Gerookte Forel met Drie Verrukkelijke Sauzen

Gerookte Forel met Drie Verrukkelijke Sauzen

Heerlijke zelfgerookte forel, perfect gecombineerd met drie verfijnde sauzen: mierikswortelroomsaus, romige citroensaus en frisse yoghurt-kaasroomsaus.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Saus, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • rookoven
  • Au bain-marie pan
  • scherp mes
  • Fijne rasp
  • klopper

Ingrediënten

Voor de forel:

  • 4 verse forellen
  • Voor 1 liter pekel:
  • 1 liter water
  • 100 g zout
  • 50 g suiker
  • 1 stukje foelie
  • 1 pepertje
  • 2 jeneverbessen
  • Grof gemalen gemengde peper

Voor de mierikswortelroomsaus:

  • 50 g verse mierikswortel
  • liter room
  • Zout

Voor de citroensaus:

  • 200 g boter
  • 4 eidooiers
  • Sap van 1 citroen
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • Zout
  • Zwarte peper
  • Suiker
  • 2 el room

Voor de yoghurt-kaasroomsaus:

  • 200 g kwark
  • 1 beker yoghurt
  • Zout
  • Witte peper
  • ½ tl citroensap
  • 1 tl Worcestershire-saus
  • 1 flinke bos dille

Instructies

Voorbereiding van de pekel en forel:

  • Breng 300 ml water met foelie, pepertje, jeneverbessen en gemengde peper aan de kook.
  • Laat dit mengsel een half uur trekken.
  • Voeg 100 g zout en 50 g suiker toe en vul aan met water tot 1 liter.
  • Maak de forellen schoon, was ze en laat de huid eraan zitten.
  • Leg de forellenfilets minimaal 1 uur (hele vissen 2 uur) in de pekel en draai ze regelmatig om.
  • Haal ze uit de pekel en laat ze aan de lucht drogen.

Roken van de forel:

  • Gaar de forelfilets een kwartier voor.
  • Voeg vochtige houtsnippers toe aan het vuur en rook de forel nog een kwartier.
  • Wikkel de forellen in bakpapier en laat ze 15 minuten rusten.
  • Controleer of de vis gaar is door zachtjes aan de rugvin te trekken.
  • Als deze gemakkelijk loslaat, is de vis gaar.

Bereiding van de sauzen:

    Mierikswortelroomsaus:

    • Schil en rasp de mierikswortel fijn.
    • Klop de room stijf met een snufje zout.
    • Meng de geraspte mierikswortel voorzichtig door de room.
    • Serveer zeer koud.

    Citroensaus:

    • Smelt de boter au bain-marie.
    • Klop de eidooiers door de boter.
    • Voeg al roerend citroensap, geraspte citroenschil, zout, zwarte peper en suiker toe.
    • Voeg de room toe en blijf kloppen tot de saus romig is.
    • Haal de saus van het hete water en klop in koud water verder.

    Yoghurt-kaasroomsaus:

    • Meng de kwark met de yoghurt, zout, witte peper, citroensap en Worcestershire-saus.
    • Hak de dille fijn en roer deze door de saus.

    Notities

    Schik de gerookte forellen op een mooie schaal.
    Garneer met citroenpartjes en verse dille.
    Serveer de drie sauzen apart in kleine kommetjes.
    Wijnadvies:
    Serveer met een frisse droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Gris.

    Nutrition

    Calories: 580kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 42g | Vet: 38g | Zout: 2.3g | Sugar: 6g

    Grieks Broodje Gyros met Huisgemaakte Tzatziki

    Grieks Broodje Gyros met Huisgemaakte Tzatziki

    Geniet van een heerlijk Grieks broodje gyros met sappige kippendijen, frisse tzatziki en knapperige frietjes. Perfect voor een snelle, smaakvolle maaltijd!
    Bereidingstijd40 minuten
    marineren3 uur
    Recept categorieën: Broodjes, Hoofdgerechten, Kip, Lunch
    Land van herkomst: Griekenland
    Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
    Servings: 2
    Calories: 750kcal
    Author: Cor Klaar

    Ingrediënten

    Gyros:

    • 50 ml olijfolie
    • 20 g gyros kruidenmix
    • 4 kippendijfilets
    • 3 eetlepels Griekse yoghurt
    • 2 naanbroden
    • 2 takjes dille
    • 2 takjes peterselie
    • 2 tenen knoflook
    • 1 citroen
    • 1 eetlepel Hot & Spicy kruidenmix
    • 1 rode ui
    • 1 theelepel "Kan op alles" kruidenmix
    • 1 tomaat
    • Franse frietjes of zelfgemaakte friet
    • Frituurolie

    Tzatziki:

    • 6 eetlepels Griekse yoghurt
    • 5 blaadjes munt
    • 3 takjes peterselie
    • 2 tenen knoflook
    • 1 scheut extra vierge olijfolie
    • ½ komkommer
    • Peper naar smaak
    • Zout naar smaak

    Instructies

    • Maak de gyrosmarinade door in een ruime kom Griekse yoghurt te mengen met olijfolie, gyros kruidenmix, Hot & Spicy kruidenmix, fijngehakte knoflook en de rasp van een citroen.
    • Snijd de kippendijfilets in reepjes, voeg ze toe aan de marinade en meng goed.
    • Laat de kip 1 tot 3 uur marineren in de koelkast.
    • Bereid de tzatziki door de komkommer over de lengte doormidden te snijden en de zaadlijsten te verwijderen met een theelepel.
    • Rasp de komkommer en laat het uitlekken in een vergiet.
    • Druk het overtollige vocht uit de komkommer met een lepel.
    • Doe de Griekse yoghurt in een schaaltje en voeg de uitgelekte komkommer toe.
    • Pers de knoflooktenen uit en meng ze met een scheutje extra vierge olijfolie door de yoghurt.
    • Hak de munt en peterselie fijn en voeg toe.
    • Breng op smaak met peper en zout en zet de tzatziki in de koelkast.
    • Bak de naanbroden zoals aangegeven op de verpakking.
    • Snijd de tomaat in plakken en de rode ui in dunne ringen.
    • Verwarm de friteuse voor op 170°C en bak de frietjes goudbruin.
    • Bak de gemarineerde kipstukjes in een droge koekenpan gaar en goudbruin.
    • Beleg de naanbroden met een laag tzatziki, plakken tomaat, frietjes, rode uienringen en de gyros.
    • Garneer met grof gesneden peterselie en dille.
    • Serveer de broodjes gyros direct en geniet!

    Notities

    Serveertip:
    Serveer met een frisse Griekse salade en extra tzatziki voor een compleet gerecht.
    Wijnadvies:
    Een frisse witte wijn zoals een Assyrtiko of een droge Retsina past perfect bij dit gerecht.

    Nutrition

    Calories: 750kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 38g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 8g

    Frisse Spinaziesalade met Sinaasappel en Feta

    Frisse Spinaziesalade met Sinaasappel en Feta

    Een frisse en smaakvolle spinaziesalade met sinaasappel en feta. De combinatie van zoete sinaasappel, pittige feta en een romige dressing zorgt voor een heerlijke en lichte maaltijd die perfect is voor elke gelegenheid!
    Bereidingstijd20 minuten
    Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Lunch, Salade
    Land van herkomst: Nederland
    Dieët: Vegetarisch
    Servings: 4 personen
    Calories: 220kcal
    Author: Cor Klaar

    Equipment

    Ingrediënten

    • 3 sinaasappels
    • 150 g verse spinazie gewassen en droog geschud
    • 50 g rucola
    • 3 takjes verse munt
    • 100 g feta in kleine blokjes
    • 3 eetlepels mayonaise
    • 6 eetlepels yoghurt
    • 1 eetlepel honing
    • Zout
    • Vers gemalen peper
    • Kaneelpoeder
    • Paprikapoeder

    Instructies

    • Boen één sinaasappel schoon en rasp met een fijne rasp 1 eetlepel van de schil (alleen het oranje gedeelte).
    • Pers deze sinaasappel uit.
    • Pel de twee andere sinaasappels en snijd ze in halve plakjes.
    • Meng de spinazie, rucola, en muntblaadjes in een grote mengkom en verdeel het mengsel over een platte schaal.
    • Schik de halve sinaasappelplakjes over de salade en strooi de fetablokjes eroverheen.
    • Maak een dressing door de mayonaise, yoghurt, honing, sinaasappelsap, en sinaasappelrasp goed te mengen.
    • Breng op smaak met zout, vers gemalen peper, en een snufje kaneel- en paprikapoeder.
    • Besprenkel de salade met de dressing en serveer direct.

    Notities

     
    Wijnadvies:
    Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Rosé.

    Nutrition

    Calories: 220kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 7g | Vet: 14g | Zout: 0.7g | Sugar: 12g

    Geroosterd Buikspek

    Geroosterd Buikspek

    Zoals ze in Amerika zeggen: "It's all about the crackling!" En zo is het ook. Ik heb diverse methodes geprobeerd teneinde het perfect krokante korstje te verkrijgen maar tot nu toe allemaal niet naar mijn tevredenheid. Tot nu! Vandaar dat dit recept ook op de website komt, want het komt er pas op wanneer ik er helemaal tevreden over ben. Waarom hij in de Aziatische sectie staat? Omdat ik voornamelijk oosterse kruiden en ingrediënten heb gebruikt. Simpel eigenlijk. Die Rozemarijn ligt erop voor de foto hihi, die zit er helemaal niet in. Sorry! Anyway...om het perfecte knapperige korstje te krijgen bleek nog best moeilijk. Zoals gezegd, ik heb diverse recepten uitgeprobeerd en diverse methodes. Nu heb ik mijn opgedane 'wijsheid' en ervaringen verdeeld over al die pogingen en recepten en ben tot dit recept gekomen, een beetje van daar, daar, en eigen inzicht. Ik deel dit recept graag met jullie want ik vind dat iedereen minstens 1 keer zo'n heerlijk krokant korstje gegeten moet hebben. En dan ook nog eens van één van de goedkoopste delen van het varkentje! Beter wordt het bijna niet.
    Houd er wel rekening mee dat je het een dag van tevoren voor  moet bereiden. Ik heb voor dit recept een paar foto's van de stappen gemaakt om e.e.a. te verduidelijken.
    Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees
    Land van herkomst: Azië
    Calories:
    Author: Cor Klaar

    Equipment

    • Braadslede, met roostertje
    • Scherp mes (Stanley mesje)
    • Een schone gootsteen
    • keukenrol
    • Fijne rasp

    Ingrediënten

    • 1 KG. Buikspek aan een stuk MET zwoerd.
    • 2 Flinke EL Miso pasta
    • 1 eetlepel(s) 5 spice kruiden
    • 4 teentjes Knoflook
    • Grof zeezout
    • 2 eetlepel(s) Rietsuiker
    • 1 eetlepel(s) arachideolie
    • 2 eetlepel(s) Ketjap zoete
    • Rijstwijn azijn

    Instructies

    • Leg het vlees met de huidkant naar boven voor je neer.
    • Snijd er met een heel scherp mes een ruitvorm in.
    • Let op dat je net door de huid heen snijdt maar niet te diep.
    • Kook ongeveer anderhalve liter water in een waterkoker.
    • Leg het vlees op het rooster in de gootsteen en giet het water over de huid, je zult zien dat de randjes helemaal op gaan krullen.
    • Dep het droog en leg het even opzij terwijl je de marinade maakt voor het vlees.
    • Rasp de knoflook zeer fijn.
    • De huid nadat het kokende water erop is gegoten
      Geroosterd Buikspek
    • Voor de marinade meng je de Miso, 5-Spice, Knoflook, Rietsuiker en Arachide olie samen tot een pasta.
    • Leg het spek met de vleeskant naar boven en maak over de lengte even twee diepe snedes om de marinade nog beter in te kunnen wrijven.
    • Wrijf vervolgens de marinade als een dikke pasta overal over het vlees gedeelte en in de snedes en elke groef van het vlees maar let erop de huid niet te raken.
    • Lekker dik insmeren.
    • Leg het spek daarna weer met de huid naar boven in de braadslede en dep eventueel marinade die toch op de huid is gekomen weg.
    • Zet de braadslede onafgedekt in de koelkast en laat het overnacht drogen.
    • De volgende dag zet je de oven alvast aan op 180 graden.
    • Wrijf grof zeezout in de groeven van de snedes van de huid.
    • Meng 2 EL Ketjap in 1 liter kokend water en giet dit rustig in de braadslede zonder de huid te raken hiermee.
    • Het water moet net tot aan de onderkant van de huid komen maar mag hem niet raken.
      Geroosterd Buikspek
    • Zet de braadslede middenin de oven en braad het spek in 3½ uur langzaam gaar.
    • Haal de braadslede uit de oven en smeer de huid in met
    • Rijstwijn azijn met een kwastje.
    • Zet de grill op medium stand en het rooster wat hoger zodat het vlees een CM of 10 onder de grill ligt.
    • Grill de huid tot er bubbeltjes op komen, blijf er wel bij want het kan snel gaan.
    • Zorg ervoor dat er voldoende bubbeltjes over de gehele huid zijn.
    • Pas dan is alles echt lekker bros en krokant.

    Komkommerrolletjes met garnalen

    Komkommerrolletjes met garnalen

    Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
    Servings: 10 personen
    Calories:
    Author: Cor Klaar

    Equipment

    Ingrediënten

    • 1 komkommer
    • 1 bakje roomkaas naturel a 185 gr
    • 100 gram garnalen
    • verse koriander
    • 1 rode paprika in dunne reepjes
    • 1 eetlepel honing
    • 1 limoen
    • peper en zout

    Instructies

    • Snijd de komkommer over de lengte in dunne plakken met kaasschaaf of mandoline.
    • Dep de komkommer droog met een keukenpapiertje.
    • Besmeer een zijde met wat roomkaas en bestrooi met peper en zout.
    • Leg een paar reepjes paprika, een garnaal aan een zijde en een paar blaadjes koriander.
    • Rol de komkommer strak op.
    • Rasp de limoen en pers uit.
    • Schep de honing door de limoenrasp en sap.
    • Zet de komkommer rolletjes met de garnaal naar boven op een bordje.
    • Druppel er wat van het limoen honing mengsel over.
    • Steek de rolletjes eventueel vast een prikker.