Smaakvol Lamsvlees in Knoflook-Rozemarijnmarinade

Smaakvol Lamsvlees in Knoflook-Rozemarijnmarinade

Bereidingstijd25 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 takje rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel balsamicoazijn
  • 1 theelepel scherpe mosterd bijv. Dijon
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Versgemalen zwarte peper
  • 500 g lamsboutplakken à la minute ca. 2 schaaltjes
  • 3 trostomaten
  • 100 ml medium dry sherry of bouillon

Instructies

  • Rits de naaldjes rozemarijn van het takje en hak ze fijn.
  • Pers de knoflook uit boven een kommetje.
  • Voeg de gehakte rozemarijn, balsamicoazijn, mosterd, 2 eetlepels olijfolie en peper naar smaak toe aan het kommetje.
  • Bestrijk beide kanten van de lamsboutplakken met het knoflookmengsel en laat ze 10 minuten marineren.
  • Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en bak de lamsboutplakken op matig vuur aan elke kant gedurende 1 minuut.
  • Leg het vlees op een warme schaal, bestrooi licht met (zee)zout en houd het warm onder aluminiumfolie zodat het mooi rosé blijft.
  • Bak de tomatenblokjes gedurende 1 minuut in het achtergebleven bakvet op hoog vuur.
  • Schenk de sherry erbij en laat het geheel op hoog vuur inkoken tot een jus.
  • Breng de jus op smaak met zout en peper.
  • Leg de lamsboutplakken op vier warme borden en schep de jus erover.
  • Serveer met aardappelpuree (met verse pesto) en een salade.

Notities

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon past goed bij dit gerecht. De rijke smaak van het lamsvlees en de kruidige marinade worden mooi aangevuld door de volle smaak van de rode wijn.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Gepeperde Zeewolf met heerlijke Rozemarijnboter

Gepeperde Zeewolf met heerlijke Rozemarijnboter

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 takjes rozemarijn
  • 125 g boter op kamertemperatuur (gezouten)
  • 4 eetlepels hele korrels 4-seizoenen peper
  • 2 zeewolffilets
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels droge sherry

Instructies

  • Rits de naaldjes van de takjes rozemarijn en hak ze heel fijn.
  • Roer de fijngehakte rozemarijn door 100g boter in een kom.
  • Schep de rozemarijnboter op een stuk plasticfolie en vorm er een dikke rol van.
  • Wikkel de folie strak om de boterrol en bewaar deze in de koelkast tot gebruik.
  • Plet de peperkorrels in een vijzel of met de onderkant van een zware pan en strooi ze op een plat bord.
  • Wrijf de zeewolffilets in met zout en druk stevig in de peper.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan.
  • Bak de vis aan beide kanten in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Leg de gebakken vis op een warm bord en houd deze warm onder aluminiumfolie.
  • Schenk de sherry bij het bakvet in de pan en roer hiermee de aanbaksels los.
  • Klop met een garde de resterende boter door de saus.
  • Snijd de rozemarijnboter uit de folie en snijd er 4 dikke of 8 dunne plakken van.
  • Verdeel de vis over vier borden, lepel de saus erover en leg op elke zeewolffilet een plakje rozemarijnboter.
  • Serveer met doperwtjes en gebakken aardappelen.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc past goed bij deze gepeperde zeewolf met rozemarijnboter. De frisse en fruitige tonen van de wijn zullen mooi contrasteren met de pittigheid van de peper en de kruidigheid van de rozemarijn.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 28g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 0g

Pittige Couscous met Dadels en Feta

Pittige Couscous met Dadels en Feta

Serveer deze pittige couscous als hoofdgerecht met een frisse salade van komkommer en tomaat.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Pasta, Rijst
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 400 g couscous
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 rode ui fijngesnipperd
  • 1 potje jalapeñopepers 225 g, uitgelekt
  • 100 g dadels pitloos
  • 500 ml kruidenbouillon van tablet
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels boter
  • 200 g fetakaas verbrokkeld

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng de couscous met de olijfolie, ui, de helft van de jalapeñopepers en de helft van de dadels in een ingevette ovenschaal.
  • Verwarm de bouillon.
  • Laat de honing met de boter smelten in de hete bouillon en giet het bouillonmengsel over de couscous.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en verwarm deze gedurende 15 minuten in het midden van de oven.
  • Verwijder de folie en strooi de feta erover.
  • Laat het gerecht nog 5 minuten garen in het midden van de oven.
  • Haal uit de oven en bestrooi met de rest van de dadels en jalapeñopepers.

Geroosterde Bospeen met Dille uit de Oven

Geroosterde Bospeen met Dille uit de Oven

Bereidingstijd48 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Lactosevrij
Servings: 4 personen
Calories: 90kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 bos bospeen ongeveer 500 g
  • 25 g boter in kleine blokjes
  • 2 eetlepels verse of diepvries dille fijngeknipt
  • 150 ml kippenbouillon uit pot of van tablet
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Snijd een puntje van de onderzijde en het groen van de bospeen af, maar laat ongeveer 2 cm van het groen zitten.
  • Boen de wortels schoon onder stromend water, bijvoorbeeld met een schoon schuursponsje.
  • Vouw een groot stuk aluminiumfolie dubbel en draai het vel nogmaals dubbel, zodat je een stevige, grote foliezak krijgt.
  • Vouw de zijkanten twee keer om, zodat de opening stevig is.
  • Stop de wortels voorzichtig in de opening van de zak en voeg de boterblokjes en dille toe.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Schenk de kippenbouillon erbij en vouw de opening meteen dicht.
  • Leg het pakket op een bakplaat en schuif het in het midden van de oven.
  • Laat de wortels ongeveer 45 minuten in de oven gaar worden.
  • Haal het pakket uit de oven, leg het op een serveerschaal en vouw het open (pas op voor hete stoom!
  • ).

Notities

Wijnadvies:

Deze geroosterde bospeen met dille vraagt om een frisse en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. De levendige zuren en fruitige tonen van de wijn zullen mooi samengaan met de aardse smaak van de wortels en de verfrissende dille.

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 0.7g | Sugar: 5g

Geroosterde Lamsbout met Kruidenkorst en Broccolipuree

Geroosterde Lamsbout met Kruidenkorst en Broccolipuree

Geniet van deze sappige geroosterde lamsbout met een knapperige kruidenkorst, geserveerd met een romige broccolipuree. Perfect voor een feestelijk diner.
Bereidingstijd1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Lamsvlees, Ovenschotel
Land van herkomst: Mediterraan
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 6 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 lamsbout ca. 1,2 kg, ontbeend en opgerold
  • 2 witte uien geschild en in ringen gesneden
  • 5 teentjes knoflook gepeld en fijngehakt (groen hart verwijderd)
  • 12 zwarte olijven ontpit en grof gehakt
  • 150 ml witte wijn
  • Handvol tijm grof gehakt
  • Handvol rozemarijn grof gehakt
  • Olijfolie naar smaak
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 tl mosterd

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Meng in een kom de tijm, rozemarijn, uienringen, olijfolie, zout en peper.
  • Verdeel het mengsel over een met aluminiumfolie beklede metalen ovenbak.
  • Meng in een aparte kom de knoflook, olijven, olijfolie, mosterd, zout en peper voor de korst.
  • Bestrijk de lamsbout met mosterd en rol deze door het olijvenmengsel om een kruidenkorst te vormen.
  • Plaats de lamsbout in de voorverwarmde oven en bedruip na 10 minuten met witte wijn.
  • Herhaal dit tot alle wijn is gebruikt en de korst mooi bruin is.
  • Bedek de lamsbout met aluminiumfolie en gaar nog een uur in de oven voor roze vlees of langer voor goed doorbakken.
  • Haal de lamsbout uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat 20 minuten rusten op een warme plek.
  • Snijd de lamsbout in dikke plakken en serveer met de jus apart.

Notities

Serveer met een volle rode wijn zoals een Bordeaux of een Rhône.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Gerookte Gamba’s met Zeezout Pekel

Gerookte Gamba's met Zeezout Pekel

Deze gerookte gamba's, zorgvuldig gepekeld en gerookt, zijn een echte traktatie. Perfect als hoofdgerecht of als smaakvolle toevoeging aan een barbecue.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Pescatarian
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • keukenpapier
  • Klein scherp mes
  • Rookpan
  • rooster
  • Schaal voor pekelen
  • theelepel

Ingrediënten

  • 1 liter water
  • 120 g fijn zeezout
  • 2 el rookhoutsnippers
  • 2 grote garnalen
  • Slaolie voor het invetten van het rooster

Instructies

Voorbereiding:

  • Laat de garnalen ontdooien in koud water gedurende ongeveer 1 uur.
  • Verwijder voorzichtig de schil tussen de kop en de staart van elke garnaal.
  • Gebruik een klein scherp mes om een inkeping van ongeveer 5 millimeter diep in de lengte te maken, verwijder het darmkanaal en spoel de garnalen af.

Pekelen:

  • Los het zeezout op in koud water en laat de garnalen ongeveer 10 minuten in de pekel liggen.
  • Haal de garnalen uit de pekel, spoel ze af met koud water en dep ze droog met keukenpapier.

Roken:

  • Leg ongeveer twee eetlepels houtsnippers op de bodem van de rookpan en bedek de houtsnippers met aluminiumfolie.
  • Vet het rooster in met slaolie en plaats de garnalen op het rooster.
  • Sluit de rookpan en zet deze op middelhoog vuur gedurende ongeveer 10 minuten, totdat de deksel heet wordt.
  • Laat de garnalen vervolgens nog 10 minuten in de afgesloten rookpan staan.

Notities

Serveer met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte, droge rosé.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 0g | Protein: 20g | Vet: 3g | Zout: 1g | Sugar: 0g

Aardbei-Rabarber Kruimeltaart met Noten

Aardbei-Rabarber Kruimeltaart met Noten

Geniet van deze heerlijke aardbei-rabarber kruimeltaart met een knapperige notencrumble. Perfect als dessert of bij de koffie!
(inclusief rusttijd)1 uur 55 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Moederdag, Picknick, Verjaardag
Servings: 6 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Vulling:

  • 750 gram rabarber in stukken van ongeveer 5 centimeter
  • 500 gram aardbeien
  • 300 gram fructose
  • Sap van 1 sinaasappel
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • 80 gram maïzena
  • Snufje peper

Crumble:

  • 150 gram bloem
  • 150 gram boter
  • 4 cl ahornsiroop
  • 4 cl honing
  • Snufje zout
  • 150 gram grof gehakte pecannoten walnoten of andere ongezouten noten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Maak de vulling door de rabarber, aardbeien, fructose, maïzena, sinaasappelsap, sinaasappelrasp en een snufje peper in een kom te vermengen.
  • Laat de vulling een uur rusten, zodat de smaken goed kunnen intrekken en de maïzena goed wordt vermengd.
  • Bereid ondertussen de crumble.
  • Meng de bloem, boter, ahornsiroop, honing en zout in een keukenmachine totdat er dikke klonters ontstaan.
  • Voeg de grof gehakte noten met de hand toe aan het crumblemengsel.
  • Vet een ovenschaal in en stort de vulling erin.
  • Verdeel de crumble gelijkmatig over de vulling.
  • Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en bak de taart 40 minuten in de oven.
  • Verwijder daarna het folie en bak nog eens 15 minuten tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.
  • Serveer de taart warm en garneer eventueel met een beetje zure room.

Notities

Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Moscato of een glas gekoelde champagne voor een feestelijke touch.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 45g

Gevulde Varkensfilet met Artisjokken in Folie

Gevulde Varkensfilet met Artisjokken in Folie

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 stuk varkensfilet 600 g
  • 4 teentjes knoflook
  • 12 groene olijven zonder pit
  • 4 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 3 eetlepels vleesfond
  • Snufje zout
  • Snufje zwarte peper
  • 1 blik artisjokbodems 400 g
  • 2 eetlepels droge witte vermout

Instructies

  • Leg twee stukken folie van 60 cm iets overlappend naast elkaar en leg hierop haaks weer twee stukken aluminiumfolie van 60 cm iets overlappend naast elkaar.
  • Pers 1 teentje knoflook boven een kommetje uit en meng de vermout, kruiden, zout, peper en olijfolie erdoor.
  • Wrijf het varkensfiletstuk hiermee in en leg het op het aluminiumfolie.
  • Giet de artisjokharten af en snijd ze in stukjes.
  • Snijd de rest van de knoflookteentjes in plakjes en halveer de olijven.
  • Schep in een kom de artisjokharten, knoflook, olijven en vleesfond door elkaar.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Verdeel dit mengsel rond het stuk vlees.
  • Vouw het folie rond het vlees omhoog en vouw het als een pakketje dicht.
  • Vouw hier nog een stuk folie omheen, zodat de sluiting niet gaat lekken.
  • Leg het foliepakketje op een rooster 15 cm boven een gloeiende barbecue en laat het vlees in 25-30 minuten gaar worden.
  • Keer het pakketje regelmatig.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay. Deze wijnen complementeren de smaken van de olijven, artisjokken en vermout, en bieden een frisse tegenhanger voor het rijke vlees.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Currykarbonades met frisse salade

Currykarbonades met frisse salade

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Varkensvlees
Servings: 4 personen
Calories: 325kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 haaskarbonades
  • 4 eetlepel(s) zonnebloemolie
  • eetlepel(s) currypasta milde Indiase uit een pot
  • 5 eetlepel(s) koriander verse, fijngehakte
  • 2 rode uien
  • 1 rode peper
  • 4 sinaasappels
  • 1 limoen
  • snufje zout
  • snufje peper

Instructies

  • Roer 2 eetlepels van de olie met de currypasta en 3 eetlepels van de koriander door elkaar en bestrijk de karbonades met het mengsel.
  • Verpak de karbonades in aluminiumfolie en leg de pakketjes tot gebruik in de koelkast.
  • Pel de uien en snijd ze in heel dunne partjes.
  • Maak het pepertje schoon, verwijder de zaadjes en snijd de rest in dunne ringetjes.
  • Schil de sinaasappels dik, vang het uitlekkend sap op, snijd de sinaasappels in dunne plakken en halveer ze.
  • Boen de limoen onder stromend water schoon, rasp de groene schil dun af en pers er 2 eetlepels van het sap uit.
  • Klop een dressing van de rest van de olie, de limoenrasp, het -sap, het opgevangen sinaasappelsap en zout en peper naar smaak.
  • Schep de sinaasappel met de ui, de rode peper, het limoenrasp en de dressing door elkaar. Strooi de rest van het korianderblad erover en zet de salade tot gebruik in de koelkast.
  • Leg de pakketjes ± 7 minuten op het rooster boven de gloeiende barbecue en keer ze halverwege de bereidingstijd.
  • Neem het vlees uit de folie en laat het vlees in ± 5 minuten aan beide kanten mooi bruin kleuren.
  • Serveer met de salade.

Notities

Lekker met dikke frieten met knoflooksaus.

Nutrition

Calories: 325kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 24g | Vet: 18g

Chinese spareribs met chilisaus

Chinese spareribs met chilisaus

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
wachttijd1 uur
Recept categorieën: Varkensvlees
Land van herkomst: China
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kilo spareribs
  • 3 bouillonblokjes runder
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepel(s) sojasaus
  • 1 eetlepel(s) droge sherry
  • ½ theelepel zout
  • 2 eetlepel(s) basterdsuiker donkere
  • 1 theelepel 5 spice kruiden
  • 1 eetlepel(s) honing vloeibare
  • 1-1½ dl chilisaus sweet

Instructies

  • Breng 1½ liter water met de bouillontabletten aan de kook en laat de spareribs 30 minuten op een heel laag vuur koken.
  • Neem ze uit de pan en laat ze goed uitlekken.
  • Pel intussen de teentjes knoflook.
  • Roer de sojasaus met de sherry, het zout, de suiker, het vijfkruidenpoeder en de honing door elkaar en pers de knoflook erboven uit.
  • Dep de spareribs droog, leg ze in een ruime schaal en bestrijk ze met de marinade.
  • Laat het vlees afgedekt in de koelkast 1 uur marineren.
  • Dep de spareribs droog.
  • Rooster ze ± 10 minuten op het rooster boven de gloeiende barbecue aan beide kanten mooi bruin.
  • Serveer de spareribs met de chilisaus.

Notities

Lekker met een oosterse salade van wortel, sperziebonen en taugé.