutspot met klapstuk, aardappelen, wortelen en uien, een perfect comfortfood gerecht voor koude dagen.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg winterwortelen gewassen en gesneden in snippers
- ½ kg aardappels geschild
- 500 g klapstuk of 75 g boter of vet
- 400 g ui gesneden
- 10 g zout
Was het vlees goed en zet het op met genoeg water zodat het onderstaat.
Voeg het zout toe en laat het geheel ± 1 uur zachtjes sudderen (niet hard koken).
Schil intussen de winterwortels, snijd ze in snippers en was ze goed.
Leg de aardappelen in de pan bij het vlees, voeg de uien hierop toe en leg de wortelen bovenop.
Laat het geheel op laag vuur zachtjes stoven.
Na 5 minuten het vlees uit de pan halen.
Stamp de aardappelen, wortelen en uien fijn en breng op smaak met peper en zout.
Serveer de hutspot met het vlees of zonder (bijzonder lekker met een klontje boter en een beetje water).
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of augurken voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de rijke smaken van het klapstuk en de hutspot.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 28g | Vet: 16g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 9
Hollandse Hutspot met Klapstuk en Uien
De klassieke Hollandse hutspot met klapstuk, aardappelen, wortelen en uien, geserveerd met een royale portie versgemalen peper – een traditioneel gerecht voor 3 oktober.
Servings: 4
Calories: 530kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g klapstuk
- 750 g winterwortelen in plakjes gesneden
- 250 g ui in ringen gesneden
- 1 kg aardappels geschild en in vieren gesneden
- Zout naar smaak
- Peper versgemalen, naar smaak
Laat het klapstuk in ± 1 ½ uur in krap 1 liter water bijna gaar trekken.
Voeg de in plakjes gesneden wortelen en uien toe (door de uien eerst licht aan te fruiten wordt de smaak pittiger), en de in vieren gesneden aardappelen.
Doe er naar smaak wat zout bij en laat het geheel ¾ uur zachtjes stoven tot alles gaar is.
Roer de aardappelen en groenten goed door elkaar en voeg royaal versgemalen peper toe.
Snijd het vlees in plakken en leg deze bovenop de hutspot.
Serveertip:
Serveer met geroosterd witbrood dat is geweekt in bouillon, met wat appelmoes erop voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de hartige smaken van de hutspot en het klapstuk.
Calories: 530kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 30g | Vet: 16g | Zout: 1.3g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 9
Hete Bliksem met Spek en Appels – Traditionele Stamppot
Een heerlijke stamppot met aardappels, appels en mager spek, een hartige maaltijd die perfect is voor koude dagen.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg appels geschild en in stukken gesneden
- 2 kg aardappels geschild en in stukken gesneden
- 600 g mager spek in blokjes
- Water naar behoefte
- Zout naar smaak
Was en schil de aardappelen en appels, snijd ze in stukken.
Zet de aardappelen, appels, spek en een beetje water in een pan en kook alles samen gaar.
Haal het spek uit de pan, stamp de aardappelen en appels door elkaar en breng het gerecht op smaak met zout.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of augurken voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de hartige smaken van het spek en de zoetheid van de appels.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 9
Hete Bliksem met Pittige Gehaktsaus en Appel
Een klassieke hete bliksem met een pittige gehaktsaus en een vleugje appel, gebakken tot goudbruin – de perfecte comfortfood maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 115 g boter
- 4 uien gesneden
- 5 zure appels 4 in plakjes, 1 geraspt
- 1 pakje aardappelpuree inh. 130 g
- 2 dl melk
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 1 ei
- 400 g gehakt
- 1 kruidenbouillonblokje
- 2 theelepels gemalen peper
- ¼ theelepel gemalen jeneverbessen
- 3 eetlepels paneermeel
Bak ¾ deel van de uien 5 minuten zachtjes in 50 g boter.
Voeg de plakjes appel toe en bak deze 3 minuten mee.
Bereid de aardappelpuree met de melk en wat water volgens de aanwijzing op de verpakking, en roer er het ei en 25 g boter door.
Bak de rest van de uien 5 minuten zachtjes in 25 g boter, voeg het gehakt toe en bak het 10 minuten rul.
Breng op smaak met zout en peper.
Voeg 1½ dl water en het verkruimelde bouillonblokje toe en laat het 5 minuten met het deksel op de pan stoven.
Roer de peperkorrels erdoor.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Meng de gebakken ui met de plakjes appel, de geraspte appel, zout, peper en de jeneverbessen door de aardappelpuree.
Schep de helft van de stamppot in een ovenschaal.
Verdeel het gehaktmengsel erover en dek af met de rest van de stamppot.
Strooi er paneermeel over en verdeel 15 g boter in vlokjes over de bovenkant.
Laat de stamppot in het midden van de oven in 10 minuten goudbruin worden.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of augurken voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een stevige, medium-bodied rode wijn zoals een Merlot of een Zinfandel past goed bij de hartige smaken van het gehakt en de appel.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.3g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 9
Hete Bliksem met Chorizo, Paprika en Appels
Een heerlijke variatie op de klassieke hete bliksem, met pittige chorizo, paprika en appels voor een extra smaakdimensie.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 530kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappels geschild en in stukjes
- 3 goudrenetten geschild en in stukjes
- 3 stevige appels zoals Elstar of Jonagold, geschild en in stukjes
- 2 theelepels tijm
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 1 grote ui gesnipperd
- 1 paprika gesneden in reepjes
- 200 g chorizo in blokjes
- 3 eetlepels olijfolie
- ¼ dl melk
Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes.
Schil de appels en snijd ze in stukjes.
Breng de aardappelen met de appels en de tijm in een pan met weinig water en zout aan de kook.
Kook ze 15 minuten zachtjes gaar.
Laat zoveel mogelijk vocht verdampen, maar pas op voor aanbranden.
Pel en snipper de ui.
Maak de paprika schoon en snijd deze in reepjes.
Snijd de chorizo in blokjes en bak deze in een koekenpan zachtjes uit.
Voeg de paprika en ui toe aan de pan en bak ze ± 3 minuten zachtjes mee.
Stamp de aardappelen grof en roer het geheel tot een smeuïge stamppot.
Roer er de olijfolie en eventueel een scheutje melk door en breng de hete bliksem op smaak met zout en peper.
Schep de hete bliksem op 4 warme borden en verdeel het chorizomengsel erover.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat augurken voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een lichte, medium-bodied rode wijn zoals een Tempranillo past goed bij de pittige smaken van de chorizo en de zoetheid van de appels.
Calories: 530kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 14g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 9
Hete Bliksem met Zure Appels en Boter
Een eenvoudige, hartige hete bliksem met aardappelen, zure appels en boter – het perfecte comfortfood voor de koudere maanden.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg geschilde gepitte en in stukjes gesneden aardappelen
- Zout naar smaak
- 1½ kg geschilde en in partjes gesneden zure appels
- 100 g boter
- Versgemalen peper naar smaak
Breng in een grote pan een bodem water met wat zout aan de kook.
Doe de aardappelen in de pan, leg de appelparten erop en breng het geheel weer aan de kook.
Zet het vuur laag en leg, zodra het water weer kookt, het deksel op de pan.
Laat het geheel in ± 30 minuten gaar koken (controleer de gaarheid door met de punt van een mesje in de aardappelen te prikken).
Leg het deksel schuin op de pan en giet het kookvocht af; houd dit apart.
Pureer de aardappelen en de appels met een stamper en werk er bij gedeelten het kookvocht en de boter door.
Voeg naar smaak zout en peper toe.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat augurken voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de frisse smaken van de zure appels in dit gerecht.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 9
Friese Boerenkoolstamppot met Nagelkaas en Rookworst
Geniet van een heerlijke Friese twist op de klassieke boerenkoolstamppot, met de rijke smaak van Friese nagelkaas en frisse goudrenetten. Serveer met een warme rookworst voor een stevige maaltijd op koude dagen.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappels
- 450 g boerenkool
- 1 runderrookworst ± 250 g
- 200 g Friese nagelkaas
- 2 goudrenetten
- 100 ml koksroom
- Zout naar smaak
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in vieren.
Leg de aardappelen in een grote pan en verdeel de boerenkool eroverheen.
Voeg een laagje water en wat zout toe en kook het geheel in ongeveer 20 minuten gaar.
Haal de rookworst uit de verpakking en leg deze de laatste 15 minuten van de kooktijd bovenop de boerenkool om op te warmen.
Snijd de Friese nagelkaas in kleine blokjes en rasp de goudrenetten grof.
Verwarm de koksroom in een klein pannetje.
Neem de rookworst uit de pan en zet apart.
Giet de aardappelen en boerenkool af en stamp het geheel fijn met een aardappelstamper.
Voeg de warme koksroom toe aan de stamppot en stamp tot een smeuïge puree.
Meng de kaasblokjes en de geraspte appel door de stamppot en warm nog 1 minuut goed door.
Serveer de stamppot met de rookworst.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay, die goed past bij de kaas en het frisse van de appels, of kies voor een stevige rode wijn zoals een Pinot Noir
Calories: 600kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 9