Bladerdeeg Vijgentaartjes met Peer en Vanille

Bladerdeeg Vijgentaartjes met Peer en Vanille

Pastina con Vico
Deze verfijnde bladerdeeg vijgentaartjes met peer en een vleugje vanille zijn een elegante afsluiter van elke maaltijd. Perfect voor een feestelijk dessert!
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 450 g bladerdeeg 10 plakjes, ontdooid
  • 2 rijpe peren geschild, klokhuis verwijderd
  • 40 g boter
  • ½ vanillestokje
  • 10 anijszaadjes fijngewreven
  • Poedersuiker voor garnering
  • 4 verse vijgen ongeschild

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol het bladerdeeg dun uit tot een lap van 32 x 42 cm.
  • Prik het deeg in en bak het in het midden van de oven in ± 12-16 minuten goudbruin.
  • Laat het bladerdeeg afkoelen en steek er 12 rondjes uit (doorsnede 10 cm).
  • Snijd de peren in dunne plakjes.
  • Bak de vijgen in 20 g boter met het opengesneden vanillestokje gedurende ± 2 minuten.
  • Bak in de rest van de boter de peer met het anijszaad gedurende ± 2 minuten.
  • Laat beide mengsels afkoelen.
  • Maak 4 stapeltjes van een deegrondje, vijg, deegrondje, peer, deegrondje.
  • Bestrooi met poedersuiker.
  • Serveer eventueel met een puree van frambozen of aardbeien (200 g fruit pureren, zeven en mengen met 1 eetlepel citroensap en 1 ½ eetlepel poedersuiker).

Notities

Varieer met andere vruchten zoals mango, perzik, kakifruit, appel of banaan.
Serveertip:
Serveer de vijgentaartjes lauwwarm met een bolletje vanille-ijs en een scheutje frambozensaus voor een extra luxe presentatie.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Italiaanse Vin Santo voor een perfecte smaakcombinatie.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 22g | Zout: 0.4g | Sugar: 18g

Hartige Aardappel-Peer Taart met Cheddar

Hartige Aardappel-Peer Taart met Cheddar

Een verrassende combinatie van romige aardappelen, sappige peer en smeltende cheddar op een krokante bladerdeegbodem. Perfect voor een feestelijke maaltijd!
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Hartige taart, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak bladerdeeg Danerolles, koeling
  • 600 g aardappelen in schil gekookt
  • Peper & zout naar smaak
  • 400 g rijpe peren geschild, in dunne plakken
  • 1 ¼ dl zure room
  • 3 eieren
  • 300 g cheddar in plakken
  • 4 eetlepels geraspte oude belegen kaas
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 1 theelepel gedroogde majoraan

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bekleed een springvorm met het bladerdeeg en snijd het overhangende deeg af.
  • Leg bakpapier en steunvulling op het deeg en bak gedurende ± 15 minuten in het midden van de oven.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakken.
  • Verwijder het bakpapier en de steunvulling van de voorgebakken deegbodem.
  • Leg een laagje aardappel, zout, peper, een laagje peer en een laagje cheddar op de bodem.
  • Herhaal deze lagen nog een keer.
  • Bedek de taart met een laatste laag dakpansgewijs geschikte aardappelschijfjes.
  • Meng de zure room, eidooiers, geraspte oude kaas, zout, peper, nootmuskaat en majoraan in een kom.
  • Giet het mengsel gelijkmatig over de taart.
  • Bak de taart in de oven gedurende nog ± 30-40 minuten, tot deze gaar en goudbruin is.
  • Laat de taart enkele minuten afkoelen voordat je hem serveert.

Notities

erveertip:
Serveer de hartige taart met een frisse groene salade en een vinaigrette voor een uitgebalanceerde maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse, fruitige wijn met zachte zuren, zoals een Château de Didonne, Vin de Pays de Charentais Colombard, past perfect bij de smaken van deze hartige taart.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 18g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Romige Meringue Nestjes met Chocolade-ijs

Romige Meringue Nestjes met Chocolade-ijs

Luchtige meringue nestjes gevuld met romig chocolade-ijs, een elegant dessert dat perfect is voor speciale gelegenheden of een feestelijke tafel!
inclusief droogtijd3 uur 30 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, IJs
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 6 personen
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ citroen
  • 5 eieren eiwitten
  • Snufje zout
  • 125 g suiker
  • 125 g poedersuiker
  • 1 theelepel maïzena
  • Chocolade-ijs
  • Cacaopoeder optioneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 100 °C.
  • Wrijf een mengkom in met de helft van een citroen om vetvrij te maken.
  • Klop de eiwitten met een snufje zout stijf.
  • Voeg geleidelijk de tafelsuiker toe en klop door tot stijve pieken ontstaan.
  • Spatel voorzichtig de poedersuiker en maïzena door het eiwitmengsel.
  • Schep met twee lepels bergjes schuim op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Droog de meringues in het midden van de oven gedurende 2-3 uur.
  • Laat ze volledig afkoelen buiten de oven.
  • Hol de onderkant van de afgekoelde meringues lichtjes uit.
  • Vul de nestjes met een royale bol chocolade-ijs.
  • Bestrooi eventueel met cacaopoeder voor een extra finishing touch.

Notities

Serveertip:
Serveer de meringue nestjes direct uit de vriezer voor een perfecte combinatie van knapperig schuim en romig ijs. Garneer met verse munt of rood fruit voor extra flair.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een Sauternes past perfect bij de zoete meringue en het romige chocolade-ijs.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 32g

Basisrecept pizzabodem

Basisrecept pizzabodem

Recept categorieën: Basisrecept, Pizza
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak witbroodmix
  • 25 gram boter
  • 3 eetlepels olie
  • 1 eetlepel bloem

Instructies

  • Meng de witbroodmix met de boter, 3 dl handwarm water en de olie tot een soepel deeg ontstaat.
  • Indien het deeg te kleverig is, voeg dan indien nodig wat bloem toe.
  • Laat het deeg afgedekt op een warme plek ongeveer 15 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (gasovenstand 4).
  • Bedek een bakplaat met bakpapier en bestrooi het aanrecht met bloem.
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke porties en rol elk stuk uit tot een cirkel.
  • Leg het uitgerolde deeg op de bakplaat en verdeel de gewenste vulling erover.
  • Bak de pizza in het midden van de oven gedurende 15-20 minuten, totdat deze goudbruin en gaar is.

Notities

Voor een grotere pizza kunt u het deeg uitrollen tot een lap ter grootte van de bakplaat. Zo creëert u één grote plaatpizza die u na het bakken in vieren kunt snijden.