Heerlijke Saté met pindasaus

Heerlijke Saté met pindasaus

Het maken van saté is eenvoudig en heerlijk! Hier is een recept voor het bereiden van saté met kip, hoewel je ook varkensvlees, rundvlees, garnalen of tofu kunt gebruiken, afhankelijk van je voorkeur. Saté wordt meestal geserveerd met pindasaus en is een populair gerecht in veel Aziatische keukens. Hier is hoe je kipsaté maakt:
Recept categorieën: Bijgerecht, Kip, Saus
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • houten satéstokjes, voor het rijgen, laat ze voor gebruik minstens 30 minuten in water weken

Ingrediënten

Voor de kipsaté

  • 500 gram kipfilet in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel oestersaus optioneel
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel kurkumapoeder optioneel, voor kleur

Voor de pindasaus

  • ½ kopje pindakaas
  • ¼ kopje kokosmelk
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel sambal of naar smaak voor wat pit

Instructies

  • Voor de kipsaté
  • Meng in een kom de sojasaus, oestersaus (indien gebruikt), vissaus, bruine suiker, knoflook en kurkumapoeder.
  • Voeg de kipblokjes toe aan de marinade en laat ze minstens 30 minuten tot 2 uur marineren in de koelkast.
  • Rijg de gemarineerde kipblokjes op de vooraf geweekte houten satéstokjes.
  • Verhit een grillpan, barbecue of een grillmandje in de airfryer op middelhoog vuur.
  • Gril de saté ongeveer 2-3 minuten aan elke kant, of tot de kip volledig gaar en mooi gegrild is.

Voor de pindasaus

  • Meng in een kleine sauspan de pindakaas, kokosmelk, sojasaus, limoensap, bruine suiker, knoflook en sambal.
  • Verwarm de saus op laag vuur en blijf roeren tot alles goed gemengd en verwarmd is.
  • Voeg indien nodig wat water toe om de gewenste consistentie te bereiken.
  • Serveer de saté met de warme pindasaus.

Notities

Je kunt de saté serveren met rijst, noedels of gewoon als hapje. Voel je vrij om extra groenten of kruiden toe te voegen voor meer smaak en kleur. Geniet van je zelfgemaakte saté!

Pittige Sla en Rundervink Spiesjes met Tomatensaus

Pittige Sla en Rundervink Spiesjes met Tomatensaus

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • houten satéstokjes,

Ingrediënten

  • 250 g romaatjes of cherrytomaatjes
  • 1 geroosterde paprika uit pot
  • 1 sjalot
  • 15 g verse koriander
  • 1 gedroogd chilipepertje
  • 2 slavinken of 4 mini-slavinken
  • 2 rundervinken of 4 mini-rundervinken

Instructies

  • Snijd de tomaatjes afhankelijk van hun grootte in helften of kwarten.
  • Snijd de geroosterde paprika in blokjes.
  • Pel en snipper de sjalot.
  • Snijd de verse koriander fijn.
  • Meng in een kom de tomaatjes, paprika, verkruimeld chilipepertje, sjalot en koriander.
  • Snijd de slavinken en rundervinken in plakjes.
  • Rijg afwisselend plakjes slavink en rundervink horizontaal aan houten satéstokjes.
  • Leg een kwart van het tomatenmengsel op een hete grillplaat en roerbak regelmatig tot de tomaatjes bijna gaar zijn.
  • Houd ze warm.
  • Bak intussen de spiesjes bruin en gaar.
  • Leg de spiesjes op borden en serveer de pittige tomatensaus ernaast.

Notities

Serveer deze pittige sla en rundervink spiesjes met geroosterd shoarmabrood voor een extra smaakvolle maaltijd. Een rode wijn zoals een Merlot of een Shiraz past goed bij dit gerecht vanwege de kruidige en hartige smaken.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 20g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Vleesspiesjes met exotische saus

Vleesspiesjes met exotische saus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Varkensvlees, Voorgerechten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • meloenbolletjeslepel,
  • 8 houten satéstokjes,

Ingrediënten

  • 1 rode paprika
  • 1 ½ komkommer
  • 4 blaadjes sla
  • 1 dunne prei
  • 16 plakjes varkensfricandeau ca 200 g.,
  • 1 ½ dl exotische saus flesje, Calvé,
  • 4 eetlepels gemalen kokos

Instructies

  • Paprika schoonmaken, wassen en in 16 reepjes van ca. 2 x 4 cm snijden.
  • Komkommers schillen, halveren en met eetlepel zaadjes eruit scheppen.
  • Uit komkommer met meloenbolletjeslepel 24 bolletjes steken.
  • Sla wassen, uitslaan, nerven eruit scheuren en halveren.
  • Prei schoonmaken, wassen en in ringetjes snijden.
  • Fricandeauplakjes op aanrecht uitspreiden en besmeren met helft van saus.
  • Bestrooien met kokos.
  • Telkens 2 fricandeauplakjes op elkaar leggen.
  • Slablaadjes erop leggen. Oprollen en rolletjes aan
  • zijkanten indien nodig bijsnijden.
  • Met scherp mes halveren.
  • Achtereenvolgens aan spiesjes steken: komkommerbolletje, vleesrolletje, paprikareepje, komkommerbolletje, vleesrolletje, paprikareepje en komkommerbolletje.
  • Op dezelfde manier andere 7 spiesjes maken.
  • Rest van saus over vier bordjes verdelen.
  • Spiesjes erin leggen.
  • Bestrooien met prei.

Garnalenspiesjes met Pittige Chilisaus

Garnalenspiesjes met Pittige Chilisaus

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gekookte cocktailgarnalen
  • 200 g cherry-/kerstomaten gehalveerd
  • Voor de chilisaus:
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 rode pepers fijngehakt (zonder zaadjes voor minder pit)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 1 theelepel koekkruiden optioneel
  • 500 g gezeefde tomaten
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de gesnipperde ui, knoflook en fijngehakte rode pepers gedurende 3 minuten.
  • Voeg chilipoeder, koekkruiden (indien gebruikt), gezeefde tomaten en bruine basterdsuiker toe.
  • Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes inkoken.
  • Breng op smaak met zout naar smaak.
  • Laat de saus vervolgens afkoelen.
  • Rijg de gehalveerde cherrytomaten en gekookte garnalen afwisselend aan houten satéstokjes.
  • Verhit een grillpan of barbecue.
  • Gril de garnalenspiesjes en cherrytomaten tot ze mooi gekleurd en gaar zijn, ongeveer 3-4 minuten per kant.
  • Serveer de gegrilde garnalenspiesjes met de pittige chilisaus apart geserveerd in een schaaltje.

Notities

  • Voor een mildere saus kun je minder chilipoeder gebruiken of de rode pepers desgewenst minder fijn snijden.
  • Serveer met knoflookkruidensaus (milde kwark met knoflook, peper, zout en gehakte tuinkruiden) voor extra smaakvariatie.

Wijnadvies:

Bij deze pittige garnalenspiesjes past een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Verdejo uit Spanje.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 8g | Zout: 2g | Sugar: 15g

Gegrilde Fruitspiesjes met Appel-Pindasaus

Gegrilde Fruitspiesjes met Appel-Pindasaus

Dit dessert is ideaal voor een zomerse barbecue of als feestelijk nagerecht.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Dessert - Nagerecht, Fruit, Saus
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 peer
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 kiwi's
  • 1 banaan
  • 24 marshmallows

Voor de saus:

  • 1 appel
  • 2 eetlepels zoute pinda's gehakt
  • 6 - 8 eetlepels tomatenketchup
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel pindakaas

Instructies

  • Halveer de peer, verwijder het klokhuis en snijd in 8 partjes.
  • Besprenkel met 2 eetlepels citroensap.
  • Schil de kiwi's, snijd ze in vieren.
  • Pel de banaan en snijd deze in 6 dikke schijfjes.
  • Voor de saus: Schil de appel, verwijder het klokhuis en rasp grof.
  • Meng de geraspte appel met gehakte pinda's, tomatenketchup, 2 eetlepels citroensap en pindakaas.
  • Week de houten satéstokjes kort in water om verbranden tijdens het grillen te voorkomen.
  • Rijg aan elk satéstokje een partje peer, een marshmallow, een schijfje banaan en weer een marshmallow, herhaal dit tot alle stokjes gevuld zijn.
  • Gril de spiesjes onder een grill of in een grillpan tot ze goudbruin zijn, draai ze regelmatig om.
  • Serveer de gegrilde fruitspiesjes met de appel-pindasaus.

Notities

Experimenteer met andere fruitcombinaties zoals ananas of aardbeien voor variatie.

Wijnadvies:

Bij dit zoete en gegrilde dessert passen goed een licht mousserende wijn zoals een Moscato d'Asti of een frisse dessertwijn zoals een Riesling Spätlese.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 3g | Vet: 4g | Zout: 0.5g | Sugar: 40g