Elfstedenbliksem met Stoofperen en Rookspek

Elfstedenbliksem met Stoofperen en Rookspek

Een echte klassieker uit het noorden: Elfstedenbliksem met stoofperen en knapperig rookspek. Deze unieke stamppot combineert de zoetheid van stoofperen met hartige spek en aardappelen. Perfect voor koude dagen!
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Friesland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg stoofperen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 kg aardappels
  • 600 g doorregen rookspek
  • 2 eetlepels azijn
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de stoofperen, snijd ze in partjes en verwijder de klokhuizen.
  • Breng in een pan 2 dl water met de kaneel, suiker en peren aan de kook.
  • Dek de pan af en stoof de peren op laag vuur gedurende ongeveer 30 minuten.
  • Schil de aardappels, was ze en snijd ze in vieren.
  • Voeg de aardappelen toe aan de peren, samen met wat extra water indien nodig.
  • Stoof op laag vuur tot zowel de peren als de aardappels gaar zijn.
  • Snijd het rookspek in plakken van ½ cm dik en bak ze op middelhoog vuur in een koekenpan aan beide kanten goudbruin.
  • Haal ze uit de pan en houd ze warm.
  • Voeg de azijn, peper en het spekvet toe aan het gare peer-aardappelmengsel en meng alles goed door elkaar.
  • Breng het geheel op smaak met extra zout en peper naar wens.
  • Serveer de stamppot met de gebakken spekplakjes erop.
  • Lekker met roggebrood, boter en mosterd om het spek mee te besmeren.

Notities

Wijnadvies:
Deze stevige stamppot gaat goed samen met een volle rode wijn zoals een Bordeaux of een robuuste Syrah, die de zoete en hartige smaken van het gerecht mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 10g

Courgettestamppot met Paprika, Chorizo en Oude Kaas

Courgettestamppot met Paprika, Chorizo en Oude Kaas

Deze hartige courgettestamppot met paprika, knapperige chorizo en gesmolten oude kaas is een perfecte maaltijd voor koude dagen. De combinatie van smaken maakt dit gerecht bijzonder smaakvol en verwarmend.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g aardappels
  • Zout naar smaak
  • 1 grote ui
  • 1 grote courgette of 2 kleine courgettes
  • 2 paprika's
  • 200 g chorizo aan een stuk
  • 25 g boter
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • 2 theelepels bouillonpoeder
  • 100 g oude kaas
  • ½ dl melk
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in weinig water met zout in ongeveer 25 minuten gaar.
  • Pel en snipper de ui.
  • Snijd de courgette, de paprika's, en de chorizo in stukjes.
  • Bak de stukjes chorizo zachtjes uit in een steelpan totdat ze knapperig zijn.
  • Verhit de boter in een grote pan en fruit de ui totdat deze glazig is.
  • Voeg de courgette, Italiaanse kruiden en bouillonpoeder toe aan de pan en smoor de courgette ongeveer 5 minuten mee.
  • Giet de aardappelen af, voeg ze toe aan de pan met courgette en stamp het geheel tot een grove stamppot.
  • Roer de geraspte oude kaas door de stamppot en voeg eventueel wat melk toe om de stamppot smeuïger te maken.
  • Schep de stukjes paprika en de knapperige chorizo door de stamppot en verwarm alles nog even goed door.
  • Breng de courgettestamppot op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Deze stamppot combineert goed met een stevige rode wijn zoals een Rioja of een Tempranillo, die de rijke smaken van de chorizo en oude kaas aanvult.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Cajunhutspot met gefrituurde uiringen

Cajunhutspot met gefrituurde uiringen

Deze Cajunhutspot brengt een pittige twist naar de klassieke Nederlandse hutspot, afgetopt met krokante gefrituurde uiringen. Een smakelijk en hartverwarmend gerecht dat perfect is voor avontuurlijke eters.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 700kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 eetlepels zelfrijzend bakmeel
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Cajunkruiden naar smaak
  • 1 ei
  • 1 dl pils
  • 2 liter frituurolie
  • 2 uien voor uiringen
  • 2 kg aardappels
  • 150 g winterwortelen in blokjes
  • 150 g ui gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij fijngehakt
  • 2.5 dl vleesbouillon van tablet
  • 1 eetlepel boter
  • 1 theelepel piment gemalen

Instructies

  • Maak een beslag door het zelfrijzend bakmeel, zout, peper, cajunkruiden, ei en pils goed te mengen.
  • Verhit de frituurolie in een friteuse of diepe pan tot 180°C.
  • Snijd de uien in ringen, haal ze door het beslag en frituur ze in de hete olie tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
  • Voeg ze samen met de wortelen, gesnipperde ui en fijngehakte bleekselderij toe aan een grote pan met de vleesbouillon.
  • Kook alles in 20 minuten gaar.
  • Stamp de aardappelen en groenten met de boter, zout, peper en piment tot een smeuïge stamppot.
  • Serveer de Cajunhutspot op borden en leg de krokante gefrituurde uiringen erop.

Notities

Wijnadvies:

Combineer dit gerecht met een stevige rode wijn zoals een Zinfandel, die goed past bij de pittige Cajunkruiden en de rijke smaken van de hutspot.

Nutrition

Calories: 700kcal | koolhydraten: 90g | Protein: 10g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Broccolistamppot met Pesto, Tomaat en Hamreepjes

Broccolistamppot met Pesto, Tomaat en Hamreepjes

Deze broccolistamppot met rode pesto, verse tomaat en hartige hamreepjes biedt een heerlijke twist op een klassiek gerecht. De combinatie van romige aardappelen, broccoli en een vleugje pesto zorgt voor een smaakvolle en voedzame maaltijd.
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g aardappels
  • 500 g broccoli
  • 4 tomaten
  • 100 g rauwe ham in iets dikkere plakjes
  • 100 g gekookte ham
  • 3 eetlepels rode pesto
  • 1 dl melk
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in weinig water met zout in ongeveer 25 minuten gaar.
  • Snijd intussen de broccoliroosjes van de stronk en snijd de stronk in blokjes.
  • Kook de broccoli in weinig water met zout in ongeveer 5 minuten gaar.
  • Spoel de broccoli vervolgens in een zeef onder koud water af om de kleur te behouden.
  • Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in reepjes.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
  • Roer de rode pesto en zoveel melk door de gestampte aardappelen tot een smeuïge puree ontstaat.
  • Schep de broccoli door de puree en warm de stamppot nog even goed door.
  • Voeg op het laatst de tomaat en de hamreepjes toe en meng alles goed door elkaar.
  • Breng de stamppot op smaak met versgemalen peper en eventueel extra zout.

Notities

 
Wijnadvies:
Deze stamppot past goed bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay, die de frisse smaken van de tomaat en de pesto complimenteert.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Broccolistamppot met Noten en Geroosterde Kaas

Broccolistamppot met Noten en Geroosterde Kaas

Deze broccolistamppot met noten en geroosterde oude kaas is een heerlijk vegetarisch gerecht dat de romigheid van aardappelen en broccoli combineert met de knapperigheid van noten. Een perfecte ovenschotel voor koude dagen, boordevol smaak en textuur.
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g aardappels
  • 750 g broccoli
  • 4 eetlepels zure room
  • 1 klein ei
  • Peper naar smaak
  • 1 theelepel mosterd
  • Worcestershiresaus naar smaak
  • 100 g oude kaas
  • 200 g gemengde noten grof gehakt
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook ze op matig vuur in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Maak intussen de broccoli schoon, verdeel hem in roosjes en snijd de stronk in dunne plakjes.
  • Kook de broccoli in een laagje kokend water met een snufje zout in ongeveer 10 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen en de broccoli af en verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Stamp de broccoli en aardappelen fijn met een aardappelstamper.
  • Roer de zure room, het ei, een snufje peper, nootmuskaat, een scheutje Worcestershiresaus, de helft van de geraspte kaas en de helft van de gehakte noten door de stamppot.
  • Schep de stamppot in een ovenvaste schaal en strooi de resterende noten en kaas over de bovenkant.
  • Plaats de schaal onder de hete grill en laat het gerecht snel bruin worden, tot de kaas mooi gesmolten en goudbruin is.
  • Serveer direct en geniet van de heerlijke combinatie van smaken en texturen.

Notities

 
Wijnadvies:
Deze stamppot past goed bij een volle, ronde witte wijn zoals een Chardonnay, die de romige en hartige smaken van het gerecht aanvult.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Broccolistamppot met Gruyère en Knapperige Aardappelschillen

Broccolistamppot met Gruyère en Knapperige Aardappelschillen

Deze broccolistamppot met rijke Gruyère, knapperige aardappelschillen en roergebakken groenten is een feest voor de zintuigen. Het gerecht combineert romige aardappelpuree met de frisse smaak van broccoli en paprika, afgemaakt met een heerlijk spek-aardappelschilmengsel.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kg aardappels
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 liter frituurolie
  • 100 g mager gerookt spek
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 500 g broccoliroosjes
  • 1 paprika in blokjes
  • 1 blikje maïs 150 g, uitgelekt
  • 250 g Gruyère geraspt
  • 1.5 dl zure room

Instructies

  • Boen de aardappelen schoon en schil ze dun.
  • Bewaar de schillen apart.
  • Snijd de aardappelen in stukken en kook ze in 2,5 cm water met zout in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Verhit de frituurolie in een frituurpan of diepe pan.
  • Frituur de aardappelschillen goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Bak het gerookte spek in een anti-aanbakpan uit tot het knapperig is.
  • Verkruimel het spek en meng het door de gefrituurde aardappelschillen.
  • Verhit de zonnebloemolie in een pan en roerbak de broccoliroosjes en paprikablokjes gedurende 5 minuten.
  • Meng de maïs erdoor en zet apart.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de zure room, geraspte Gruyère, zout en peper tot een romige puree.
  • Schep de puree op een schaal, verdeel het roerbakmengsel van groenten eromheen en bestrooi met het aardappelschil-spekmengsel.
  • Serveer direct en geniet van de combinatie van romige, knapperige en hartige smaken.

Notities


Wijnadvies:
Deze stamppot past uitstekend bij een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een rijke Pinot Grigio, die de romige kaas en de knapperige texturen complementeren.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 3g | Sugar: 5g

Boerenkoolstamppot Speciaal met Pesto

Boerenkoolstamppot Speciaal met Pesto

Een bijzondere twist op de klassieke boerenkoolstamppot, verrijkt met pesto voor een extra smaakdimensie. Deze boerenkoolstamppot speciaal is een voedzaam en hartverwarmend gerecht, perfect voor koude dagen.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 6 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • 50 g boter
  • 750 g boerenkool
  • 1.5 kg aardappels
  • 1 dl melk
  • 1 potje pesto
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Pel en snipper de ui.
  • Verhit de boter in een ruime pan en fruit de ui hierin gedurende 5 minuten tot deze zacht is.
  • Voeg de gewassen boerenkool toe en laat deze al omscheppend slinken.
  • Leg de geschilde en in stukken gesneden aardappelen bovenop de boerenkool, voeg een beetje zout toe en kook alles in ongeveer 25 minuten gaar.
  • Voeg de melk en pesto toe aan de pan en stamp alles door elkaar tot een smeuïge stamppot.
  • Breng de stamppot op smaak met peper en zout naar wens.
  • Serveer de boerenkoolstamppot direct, eventueel met bijgerechten zoals gebakken hamreepjes, groente-zoetzuur, gebakken champignons met rozemarijn, salami met knoflook of gemengde olijven.

Notities

Geef er de volgende bijgerechten bij.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Boerenkoolstamppot met Rookworst en Currysaus

Boerenkoolstamppot met Rookworst en Currysaus

Geniet van een klassieke boerenkoolstamppot, rijk van smaak en perfect voor koude dagen. De toevoeging van currysaus geeft dit traditionele gerecht een verrassende twist, geserveerd met een malse rookworst.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g aardappels
  • 1 bloemkool
  • 1 magere rookworst
  • ¾ dl melk
  • 1 eetlepel boter
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels currysaus
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in vieren.
  • Doe 2 dl water, de boerenkool, aardappelen en zout in een pan en laat het geheel, met het deksel op de pan, ongeveer 20 minuten koken.
  • Leg de rookworst op de aardappelen en kook de boerenkool en aardappelen nog eens ongeveer 10 minuten totdat alles gaar is.
  • Haal de rookworst uit de pan en houd deze warm.
  • Giet de boerenkool en aardappelen af en stamp ze fijn met een stamper.
  • Voeg al roerend de melk en boter toe, en roer er vervolgens de azijn en currysaus doorheen.
  • Laat de stamppot op zacht vuur door en door heet worden en breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de rookworst in gelijke stukken en leg deze bovenop de stamppot.

Notities

lekker met piccalilly of gemengd tafelzuur.
Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een stevige rode wijn zoals een Merlot, die de hartige en licht pittige smaken van het gerecht aanvult.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g

Boerenkoolstamppot met Kaas en Knapperig Spek

Boerenkoolstamppot met Kaas en Knapperig Spek

Deze romige boerenkoolstamppot met stukjes belegen kaas en knapperig spek is een heerlijke variatie op de klassieke stamppot. Het smeltende kaas en de hartige spekjes zorgen voor een extra smaakvolle en troostrijke maaltijd, perfect voor koude dagen.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1.25 kg aardappels
  • 200 g belegen kaas
  • 200 g spekreepjes
  • 650 g boerenkool
  • 1.5 dl melk
  • 2 eetlepels mosterd
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Schil en was de aardappelen.
  • Snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Bak de spekreepjes in een droge koekenpan tot ze knapperig zijn.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier en verkruimel ze daarna.
  • Kook de boerenkool en de aardappelen in weinig water met wat zout in ongeveer 30 minuten gaar.
  • Giet het kooknat af.
  • Verwarm de melk in een kleine pan en roer de mosterd erdoor tot het goed gemengd is.
  • Stamp de aardappelen en boerenkool met een stamper tot een gladde stamppot.
  • Voeg al roerend de verwarmde melk toe.
  • Schep de blokjes kaas door de stamppot, zodat ze lichtjes smelten.
  • Breng de stamppot op smaak met zout en peper naar wens.
  • Strooi de verkruimelde spekreepjes over de stamppot en serveer direct.

Notities

 

Wijnadvies:

Serveer dit gerecht met een glas Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir, die goed past bij de rijke en romige smaken van de stamppot.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Boerenkoolstamppot met Romige Feta en Gebakken Ui

Boerenkoolstamppot met Romige Feta en Gebakken Ui

Deze boerenkoolstamppot met romige feta en gebakken ui biedt een heerlijke vegetarische twist op het traditionele gerecht. De combinatie van hartige boerenkool, zachte aardappelen, en zoute feta maakt dit tot een perfect verwarmend diner.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 700 g aardappels
  • 250 g boerenkool
  • 150-200 g feta
  • 1 ui
  • Melk naar behoefte
  • Zout naar smaak
  • Boter om te bakken

Instructies

  • Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze samen met de boerenkool en wat zout gaar in een grote pan.
  • Pel de ui en snijd deze in dunne ringen.
  • Verhit een beetje boter in een koekenpan en bak de uiringen lichtbruin.
  • Snijd de feta in kleine blokjes.
  • Giet de aardappelen en boerenkool af en stamp ze samen met een scheutje melk tot een smeuïge stamppot.
  • Roer de gebakken uiringen en de blokjes feta door de stamppot.
  • Breng de stamppot op smaak met extra zout indien nodig, en serveer direct.

Notities

 
Wijnadvies:
Deze stamppot gaat goed samen met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichtzoete Riesling, die de zoute feta en de hartige boerenkool in balans brengen.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 3g | Sugar: 3g