Gemberkoekjes van Janneke

Gemberkoekjes van Janneke

Recept categorieën: Koek
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 150 gr boter
  • 150 gr suiker
  • 1 mespunt gemberpoeder
  • 50 gr gember zeer fijn gehakte
  • 1 el melk

Instructies

  • Kneed alle ingrediënten, op de melk na, tot een soepel deeg en leg dit 1 uur in de koelkast te rusten.
  • Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Vorm een rol met een doorsnee van 3 cm en snij er plakjes van ½ cm van.
  • Leg ze op een ingevet bakblik en strijk over elk koekje wat melk.
  • Bak ze 10-15 minuten in het midden van de oven en laat ze op een rooster afkoelen.

Dennekoeken

Dennekoeken

Recept categorieën: Koek
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 125 gr boter
  • 4 eieren
  • 500 gr bruine suiker
  • 1 mespunt zout
  • 4 tl koekkruiden
  • 600 gr bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • bloem om uit te rollen
  • 5 el licht bier
  • 150 gr hagelsuiker of greinsuiker
  • boter om in te vetten

Instructies

  • Roer de boter in een beslagkom zacht en voeg er stuk voor stuk de eieren toe.
  • Suiker, zout en kruiden erbij doen, goed vermengen en dan bloem en bak­poeder erover zeven.
  • Tot een stevig deeg kneden, inpakken en minstens 1 uur in de koelkast op smaak laten komen.
  • Verwarm de oven voor tot 200°C (hetelucht 180°C).
  • Bestuif een werkvlak met een beetje bloem, rol het deeg uit tot ½ cm dikte en steek er ronde koeken uit.
  • Bestrijk de koeken dun met bier en strooi de grove suiker erover.
  • Leg ze op een ingevet bakblik en bak ze 20 minuten tot de koeken knapperig zijn.
  • Meteen na het bakken van de dennekoek van het bakblik nemen en op een rooster laten afkoelen.

Notities

Goed afgesloten in een trommel zijn de koeken lang houdbaar.

Chocoladekrakelingen

Chocoladekrakelingen

Recept categorieën: Chocolade, Koek
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 180 gr boter of margarine
  • 150 gr suiker
  • 1 ei
  • ½ citroen geraspte schil er van
  • 30 gr gemalen witte amandelen
  • ½ el rum
  • 2 el cacao
  • 250 gr poedersuiker
  • 2 tl cacao
  • 5 el rum

Instructies

Voorbereiding:

  • Doe de bloem in een diepe kom en voeg gesneden boter, suiker, ei, citroenrasp, amandelen, rum en cacao toe.
  • Kneed er een soepel deeg van.
  • Leg het 1 uur in de koelkast om op te stijven.

Bereiding:

  • Warm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
  • Maak van het deeg rolletjes van ½ cm doorsnee en 12 tot 15 cm lang.
  • Vet een bakblik in en leg de rollen er in de vorm van een krakeling op.
  • Druk de punten voorzichtig aan.
  • Bak ze 10-12 minuten in het midden van de oven en laat ze op een rooster afkoelen.
  • Maak een glazuur van poedersuiker, rum en cacao en strijk het over de koekjes.

Arnhemse meisjes van Janneke

Arnhemse meisjes van Janneke

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Gelderland, Nederland
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gr diepvriesbladerdeeg of vers bladerdeeg
  • grove suiker

Instructies

Voorbereiding:

  • Maak eventueel van boter, water en bloem een bladerdeeg zoals bij het basisrecept staat aangegeven.
  • Zet het enige tijd koud weg.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Leg de ontdooide plakken bladerdeeg op elkaar en rol het deeg uit tot een dikte van bijna ½ cm.
  • Maak een bakblik nat.
  • Snij ovaaltjes uit het deeg en druk de onder- en bovenkant in de grove suiker. Leg de koekjes op de plaat en bak ze 10-12 minuten in het midden van de oven. Meteen na het bakken met een mes van de plaat nemen en op een rooster laten afkoelen.

Appelen in zandtaartdeeg

Appelen in zandtaartdeeg

Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 4 stuks
Calories: 360kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de appelen:

  • 6 middelgrote appels
  • Suiker
  • Kaneel
  • Rozijnen
  • Abrikozenjam
  • Eigeel

Voor het deeg:

  • 200 gram bloem
  • 125 gram boter of margarine
  • 100 gram basterdsuiker
  • ½ ei
  • 1 pakje vanillesuiker
  • Snufje zout

Instructies

  • Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor.
  • Vul de holten van de appels met een mengsel van suiker, kaneel en rozijnen.
  • Meng in een kom de boter met de bloem, voeg het halve ei, basterdsuiker, vanillesuiker en een snufje zout toe.
  • Roer tot alles goed gemengd is.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een lap van ongeveer ½ cm dik.
  • Snijd met een mes of een gekarteld wieltje reepjes van ongeveer 1½ cm breed en ter lengte van de omtrek van de appel uit.
  • Leg twee deegreepjes kruislings over elkaar.
  • Plaats een gevulde appel in het midden en vouw de deegreepjes om de appel zodat ze elkaar raken.
  • Steek kleine rondjes uit het overgebleven deeg en leg deze bovenop de appels.
  • Bestrijk het deeg met eigeel.
  • Plaats de appels op een ingevet bakblik en bak ze in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 20 minuten, tot het deeg goudbruin en gaar is.
  • Bestrijk het warme deeg met wat abrikozenjam.

Nutrition

Calories: 360kcal

Appelgebak

Appelgebak

Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
Servings: 4 stuks
Calories: 590kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 250 gram bloem
  • 250 gram boter of margarine
  • 1 deciliter water
  • Zout

Voor de vulling:

  • 1 kilo appels
  • 100 gram gehakte amandelen
  • 4 eierdooiers
  • Poedersuiker
  • Amandelessence
  • Room

Instructies

  • Meng de bloem met een snufje zout en snijd de boter er met twee messen doorheen tot het mengsel kruimelig is.
  • Voeg geleidelijk water toe en meng tot het deeg net samenkomt.
  • Rol het deeg uit tot een dunne lap, vouw het in drieën, rol opnieuw uit en laat het enige tijd rusten.
  • Herhaal dit proces nog twee keer.
  • Snijd een lange lap van ongeveer 12 cm breed uit het deeg en plaats deze op een omgespoeld bakblik.
  • Snijd repen van 1-1½ cm breed van het overige deeg en plak ze met wat water aan beide zijden op het deeg.
  • Schil de appels, snijd ze in partjes en bestrooi met gehakte amandelen.
  • Klop de eierdooiers met poedersuiker.
  • Houd wat eigeel apart.
  • Voeg room toe aan het eimengsel en breng op smaak met amandelessence.
  • Verwarm het mengsel op laag vuur onder voortdurend roeren totdat het ei dikker wordt.
  • Laat de vla afkoelen en strijk het over het deeg.
  • Plaats de appelpartjes erin en bestrijk met het achtergehouden eigeel verdund met water.
  • Bak het gebak in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 10 minuten, tot het gaar en goudbruin is.

Notities

Deze gemoderniseerde versie van appelgebak behoudt de klassieke smaak met een vleugje moderniteit.

Nutrition

Calories: 590kcal

Appelkoek

Appelkoek

Deze bijgewerkte versie van appelkoek behoudt de klassieke smaak met een hedendaagse twist.
Recept categorieën: Fruit, Koek
Servings: 4 stuks
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 appels
  • 300 gram bloem
  • 200 gram boter of margarine
  • 150 gram basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Snufje zout
  • Een scheutje melk
  • Suiker of gele jam
  • Vanillesuiker of geraspte citroenschil

Instructies

  • Klop de boter of margarine met de basterdsuiker zacht en luchtig.
  • Voeg vanillesuiker of geraspte citroenschil toe en klop er de eieren doorheen.
  • Zeef de bloem met bakpoeder en zout, voeg dit geleidelijk toe aan het mengsel.
  • Voeg indien nodig een scheutje melk toe om het deeg soepel te maken.
  • Vet een bakblik in met boter of margarine en verdeel het deeg gelijkmatig.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes.
  • Bedek het deeg netjes met de appelpartjes.
  • Bak de koek in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 45-50 minuten, tot hij gaar en lichtbruin is.
  • Snijd de koek in gelijke stukken en bestrooi met poedersuiker of bestrijk met gele jam.

Nutrition

Calories: 320kcal

Opgerolde koek

Opgerolde koek

Recept categorieën: Koek
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 75 gram suiker
  • 60 gram bloem
  • ½ theelepel zout
  • 75 gram jamglazuur uit een pot
  • Poedersuiker
  • Gekonfijte vruchten voor garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op matige temperatuur.
  • Smeer een bakplaat in met boter.
  • Maak van vetvrij papier een rechthoekige bakvorm van ongeveer 35 x 25 cm met een hoogte van 3 cm.
  • Smeer ook deze vorm in met boter.
  • Maak het biscuitdeeg door de eieren met de suiker luchtig te kloppen.
  • Voeg vervolgens geleidelijk de bloem en het zout toe en meng tot een glad beslag.
  • Giet het beslag in de voorbereide vorm op de bakplaat en bak het in de voorverwarmde oven met voornamelijk onderwarmte gedurende ongeveer 10 minuten tot het gaar is.
  • Keer het gebak snel om op een ingevet vel bakpapier en trek voorzichtig de bakvorm eraf.
  • Strijk vervolgens snel maar voorzichtig de dunne jam uit over het warme biscuitdeeg en rol de koek stevig op terwijl het nog warm is.
  • Laat de opgerolde koek afkoelen.
  • Snijd deze eventueel recht of schuin af en bedek met glazuur van poedersuiker gemengd met water.

Glazuur:

  • Meng poedersuiker met een beetje water tot je een glad glazuur krijgt.

Opmaak:

  • Garneer de opgerolde koek met gekonfijte vruchten.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 5g

Soezen

Soezen

Recept categorieën: Gebak
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 125 ml water
  • 60 gram boter
  • Snufje zout
  • 75 gram bloem
  • 2 eieren

Voor de vulling:

  • 250 ml slagroom
  • Poedersuiker naar smaak

Optioneel:

  • gesmolten chocolade voor glazuur

Instructies

  • erwarm de oven voor op 200°C.
  • Breng in een pan het water met boter en zout aan de kook.
  • Voeg de bloem in één keer toe en roer snel met een houten lepel tot het deeg als een bal van de pan loslaat.
  • Haal het deeg van het vuur en laat het iets afkoelen.
  • Voeg één voor één de eieren toe en blijf goed roeren tot een glad deeg ontstaat.
  • Spuit of lepel kleine hoopjes van het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de soezen ongeveer 20-25 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en gerezen zijn.
  • Haal de soezen uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Vulling:
  • Klop de slagroom stijf met poedersuiker naar smaak.
  • Snijd de afgekoelde soezen horizontaal doormidden en vul ze royaal met de opgeklopte slagroom.
  • Voor een extra touch kun je gesmolten chocolade over de soezen gieten als glazuur.

Notities

Probeer deze heerlijke soezen uit en vul ze naar wens met slagroom of andere lekkernijen!

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 5g | Vet: 122g | Sugar: 1g

Gegrilde Aubergine Lasagne met Romige Kaassaus

Gegrilde Aubergine Lasagne met Romige Kaassaus

Bereidingstijd6 uur 45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Pasta
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 690kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 ml olijfolie extra vierge
  • 2 takjes verse basilicum zakje à 15 g
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 2 trostomaten
  • 1 sjalot
  • 2 theelepels tomatenpuree blikje
  • 250 ml tomatensap
  • 12 romaatjes of cherrytomaten
  • 250 g ricotta kaas
  • 1 theelepel citroensap
  • 3 bollen mozzarella kaas

Instructies

  • Snijd de aubergine in zeer dunne plakken en dep ze droog met keukenpapier.
  • Verhit een grillpan.
  • Grill de aubergine aan beide zijden gedurende 5 minuten op hoog vuur, draai halverwege de plakken een kwartslag om een ruitpatroon te creëren.
  • Hak de blaadjes rozemarijn en tijm fijn.
  • Pers 1 teentje knoflook en meng dit met de gehakte kruiden, de helft van de tijm, zout en peper door 2 eetlepels olijfolie.
  • Wrijf de aubergineplakken in met dit knoflookmengsel en marineer minstens 6 uur in een kom, zodat de smaken zich ontwikkelen.
  • Pluk de blaadjes van de basilicum, bewaar enkele blaadjes en dompel de rest direct in kokend water.
  • Haal de basilicumblaadjes onmiddellijk met een schuimspaan uit het kokende water en dompel ze in een bak met ijsklontjes.
  • Dep de basilicum droog en hak fijn.
  • Pureer de basilicum met een staafmixer en ongeveer 150 ml olijfolie tot een fijne massa.
  • Verhit in een klein pannetje de zonnebloemolie.
  • Dompel de achtergehouden basilicumblaadjes onder in de olie en frituur enkele seconden tot ze glazig en krokant zijn.
  • Schep de blaadjes uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd de trostomaten in kwarten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Snipper de sjalot fijn en fruit deze in een kleine pan met dikke bodem glazig in 2 eetlepels olijfolie (sjalot mag geen kleur krijgen!
  • ).
  • Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, tomatensap en de rest van de tijm toe en laat het mengsel op matig vuur in 15 minuten inkoken tot een dikke saus.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd het andere teentje knoflook fijn en meng met de rest van de olijfolie.
  • Halveer de romaatjes.
  • Verwarm de knoflookolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de tomaatjes 2 minuten op matig vuur.
  • Bestrooi de tomaatjes met zout en peper.
  • Breng de ricotta op smaak met citroensap, zout en peper.
  • Snijd de mozzarella in dunne plakken en laat uitlekken.
  • Plaats 4 ringen in een ingevet bakblik.
  • Vul de ingevette ringen afwisselend met aubergine, tomatensaus en mozzarella ('lasagne').
  • Dek af met aubergine en druk zachtjes aan.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Plaats het bakblik in het midden van de oven en verwarm de lasagne ca.
  • 8 minuten.
  • Verdeel op vier borden op enige afstand van elkaar 5 schepjes ricotta.
  • Leg de tomaatjes ertussen.
  • Plaats voorzichtig de ringen met lasagne in het midden van elk bord.
  • Verwijder voorzichtig de ring.
  • Schep wat ricotta op elke lasagne.
  • Garneer met gefrituurde basilicumblaadjes en basilicumolie.

Notities

Wijnadvies:

Een Italiaanse rode wijn zoals een Chianti Classico of een Barbera d'Asti past uitstekend bij deze smaakvolle lasagne van gegrilde aubergine. De fruitige tonen van de wijn en de subtiele kruidigheid vullen de romige kaassaus en de intense smaak van de gegrilde groenten perfect aan.

Nutrition

Calories: 690kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 55g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g