Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidige Bonenschotel

Bereidingstijd30 minuten
als je d bonen eerst moet weken2 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • Bruine bonen gedroogd of uit blik
  • Olie
  • Ui
  • Prei wit gedeelte
  • Wortel
  • Zoet paprikapoeder
  • Chilipoeder
  • Peper
  • Gedroogde koriander
  • Knoflook
  • Paksoi wit + groen gedeelte
  • Sambal optioneel
  • Tomatenstukjes uit blik
  • Tomatenpuree
  • Ketchup

Instructies

  • Als gedroogde bonen worden gebruikt, week ze dan een nacht van tevoren in ruim water.
  • Giet af en kook ze in vers water met bonenkruid en bouillon gedurende 1-2 uur, afhankelijk van de ouderdom van de bonen.
  • Verhit in een pan met dikke bodem de olie.
  • Bak op laag vuur de gesneden ui, wortel en het witte gedeelte van de prei.
  • Voeg paprikapoeder, chilipoeder, peper, gedroogde koriander en knoflook toe.
  • Snijd de paksoi in stukken en voeg zowel het witte als groene gedeelte toe aan de pan.
  • Voeg ook de tomatenstukjes uit blik, tomatenpuree en naar smaak ketchup en/of sambal toe.
  • Roer alles goed door en laat het ongeveer 15 minuten pruttelen.

Notities

Serveertip:

Serveer de bonenschotel met rijst, brood, appelmoes en eventueel opgebakken tofu gemarineerd in shoyu. Een frisse salade vormt ook een goede aanvulling.

Wijnadvies:

Deze bonenschotel gaat goed samen met een lichte en fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een jonge Rioja. Als je liever wit drinkt, kies dan voor een frisse en aromatische wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Chocolademelk met Kaneel en Kardemom

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Warme dranken
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 liter volle melk
  • 50 g suiker
  • Een mespuntje kaneel
  • 50 g cacao
  • 125 ml slagroom
  • 1 kardemompeul
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker

Instructies

  • Verwarm de volle melk op een laag vuur in een pan met dikke bodem.
  • Meng de suiker, kaneel en cacao in een kom, en roer er 1 eetlepel lauwwarme melk door tot alle klontjes zijn opgelost.
  • Voeg al roerend enkele eetlepels warme melk toe aan het cacaomengsel om het te verdunnen.
  • Voeg het vloeibare cacaomengsel al roerend toe aan de warme melk in de pan.
  • Laat de chocolademelk 1 minuut zachtjes koken op laag vuur.
  • Zet het vuur uit en laat de chocolademelk enkele minuten staan voordat je deze serveert.
  • Stamp de kardemompeul fijn en verwijder het schilletje.
  • Klop de slagroom met de kardemom en de eetlepel witte basterdsuiker.
  • Schep een flinke lepel geklopte slagroom op elk glas chocolademelk.

Notities

  • Deze romige chocolademelk met een vleugje kaneel en kardemom is heerlijk verwarmend op een koude dag.
  • Serveer het met wat koekjes of marshmallows voor een extra traktatie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Stoofschotel met kip

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Stoofpot
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 300 g kipfilet
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 grote ui anders 2
  • 125 ml demi crème fraîche
  • 1 mok bouillon van poeder
  • 450 g krieltjes
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • Zout naar smaak
  • peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de kip in kleine blokjes en bestrooi dit met zout en peper.
  • Bak de kip bijna gaar in wat olie en zet dit aan de kant.
  • Dan de paprika's in lange dunne reepjes snijden en deze reepjes even halveren, de ui snipperen.
  • Gooi eventueel nog een beetje olie bij in je pan en doe dan de ui, paprika, krieltjes en rozemarijn in de pan, op laag vuur.
  • Roer dit af en toe door, vergeet niet na het roeren elke keer de deksel op de pan te doen, je
  • aardappels moeten niet bakken.
  • In een minuut of 10 moet dit wel klaar zijn.
  • Vervolgens is het tijd de bouillon in de pan te doen.
  • Even roeren en dan het deksel er weer op, 5 minuten later mag je weer even kijken.
  • Je hoeft overigens geen bouillon van poeder te gebruiken, wat je ook doet, zorg er in ieder geval voor dat je een krachtige bouillon gebruikt.
  • Ongeduldig genoeg geweest, nu de demi crème fraîche en kip erbij, goed roeren en de laatste keer (echt waar) 5 minuutjes het deksel op de pan doen.
  • De geur die nu je keuken vult is al goddelijk en geeft je een warm gevoel (bij ons thuis is het de strijd of de afzuigkap aan moet. Ik houd van de geur van eten in de huiskamer en keuken,
  • (anderen niet, jammer is dat!)
  • Dan is nu de tijd aangebroken de blij verraste gezichten van je disgenoten te zien.

Notities

Op zich heeft dit gerecht niks extra nodig, want alles zit in de pan, maar mocht je toch wat extra willen, wat brood om de saus mee op te slurpen (vergeet niet: brood is slechts de drager van lekkers) is zeker niet vreemd!.
Eet smakelijk en neem het me niet kwalijk als je morgen meer van deze heerlijkheid wilt!

Recept afdrukken
No ratings yet

Snoek met bieslook

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 8 moten snoek ca. 5 cm. Dik
  • 4 dunne schijfjes limoen -of citroen
  • 2 eetlepels limoensap -of citroensap
  • Zout
  • witte peper uit de molen
  • 3 eetlepels bloem gezeefd
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 75 gram boter bijvoorkeur licht gezouten

2 Eetlepel fijngesneden bieslook:

  • Voor de garnering
  • 4 kerstomaatjes
  • 4 bosjes bieslook sprieten a 12 stuks

Instructies

Voorbereiding

  • Spoel de vis onder stromend koud water.
  • Leg de moten 2 minuten in ruim kokend water waaraan enkele limoen-of citroen schijfjes zijn toegevoegd.
  • Spoel ze daarna onder koud water zolang tot de vis volkomen is afgekoeld.
  • Verwijder daarna de schubben en spoel de mootjes opnieuw onder stromend koud water.
  • Maak de moten vervolgens droog met keukenpapier en wrijf ze in met limoen-of citroensap.
  • Laat de vis tenminste 10 minuten liggen.
  • Maak de moten daarna opnieuw droog en wrijf ze in met wat zout en peper.
  • Wentel ze vervolgens door de bloem.
  • Schud overtollige bloem eraf.

Bereidingswijze

  • Verhit een bakpan en laat de olie er even door walsen.
  • Voeg 25 gram boter toe.
  • Wacht tot het schuim van de boter vrijwel geheel is verdwenen.
  • Temper de warmtebron.
  • Bak de moten in 12-15 minuten aan alle kanten goudbruin en gaar.

Notities

Serveertips

Presentatie:
neem de vis uit de pan en leg de motennaast elkaar in het midden van een
voorverwarmde schaal.
Verwijder olie en boter uit de pan.
Laat onmiddelijk daarna 50 gram boter in de pan heet worden.
Schenk de hete en bruisende boter over de snoekmoten.
Strooi er fijngesneden bieslook over.
Garneer het gerecht door er gehalveerde tomaatjes en bosjes bieslook bij te leggen.
Geef gekookte aardappelen(Opperdoezer Ronde)en gesmoorde komkommer of courgettes erbij.
Van snoek wordt gezegd dat ze in de herfst het beste smaakt.
Eerlijk gezegd smaakt de snoek mij ook in de zomer goed.
De aanvoer van verse snoek vindt vrijwel altijd plaats tijdens en vrij kort na een periode met ruig, stormachtig weer.
Bij de vishandel wordt verse snoek in moten verkocht.
Het nadeel van de snoiek is dat ze vrij veel graten bevat, hetgeen de meeste Nederlanders niet aanstaat.
Over de juiste bereidingswijze van snoek lopen de meningen nogal uiteen.
De een beweert dat de snoek onmiddellijk na de vangst moet worden schoongemaakt en leeg moet bloeden om zijn rietachtige smaak kwijt te raken.
Anderen wassen de bek uit met wat azijn en/of spoelen de vis in water waaraan azijn is toegevoegd.
Wanneer men de vis daarna hangend laat drogen zullen de fijnste graten als het ware in het visvlees zijn opgelost.

Recept afdrukken
No ratings yet

Italiaanse Minestronesoep met Gehaktballetjes

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Italië
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 380kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 1250 ml groentebouillon van tablet
  • 400 g groentemix bijv. wortels, selderij, prei
  • 250 g boontjesmix bijv. sperziebonen, snijbonen
  • 250 g half-om-half gehakt
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 25 g verse bieslook fijngesneden
  • 100 g belegen kaas geraspt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • erhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de gesnipperde ui hierin gedurende 1 minuut.
  • Voeg de tomatenblokjes en groentebouillon toe aan de pan.
  • Breng aan de kook.
  • Voeg de groentemix en boontjesmix toe aan de kokende bouillon.
  • Laat het geheel met de deksel op de pan 10 minuten zachtjes sudderen op laag vuur.
  • Meng intussen het gehakt met de gemalen nootmuskaat, de helft van de fijngesneden bieslook, zout en peper.
  • Draai kleine gehaktballetjes van het gehaktmengsel.
  • Roer de gehaktballetjes door de soep en laat ze zachtjes in 5 minuten gaar worden.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over vier diepe borden.
  • Strooi de geraspte kaas en de resterende fijngesneden bieslook over de soep.
  • Serveer de soep met brood.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Chianti of een droge Italiaanse witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij deze smaakvolle soep.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 22g | Vet: 24g | Zout: 1.8mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gekarameliseerde Peren met Hazelnoot

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
calorieën: 280kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 4 handperen rijpe en stevige
  • 50 g boter
  • 75 g suiker
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • 37,5 g gepelde hazelnoten

Instructies

  • Boen de citroen schoon en trek met een citrustrekker dunne reepjes van de helft van de schil (of rasp de schil grof).
  • Pers de helft van de citroen uit (de andere helft wordt niet gebruikt).
  • Schil de peren, snijd ze elk in 8 parten en verwijder het klokhuis.
  • Besprenkel de perenparten met 2 eetlepels citroensap.
  • Smelt 25 g boter in een grote koekenpan met antiaanbaklaag.
  • Leg de peerpartjes in de boter en strooi er 1 eetlepel suiker, gemalen kardemom en gemberpoeder over.
  • Bak de peren 10 minuten op laag vuur, af en toe omschuddend.
  • Hak de hazelnoten fijn en bak ze lichtbruin in een pan met dikke bodem in de rest van de boter.
  • Voeg de rest van de suiker en 1 eetlepel water toe aan de hazelnoten.
  • Laat de suiker op matig vuur smelten en goudbruin worden (karameliseren).
  • Haal de pan van het vuur.
  • Besprenkel de warme peren met 1 eetlepel citroensap.
  • Verdeel de peerpartjes over vier schaaltjes en schenk voorzichtig de hazelnootkaramel erover.
  • Garneer met de citroenschilletjes en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Riesling Spätlese past goed bij dit zoete en fruitige dessert. De frisheid en het lichte sprankelende karakter van de wijn zullen de smaken van de peren en de hazelnoot mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 3g | Vet: 17g | Zout: 0.1mg | Sugar: 26g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Basilicumsaus met Geitenkaas

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Kaas, Saus
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 270kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 15 g verse basilicum
  • 200 ml slagroom
  • 1 theelepel honing
  • 150 g zachte geitenkaas verbrokkeld
  • 1 theelepel maïzena
  • Zout en versgemalen witte peper naar smaak

Instructies

  • Neem de blaadjes van de basilicum en snijd ze fijn.
  • Verwarm in een pan met dikke bodem op laag vuur de slagroom, honing en geitenkaas tot de geitenkaas is gesmolten.
  • Breng op smaak met een klein beetje zout en versgemalen (witte) peper.
  • Meng de maïzena met 1 eetlepel water en voeg toe aan de saus.
  • Breng de saus aan de kook en laat 1 minuut doorkoken.
  • Pureer tweederde van de saus met de fijngesneden basilicum in de blender.
  • Laat zowel de witte als de groene saus afkoelen.
  • Schenk de groene saus in een sauskom.
  • Schenk de witte saus er in het midden bij en maak een draaibeweging, zodat er een witte cirkel in het groen ontstaat.

Notities

De saus is zowel warm als koud heerlijk. Serveer deze basilicumsaus met geitenkaas als smaakvolle toevoeging bij paddenstoelentaartjes of andere vegetarische gerechten.

Wijnadvies:

Deze romige saus met geitenkaas en basilicum combineert goed met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 270kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 5g | Vet: 26g | Zout: 0.8mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Borstplaat stap voor stap

Allerhande 2003
Recept categorieën: Gebak, Snoepgoed
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Porties: 6 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 5 eetlepels slagroom

Instructies

  • Op aanrecht of hittebestendige snijplank vel bakpapier leggen en hierop vormpjes klaarleggen. In pan met dikke bodem suiker met slagroom en 2 el water op laag vuur verwarmen.
  • Continu roeren met pollepel.
  • Gesmolten suiker 3-5 min. al roerend zachtjes laten doorkoken.
  • Met pollepel testen of massa goed is: (methode 1) laatste druppel suikerstroop die van pollepel loopt trekt dun draadje of (methode 2) druppel die in kopje koud water valt, vormt direct hard balletje.
  • Pan direct van vuur nemen en suikerstroop tijdens afkoelen continu stevig roeren, anders vormt massa te grove structuur.
  • Als massa troebel en dikker begint te worden, deze razendsnel over ingevette vormpjes verdelen (tot ca. 1/2 cm dikte).
  • Borstplaat 10-15 min. laten afkoelen.
  • Vormpjes voorzichtig op hun kant leggen en verder laten afkoelen.
  • Vormpjes weer vlak leggen en nog eens 10 min. laten afkoelen.
  • Voorzichtig bakpapier eraf trekken en vormpjes verwijderen.

Notities

Borstplaatvariatie 1:
meng voor bruingekleurde borstplaat eerst 1 eetlepel cacaopoeder of instantkoffie door de
suiker.
Borstplaatvariatie 2:
roer, als de suikermassa dikker begint te worden, er 2 eetlepels fijngehakte gemengde noten
of geroosterde pijnboompitten door.

Romige aardappel peergratin
Recept afdrukken
No ratings yet

Romige aardappel-peergratin

AllerHande december 2003
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Groenten, Kaas
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook gepeld
  • 500 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • nootmuskaat versgeraspte
  • 4 handperen stevig
  • 1 kg aardappels vastkokende
  • 100 g oude kaas geraspt
  • 25 g boter

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • Knoflook met koksmes pletten.
  • In pan met dikke bodem melk, slagroom, knoflook, mespunt nootmuskaat en zout en peper naar smaak tegen de kook aan brengen.
  • Geheel 5 minuten zachtjes laten trekken.
  • Knoflook verwijderen.
  • Peren en aardappels naar keuze schillen of schoonboenen.
  • Peren halveren en klokhuis verwijderen.
  • Aardappels en peren met kaasschaaf of in keukenmachine in dunne plakjes schaven.
  • In ovenschaal lagen maken van plakjes aardappel, afgewisseld met in totaal 2 lagen peer.
  • Roommengsel in ovenschaal schenken en deze even ronddraaien zodat room evenredig verdeeld is.
  • Kaas en boter in vlokjes erover verdelen.
  • Schaal ca. 1 uur en 15 minuten in midden van oven zetten, tot aardappels gaar zijn en kaas gesmolten en bruingekleurd is.

Notities

Lekker bij wild en rosbief.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mediterrane Waterkersrisotto met Gegrilde Roodbaarsfilet

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Vis
Land van herkomst: Italië
Porties: 2 personen
calorieën: 540kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 2-3 eetlepels olijfolie met knoflookaroma en chilipeper
  • 2 eetlepels boter
  • 150 g risottorijst
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 visbouillontablet
  • 1 zakje waterkers 75 g, grove takjes verwijderd en fijngehakt
  • 25 g versgeraspte Parmezaanse kaas
  • Versgemalen peper
  • 2 roodbaarsfilets à ca. 150 g
  • Zeezout

Instructies

  • Verhit in een pan met dikke bodem 1 eetlepel olie en 1 eetlepel boter.
  • Fruit de gesnipperde ui zachtjes gedurende ongeveer 2 minuten.
  • Voeg de risottorijst toe en bak tot de korrels glanzen.
  • Giet de droge witte wijn erbij en laat deze verdampen.
  • Verkruimel het visbouillontablet boven de pan en voeg 2 dl water toe.
  • Laat de risotto in een open pan ongeveer 10 minuten zachtjes koken, regelmatig roerend.
  • Voeg scheut voor scheut nog eens 2 dl water toe en laat de risotto nog eens 10 minuten zachtjes gaar koken.
  • Verhit ondertussen de grillpan goed.
  • Roer de fijngehakte waterkers, versgeraspte Parmezaanse kaas, resterende boter en peper naar smaak door de risotto.
  • Laat het geheel van het vuur afgedekt nog 5 minuten staan.
  • Bestrijk de roodbaarsfilets met de resterende olie en grill ze in de hete grillpan gedurende ongeveer 5 minuten, halverwege keren, tot ze goudbruin en net gaar zijn.
  • Schep de waterkersrisotto in twee warme diepe borden en leg de gegrilde roodbaarsfilet erbovenop.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Vermentino uit Sardinië of een Pinot Grigio uit Italië past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 39g | Protein: 24g | Vet: 30g