Pastinaak Koekjes uit de Oven

Pastinaak Koekjes uit de Oven

Heerlijke, knapperige pastinaakkoekjes uit de oven. Perfect als bijgerecht of snack. Makkelijk te maken en ideaal voor iedere gelegenheid.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Was de pastinaak en snijd deze in schijfjes.
  • Kook de pastinaak in de groentebouillon totdat deze gaar is (ca.
  • 20 minuten).
  • Voeg indien nodig extra vocht toe tijdens het koken.
  • Pureer de pastinaak samen met het kookvocht.
  • Strooi de volkoren bloem over de puree.
  • Voeg het ei, peper & zout en de fijngehakte peterselie toe en meng goed.
  • Vorm met natte handen koekjes van het mengsel.
  • Bak de koekjes op een ingevette bakplaat in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 15-20 minuten of totdat ze goudbruin en knapperig zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer de pastinaakkoekjes als bijgerecht bij vlees of een lichte salade.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, voor een lichte en verfrissende smaak.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 3g | Vet: 2g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g

Snickerdoodles Koekjes

Snickerdoodles Koekjes

Heerlijke, knapperige snickerdoodles die je snel kunt maken. Variëren kan met rozijnen, chocolade of gember voor een extra twist.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 165 gram zeer fijne kristalsuiker
  • 190 gram bloem
  • ¼ theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel wijnsteenzuur
  • 225 gram boter
  • ½ theelepel zuiveringszout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200ºC/gasstand 4.
  • Zeef de bloem met het wijnsteenzuur, zuiveringszout en de helft van de kaneel in een kom en voeg het zout toe.
  • Klop de boter met 2 eetlepels suiker romig in een andere kom.
  • Roer het ei door het botermengsel.
  • Meng de droge ingrediënten door het botermengsel totdat een glad deeg ontstaat.
  • Verpak het deeg in aluminiumfolie en laat het 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Meng de achtergehouden suiker met de kaneel.
  • Vorm balletjes van het deeg en rol ze door de kaneelsuiker.
  • Leg de balletjes met 5 cm tussenruimte op een bakplaat.
  • Druk de balletjes met een vork iets platter.
  • Bak de koekjes 10-12 minuten in de oven.
  • Laat de koekjes 5 minuten afkoelen.
  • Bewaar de koekjes maximaal 5 dagen in een goed gesloten trommel.

Notities

Serveertip:
Serveer de snickerdoodles met een glas koude melk voor een heerlijk snackmoment.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Muscat past perfect bij de kaneelsmaak van deze koekjes.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.05g | Sugar: 15g

Pindakaaskoekjes Deluxe

Pindakaaskoekjes Deluxe

Heerlijke luxe pindakaaskoekjes, romig en vol smaak. Perfect voor de echte pindakaasliefhebber. Probeer ook de varianten met chocoladedruppels of roomkaasglazuur!
Voorbereidingstijd2 uur
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Noten, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram zeer fijne kristalsuiker
  • 115 gram boter
  • 1 ei
  • 200 gram bloem
  • 225 gram pindakaas met stukjes noot
  • ¼ theelepel zuiveringszout
  • Snufje zout

Instructies

  • Zeef de bloem met het zuiveringszout.
  • Klop de boter met beide soorten suiker licht en romig.
  • Voeg het ei, de pindakaas en het zout toe aan het bloemmengsel.
  • Meng het geheel door het botermengsel.
  • Verpak het deeg in aluminiumfolie en laat minimaal 2 uur, maar bij voorkeur een nacht, in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 160°C (gasstand 2).
  • Vorm balletjes van ongeveer 2 cm doorsnee en leg ze met 5 cm tussenruimte op de bakplaat.
  • Druk de balletjes iets platter met een vork.
  • Bak de koekjes in 15 minuten goudbruin.
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes afkoelen.
  • Bewaar de koekjes maximaal 5 dagen in een luchtdichte trommel.

Varianten:

  • Pindakaaskoekjes met chocoladedruppels Voeg 75 gram chocoladedruppels toe aan het basisdeeg.
  • Pindakaaskoekjes met glazuur van verse roomkaasBereid de koekjes volgens het basisrecept en laat ze afkoelen.
  • Meng 200 gram verse roomkaas met 2 eetlepels poedersuiker.
  • Besmeer de koekjes met het roomkaasmengsel en bestrooi met pure chocoladevlokken.
  • Eet ze bij voorkeur dezelfde dag.
  • Indien nodig, bewaar ze in de koelkast en consumeer de volgende dag.

Notities

Serveertip:
Geniet van deze koekjes bij een kop koffie of thee. Perfect als tussendoortje of als traktatie bij een feestje.
Wijnadvies:
Lekker met een glas dessertwijn zoals een zoete sherry of port.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 8g

Neiman Marcus Chocoladekoekjes

Neiman Marcus Chocoladekoekjes

Deze heerlijke, beroemde chocoladekoekjes van Neiman Marcus zijn knapperig van buiten en zacht van binnen. Perfect bij een kop koffie of thee!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Snack
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 115 g boter
  • 200 g bloem
  • 200 g lichtbruine basterdsuiker
  • 225 g pure chocoladedruppels
  • 1 ei
  • tl instantkoffiepoeder
  • 2 tl vanille-essence
  • ½ tl bakpoeder
  • ½ tl zuiveringszout
  • ¼ tl zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Klop de boter met de suiker romig.
  • Voeg het ei en de vanille toe en klop goed door.
  • Zeef de bloem, bakpoeder, zuiveringszout, zout en koffiepoeder.
  • Roer de droge ingrediënten door het botermengsel.
  • Schep de chocoladedruppels erdoor.
  • Rol balletjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Laat 5 cm ruimte tussen de balletjes.
  • Druk de deegballetjes iets platter met de vingertoppen.
  • Bak de koekjes 8-10 minuten.
  • Laat ze 5 minuten afkoelen voordat je ze uit de oven haalt.
  • Bewaar de koekjes in een goed afgesloten trommel voor 4-5 dagen.

Varianten:

  • Knapperige Neiman Marcus Koekjes: Voeg 50 g fijngehakte harde toffereep toe aan het basisdeeg.
  • Neiman Marcus Vruchtenkoekjes: Laat de koffie weg en voeg 75 g gedroogde bosbessen en 75 g gedroogde cranberry's toe.
  • Neiman Marcus Ultrachocoladekoekjes: Vervang het instantkoffiepoeder door cacao en voeg 75 g pure en 75 g witte chocoladedruppels toe.

Notities

Serveertip:
Serveer deze koekjes met een glas koude melk of een kop warme koffie.
Wijnadvies:
Lekker met een dessertwijn zoals een zoete Muscat.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 1.5g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 10g

Luchtige Chocoladekoekjes

Luchtige Chocoladekoekjes

Deze luchtige chocoladekoekjes zijn onweerstaanbaar voor chocoladeliefhebbers. Licht, iets kleverig en eenvoudig te maken.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd9 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Noten, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 30
Calories: 65kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g fijngehakte pecannoten
  • 150 g pure chocolade
  • 2 eiwitten
  • 50 g zeer fijne kristalsuiker
  • ½ tl vanille-essence
  • Mespunt wijnsteenzuur

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Smelt de pure chocolade au bain-marie of in de magnetron.
  • Klop de eiwitten met het wijnsteenzuur tot zachte pieken ontstaan.
  • Voeg éénderde van de suiker toe en klop een minuut door.
  • Doe de helft van de resterende suiker erbij en klop tot het schuim stijve pieken vormt.
  • Spatel de overgebleven suiker er voorzichtig door.
  • Vouw de gesmolten chocolade, gehakte pecannoten en vanille-essence door het schuim.
  • Schep kleine hoopjes beslag met voldoende tussenruimte (4 cm) op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de koekjes 10-12 minuten tot ze stevig aanvoelen en de bovenkant gebarsten is.
  • Leg het bakpapier met de koekjes op een rooster en laat ze volledig afkoelen.
  • Bewaar de koekjes maximaal 3 dagen in een luchtdichte trommel.

Variaties:

  • Luchtige gekruide chocoladekoekjes:Voeg 1 eetlepel kaneel toe aan het basisdeeg.
  • Luchtige tweekleuren-chocoladekoekjes:Voeg 75 g witte chocoladedruppels toe aan het basisdeeg.
  • Luchtige chocoladekoekjes met kersen & walnoten:Voeg 75 g gedroogde kersen toe en vervang de pecannoten door walnoten.

Notities

Serveertip:
Serveer deze koekjes bij de koffie of als luxe traktatie bij een high tea.
Wijnadvies:
Combineer deze koekjes met een glas Ruby port voor een heerlijke smaakervaring.

Nutrition

Calories: 65kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 1g | Vet: 4g | Zout: 0.03g | Sugar: 6g

Linzer Koekjes

Linzer Koekjes

Heerlijke, knapperige Linzer koekjes gevuld met frambozenjam en bestoven met poedersuiker. Perfect voor bij de thee of als zoete traktatie.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Noten, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: Oostenrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 180kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 100 g kristalsuiker
  • 150 g geroosterde blanke hazelnoten
  • 2 el poedersuiker
  • 225 g boter
  • 300 g bloem
  • 50 g frambozenjam
  • 2 tl kaneel
  • ¼ tl kruidnagelpoeder
  • ¼ tl zout
  • 2-3 tl geraspte citroenschil van 1 citroen

Instructies

  • Maal de hazelnoten in een foodprocessor fijn.
  • Voeg bloem, kristalsuiker, zout, kaneel, kruidnagelpoeder en boter toe.
  • Meng alles met de pulseerknop tot een kruimelige massa.
  • Voeg de geraspte citroenschil toe en mix tot een samenhangend deeg.
  • Druk het deeg tot een platte, ronde vorm.
  • Verpak het deeg in aluminiumfolie en laat 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C (gasstand 2-3).
  • Rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak tot een dikte van 3 mm.
  • Steek koekjes uit met een koekjessteker, zorg voor gelijke aantallen.
  • Steek bij de helft van de koekjes een rondje uit het midden.
  • Leg de koekjes op een bakplaat en bak 8-10 minuten in de oven.
  • Laat de koekjes volledig afkoelen.
  • Smeer op de hele koekjes een lepeltje frambozenjam.
  • Druk er een open koekje op en bestuif met poedersuiker.
  • Bewaar gevulde koekjes maximaal 2 dagen, ongevulde tot een week.

Variaties:

  • Linzer koekjes met citroenVerdubbel de hoeveelheid geraspte citroenschil (4-6 theelepels).
  • Vul de koekjes met lemon curd en bestuif met poedersuiker.
  • Linzer koekjes met appelBesmeer de koekjes met appelvruchtenspread in plaats van frambozenjam.
  • Bestuif met poedersuiker.
  • Linzer koekjes met amandelenVervang de hazelnoten door amandelen.
  • Vul de koekjes met frambozenjam en bestuif met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer de koekjes met een kopje thee of koffie voor een gezellige middag.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een lichte Spätlese.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 8g

Krakelingen

Krakelingen

Zelf krakelingen maken is eenvoudig en leuk! Met dit basisrecept maak je heerlijke krakelingen, en je kunt variëren met smaken zoals sinaasappel, chocolade of kruiden.
Voorbereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24
Calories: 150kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g boter gesmolten en afgekoeld
  • 2 eetlepels grove kristalsuiker
  • 2 eetlepels zeer fijne kristalsuiker
  • 2,4 dl warm water
  • 300 g bloem
  • ½ theelepel zout
  • 1 eidooier
  • 2 theelepels instantgist

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Meng 4 eetlepels bloem met de fijne kristalsuiker en de gist.
  • Roer het warme water erdoor tot een glad mengsel ontstaat.
  • Dek het af en laat het 5 minuten op een warme plek staan.
  • Voeg het gistmengsel en de gesmolten boter toe aan de resterende bloem en het zout.
  • Kneed het deeg 5 minuten op een met bloem bestoven werkvlak.
  • Plaats het deeg in een ingevette kom, dek af en laat het 30 minuten rijzen.
  • Verdeel het deeg in 24 porties.
  • Rol elk stukje deeg uit en vorm er een krakeling van.
  • Leg de krakelingen op een ingevette bakplaat.
  • Klop de eidooier los met 1 eetlepel water en bestrijk de krakelingen hiermee.
  • Bestrooi met grove kristalsuiker.
  • Bak de krakelingen in 10 minuten goudbruin.
  • Laat afkoelen op een rooster en bewaar ze in een luchtdichte trommel.

Variaties:

  • Krakelingen met sinaasappel & karijVoeg na het rijzen 2 theelepels karwijzaad en 2 eetlepels fijngehakte gekonfijte sinaasappel toe aan het deeg.
  • Krakelingen met chocoladedruppelsVoeg na het rijzen 75 g pure chocoladedruppels toe aan het deeg.
  • Gekruide krakelingenVoeg na het rijzen 1 theelepel gemalen piment en 1 theelepel gemberpoeder toe aan het deeg.

Notities

Serveertip:
Serveer de krakelingen bij de koffie of thee voor een feestelijke traktatie.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete dessertwijn past goed bij deze knapperige lekkernij.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 4g

Havermoutkoekjes met Witte Chocolade en Abrikozen

Havermoutkoekjes met Witte Chocolade en Abrikozen

Heerlijke havermoutkoekjes met witte chocolade en abrikozen. Perfect voor een zoete traktatie!
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 48
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 110 g bruine suiker
  • 135 g tarwebloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 2 grote eieren
  • 210 g gedroogde abrikozen fijngehakt
  • 240 g witte chocolade in stukjes
  • 35 g griessuiker
  • 225 g ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 100 g havermout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng de tarwebloem met de havermout, het bakpoeder en kaneelpoeder in een kom.
  • Klop de boter en de suiker met een mixer tot een licht en luchtige room.
  • Verlaag de snelheid van de mixer en voeg zout, vanillesuiker en eieren toe.
  • Klop alles goed onder elkaar gedurende ongeveer 1 minuut.
  • Voeg het bloemmengsel geleidelijk aan de room toe.
  • Roer de stukjes witte chocolade en gedroogde abrikozen erdoor.
  • Dek het deeg af en laat 1 uur afkoelen in de koelkast.
  • Schep hoopjes van 1 eetlepel koekjesdeeg op een beboterde bakplaat, op een afstand van 5 cm van elkaar.
  • Bak de koekjes 11 tot 14 minuten totdat ze goudbruin zijn aan de randen, maar nog steeds zacht in het midden.
  • Laat de koekjes 2 minuten afkoelen op de bakplaat en daarna verder afkoelen op een taartrooster.

Notities

Serveertip:

Serveer de koekjes als heerlijke traktatie bij de koffie of thee. Ook lekker als snack voor onderweg!
Wijnadvies:

Een frisse, lichte witte wijn past goed bij deze zoete koekjes, bijvoorbeeld een Moscato.

Gingernuts Koekjes

Gingernuts Koekjes

Gingernuts zijn knapperige, pittig gekruide koekjes die perfect zijn als zoete traktatie. Probeer ze met variaties zoals walnoten, ananas of rum!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten, Snack
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 150 gram bloem
  • 2 eetlepels rietsuikermelasse of keukenstroop
  • ¼ theelepel gemalen piment
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel zuiveringszout
  • 50 gram boter gesmolten en afgekoeld
  • Kristalsuiker om te bestrooien

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 ºC (gasstand 2-3).
  • Meng de afgekoelde boter met de melasse of stroop, basterdsuiker en het ei in een grote kom.
  • Zeef de droge ingrediënten en voeg ze toe aan het botermengsel.
  • Vorm steeds circa 1 1/2 eetlepel deeg tot een balletje.
  • Leg de balletjes op een bakplaat, op 5 cm afstand van elkaar, bekleed met bakpapier of een antiaanbaklaag.
  • Druk de deegballetjes uit tot rondjes van ongeveer 3 cm doorsnee.
  • Zet de koekjes een uur in de koelkast om af te koelen.
  • Bestrooi de koekjes met kristalsuiker.
  • Bak de koekjes 10 tot 12 minuten in de oven.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  • Bewaar de koekjes in een goed afgesloten trommel.

Notities

Serveertip:
Geniet van deze heerlijke koekjes als tussendoortje bij een kop thee of koffie.
Wijnadvies:
Serveer met een glas witte wijn, zoals een frisse Chardonnay.

Knapperige Gemberkruimelkoekjes

Knapperige Gemberkruimelkoekjes

Deze gemberkruimelkoekjes zijn heerlijk knapperig van buiten en zacht van binnen, met een kruimelige topping voor extra smaak.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 18
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • ¼ theelepel gemalen piment
  • ¼ theelepel kaneel
  • 2 eetlepels fijngehakte gekristalliseerde gember
  • 2 eetlepels rietsuikermelasse of keukenstroop
  • 3 eetlepels havervlokken
  • 40 gram boter voor kruimellaag
  • 50 gram boter gesmolten
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 150 gram bloem
  • 2 eetlepels bloem voor kruimellaag
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker voor kruimellaag
  • 5 eetlepels bloem voor kruimellaag
  • 1 theelepel zuiveringszout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175ºC (gasstand 2-3).
  • Meng in een grote kom de gesmolten boter met melasse of stroop, suiker en het ei.
  • Zeef de bloem, gemberpoeder, kaneel, piment en zuiveringszout in een aparte kom en voeg dit mengsel toe aan het botermengsel.
  • Voeg de fijngehakte gekristalliseerde gember toe en roer goed door.
  • Meng de ingrediënten voor de kruimellaag in een andere kom.
  • Vorm balletjes van 1½ eetlepel deeg en leg deze op een bakplaat met bakpapier, met ongeveer 5 cm tussenruimte.
  • Druk de balletjes plat tot rondjes van 3 cm doorsnee.
  • Zet 1 tot 2 theelepels van het kruimelmengsel bovenop elk koekje.
  • Zet de koekjes een uur in de koelkast voordat je ze bakt.
  • Bak de koekjes 10-12 minuten, totdat ze opzwellen en stevig zijn.
  • Laat de koekjes op een rooster afkoelen.
  • Bewaar de koekjes in een goed afgesloten trommel voor 3-4 dagen.

Notities

Serveertip:
Deze koekjes zijn perfect voor een gezellige middagthee of als tussendoortje bij een feest.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc voor de perfecte smaakcombinatie.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 12g