Recept afdrukken
No ratings yet

Geurige Kip in Calvados-Roomsaus met Cider

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 4 personen
calorieën: 586kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 kip van 1 8 kg, in delen
  • 100 g boter
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 bouquet garni 1 takje tijm, 1 laurierblaadje en 1 preiblad gebonden
  • 2 sjalotten fijngehakt
  • 1 fles cider mousserende appelwijn, 0,75 liter
  • 1 dl calvados distillaat van cider
  • 250 g crème fraîche
  • 250 g champignons in grote stukken gehalveerd
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie

Instructies

Voorbereiding:

  • Vraag de poelier om de kip in 8 stukken te snijden en ook de rest van het karkas in stukken te hakken.

Bereiding:

  • Bestrooi de kipdelen met zout en peper.
  • Verhit de boter in een grote braadpan.
  • Bak de kipdelen en karkasdelen rondom bruin.
  • Voeg het bouquet garni toe.
  • Laat de kip met de deksel op de pan in 20-25 minuten zachtjes gaar worden.
  • Haal de kip uit de pan (laat het karkas achter).
  • Voeg de fijngehakte sjalotten toe en bak deze gedurende 5 minuten.
  • Voeg de cider en calvados toe, roer aanbaksels los en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken.
  • Zeef de saus en kook het in tot de helft.
  • Roer de crème fraîche door de saus.
  • Voeg de champignons toe en laat ze in 8 minuten zachtjes gaar worden.
  • Roer de fijngehakte peterselie door de saus.

Notities

Wijnadvies:

Deze geurige kip in calvados-roomsaus met cider past perfect bij een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir. De fruitige tonen van de wijn complementeren prachtig de smaken van de saus en de sappige kip.

Nutrition

Calories: 586kcal | koolhydraten: 12.3g | Protein: 34.8g | Vet: 41.2g | Zout: 1.7mg | Sugar: 3.8g

Recept afdrukken
No ratings yet

Kip in Calvados-Roomsaus met Cider

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Dieët: Glutenvrij
Porties: 4 personen
calorieën: 740kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 kip van 1.8 kg in delen gesneden
  • 100 gram boter
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 bouquet garni 1 takje tijm, 1 laurierblaadje en 1 preiblad gebonden
  • 2 sjalotten fijngehakt
  • 1 fles cider mousserende appelwijn, 0.75 liter
  • 1 deciliter calvados distillaat van cider
  • 250 gram crème fraîche
  • 250 gram champignons in grote stukken gehalveerd
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie

Instructies

Voorbereiding:

  • Vraag de poelier om de kip in 8 stukken te snijden en de rest van het karkas in stukken te hakken.

Bereiding:

  • Bestrooi de kipdelen met zout en peper.
  • Verhit de boter in een grote braadpan.
  • Bak de kipdelen en karkasdelen rondom bruin.
  • Voeg het bouquet garni toe.
  • Laat de kip met de deksel op de pan in 20-25 minuten zachtjes gaar worden.
  • Haal de kip uit de pan (laat het karkas achter).
  • Voeg de fijngehakte sjalotten toe en bak deze gedurende 5 minuten.
  • Voeg de cider en calvados toe, roer aanbaksels los en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken.
  • Zeef de saus en kook het in tot de helft.
  • Roer de crème fraîche door de saus.
  • Voeg de champignons toe en laat ze in 8 minuten zachtjes gaar worden.
  • Roer de fijngehakte peterselie door de saus.
  • Serveer de sappige kipstukken met de heerlijke calvados-roomsaus en geniet van dit verrukkelijke gerecht met een vleugje appelcider.

Notities

Wijnadvies:

Dit gerecht gaat uitstekend samen met een droge witte wijn, zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 740kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 45g | Vet: 55g | Zout: 2.5mg | Sugar: 7g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Kipcurry met Groenten

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: India
Porties: 4 personen
calorieën: 420kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olie
  • 2 grote uien grof gesneden
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 3 eetlepels milde Indiase currypasta
  • 1 kg kipfilet in grove stukken gesneden
  • 600 g broccoli
  • 500 g vastkokende aardappels geschild en in blokjes gesneden
  • 500 g tomaten in blokjes gesneden
  • 250 ml kippenbouillon van tablet

Instructies

  • Verwarm de olie in een grote braadpan en fruit hierin de uien en knoflook op laag vuur gedurende 5 minuten tot ze glazig zijn.
  • Voeg de currypasta toe en warm deze kort mee.
  • Bak de stukken kip in het currymengsel gedurende 5 minuten tot ze lichtbruin zijn.
  • Snijd ondertussen de broccoli in roosjes en de stronk in plakjes.
  • Snijd ook de aardappels in blokjes.
  • Voeg de tomatenblokjes toe aan het kipcurrymengsel en bak deze 2 minuten mee.
  • Voeg de aardappelblokjes en plakjes broccolistronk toe, en schenk de kippenbouillon erbij.
  • Breng aan de kook en laat de curry op laag vuur gedurende 30 minuten gaar worden.
  • Voeg na 20 minuten de broccoliroosjes toe en kook ze beetgaar in de curry.
  • Breng de curry op smaak met zout en peper.

Notities

Serveren:

Serveer de romige kipcurry met rijst, een lepel Griekse yoghurt en verse korianderblaadjes.

Tips:

Je kunt de helft van de afgekoelde curry invriezen voor later gebruik. Ontdooi en verwarm de curry in de magnetron of op laag vuur. De ingevroren curry is twee maanden houdbaar.

Wijnadvies:

Een licht gekoelde Gewürztraminer past uitstekend bij de exotische smaken van deze romige kipcurry.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 34g | Vet: 18g | Zout: 1.2mg | Sugar: 7g

Recept afdrukken
No ratings yet

Potjesvlees

Bereidingstijd2 uur 35 minuten
wachten3 uur
Recept categorieën: Kalfsvlees, Kip, Voorgerechten, Wild
Land van herkomst: België
Porties: 6 Stuks
calorieën: 200kcal

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 kleine winterwortels
  • 1 laurierblaadje
  • 2 kruidnagels
  • 2 takjes tijm
  • 500 g konijnenbout
  • 500 g kippenbout
  • 300 g kalfspoulet
  • zout
  • versgemalen peper
  • 2 dl droge witte wijn
  • ½ dl witte-wijnazijn
  • 4 blaadjes gelatine
  • olie om in te vetten

Instructies

  • Ui pellen en in parten snijden.
  • Wortels schoonmaken, wassen en in plakken snijden.
  • Ui, wortel, laurier, kruidnagel en tijm over bodem van pan verdelen.
  • Alle vleessoorten over groenten verdelen.
  • Vlees bestrooien met zout en peper en wijn en azijn erbij gieten.
  • Zoveel water toevoegen dat vlees net onder staat.
  • Pan afdekken en aan de kook brengen.
  • Vlees regelmatig afschuimen en op laag vuur in ca. 1 ½ uur laten gaar stoven, vlees moet makkelijk loslaten van bot.
  • Vlees met schuimspaan uit pan scheppen, stoofvocht boven andere pan zeven en tot ⅓ laten inkoken.
  • Intussen gelatine ca. 5 minuten in koud water weken.
  • Pan van vuur nemen en gelatine in vocht oplossen.
  • Vlees van bot halen, mengen en in stukjes snijden.
  • Vlees in ingevette vorm leggen en vocht erop gieten, zodat vlees net onder staat.
  • Potjesvlees laten afkoelen en in koelkast in ca. 3 uur laten opstijven.
  • Potjesvlees storten en in plakken snijden.

Notities

Serveren met toast of warme (party)broodjes, zilveruitjes en augurkjes.
Ook lekker als lunchgerecht.

Nutrition

Calories: 200kcal | Protein: 29g | Vet: 10g