Recept afdrukken
No ratings yet

Snoek met bieslook

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 8 moten snoek ca. 5 cm. Dik
  • 4 dunne schijfjes limoen -of citroen
  • 2 eetlepels limoensap -of citroensap
  • Zout
  • witte peper uit de molen
  • 3 eetlepels bloem gezeefd
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 75 gram boter bijvoorkeur licht gezouten

2 Eetlepel fijngesneden bieslook:

  • Voor de garnering
  • 4 kerstomaatjes
  • 4 bosjes bieslook sprieten a 12 stuks

Instructies

Voorbereiding

  • Spoel de vis onder stromend koud water.
  • Leg de moten 2 minuten in ruim kokend water waaraan enkele limoen-of citroen schijfjes zijn toegevoegd.
  • Spoel ze daarna onder koud water zolang tot de vis volkomen is afgekoeld.
  • Verwijder daarna de schubben en spoel de mootjes opnieuw onder stromend koud water.
  • Maak de moten vervolgens droog met keukenpapier en wrijf ze in met limoen-of citroensap.
  • Laat de vis tenminste 10 minuten liggen.
  • Maak de moten daarna opnieuw droog en wrijf ze in met wat zout en peper.
  • Wentel ze vervolgens door de bloem.
  • Schud overtollige bloem eraf.

Bereidingswijze

  • Verhit een bakpan en laat de olie er even door walsen.
  • Voeg 25 gram boter toe.
  • Wacht tot het schuim van de boter vrijwel geheel is verdwenen.
  • Temper de warmtebron.
  • Bak de moten in 12-15 minuten aan alle kanten goudbruin en gaar.

Notities

Serveertips

Presentatie:
neem de vis uit de pan en leg de motennaast elkaar in het midden van een
voorverwarmde schaal.
Verwijder olie en boter uit de pan.
Laat onmiddelijk daarna 50 gram boter in de pan heet worden.
Schenk de hete en bruisende boter over de snoekmoten.
Strooi er fijngesneden bieslook over.
Garneer het gerecht door er gehalveerde tomaatjes en bosjes bieslook bij te leggen.
Geef gekookte aardappelen(Opperdoezer Ronde)en gesmoorde komkommer of courgettes erbij.
Van snoek wordt gezegd dat ze in de herfst het beste smaakt.
Eerlijk gezegd smaakt de snoek mij ook in de zomer goed.
De aanvoer van verse snoek vindt vrijwel altijd plaats tijdens en vrij kort na een periode met ruig, stormachtig weer.
Bij de vishandel wordt verse snoek in moten verkocht.
Het nadeel van de snoiek is dat ze vrij veel graten bevat, hetgeen de meeste Nederlanders niet aanstaat.
Over de juiste bereidingswijze van snoek lopen de meningen nogal uiteen.
De een beweert dat de snoek onmiddellijk na de vangst moet worden schoongemaakt en leeg moet bloeden om zijn rietachtige smaak kwijt te raken.
Anderen wassen de bek uit met wat azijn en/of spoelen de vis in water waaraan azijn is toegevoegd.
Wanneer men de vis daarna hangend laat drogen zullen de fijnste graten als het ware in het visvlees zijn opgelost.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kokos Kerrie Vlees Curry:

Recept categorieën: Curry's, Varkensvlees
Land van herkomst: India
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram varkensvlees in blokjes van 1½ cm, of rundvlees
  • 2 uien fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook zeer fijngesneden
  • 1 groene peper fijngesneden en pitjes verwijderd
  • 1 cm gemberwortel zeer fijngesneden en gestampt
  • 5 kerrieblaadjes karapincha
  • 2 kopjes kokosmelk of aangemaakte santen
  • 1 dessertlepel komijnpoeder
  • 2 theelepels peper
  • 1 theelepel fenegriek
  • 3 dessertlepels koriander
  • 2 theelepels citroensap
  • 3 theelepels wijnazijn
  • 4 dessertlepels olie
  • 2 theelepels zout

Instructies

  • Verhit de olie in een ruime bakpan en bak de uien, knoflook, kerrieblaadjes, groene peper en gemberwortel tot ze goudbruin zijn.
  • Voeg alle specerijen in poedervorm toe en meng het geheel goed.
  • Voeg het vlees, citroensap, azijn en zout toe.
  • Roerbak het vlees tot het aan alle kanten bruin is.
  • Giet de kokosmelk erbij en voeg eventueel wat water toe.
  • Kook de curry in een afgesloten pan tot het vlees gaar is (ongeveer 15 minuten).

Notities

Serveer deze heerlijke kokos kerrie vlees curry met gestoomde rijst of vers gebakken naan. Geniet van de rijke smaken van dit gerecht!

Kwarteleitje op toast en zachte roquefortcrème met frambozenconfituur
Recept afdrukken
No ratings yet

Verfijnde Kwarteleitjes met Roquefortcrème en Frambozenconfituur op Geroosterd Brood

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Ei, Koude Hapjes, Tapas
Land van herkomst: Frankrijk, Spanje
Porties: 8 personen
calorieën: 220kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

Voor het kwarteleitje op toast:

  • 8 kwarteleitjes
  • 1 stokbrood of ciabatta
  • 4 plakken Spaanse ham optioneel
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels geroosterd komijnzaad
  • Olijfolie voor het bakken

Voor de roquefortcrème met frambozenconfituur:

  • 250 gram roquefort bijvoorkeur Roquefort Dulce con Moras
  • 250 gram mascarpone
  • Frambozenconfituur
  • Gesneden brood getoast

Instructies

Kwarteleitje op toast:

  • Stamp het zeezout en komijnzaad fijn in een vijzel.
  • Snijd schuine plakken van het brood en rooster ze goudbruin.
  • Bak de kwarteleitjes voorzichtig in een beetje olie tot ze gaar zijn.
  • Leg een plakje Spaanse ham op de geroosterde toast en plaats hierop een gebakken kwarteleitje.
  • Serveer de kwarteleitjes direct en bestrooi met het zout en komijnmengsel.
  • Garneer met verse kruiden zoals peterselie of koriander.

Roquefortcrème met frambozenconfituur:

  • Meng de gelijke delen roquefort en mascarpone tot een zachte crème.
  • Serveer de crème in een bakje op een schaal samen met de toast en de frambozenconfituur.
  • Besmeer wat van de crème op de geroosterde toast en voeg een klein lepeltje frambozenconfituur toe.
  • Dit verfijnde hapje vormt een heerlijke combinatie met de kwarteleitjes op toast.

Notities

  • Voor een extra smaakdimensie kunt u de kwarteleitjes stomen gedurende 3 minuten op 100 °C, vervolgens laten afkoelen en pellen. Dip ze daarna in het zout en komijn voor een bijzondere smaakbeleving.

Wijnadvies:

Combineer deze delicatesse met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc voor een perfecte harmonie.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 8g | Vet: 14g | Zout: 1.5mg | Sugar: 3g