Gambaspiezen met knoflook

Gambaspiezen met knoflook

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zeevruchten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 pakjes gamba's á 200 g, diepvries, NovaMare,
  • ¾ voorgebakken ciabatta á 225 g, AH,
  • 1 ½ citroen
  • 5 eetlepel(s) olijfolie)olie,
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 gedroogde chilipepertjes (zakje á 10 g, Silvo),
  • zout
  • 3 takjes peterselie zakje á 30 g,

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Gamba's in ca. 2 uur volgens gebruiksaanwijzing op verpakking laten ontdooien.
  • Van ciabatta 8 sneetjes snijden.
  • Sneetjes halveren.
  • Schil van citroen onder koud water goed schoonboenen.
  • Van halve citroen schil afraspen.
  • Andere citroen halveren.
  • Elke helft in 4 partjes snijden.
  • Olie in kommetje schenken.
  • Knoflook pellen en boven olie uitpersen.
  • Citroenrasp erdoor heen roeren.
  • Chilipepertjes erboven verkruimelen.
  • Op smaak brengen met zout.

BEREIDEN:

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Aan 4 spiezen achtereenvolgens ca. 1/2 cm uit elkaar gamba, blokje brood, gamba, partje citroen, blokje brood en gamba steken.
  • Andere 4 spiezen op zelfde wijze maken, maar dan eerste gamba achterwege laten.
  • Knoflookolie boven kom door zeef schenken.
  • Spiezen met helft van olie bestrijken.
  • Spiezen ca. 10 cm onder grill in ca. 6 minuten bruin roosteren, halverwege keren.
  • Door rest van olie nog 1 eetlepel citroensap roeren.
  • Peterselie erboven fijnknippen.
  • Op vier borden elk 2 spiezen leggen.
  • Besprenkelen met oliedressing.

Gegrilde Chinese Vispakketjes met Garnalen

Gegrilde Chinese Vispakketjes met Garnalen

Bereidingstijd15 minuten
marineren3 uur
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: China
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 eetlepels Chinese sojasaus
  • 4 eetlepels droge sherry
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 400 gram kabeljauwfilet diepvries
  • 100 gram Noorse garnalen diepvries
  • 1 bosje bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 1 eetlepel sesamolie

Instructies

  • Voorbereiden:
  • Meng in een wijde schaal de Chinese sojasaus, droge sherry, gembersiroop en geperste knoflook.
  • Leg de bevroren kabeljauwfilet in de marinade en laat afgedekt in de koelkast minimaal 3 uur marineren, waarbij je af en toe de vis keert.
  • Laat de Noorse garnalen in een zeef ontdooien gedurende ongeveer 1 uur.
  • Snijd de bosuitjes in ringetjes.
  • Bereiden:
  • Leg op het aanrecht 4 stukken aluminiumfolie van 30 x 30 cm uit.
  • Haal de gemarineerde kabeljauw uit de marinade en snijd in 4 stukken.
  • Leg elk stuk op een stuk aluminiumfolie.
  • Verdeel de gesneden bosui en ontdooide garnalen gelijkmatig over de kabeljauw.
  • Vouw de folie tot pakketjes dicht en bewaar ze tot gebruik in de koelkast.
  • Op de barbecue:
  • Verwarm de barbecue voor tot middelhoog vuur.
  • Leg de vispakketjes op de barbecue en laat ze in ongeveer 15 minuten gaar worden.
  • Vouw de pakketjes voorzichtig open en besprenkel de vis met sesamolie.

Notities

Serveer de gegrilde vispakketjes direct van de barbecue. Ze kunnen worden geserveerd met gestoomde rijst en een frisse salade.

Wijnadvies:

Deze Chinese vispakketjes passen goed bij een lichte en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio, die de frisse en lichte smaken van de vis en marinade aanvullen zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 10g | Zout: 800g

Cajun Kipkluifjes met Spekabrikozen Spiesjes

Cajun Kipkluifjes met Spekabrikozen Spiesjes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Gevogelte, Hapjes, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: America
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ liter kippenbouillon van tablet
  • 16 kipkluifjes
  • 3 eetlepels cajunkruiden
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels cognac
  • 12 gewelde abrikozen
  • 12 plakjes gerookt ontbijtspek

Instructies

  • Verwarm de barbecue voor op middelhoog vuur.

Voorgaren van de kipkluifjes:

  • Breng de kippenbouillon aan de kook in een pan of gebruik de magnetron om de kipkluifjes 5 minuten voor te garen.

Maak de cajunmarinade:

  • Meng in een kom de cajunkruiden met citroensap en cognac.

Bereid de kipkluifjes:

  • Laat de voorgegarende kipkluifjes afkoelen en dep ze droog.
  • Wrijf de kipkluifjes in met het cajunmengsel.

Maak de spekabrikozen spiesjes:

  • Rol elke abrikoos in een plakje gerookt ontbijtspek.
  • Rijg de gemarineerde kipkluifjes afwisselend met de spekabrikozen aan de dubbele spiesen.

Grillen op de barbecue:

  • Rooster de kipkluifjes op de barbecue gedurende ongeveer 15 minuten, regelmatig keren, tot ze knapperig en gaar zijn.

Serveren:

  • Serveer de Cajun Kipkluifjes met Spekabrikozen Spiesjes direct van de barbecue als hoofdgerecht.
  • Lekker met een frisse salade en geroosterde groenten.

Notities

Tip:

Voor een intensere smaak kun je de kipkluifjes langer laten marineren in de cajunmengsel voordat je ze op de spiesen rijgt.

Wiijnadvies:

Geniet van dit smaakvolle gerecht met een zachte witte wijn zoals een Chardonnay of een koude pilsener.

Gegrilde Varkensfiletlapjes met Pittige Appelsambal

Gegrilde Varkensfiletlapjes met Pittige Appelsambal

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 3 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels gemalen koriander ketoembar
  • 1 eetlepel gemalen komijn djinten
  • ½ eetlepel gemalen kardemom
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 4 varkensfiletlapjes
  • 1 rode peper
  • 2 groene appels Granny Smith
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 cm verse gemberwortel
  • Olie om in te vetten

Instructies

  • Meng in een kom de gemalen koriander, komijn, kardemom, knoflookpoeder, uitgeperste knoflook, peper en een snufje zout.
  • Wrijf de varkensfiletlapjes aan beide kanten goed in met het kruidenmengsel en laat de smaken minstens 1 uur intrekken in de koelkast.
  • Halveer de rode peper, verwijder de zaadjes en hak de peper fijn.
  • Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder de klokhuizen.
  • Rasp de appelparten grof boven een kom.
  • Meng het citroensap door de geraspte appel.
  • Schil de gemberwortel en rasp deze fijn boven de appelrasp.
  • Voeg de gehakte rode peper en een snufje zout toe aan de appelmix.
  • Meng alles goed en dek de kom af met plasticfolie.
  • Zet de appelsambal tot gebruik in de koelkast.
  • Vet het rooster van de barbecue lichtjes in met olie.
  • Leg de gemarineerde varkensfiletlapjes op de barbecue en rooster ze ongeveer 5 minuten aan elke kant, tot ze bruin en gaar zijn.
  • Serveer de varkensfiletlapjes met de pittige appelsambal.

Notities

Wijnadvies:

De kruidige en pittige smaken van dit gerecht worden goed gecompenseerd door een frisse Riesling. De fruitige en bloemige tonen van de wijn vormen een mooie aanvulling op de smaken van de appelsambal en zorgen voor een gebalanceerde combinatie.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 27g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 14g

Gegrilde Kipspiesen met Sesam-Spinazie

Gegrilde Kipspiesen met Sesam-Spinazie

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eetlepels sesamzaad
  • 1 eetlepel tijm vers of gedroogd
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge met knoflook en chilipeper
  • 500 g kipmedaillons
  • 1 eetlepel olie
  • 2 theelepels sesamolie
  • 2 zakken panklare spinazie à 300 g
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 citroenen gehalveerd

Instructies

  • Meng in een kom het sesamzaad, tijm en knoflook-chiliolie.
  • Wentel de kipmedaillons door het mengsel en laat de smaken minstens 30 minuten intrekken op een koele plek, of dek de kom af en zet deze 2 uur in de koelkast.
  • Verhit in een wok olie en sesamolie en voeg geleidelijk de spinazie toe.
  • Roerbak tot alle spinazie is geslonken.
  • Breng de spinazie op smaak met citroensap, zout en peper.
  • Houd de spinazie warm tot gebruik.
  • Rijg de gemarineerde kipmedaillons aan spiesjes, ongeveer 3 per spiesje.
  • Rooster de kip op een matig hete barbecue gedurende 5-6 minuten per kant, tot ze bruin en gaar zijn.
  • Leg de gehalveerde citroenen de laatste minuut met de snijkant naar beneden op de barbecue.
  • Verdeel de spinazie over vier borden.
  • Bestrooi de kipspiesen met zout en peper en leg ze op de spinazie.
  • Serveer de gegrilde citroenpartjes naast de kip, om aan tafel over de kip uit te knijpen.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht. De frisse tonen van de wijn complementeren de gegrilde kip en de citrusachtige smaken van de spinazie en citroen.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 36g | Vet: 23g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Gegrilde Indiase Visspiesen met Naanbrood

Gegrilde Indiase Visspiesen met Naanbrood

Bereidingstijd1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: India
Servings: 4 personen
Calories: 510kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels milde Indiase currypasta
  • 100 ml milde yoghurt
  • 600 g zeewolffilet of andere witte-visfilet
  • 2 rode uien
  • 2 naanbroden naturel Indiaas plat brood
  • ½ zakje verse koriander 15 g, grof gehakt
  • Olie om in te vetten

Instructies

  • Roer de milde Indiase currypasta door de yoghurt in een schaal.
  • Snijd de vis in blokjes en meng deze door de curry-yoghurt marinade.
  • Laat de vis minstens 1 uur marineren in de koelkast, waarbij je het mengsel tussendoor een keer omschept.
  • Pel de uien en snijd ze in 8 partjes, waarbij je de wortelaanzet aan de onderkant laat zitten, zodat de partjes niet uit elkaar vallen.
  • Rijg de gemarineerde visblokjes afwisselend met de ui-partjes aan de spiesen.
  • Vet het rooster van de barbecue lichtjes in met olie.
  • Rooster de vis op de barbecue in 6-8 minuten gaar, waarbij je de spiesen voorzichtig keer.
  • Rooster de naanbroden aan de zijkant van de barbecue gedurende 2-3 minuten per kant.
  • Leg de vispennen op vier borden en strooi er verse koriander overheen.
  • Scheur het naanbrood in repen en leg deze naast de vis op de borden.

Notities

Wijnadvies:

Een fruitige en licht gekoelde rosé wijn, zoals een Grenache rosé, past goed bij deze pittige en exotische visspiesen.

Nutrition

Calories: 510kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 4018g | Vet: 1.5g | Zout: 4g

Forel Omwikkeld met Courgette

Forel Omwikkeld met Courgette

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 4 forellen heel
  • Sap van 1 limoen
  • 1 gedroogd chilipepertje verkruimeld
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 zakje verse koriander 15 g, fijngeknipt
  • 4 eetlepels olie
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schaaf met een kaasschaaf 8 gelijkmatige plakken van de courgette.
  • Spoel de forellen af met water en dep ze droog met keukenpapier.
  • Besprenkel de forellen aan de binnen- en buitenkant met limoensap en bestrooi ze met zout.
  • Meng in een kom de verkruimelde chilipeper, geperste knoflook, helft van de fijngeknipte koriander en 2 eetlepels olie door elkaar.
  • Verdeel het kruidenmengsel over de buikholten van de forellen.
  • Bewaar de forellen afgedekt met folie in de koelkast tot gebruik.
  • Omwikkel elke forel met 2 linten courgette en steek de courgette vast met cocktailprikkers.
  • Bestrooi de courgette licht met zout.
  • Afhankelijk van de grootte van de barbecue, rooster de forellen in één of twee keer.
  • Leg de forel in een visklem, bedruppel met de resterende olie en rooster op de barbecue in 10 tot 15 minuten goudbruin en gaar.
  • Keer de forellen regelmatig om tijdens het roosteren.

Notities

Wijnadvies:

Deze forel omwikkeld met courgette gaat goed samen met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De frisse en fruitige smaken van de wijn vullen de subtiele smaken van de forel aan.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Saucijsspiesen met perzik en ui

Saucijsspiesen met perzik en ui

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Fruit, Varkensvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories: 442kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram saucijsjes
  • 2 perziken verse
  • 2 rode uien kleine
  • 4 takjes rozemarijn
  • 1 rode peper
  • 1 teentje knoflook
  • 4 eetlepel(s) olijfolie extra vierge

Instructies

  • Wel de saucijsjes 5 minuten in water dat tegen de kook aan zit.
  • Dep ze droog en snijd ze elk in 4 stukken van 3 cm.
  • Snijd de perziken in vieren en trek het velletje eraf.
  • Halveer de partjes.
  • Pel de uien en snijd elke ui in 8 parten.
  • Knip elk takje rozemarijn in 4 stukjes.
  • Steek aan elke spies 4 stukken Saucijs afgewisseld met partjes perzik, ui en rozemarijn.
  • Begin en eindig met een stukje vlees.
  • Verwijder de zaadjes uit de peper en hak de peper heel fijn.
  • Pers het teentje knoflook boven een kom uit en roer de rode peper en olijfolie erdoor.
  • Bestrijk de spiesen royaal met de rode peperolie en rooster ze op een hete steengrill op de barbecue, of ca. 10 cm boven de hete kolen, in 8-10 minuten rondom bruin en warm.
  • Keer de spiesen regelmatig en bestrijk ze tussentijds nogmaals met rode peperolie.

Notities

Lekker met focaccia of Turks brood en een gemengde groene salade.

Nutrition

Calories: 442kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 28g | Vet: 35g

Gemengde Barbecue met Aziatische Marinade

Gemengde Barbecue met Aziatische Marinade

Voorbereidingstijd2 uur
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Azië
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 saucijsjes
  • 4 varkensfiletlappen
  • 4 saté's van varkenshaas
  • 1 dl ketjap manis
  • 1 dl olie
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels gebakken uitjes voor garnering
  • 4 eetlepels seroendeng voor garnering

Instructies

  • Pel en pers de knoflook boven een kom uit.
  • Voeg het citroensap, ketjap en de olie toe en meng alles goed door elkaar.
  • Dep het vlees droog.
  • Meng het vlees door de marinade.
  • Laat het vlees afgedekt tenminste 2 uur in de koelkast marineren.
  • Dep het vlees droog.
  • Grill het vlees op de barbecue om en om in ca.
  • 10 minuten gaar.
  • Bestrooi met de gebakken uitjes en seroendeng voor de garnering.

Notities

Wijnadvies:

Deze gemengde barbecuegerechten gaan goed samen met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling. Deze wijnen vullen de smaken van de Aziatische marinade aan en bieden verfrissing tussen de verschillende vleesgerechten door.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 45g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Gevulde Varkensfilet met Artisjokken in Folie

Gevulde Varkensfilet met Artisjokken in Folie

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 stuk varkensfilet 600 g
  • 4 teentjes knoflook
  • 12 groene olijven zonder pit
  • 4 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 3 eetlepels vleesfond
  • Snufje zout
  • Snufje zwarte peper
  • 1 blik artisjokbodems 400 g
  • 2 eetlepels droge witte vermout

Instructies

  • Leg twee stukken folie van 60 cm iets overlappend naast elkaar en leg hierop haaks weer twee stukken aluminiumfolie van 60 cm iets overlappend naast elkaar.
  • Pers 1 teentje knoflook boven een kommetje uit en meng de vermout, kruiden, zout, peper en olijfolie erdoor.
  • Wrijf het varkensfiletstuk hiermee in en leg het op het aluminiumfolie.
  • Giet de artisjokharten af en snijd ze in stukjes.
  • Snijd de rest van de knoflookteentjes in plakjes en halveer de olijven.
  • Schep in een kom de artisjokharten, knoflook, olijven en vleesfond door elkaar.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Verdeel dit mengsel rond het stuk vlees.
  • Vouw het folie rond het vlees omhoog en vouw het als een pakketje dicht.
  • Vouw hier nog een stuk folie omheen, zodat de sluiting niet gaat lekken.
  • Leg het foliepakketje op een rooster 15 cm boven een gloeiende barbecue en laat het vlees in 25-30 minuten gaar worden.
  • Keer het pakketje regelmatig.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay. Deze wijnen complementeren de smaken van de olijven, artisjokken en vermout, en bieden een frisse tegenhanger voor het rijke vlees.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 2g