Appelcompote met een luchtig schuimtopping

Appelcompote met een luchtig schuimtopping

Geniet van een heerlijk luchtig dessert met huisgemaakte appelcompote en een knapperig gebakken eiwittopping. Een feestelijke traktatie voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • schilmes,
  • kookpan
  • Garde of elektrische mixer
  • vuurvaste schotel

Ingrediënten

  • 1,5 kg appels voor compote
  • Griessuiker naar smaak
  • 3 eiwitten
  • 100 g kristalsuiker

Instructies

  • Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis.
  • Doe de appels in een kookpan met een scheutje water en laat ze op een lage vlam gaar koken.
  • Roer regelmatig en plet de appels met een lepel tot een gladde compote.
  • Voeg suiker naar smaak toe.
  • Giet de appelcompote in een vuurvaste schotel en laat volledig afkoelen.
  • Klop de eiwitten stijf met een garde of elektrische mixer.
  • Voeg de kristalsuiker beetje bij beetje toe en klop tot het eiwit glanzende, stevige pieken vormt.
  • Verdeel het opgeklopte eiwit gelijkmatig over de afgekoelde appelcompote.
  • Plaats de schotel in een voorverwarmde oven op 180°C en laat het eiwit 10 minuten lichtbruin worden.
  • Serveer de appelcompote met schuimtopping lauwwarm.

Notities

Serveertip:
Garneer met een snufje kaneel of een lepel vanillevla voor extra smaak. Voeg eventueel stukjes ananas toe aan de compote voor een tropische twist.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete dessertwijn zoals een Riesling of een glas cider voor een perfect complement.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 3g | Vet: 0g | Zout: 0.1g | Sugar: 22g

Madeleines met Citroen

Madeleines met Citroen

Maak zelf klassieke Franse madeleines met een vleugje citroen. Perfect als verfijnd tussendoortje bij de koffie of thee!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Koek
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag
Servings: 15 stuks
Calories: 95kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Madeleine koekjesvorm, ingevet en met bloem bestoven
  • Garde of elektrische mixer
  • rooster

Ingrediënten

  • 120 g bloem
  • 125 g gesmolten boter
  • 135 g suiker
  • 4 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Geraspte schil van 1 citroen

Instructies

  • Zeef de bloem en het bakpoeder samen in een kom.
  • Klop in een andere kom de suiker en eieren tot een dik en luchtig mengsel.
  • Voeg de geraspte citroenschil toe en roer kort door.
  • Meng de bloem in delen door het eimengsel en voeg daarna de gesmolten boter toe.
  • Roer tot een glad beslag.
  • Zet het beslag 20-30 minuten in de koelkast om te rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Vul de holletjes van de madeleinevorm voor 2/3 met het beslag.
  • Bak de madeleines in het midden van de oven gedurende 10 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  • Haal de madeleines uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een glas lichtzoete mousserende wijn zoals een Moscato d’Asti, die de citrustonen in de madeleines complimenteert.

Nutrition

Calories: 95kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 6g

Smeuïge Amandeltaart met Gekarameliseerde Peer en Glanzende Abrikozengelei

Smeuïge Amandeltaart met Gekarameliseerde Peer en Glanzende Abrikozengelei

Deze feestelijke amandeltaart met peer en een glanzende abrikozengelei is perfect als nagerecht of voor een speciale gelegenheid.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag
Servings: 8
Calories: 435kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 300 g boter
  • 175 g amandelen fijngemalen
  • 130 g suiker
  • 3 eieren
  • 4 peren
  • 3 el abrikozenjam
  • 1 el poire eau de vie
  • Snufje zout
  • Slagroom voor serveren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Meng de bloem, een snufje zout en 100 g suiker in een kom.
  • Voeg 150 g boter in blokjes en 1 ei toe.
  • Kneed tot een stevig deeg.
  • Rol het deeg uit en bekleed de ingevette taartvorm ermee.
  • Meng de resterende boter (150 g), eieren, resterende suiker (30 g), fijngemalen amandelen en poire eau de vie tot een gladde amandelcrème.
  • Strijk de amandelcrème gelijkmatig uit over het deeg in de taartvorm.
  • Schil de peren, halveer ze, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne schijfjes.
  • Schik de peer schijfjes decoratief op de amandelcrème.
  • Bak de taart in het midden van de oven gedurende 35-45 minuten tot goudbruin en gaar.
  • Verwarm de abrikozenjam met 1 eetlepel water en zeef het tot een gladde gelei.
  • Bestrijk de taart direct uit de oven met de abrikozengelei voor een glanzende afwerking.
  • Laat de taart op een rooster afkoelen.

Notities

Serveer lauwwarm of koud met lobbig geslagen slagroom.
Geniet van deze heerlijke taart met peer als een feestelijke afsluiting van je maaltijd!
Wijnadvies:
Een zoete witte dessertwijn zoals een Sauternes of een Monbazillac past perfect bij de rijke smaken van peer en amandel in deze taart.

Nutrition

Calories: 435kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 6g | Vet: 28g | Zout: 0.3g | Sugar: 22g

Pompoenpit Afbreekbroodjes

Pompoenpit Afbreekbroodjes

inclusief rijzen1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Broodjes
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • Olijfolie voor invetten
  • 1 pak mix voor witbrood
  • 65 g pompoenpitten
  • Olijfolie

Instructies

Voorbereiden van het deeg:

  • Bereid het deeg volgens de instructies op het pak mix voor witbrood.
  • Toevoegen van de pompoenpitten:
  • Kneed de pompoenpitten door het deeg.

Eerste rijs:

  • Laat het deeg rijzen volgens de instructies op de verpakking.

Vormen van het deeg:

  • Verdeel het deeg na de eerste rijs in 4 gelijke stukken.
  • Vorm elk stuk deeg tot een reep van ongeveer 10 x 15 cm.

Tweede rijs:

  • Laat het deeg opnieuw rijzen.
  • Voorbereiden van de broodjes:
  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Vet een groot mes in met olijfolie.
  • Snijd elk stuk deeg in 6 gelijke rechthoekjes, maar snijd niet helemaal door.
  • De broodjes moeten aan elkaar blijven zitten.

Bakken van de broodjes:

  • Plaats de repen op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de afbreekbroodjes 10 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en gaar zijn.

Serveren:

  • Serveer de afbreekbroodjes warm aan tafel en breek ze in stukjes.

Notities

Wijnadvies:

Bij deze hartige broodjes past een lichte en frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc goed. De subtiele smaak van de pompoenpitten en het brood worden mooi aangevuld door de fruitige en frisse tonen van deze wijnen.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 6g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Basilicum Citroenmayonaise

Basilicum Citroenmayonaise

Deze basilicum citroenmayonaise is een heerlijke aanvulling bij gegrilde vis, kip, groenten of als dip voor frietjes.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Saus
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eierdooiers
  • 1 eetlepel vers citroensap
  • Olijfolie ongeveer 200 ml
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 handvol verse groene basilicumblaadjes fijngehakt
  • Peper en zout

Instructies

  • Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn om schiften te voorkomen.
  • Doe de eierdooiers en het citroensap in een kom en klop ze los met een garde of elektrische mixer.
  • Giet er al kloppend beetje bij beetje de olijfolie bij totdat de mayonaise stijf wordt.
  • Voeg olijfolie toe tot je voldoende mayonaise hebt gemaakt (ongeveer 200 ml).
  • Schep de fijngehakte basilicum en geperste knoflook door de mayonaise.
  • Breng de mayonaise op smaak met peper en zout.

Notities

Zorg ervoor dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn om een mooie, stabiele mayonaise te krijgen.

Wijnadvies:

Deze frisse mayonaise past goed bij lichte, frisse witte wijnen zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De citrus- en basilicumsmaak combineert perfect met de lichte zuren en fruitige tonen van deze wijnen.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 2g | Vet: 27g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g

Zoete Kwarkflapjes met Warme Bosvruchtensaus

Zoete Kwarkflapjes met Warme Bosvruchtensaus

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 100 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 450 gram kwark
  • 40 gram boter
  • ½ theelepel kaneel
  • potje bosvruchtenjam

Instructies

Voorbereiding van het beslag:

  • Meng in een grote kom het zelfrijzend bakmeel, de eieren, de suiker, de vanillesuiker en de kwark.
  • Roer dit goed door elkaar tot een glad beslag.

Bakken van de kwarkflapjes:

  • Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Schep met een lepel 4-5 hoopjes beslag in de pan om kleine flapjes te vormen.
  • Bak de flapjes totdat de onderkant goudbruin is.
  • Draai ze voorzichtig om met een spatel en bak de andere kant goudbruin.

Bereiding van de warme bosvruchtensaus:

  • Terwijl de flapjes bakken, verwarm je de bosvruchtenjam met de kaneel in een steelpan op laag vuur.
  • Roer regelmatig zodat het niet aanbrandt.

Serveren:

  • Serveer de warme kwarkflapjes op een bord en schenk de warme bosvruchtensaus eroverheen.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit zoete dessert past een glas Moscato d'Asti, een lichte, zoete en licht mousserende wijn uit Italië, perfect. De fruitige tonen van de wijn complementeren de bosvruchtensaus en maken de ervaring compleet.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 28g