Gentse waterzooi met kip

Gentse waterzooi met kip

Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: België
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 150 gr winterwortel
  • 4 stengels bleekselderij
  • 2 dunne preien
  • 4 takjes selderij
  • 3 takjes peterselie
  • ¼ zakje verse bieslook
  • 1 kg kippebouten
  • 50 gr boter
  • 2 kippenbouillontabletten Knorr
  • 2 eidooiers
  • ¾ dl slagroom of koffieroom
  • zout
  • versgemalen peper

Instructies

  • Maak de wortel, bleekselderij en prei schoon en snijd ze in stukken.
  • Hak de kruiden in kopje fijn.
  • Bestrooi de kip met zout en peper.
  • Verdeel de helft van de boter in stukjes over de bodem van een braadpan.
  • Verdeel er de groenten over en voeg 3 eetlepels water toe.
  • Leg de kip op de groenten, verdeel er de rest van de boter in klontjes over en strooi er de helft van de kruiden over.
  • Zet de pan op laag vuur en verwarm het geheel onafgedekt ± 20 minuten zachtjes.
  • Breng in een steelpan 8 dl water met de bouillontabletten aan de kook en laat de
  • bouillontabletten al roerend oplossen.
  • Schenk de bouillon bij de kip en stoof de kip afgedekt in ± 40 minuten zachtjes gaar.
  • Verwarm 4 diepe borden voor, leg de kip in de borden en houd ze onder aluminiumfolie warm.
  • Roer de dooiers in een kommetje met de room en 4 eetlepels stoofvocht los en voeg dit al roerend aan het stoofvocht toe.
  • Blijf roeren tot een mooi geboden soep ontstaat.
  • Breng op smaak met zout en peper en strooi er de rest van de kruiden over.
  • Schep de soep over de kip.

Lemper van Onbekende Auteur

Lemper van Onbekende Auteur

Gevulde rijstrolletjes
Recept categorieën: Bijgerecht, Gevogelte, Kip, Rijst
Land van herkomst: Indonesië
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • kattie ketan
  • santan van 1 klapper,
  • daun pandan
  • zout
  • 1 zacht gekookte kip
  • wat trassi
  • wat koenjit
  • wat gekookte laksa suun,
  • 10 rode uien
  • 5 witte uien
  • wat fijngesneden daun bawang
  • wat fijngesneden daun selderie
  • peper
  • zout
  • een paar lepels klapperolie
  • pisangblaren

Instructies

  • De ketan wordt gekukust (gestoomd) en gekarut (gemengd) met de santan, die men eerst gekookt heeft met daun pandan en wat zout.
  • Als de ketan gaar is, laat men ze koud worden op de tempeh (ronde, platte mand).
  • Het kippevlees (gehakt) fijn scheuren (Gehakt goed mengen).
  • De rode en witte uien dun snijden en fruiten met de trassi en koenjit in de verwarmde klapperolie tot ze gaar zijn
  • Voeg hierbij het kippevlees (gehakt), de laksa, de daun bawang en de daun selderie, de peper en het zout.
  • De pisang-bladeren knipt men in langwerpige stukken van 12 cm lang, 15 cm breed (of je neemt voor het gemak aluminiumfolie).
  • Neem van de ketan een bolletje en sla dit plat op het aluminiumfolie
  • Eerst de handen en aluminiumfolie wat nat maken met water tegen het plakken van de ketan) tot een formaat van ca 15 bij 10 cm en ook zo dun mogelijk.
  • Leg wat vulling over de lengte en rol dit dan op.

Video

Notities

Het is koud of warm te eten.

Suikerkransen

Suikerkransen

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 6 eidooiers
  • 120 gr suiker
  • 250 gr boter of margarine
  • 450 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 eiwit
  • grove suiker of greinsuiker

Instructies

Voorbereiding:

  • Maak van schuimig geroerde eierdooiers met de rest van de ingrediënten een glad beslag.
  • Pak het in aluminiumfolie en leg het een nacht in de koelkast.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 190°C (hetelucht 175°C).
  • Rol van het deeg zeer dunne rolletjes van met een doorsnee van ½ cm en een lengte van 10 cm.
  • Slinger twee rolletjes in elkaar en vorm ze tot een krans.
  • Strijk er eiwit over en bestrooi ze met suiker.
  • Leg ze op een ingevette bakplaat en bak ze 10-15 minuten in het midden van de oven

Speculaasjes van Janneke

Speculaasjes van Janneke

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 gr bloem
  • 150 gr bote r of margarine
  • 1 tl bakpoeder
  • 200 gr bruine suiker
  • 25 gr speculaaskruiden
  • 5 el melk
  • wat rijstebloem
  • geschaafde amandelen

Instructies

Voorbereiding:

  • Zeef de bloem en speculaaskruiden op een werkblad, strooi er de bakpoeder en bruine suiker over en verdeel de harde boter er in vlokken overheen.
  • Kneed er met koele handen een stevig deeg van.
  • Voeg beetje voor beetje wat melk toe.
  • Pak het deeg in aluminiumfolie en leg het een nacht in de koelkast om op smaak te komen.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Strooi in de speculaasvorm wat rijstebloem, neem een bolletje van het deeg af en rol of druk het voorzichtig in de figuurtjes.
  • Snij met een mesje plat op de vorm het teveel aan deeg weg.
  • Klop de plank op een doek uit zodat de speculaasjes eruit vallen (als de speculaas niet uit de plank loskomt, de volgende portie iets meer rijstebloem gebruiken). Druk de geschaafde amandelen in de achterkanten.
  • Leg de speculaasjes op een ingevette bakplaat.
  • Bak de speculaas 10-15 minuten.

Pekingeend

Pekingeend

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
wachten30 minuten
Totale tijd1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Eend, Gevogelte
Land van herkomst: China
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 4 eetlepels sojasaus licht
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • 2 eetlepels droge sherry
  • 600 g eendenborstfilet
  • 2 theelepels sesamolie
  • 2 eetlepels olie
  • 1 prei in dunne reepjes van 4 cm lang
  • 1 komkommer in reepjes van 4 cm lang
  • hoisinsaus

Instructies

Voorbereiden

  • Bloem in kom doen.
  • Al roerend 125 ml heet water in dun straaltje door bloem mengen en tot glad en soepel deeg kneden.
  • Als deeg erg plakkerig is nog extra bloem toevoegen.
  • Deeg afgedekt 30 minuten laten rusten.
  • In kom sojasaus, citroensap, honing en sherry tot marinade roeren.
  • Eendenborstfilets met velkant naar boven erin leggen en 30 minuten laten marineren.

Bereiden

  • Oven voorverwarmen op 175 C.
  • Deeg tot lange rol van ca. 40 cm rollen en in 16 gelijke stukken snijden.
  • Stukken deeg op met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot ronde lapjes van ca. 6 cm doorsnee.
  • Bovenkanten bestrijken met sesamolie.
  • Telkens 2 deegrondjes met oliezijde op elkaar leggen, zodat er 8 dubbele deegrondjes zijn.
  • In koekenpan olie verhitten.
  • endenborstfilets uit marinade nemen en droogdeppen met keukenpapier.
  • Op velkant ca. 2 minuten bakken, keren en nog ca. 1 minuut bakken.
  • Eendenborstfilets met velkant naar boven in ovenschaal leggen.
  • Marinade erover schenken en bestrooien met peper.
  • In oven filets in nog 12-15 minuten vanbinnen rosé laten worden.
  • Intussen dubbele pannenkoekjes samen uitrollen tot dunne cirkel van ca. 15 cm doorsnee.
  • Een of twee ruime koekenpannen droog verhitten en in elke pan een dubbele pannenkoek 1-2 minuten per kant bakken tot deeg droog is en lichtbruine vlekken heeft.
  • Pannenkoeken van elkaar trekken als ze nog warm zijn.
  • Op bord onder aluminiumfolie warm houden.
  • Preireepjes in kom leggen.
  • Kokend water erop schenken en 1 minuut laten staan.
  • Prei afgieten.
  • Eendenborstfilets in repen snijden, vel eraf snijden.
  • Overdoen in schaal en serveren met pannenkoekjes, prei, komkommer en hoisinsaus.

Notities

Eetwijze:

Pannenkoekje op bord leggen en wat hoisinsaus erover verdelen. Reepjes eend, prei en komkommer erop leggen, pannenkoek oprollen en uit de hand eten.

Forel met varkensvlees

Forel met varkensvlees

Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Varkensvlees, Vis, Vlees
Land van herkomst: China
Servings: 4 personen
Calories: 340kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 forellen
  • 50 g spekblokjes
  • 150 g half-om-halfgehakt
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels droge sherry
  • 1 bosuitje in stukjes van 4 cm
  • 4 cm gemberwortel geschild

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 C.
  • Vissen afspoelen onder koud stromend water en droogdeppen met keukenpapier.
  • Vissen met een scherp mes aan beide zijden elke 2 cm kruislings inkerven.
  • In keukenmachine spekblokjes fijnhakken.
  • Gehakt toevoegen en machine kort laten draaien.
  • In kommetje oestersaus, sojasaus, olie, sherry en peper naar smaak mengen en 3 eetlepels door gehaktmengsel scheppen. Buikholten van forellen vullen met gehakt en forellen in ovenschaal leggen.
  • Bosui en gember in luciferdunne reepjes snijden en over vis strooien.
  • Rest van sausje erover schenken.
  • In midden van oven forel in 25-30 minuten gaar laten worden.
  • Als bovenkant te donker wordt, afdekken met aluminiumfolie.

Notities

Serveren met roergebakken mihoen en roergebakken Chinese kool.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 27g | Vet: 21g

Vlaamse pannenkoekjes met ijs

Vlaamse pannenkoekjes met ijs

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd40 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pannenkoeken
Land van herkomst: België
Servings: 4 Stuks
Calories: 700kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 dl melk
  • 2 eieren M
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eetlepel sinaasappellikeur slijter
  • 100 g bloem
  • 200 g pure chocolade
  • 50 g boter of margarine
  • ¾ liter vanilleijs
  • takjes munt

Instructies

Voorbereiden

  • 2 dl melk mengen met eieren, suiker en likeur.
  • Bloem zeven en erdoor roeren tot glad beslag.
  • In kleine pan rest van melk verwarmen.
  • Chocolade in stukjes snijden en oplossen in warme melk zodat saus onstaat, niet laten koken.
  • Saus warm houden door pan in grotere pan met laagje heet water te zetten (= au bain marie).

Bereiden

  • Klontje boter in pan laten smelten.
  • Beslag met soeplepel in pan scheppen en pan draaien zodat beslag over gehele bodem verdeeld wordt en mooi dun pannenkoekje ontstaat.
  • Pannenkoekje op middelhoog vuur ca. 1 minuut aan beide zijden lichtbruin bakken en warm houden onder aluminiumfolie. Op zelfde wijze nog 7 pannenkoekjes bakken.
  • Op elk bord 2 pannenkoekjes leggen, ijs erop scheppen en dubbelvouwen.
  • Vervolgens chocolade saus erop scheppen en garneren met munt.

Nutrition

Calories: 700kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 14g | Vet: 39g

Varkenshaas met jenever

Varkenshaas met jenever

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: België
Servings: 4 personen
Calories: 295kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • eetlepel jeneverbessen
  • 2 varkenshaasjes ca. 600 g
  • nootmuskaat
  • versgemalen peper
  • 5 eetlepels jenever
  • 50 g boter of margarine
  • zout
  • 2 eetlepels crème fraîche

Instructies

  • 1 Eetlepel jeneverbessen fijnhakken (of grof stampen in een vijzel).
  • Varkenshaas in plakjes van ca. 2 cm dik snijden.
  • Plakjes door gehakte jeneverbessen wentelen.
  • Vlees bestrooien met nootmuskaat en peper.
  • In braadpan 40 g boter verhitten.
  • arkenshaas in ca. 6 minuten mooi bruin bakken, halverwege keren.
  • Plakjes vlees uit pan nemen, licht bestrooien met zout en onder aluminiumfolie warm houden.
  • Rest van boter, jeneverbessen en jenever in pan doen.
  • Aanbaksels losroeren en saus aan de kook brengen.
  • Crème fraîche erdoor roeren en saus op smaak brengen met peper.
  • Varkenshaasmedaillons over de borden verdelen.
  • Saus erover schenken.

Notities

Lekker met gegratineerde aardappels en broccoli.

Nutrition

Calories: 295kcal | koolhydraten: 0g | Protein: 35g | Vet: 17g

Kip in brandewijn

Kip in brandewijn

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
wachten1 uur
Recept categorieën: Fruit, Gevogelte, Kip, Varkensvlees
Land van herkomst: België
Servings: 4 personen
Calories: 475kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 preistronken
  • 4 teentjes knoflook
  • 40 g boter of margarine
  • 1 kip ca. 1200 g
  • versgemalen peper
  • 4 dl brandewijn
  • 1 kippenbouillontablet
  • 1 zakje gewelde pruimen 250 g
  • 100 g hamblokjes
  • 1 dl room culinair

Instructies

Voorbereiden

  • Prei schoonmaken, in stukken van ca. 5 cm snijden, wassen en laten uitlekken.
  • Knoflook pellen en in plakjes snijden.
  • In braadpan boter verhitten.
  • Kip met peper bestrooien en rondom bruin bakken.
  • Kip uit pan scheppen.
  • Prei en knoflook in achtergebleven bakvet al omscheppend ca. 2 minuten bakken.
  • Brandewijn en 2 dl water erbij schenken en aan de kook brengen.
  • Bouillontablet erboven verkruimelen en oplossen.
  • Kip toevoegen en in ca. 1 uur gaar stoven.

Bereiden

  • Kip uit pan nemen en in stukken verdelen en warmhouden onder aluminiumfolie.
  • Pruimen en hamblokjes door stoofvocht roeren.
  • Room erdoor roeren en saus aan de kook brengen.
  • Kip met saus en gekookte aardappels serveren.

Nutrition

Calories: 475kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 33g | Vet: 28g

Snoepzakken

Snoepzakken

Recept categorieën: Snoepgoed, Tractaties
Land van herkomst: Nederland
Servings: 12 grote puntzakken
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 BN mini-chocoladekoekjes pak à 24 stuks
  • 12 grote spekken
  • 12 Smarties pocket pak à 2 stuks
  • 12 lollies
  • 24 dropgoms zakje à 300 g
  • 24 Engelse dropjes zakje à 400 g
  • 2 zakjes fruitkauwgom zakje à 30 stuks
  • 12 Mentos minis zak à 17 stuks

Instructies

  • Vouw van papier 12 grote puntzakken en plak ze vast met plakband.
  • Verpak de koekjes een voor een in aluminiumfolie.
  • Verdeel de koekjes en het snoepgoed over de zakken.
  • Vouw de zakken dicht en maak met een perforator aan elke kant 2 gaatjes in de zakken.
  • Bind ze dicht met gekleurd lint en plak stickers op de snoepzak als je dat leuk vindt.

Notities

Ook leuk: Natuurlijk kun je de zakken ook vullen met ander snoep.
Het snoep ziet er nog leuker uit in doorzichtig papier.
Gebruik plastic cadeaufolie om de zakken mee te maken.
Doe er cadeaulint omheen.