Recept afdrukken
No ratings yet

Broodje Gyros met Tzatziki

Recept categorieën: Broodjes, Kip
Land van herkomst: Griekenland
Porties: 2
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Gyros:

  • 50 milliliter olijfolie
  • 20 gram Gyros Kruidenmix
  • 4 kippendijfilets
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • 2 naanbroden
  • 2 takjes dille
  • 2 takjes peterselie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel Hot & Spicy Kruidenmix
  • 1 rode ui
  • 1 theelepel Kan op alles Kruidenmix
  • 1 tomaat
  • Franse frietjes of zelfgemaakte friet
  • Frituurolie

Tzatziki:

  • 6 eetlepels Griekse yoghurt
  • 5 blaadjes munt
  • 3 takjes peterselie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 scheut extra vierge olijfolie
  • ½ komkommer
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

Stap 1: Maak de Gyros Marinade

  • Meng in een ruime kom Griekse yoghurt met olijfolie, Gyros Kruidenmix, Hot & Spicy Kruidenmix, fijngesneden knoflooktenen en de rasp van de citroen.
  • Snijd de kippendijfilets in reepjes en voeg ze toe aan de marinade.
  • Meng goed door en laat de kip 1 tot 3 uur marineren in de koelkast.

Stap 2: Bereid de Tzatziki

  • Snijd de komkommer over de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten met een theelepel.
  • Rasp de komkommer met een blokrasp en laat het uitlekken in een vergiet.
  • Druk met een lepel het overtollige vocht uit de komkommer.
  • Doe de Griekse yoghurt in een schaaltje en voeg de uitgelekte komkommer toe.
  • Pers de knoflooktenen uit en voeg ze samen met een scheut extra vierge olijfolie toe aan de yoghurt.
  • Hak de muntblaadjes en peterselie fijn en voeg ze toe aan de tzatziki.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Zet de tzatziki in de koelkast tot gebruik.

Stap 3: Bereid de Broodjes Gyros

  • Bak de naanbroden zoals aangegeven op de verpakking.
  • Snijd de tomaat in plakken en de rode ui in dunne ringen.
  • Verwarm de friteuse voor op 170 graden Celsius en bak de frietjes goudbruin volgens de instructies op de verpakking.
  • Bak de gemarineerde kipstukjes gaar in een droge koekenpan.
  • Beleg de naanbroden met een laagje tzatziki, plakken tomaat, frietjes, rode uienringen en de gyros.
  • Garneer de broodjes met grof gesneden peterselie en dille.
  • Serveer de broodjes Gyros direct en geniet ervan!

Notities

Nu ben je klaar om te genieten van deze heerlijke broodjes Gyros met zelfgemaakte tzatziki! Eet smakelijk!

Geroosterd Buikspek
Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterd Buikspek

Zoals ze in Amerika zeggen: "It's all about the crackling!" En zo is het ook. Ik heb diverse methodes geprobeerd teneinde het perfect krokante korstje te verkrijgen maar tot nu toe allemaal niet naar mijn tevredenheid. Tot nu! Vandaar dat dit recept ook op de website komt, want het komt er pas op wanneer ik er helemaal tevreden over ben. Waarom hij in de Aziatische sectie staat? Omdat ik voornamelijk oosterse kruiden en ingrediënten heb gebruikt. Simpel eigenlijk. Die Rozemarijn ligt erop voor de foto hihi, die zit er helemaal niet in. Sorry! Anyway...om het perfecte knapperige korstje te krijgen bleek nog best moeilijk. Zoals gezegd, ik heb diverse recepten uitgeprobeerd en diverse methodes. Nu heb ik mijn opgedane 'wijsheid' en ervaringen verdeeld over al die pogingen en recepten en ben tot dit recept gekomen, een beetje van daar, daar, en eigen inzicht. Ik deel dit recept graag met jullie want ik vind dat iedereen minstens 1 keer zo'n heerlijk krokant korstje gegeten moet hebben. En dan ook nog eens van één van de goedkoopste delen van het varkentje! Beter wordt het bijna niet.
Houd er wel rekening mee dat je het een dag van tevoren voor  moet bereiden. Ik heb voor dit recept een paar foto's van de stappen gemaakt om e.e.a. te verduidelijken.
Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Azië
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 KG. Buikspek aan een stuk MET zwoerd.
  • 2 Flinke EL Miso pasta
  • 1 eetlepel(s) 5 spice kruiden
  • 4 teentjes Knoflook
  • Grof zeezout
  • 2 eetlepel(s) Rietsuiker
  • 1 eetlepel(s) arachideolie
  • 2 eetlepel(s) Ketjap zoete
  • Rijstwijn azijn

Instructies

  • Leg het vlees met de huidkant naar boven voor je neer.
  • Snijd er met een heel scherp mes een ruitvorm in.
  • Let op dat je net door de huid heen snijdt maar niet te diep.
  • Kook ongeveer anderhalve liter water in een waterkoker.
  • Leg het vlees op het rooster in de gootsteen en giet het water over de huid, je zult zien dat de randjes helemaal op gaan krullen.
  • Dep het droog en leg het even opzij terwijl je de marinade maakt voor het vlees.
  • Rasp de knoflook zeer fijn.
  • De huid nadat het kokende water erop is gegoten
    Geroosterd Buikspek
  • Voor de marinade meng je de Miso, 5-Spice, Knoflook, Rietsuiker en Arachide olie samen tot een pasta.
  • Leg het spek met de vleeskant naar boven en maak over de lengte even twee diepe snedes om de marinade nog beter in te kunnen wrijven.
  • Wrijf vervolgens de marinade als een dikke pasta overal over het vlees gedeelte en in de snedes en elke groef van het vlees maar let erop de huid niet te raken.
  • Lekker dik insmeren.
  • Leg het spek daarna weer met de huid naar boven in de braadslede en dep eventueel marinade die toch op de huid is gekomen weg.
  • Zet de braadslede onafgedekt in de koelkast en laat het overnacht drogen.
  • De volgende dag zet je de oven alvast aan op 180 graden.
  • Wrijf grof zeezout in de groeven van de snedes van de huid.
  • Meng 2 EL Ketjap in 1 liter kokend water en giet dit rustig in de braadslede zonder de huid te raken hiermee.
  • Het water moet net tot aan de onderkant van de huid komen maar mag hem niet raken.
    Geroosterd Buikspek
  • Zet de braadslede middenin de oven en braad het spek in 3½ uur langzaam gaar.
  • Haal de braadslede uit de oven en smeer de huid in met
  • Rijstwijn azijn met een kwastje.
  • Zet de grill op medium stand en het rooster wat hoger zodat het vlees een CM of 10 onder de grill ligt.
  • Grill de huid tot er bubbeltjes op komen, blijf er wel bij want het kan snel gaan.
  • Zorg ervoor dat er voldoende bubbeltjes over de gehele huid zijn.
  • Pas dan is alles echt lekker bros en krokant.

Komkommerrolletjes met garnalen
Recept afdrukken
No ratings yet

Komkommerrolletjes met garnalen

Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Porties: 10 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 1 bakje roomkaas naturel a 185 gr
  • 100 gram garnalen
  • verse koriander
  • 1 rode paprika in dunne reepjes
  • 1 eetlepel honing
  • 1 limoen
  • peper en zout

Instructies

  • Snijd de komkommer over de lengte in dunne plakken met kaasschaaf of mandoline.
  • Dep de komkommer droog met een keukenpapiertje.
  • Besmeer een zijde met wat roomkaas en bestrooi met peper en zout.
  • Leg een paar reepjes paprika, een garnaal aan een zijde en een paar blaadjes koriander.
  • Rol de komkommer strak op.
  • Rasp de limoen en pers uit.
  • Schep de honing door de limoenrasp en sap.
  • Zet de komkommer rolletjes met de garnaal naar boven op een bordje.
  • Druppel er wat van het limoen honing mengsel over.
  • Steek de rolletjes eventueel vast een prikker.