Herfstige appelkoekjes met noten en glazuur
Deze smeuïge appelkoekjes met rozijnen, walnoten en een vleugje glazuur zijn perfect voor de herfst en heerlijk bij een kopje koffie of thee.
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd12 minuten min
Calories: 155kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 1 ei
- ½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel natriumbicarbonaat
- ½ theelepel zout
- 120 gram boter kamertemperatuur
- 125 gram walnoten fijngehakt (optioneel)
- 150 gram appel in kleine stukjes
- 175 gram rozijnen
- 240 gram bloem
- 240 gram bruine suiker
- 60 ml volle melk indien nodig
Voor het glazuur:
- 14 gram boter 1 eetlepel
- 2 ½ eetlepel melk
- 15 gram bloemsuiker gezeefd
- ½ theelepel vanille-extract
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Klop de boter en bruine suiker romig.
Voeg het ei toe en klop opnieuw tot het mengsel luchtig is.
Meng in een aparte kom de bloem, natriumbicarbonaat, zout en bakpoeder.
Roer de helft van het bloemmengsel door het botermengsel.
Voeg de stukjes appel, rozijnen en indien gewenst walnoten toe en meng goed.
Voeg daarna de rest van het bloemmengsel toe en roer tot een homogeen deeg ontstaat.
Schep met een eetlepel het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat, houd 4 cm tussenruimte.
Voeg melk toe als het deeg te droog is.
Bak de koekjes 10 tot 12 minuten in de oven.
Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
Bereid ondertussen het glazuur door de bloemsuiker te zeven, boter eronder te mengen en vanille-extract en melk toe te voegen tot een smeerbare consistentie.
Smeer het glazuur op de warme koekjes.
Laat afkoelen voor het serveren.
Serveertip:
Serveer de appelkoekjes lauwwarm met een snufje kaneelpoeder bovenop voor extra geur en smaak.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Moscato d’Asti of een glas appelcider.
Calories: 155kcal | koolhydraten: 21g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.15g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / eetlepel
Appel-Walnoot Koekjes
Heerlijke appel-walnoot koekjes met een vleugje kaneel en een zoete suikerglazuur, perfect voor een herfstige traktatie bij de thee of koffie.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd12 minuten min
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
garde of mixer
rooster
theelepel
eetlepel
- 1 ei
- 120 g boter op kamertemperatuur
- 125 g walnoten fijngehakt, optioneel
- 150 g appel in kleine stukjes
- 175 g rozijnen lichte
- 240 g bloem
- 240 g bruine suiker
- 60 ml volle melk indien nodig
- ½ tl bakpoeder
- ½ tl natriumbicarbonaat maagzout
- ½ tl zout
Voor het suikerglazuur:
- 14 g boter 1 eetlepel
- 2 ½ el melk
- 15 g poedersuiker gezeefd
- ½ tl vanille-extract
Verwarm de oven voor op 200°C.
Klop de boter en de suiker tot een romig mengsel.
Voeg het ei toe en klop opnieuw tot een gladde massa.
Meng in een andere kom de bloem, natriumbicarbonaat, zout, bakpoeder, kaneel, muskaatnoot en kruidnagel.
Roer de helft van het bloemmengsel door het botermengsel.
Voeg de appelstukjes, rozijnen en indien gewenst de fijngehakte walnoten toe en meng goed.
Roer de rest van het bloemmengsel erdoor tot een homogeen deeg ontstaat.
Voeg indien nodig de melk toe als het deeg te dik is.
Schep met een eetlepel porties deeg op een ingevette en bebloemde bakplaat.
Houd 4 cm ruimte tussen elk koekje.
Bak de koekjes 10 tot 12 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
Maak het suikerglazuur door de poedersuiker te zeven en te mengen met de boter, vanille-extract en melk tot een smeerbaar geheel.
Bestrijk de warme koekjes met het glazuur en laat ze verder afkoelen.
Serveertip:
Serveer de appel-walnoot koekjes met een kop warme thee of koffie.
Wijnadvies:
Lekker met een zoete dessertwijn zoals een Muscat.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.3g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / eetlepel
Rijstschotel met saté
Snel te maken
Calories:
Author: Cor Kevenaar
eetlepel
stokjes
koekenpan of grillpan
4 borden
- 300 g snelkookrijst
- 1 schaal schouderkarbonade ca. 400 g
- 1 zakje mix voor satémarinade 38 g
- 6 eetlepel(s) zonnebloemolie
- 1 eetlepel(s) ketjap
- 1 nasi/bamipakket 500 g
- 1 blikje bamboespruiten bamboo shoots, 227 g
- 1 bakje Javaanse pinda-satésaus 300 g
Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing.
Vlees in blokjes snijden.
Marinade maken volgens gebruiksaanwijzing met 3 eetlepels olie en ketjap.
Vlees hierin ca. 5 minuten laten marineren.
Intussen peper (uit pakket) in ringetjes snijden.
Tomaat (uit pakket) in stukjes snijden.
In wok rest van olie verhitten.
Groente ca. 3 minuten roerbakken.
Vlees aan stokjes rijgen.
Koekenpan of grillpan verhitten en saté in ca. 10 minuten gaar bakken.
Bamboespruiten afgieten en met rijst toevoegen aan groente.
Geheel nog ca. 2 minuten roerbakken.
Intussen satésaus maken volgens gebruiksaanwijzing.
Rijst over vier borden verdelen.
Serveren met gebakken saté en satésaus.
Receptenplein.nl
Home / eetlepel
Gevulde groenekoolrolletjes op Marokaanse wijze
:Lekker ouderwets maar niet te versmaden, deze op Marokkaanse wijze met gekruid gehakt gevulde groene kool bladeren.
Calories:
Author: Cor Klaar
keukenpapier
theedoek
Pannetje
eetlepel
vuurvaste schaal
- 1 groene kool
- 400 gram rundergehakt kalfs- of lamsgehakt
- 3 eetlepels paneermeel
- 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
- 1 dessertlepel gedroogde uitjes
- 1 dessertlepel paprikapoeder
- 1 dessertlepel komijnpoeder
- 3 eetlepels olijfolie
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Voor de béchamelsaus:
- 30 gram roomboter
- 1 volle eetlepel bloem
- 20 cl koude melk
- Zout en peper naar smaak
- Een vleugje nootmuskaat
- 2 eetlepels geraspte kaas
Voorbereiding:
Breng een grote pan met water aan de kook en voeg een beetje zout toe.
Maak de bladeren los van de groene kool, was ze grondig en blancheer ze gedurende drie minuten in het kokende water (houd het water aan de kook).
Laat de groene bladeren goed uitlekken op keukenpapier of op een theedoek.
Vulling voor de rolletjes:
Meng het gehakt met paneermeel, fijngehakte platte peterselie, gedroogde uitjes, paprikapoeder, komijnpoeder, olijfolie, zout en peper in een kom.
Schep op elk groenekoolblad een schepje van de gehaktvulling, vouw de zijkanten van het blad over de vulling en rol het op als een sigaar.
Braad de rolletjes om en om aan in een koekenpan met een beetje boter.
Béchamelsaus:
Smelt 30 gram roomboter in een pannetje en roer daar 1 volle eetlepel bloem doorheen.
Voeg beetje bij beetje 20 cl koude melk toe, gebruik bij voorkeur een garde om klontjes te voorkomen.
Voeg een beetje zout, peper en een vleugje nootmuskaat toe.
Bedek de bodem van een vuurvaste schaal met de helft van de béchamelsaus.
Leg de gevulde groenekoolrolletjes erbovenop.
Meng de rest van de béchamelsaus met 2 eetlepels geraspte kaas en bedek daarmee de koolrolletjes.
Serveer de gevulde groene koolrolletjes op Marokkaanse wijze met een frisse salade of couscous.
Receptenplein.nl
Home / eetlepel
Verfrissende Geitenkaassalade met Gemberdressing
Bereidingstijd14 minuten min
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
scherp mes
eetlepel
Bordjes
- 100 g alfalfa
- 4 gemberbolletjes
- 2 eetlepels gembersiroop
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 2 eetlepels walnotenolie
- Zout
- Peper
- 1 theelepel roze peperbessen potje, Royal Mail
- 4 plakken geitenkaas ca. 75 g per plak, verse geitenkaasrol
Spoel de alfalfa af onder koud stromend water en laat uitlekken in een vergiet.
Snijd de gemberbolletjes in dunne plakjes.
Meng in een kom de gembersiroop, witte wijnazijn en walnotenolie tot een sausje.
Breng het sausje op smaak met zout en peper.
Wrijf de roze peperbessen fijn in een kommetje met de bolle kant van een eetlepel en voeg toe aan het sausje.
Schep de helft van het sausje door de alfalfa en verdeel de alfalfa over het midden van de bordjes.
Leg de plakken geitenkaas bovenop de alfalfa.
Verdeel de rest van het sausje over de kaas.
Leg de gemberplakjes rondom de salade.
Wijnadvies:
Serveer deze salade met een frisse Sauvignon Blanc of een lichtzoete Riesling.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 12g | Vet: 16g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / eetlepel
Boekweitpannenkoeken
Aardbei, yoghurt en rozemarijn-ahornsiroop
Bereidingstijd30 minuten min
Calories: 398kcal
Author: Cor Kevenaar
- 300 gram amandelmelk
- 1 tl vanille-extract
- 100 gram boekweitmeel
- 100 gram rijstebloem
- 75 gram blanke amandelen
- 2 tl bakpoeder afgestreken
- 1 banaan rijp
- olijfolie
- 350 gram verse vruchten zoals aardbeien, bramen, frambozen en blauwe bessen
- 1 takje verse rozemarijn
- ahornsiroop
- 4 eetlepel(s) Griekse yoghurt
Giet de amandelmelk in een blender en doe het vanille-extract, boekwijtmeel, de rijstebloem, amandelen en bakpoeder erbij.
Pel de banaan, voeg hem toe en pureer tot een goed beslag.
Zet een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur.
Schep voor elke portie van twee pannenkoekjes 2 eetlepels olie en 3 eetlepels beslag per pannenkoek in de pan.
Druk een paar plakjes aardbei of hele bosvruchten in het beslag en bak de pannenkoekjes 4 minuten, of tot de onderkant mooi goudbruin is (de eerste pannenkoekjes worden altijd een beetje rommelig, omdat je de temperatuur nog niet onder controle hebt).
Keer ze om, druk ze een beetje aan met een spatel en bak de andere kant 2 minuten, of tot die ook goudbruin is.
Leg ze met de vruchtjes naar boven op een bord, veeg de pan met keukenpapier schoon en bak de rest.
Calories: 398kcal | koolhydraten: 53.9g | Protein: 13.3g | Vet: 15.7g | Zout: 0.7g | Sugar: 15.9g
Receptenplein.nl
Home / eetlepel