Appelcake van Onbekende Auteur

Appelcake van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Cake, Fruit
Servings: 1 cake
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 75 g boter op kamertemperatuur
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 zoetzure appels bijvoorbeeld Jonagold
  • 2 eieren M
  • 100 g Canderel culinaire zak a 250 g
  • 100 ml halfvolle melk
  • 1 eetlepel(s) bloem

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 ºC of gasovenstand 3.
  • Boter zacht roeren.
  • Bakmeel zeven.
  • Appels schillen en ieder in 8 stukjes snijden.
  • Eieren scheiden en eiwitten stijfkloppen.
  • In grote kom boter, Canderel en melk mixen.
  • Eidooiers toevoegen en goed mixen.
  • Beetje bij beetje bakmeel toevoegen en tot glad beslag mixen.
  • Stijfgeklopte eiwitten erdoor spatelen.
  • Ingevette cakevorm bestrooien met bloem.
  • Deeg in vorm doen.
  • Stukjes appel in deeg duwen.
  • Cake ca. 50 minuten bakken.
  • Cake in plakken snijden.

Notities

Lekker met kop koffie.

Mueslicake

Mueslicake

Recept categorieën: Cake
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 150 g speltmeel
  • 50 g Allos Amarant choc. muesli tropical muesli of vruchtenmuesli naar keuze
  • 200 g Provamel boter bakken en smeren - gesmolten
  • 150 g suiker
  • 4 eieren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 º C
  • Bekleed een cakevorm met bakpapier
  • Meng in beslagkom de boter, suiker, eieren en muesli goed
  • Roer tenslotte het meel door het beslag en schenk alles in de cakevorm
  • Bak de cake in ong. 40 minuten gaar en bruin
  • Even laten afkoelen….en smullen maar!

Hakata mushi

Hakata mushi

Gestoomd varkensgehakt
Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Japan
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram Chinese kool 2 minuten geblancheerd
  • 3 eieren geklopte
  • 400 gram varkensgehakt
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 mespuntje zout

Voor de saus:

  • 6 dl dashi of kippenbouillon
  • 3 eetlepels sojasaus
  • ½ teen knoflook geperste
  • 1 eetlepel maïzena

Instructies

  • Bekleed de bodem van een beboterde cakevorm met 1/3 van de koolbladeren.
  • Vermeng 1/3 van het ei met het vlees, de bloem, de sojasaus en het zout.
  • Giet de helft van de rest van het ei over de koolbladeren en druk de helft van het vleesmengsel hierop.
  • Leg daarop weer 1/3 van de koolbladeren met een laag vlees.
  • Giet de rest van het ei over het vlees en bedek deze laag met de rest van de koolbladeren.
  • Druk het geheel goed aan en bedek de vorm met aluminiumfolie.
  • Breng in een grote stoompan met een goed sluitende deksel water aan de kook en stoom het vleesmengsel 50 minuten met het deksel stevig op de pan.
  • Vermeng 2 eetlepels dashi met de maïzena.
  • Breng de rest van de dashi aan de kook en voeg de sojasaus en de knoflook toe.
  • Roer er dan geleidelijk het maïzenapapje bij tot het mengsel dik wordt.
  • Leg een stuk vetvrij papier op de saus om velvorming tegen te gaan en laat de saus afkoelen.
  • Laat de Hakata mushi tot kamertemperatuur afkoelen en snijd hem vervolgens in vierkanten of plakken.
  • Serveer het gerecht met de dipsaus.

Worteltjestaart

Worteltjestaart

Recept categorieën: Taart
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 225 gram volkoren meel
  • 225 gram licht bruine basterdsuiker
  • 4 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepel kaneel
  • Snufje zout
  • 115 gram gesmolten boter + een beetje om in te vetten
  • 100 gram walnoten
  • 4 eieren
  • 150 gram peen julienne zelf geraspt of uit een zakje
  • Geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 150 gram poedersuiker
  • 75 gram verse roomkaas bv monchou
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 75 gram boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng het meel, suiker, bakpoeder, kaneel en een snufje zout door elkaar.
  • Voeg de eieren en de gesmolten boter toe en roer met een houten lepel of spatel alles goed door elkaar totdat er een wat kleverig beslag ontstaat.
  • Hak de walnoten fijn en roer deze samen met de peen julienne en de sinaasappelrasp door het beslag.
  • Giet alles in een ingevette cakevorm en bak de worteltaart een uur in de oven.
  • Prik met een saté prikker in de taart om te kijken of hij goed gaar is.
  • Zit er nog beslag aan de prikker als je hem er uit haalt dan zet je de cake nog 10 minuten extra in de oven.
  • Maak ondertussen de topping.
  • Mix de poedersuiker, roomkaas, boter en vanillesuiker met een mixer door elkaar tot een romige massa.
  • Laat de cake afkoelen en besmeer met de topping.
  • Garneer eventueel nog met wat geraspte sinaasappelschil of walnoten.

Kruidige Spekkoek Cake

Kruidige Spekkoek Cake

Deze kruidige spekkoek cake combineert de heerlijke smaken van traditionele spekkoek in een eenvoudige cakevorm. Perfect voor bij de koffie of als dessert.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Indonesië
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 8
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak cakemix volg de instructies op de verpakking
  • 7 tl kaneel
  • 4 tl nootmuskaat
  • 2 tl kardemom
  • 2 tl kruidnagel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Volg de instructies op de verpakking van de cakemix om het cakebeslag te maken.
  • Voeg de kaneel, nootmuskaat, kardemom en kruidnagel toe aan het cakebeslag.
  • Meng goed totdat alle kruiden gelijkmatig zijn verdeeld in het beslag.
  • Giet het beslag in de gewenste cakevorm.
  • Bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 50 minuten, of totdat een tandenstoker in het midden gestoken er schoon uitkomt.
  • Laat de spekkoek cake afkoelen in de vorm voordat je hem uit de vorm haalt.
  • Snijd en serveer de spekkoek cake in plakjes.

Notities

Een zoete dessertwijn zoals een Moscato of een lichtgekruide thee past goed bij deze kruidige cake.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 4g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 30g

Brea

Brea

Fries roggebrood
Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 gram roggemeel
  • 10 gram zout
  • 1 flinke eetlepel stroop
  • 2 deciliter heet water

Instructies

  • Meng het roggemeel in een kom met het zout.
  • Voeg de stroop en het water toe en meng en kneed het geheel tot een stevig deeg.
  • Voeg - indien nodig - tijdens het kneden nog 1 of 2 eetlepels heet water toe.
  • Vorm van het deeg eerst een bal en plat die rondom af tot een soort rechthoek.
  • Doe het deeg in een beboterde vorm (bijv. een kleine cakevorm of een passend koekblik).
  • Dek de vorm af met dubbelgevouwen aluminiumfolie (de kant die tegen het deeg aan komt moet eerst worden beboterd).
  • Bak het broodje ca. 3 uur in de op 125 graden Celcius verwarmde oven.
  • Of doe het deeg in een vorm voorzien van een goed sluitend deksel en stoom het brood ca. 3 uur boven kokend water.

Notities

Brea is niet uitsluitend een typisch Fries product.
Dit soort roggebrood werd in alle noordelijke provincies gemaakt.
Het roggebrood werd in veel combinaties gegeten. Met alleen boter erop was het een bûterbrogge, met kaas een tsiisbrogge, met stroop een sjerpbrogge, met aardappel een ierdappelbrogge.
Inwoners van Oudega worden "bakbroggen" genoemd omdat zij hun roggebrood aten met beschuit (bak).
In sommige gevallen werden roggekorrels gebruikt voor andere doeleinden dan eten. Door de korrels te vermalen tot meel en te mengen met onder meer water werd er bijvoorbeeld behang mee geplakt.

Aardbeientiramisu

Aardbeientiramisu

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram Aardbeien
  • 4 eetlepels basterdsuiker
  • 125 ml slagroom
  • 1 bakje Mascarpone
  • 1 pak lange vingers
  • 300 ml witte wijn zoete

Instructies

  • Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en laat goed uitlekken.
  • Pureer iets meer dan de helft van de aardbeien met de suiker.
  • Snijd de rest van de aardbeien in plakjes.
  • Bekleed een schaal of cakevorm met huishoudfolie.
  • Klop de slagroom stijf.
  • Roer de mascarpone met een vork door de aardbeienpuree.
  • Spatel daarna de slagroom erdoor.
  • Leg een laag lange vingers in de schaal en besprenkel met witte wijn.
  • Schep daarna de helft van het aardbeienmengsel erop.
  • Maak nog een laag met lange vingers, ook hierop sprenkel je een beetje witte wijn.
  • Verdeel de rest van het aardbeienmengsel in de cakevorm en sluit af met een laag aardbeien.
  • Dek de schaal af met folie en zet de tiramisu minstens een dag in de koelkast om op te stijven.
  • 10.

Notities

Door het huishoudfolie krijg je de tiramisu makkelijk uit de vorm.

Gevulde Champignons Gehaktbrood

Gevulde Champignons Gehaktbrood

Een origineel gerecht met reuzechampignons verstopt in gekruid gehakt. Gegaard in de oven voor een smaakvolle en verrassende maaltijd.
Voorbereidingstijd40 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • boter
  • citroensap
  • 1 ei
  • 500 gram gehakt
  • knoflook
  • melk
  • ½ paprika
  • ½ paprika
  • 5 takjes peterselie
  • peper
  • 1 ½ sneetje wittebrood
  • zout
  • 5 reuzechampignons
  • 1 ui
  • kerriepoeder
  • paprikapoeder

Instructies

  • Was de 5 reuzechampignons en maak ze schoon.
  • Breng water met citroensap aan de kook en kook de champignons daar ± 3 minuten in.
  • Maak 500 gram gehakt aan met het in melk geweekte 1 ½ sneetje wittebrood, 1 ei, zout, peper, de kruiden, 1 fijngesneden ui, de uitgeperste knoflook, de fijngesneden ½ paprika en de fijngemaakte 5 takjes peterselie.
  • Beboter een cakevorm en doe de helft van het gehakt erin.
  • Druk de champignons er rechtop in en vul op met de rest van het gehakt.
  • Zet de vorm afgedekt in een bak heet water en schuif deze in een op 180°C voorverwarmde oven.
  • Laat het gehakt in ± 45 minuten gaar worden.
  • Til de cakevorm uit de oven, laat eventueel bovendrijvend vet weglopen en maak de randen los.
  • Stort het gehakt en snijd het daarna in niet te dunne plakken.

Notities

Serveertip:
Serveer het gehakt in plakken. Lekker met aardappelpuree en groenten.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot, of een stevige witte wijn, zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Romig Kaas Gehaktbrood uit de Oven

Romig Kaas Gehaktbrood uit de Oven

Een smeuïg gehaktbrood met smeltende kaas, verse groenten en Provençaalse kruiden. Perfect voor een gezellig diner met familie of vrienden.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur 5 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 200 g belegen kaas in blokjes
  • 600 g gehakt half-om-half
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 paprika gesnipperd
  • 2 eieren
  • 6 eetlepels paneermeel
  • 1 theelepel zout
  • 3 theelepels Provençaalse kruiden
  • 4 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Snipper de ui en paprika fijn.
  • Breek de eieren in een kom.
  • Voeg het gehakt, kaas, ui, paprika, eieren, paneermeel, zout en 2 theelepels Provençaalse kruiden toe.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Vorm van het gehaktmengsel een brood.
  • Vet een cakevorm in en leg het gehaktbrood erin.
  • Strooi de resterende theelepel Provençaalse kruiden over het gehaktbrood.
  • Giet de olijfolie over het gehaktbrood.
  • Bak het gehaktbrood 15 minuten in de voorverwarmde oven op 225°C.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 175°C en bak het gehaktbrood nog ca.
  • 50 minuten gaar.
  • Snijd het gehaktbrood in plakken.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen en groene kool met spekjes. Lekker met een salade en stokbrood.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Pittig Gehaktbrood Cajun Stijl

Pittig Gehaktbrood Cajun Stijl

Een smaakvol gehaktbrood met een pittige Cajun twist. Boordevol groenten en specerijen. Makkelijk te bereiden en perfect voor een gezellige maaltijd.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 fijngesneden ui
  • 1 fijngesneden stengel bleekselderij
  • 2 fijngesneden bosuitjes
  • ½ middelgrote schoongemaakte en fijngesneden paprika
  • 1 kleingesneden teentje knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel zout
  • ¾ theelepel cayennepeper
  • ¾ theelepel peper
  • theelepel nootmuskaat
  • ¾ theelepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel worcestershiresaus
  • 3/3 theelepel tabasco
  • 2 eetlepels boter
  • ½ dl melk
  • ½ dl tomatenketchup
  • 40 g paneermeel
  • 750 g gehakt
  • 2 eieren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Vermeng de ui, bosui, bleekselderij, paprika, knoflook, laurier, zout, cayennepeper, peper, nootmuskaat, komijn, worcestershiresaus en tabasco in een schaal.
  • Smelt de boter op halfhoog vuur.
  • Laat het groente-specerijenmengsel in een open pan onder voortdurend roeren 6 minuten pruttelen tot de ui en de paprika gaar zijn.
  • Neem de pan van het vuur en laat de massa afkoelen.
  • Haal de laurierblaadjes eruit en roer de melk, de tomatenketchup en het paneermeel erdoor.
  • Vermeng in een grote schaal het gehakt met de eieren en de groentemassa.
  • Doe het mengsel over in een ingevette cakevorm en druk het goed aan.
  • Bak het gehaktbrood in een open schaal 50-55 minuten of tot het van de rand van de vorm loslaat.

Notities

Serveertip:
Serveer met aardappelpuree, rijst of geroosterde groenten. Lekker met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een Zinfandel.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g