Aardbei-Rabarber Kruimeltaart met Noten
Geniet van deze heerlijke aardbei-rabarber kruimeltaart met een knapperige notencrumble. Perfect als dessert of bij de koffie!
(inclusief rusttijd)1 uur uur 55 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Vulling:
- 750 gram rabarber in stukken van ongeveer 5 centimeter
- 500 gram aardbeien
- 300 gram fructose
- Sap van 1 sinaasappel
- Rasp van 1 sinaasappel
- 80 gram maïzena
- Snufje peper
Crumble:
- 150 gram bloem
- 150 gram boter
- 4 cl ahornsiroop
- 4 cl honing
- Snufje zout
- 150 gram grof gehakte pecannoten walnoten of andere ongezouten noten
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Maak de vulling door de rabarber, aardbeien, fructose, maïzena, sinaasappelsap, sinaasappelrasp en een snufje peper in een kom te vermengen.
Laat de vulling een uur rusten, zodat de smaken goed kunnen intrekken en de maïzena goed wordt vermengd.
Bereid ondertussen de crumble.
Meng de bloem, boter, ahornsiroop, honing en zout in een keukenmachine totdat er dikke klonters ontstaan.
Voeg de grof gehakte noten met de hand toe aan het crumblemengsel.
Vet een ovenschaal in en stort de vulling erin.
Verdeel de crumble gelijkmatig over de vulling.
Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en bak de taart 40 minuten in de oven.
Verwijder daarna het folie en bak nog eens 15 minuten tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.
Serveer de taart warm en garneer eventueel met een beetje zure room.
Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Moscato of een glas gekoelde champagne voor een feestelijke touch.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 45g
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 21
Goji-Noten-Honing Bites
Een prima vervanger voor tussendoor snack. Heel gezond met 4 van de gezondste noten erin. Ik heb eerst onderzocht welke noten het gezondst waren en daar heb ik een selectie uit gemaakt van 4 noten die mij aanspraken. Je kunt uiteraard ook andere noten gebruiken. De noten zijn gezond omdat ze veel antioxidanten, mineralen, onverzadigde vetten en vitaminen bevatten. Ik heb niet op calorieën gelet bij deze want het gaat mij niet om een dieet snack maar om een gezonde snack vol met goede voedingsstoffen. Wel zijn ze heel laag in koolhydraten. Om mijn keuze te maken heb ik onder andere de volgende webpagina geraadpleegd: https://www.optimalegezondheid.com/noten-welke-zijn-het-meest-gezond/Daarnaast heb ik bewust gekozen voor een goede biologische honing van Fairtrade zonder toegevoegde suikers. Dat honing goed voor ons is is algemeen bekend lijkt me, maar ook dit moet je met mate gebruiken natuurlijk. Verder heb ik nog gekozen voor wat vezels in de vorm van 3 Koren vlokken. En ook Kurkuma (Koenjit of Geelwortel) is erg gezond. Goji bessen is 1 van de zogenaamde superfoods. Ze zitten vol met antioxidanten en Vitamine A, die helpen het verouderingsproces te vertragen, immuunsysteem stimuleren en zijn goed voor het zicht. Ook zou het, net als Kurkuma, goed zijn tegen Alzheimer. Al met al een klein gezond bommetje voor tussendoor dus.
Servings: 150 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
- 100 gram Walnoten
- 100 gram Paranoten / Brasiliaanse noten
- 100 gram pinda’s Ongezouten
- 100 gram Amandelen
- 100 gram Goji bessen Gedroogde
- 200 gram 3 Korenvlokken Ipv deze 3 Korenvlokken zou je ook 200 gr. Amandelmeel kunnen gebruiken, dan is het meteen glutenvrij
- 450 gram Fairtrade Vloeibare Honing 1 potje
- 1 TL Kurkuma
Verwarm de oven voor op 120 graden
Gebruik een vierkant/rechthoekig bakblik.
De mijne is 33 bij 22 cm.
Bekleed deze netjes met een vel bakpapier.
Maal alle Noten en Goji bessen in de keukenmachine tot groffe stukjes.
De Goji bessen zijn wat zacht, deze kun je als je wilt ook met een mes wat kleiner hakken.
Je kunt ze ook gewoon heel laten, zo groot zijn ze niet.
Maal vervolgens de 3 korenvlokken tot een redelijke fijne structuur, bijna meel.
Meng dit alles samen in een grote kom.
Verwarm in een steelpannetje de Honing en Kurkuma tot deze heel vloeibaar is.
Giet deze in de kom met je mengsel en meng het snel goed door elkaar, de honing koelt weer af dus werk vlug.
Zorg dat het goed verdeeld is over de hele massa.
Leg de massa in je beklede bakblik en verdeel het over de bodem.
Druk het stevig aan tot een dikke plak.
Ik gebruik hiervoor 2 diepvrieszakjes om mijn handen want het plakt enorm, en druk alles stevig aan.
Zet het in de oven van 120 graden en bak het voor ongeveer een uur (gewoon tot lichtbruin).
Na het bakken stort je de plak uit op een grote snijplank.
Je kunt ervoor kiezen de snijplank nog even terug te zetten in de oven onder een lage stand grill om de onderkant ook even knapperig te grillen.
Heel even maar.
Laat de plak goed afkoelen en snijd hem in blokjes van ongeveer 1.5 x 1.5 cm.
Tip 1:
Je hoeft het niet persé te bakken, door het bakken verlies je wel voedingsstoffen. Maar door het bakken worden het wel wat drogere, hardere en handzamere stukjes. In plaats van zachte kleverige brokken. Als je het niet wilt bakken moet je het een nacht in de koelkast laten staan en dan snijden.
Tip 2:
Als je amandelmeel gebruikt moet je het wel bakken in de oven, op een hogere temperatuur. 140 graden. Draai het na het bakken om en grill de onderkant heel even.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 21
Lasagne Bolognese van Mijn zus kookt vandaag
Comfortfood op zijn best! Wat is er nou heerlijker dan zelfgemaakte Lasagne? Bijna niets! Dit recept is ontstaan doordat ik geen zin had om naar de winkel te gaan en dus maar even in mijn kast en diepvries heb gekeken wat ik zoal had liggen. En aangezien ik vrijwel altijd verse pasta maak was ook dat geen probleem. De saus pakte wat dik uit dus in plaats van dunner maken besloot ik er maar een Lasagne mee te maken. En zo ontstond dit verrukkelijke recept voor verse Lasagne. En wees niet bang om zelf verse pasta te maken, het kost niet veel extra tijd en is echt vele malen lekkerder. Wanneer je een keukenmachine hebt is het kinderlijk eenvoudig. Het enige wat je wel nodig hebt is een goede pastamachine. Dat is even een investering maar oh zo de moeite waard. En ze zijn zo mooi!! (maar kant en klare pastavellen mag natuurlijk ook hoor)
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
Pasta:
- 300 gram Pastameel
- 3 Eieren
- 3 EL Olijfolie
- 1 TL Zout
Saus:
- 200 gram Zongedroogde Tomaten op olie
- Handjevol verse Basilicum
- Handjevol verse Oregano
- Handjevol Pijnboompitten
- 100 gram Parmezaanse kaas
- 1 flinke Ui
- 3 teentjes Knoflook
- 1 pak Gezeefde Tomaten
- Klein bekertje Slagroom
- Klein blikje Tomatenpuree
- 500 gram Half om Half gehakt
- 150 gram Champignons
- 1 Ui
- 2 teentjes knoflook
Bechamel saus:
- 35 gram Roomboter
- 20 gram Bloem 2 EL
- 500 ml Volle Melk
- 1 TL Zout
- 1 teentje Knoflook
Pasta:
Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix deze met de deegmixer tot alles goed is vermengd.
Bij mijn machine worden er kleine bolletjes deeg gevormd in de machine.
Stort alles uit op je werkblad en kneed het deeg met de hand nog even goed om de gluten te activeren.
Verpak in huishoudfolie en laat het deeg rusten in de koelkast terwijl je de saus gaat maken.
Indien je het deeg met de hand maakt, maak je een bergje van het meel en strooi een snufje zout hierover.
Maak een kuiltje in het deeg. In het kuiltje doe je de olijfolie en de eieren.
Meng dan met ronddraaiende bewegen van binnen uit alle ingrediënten samen en kneed vervolgens tot een mooie zachte bal deeg.
Verpak in huishoudfolie en laat het deeg rusten in de koelkast terwijl je de saus gaat maken.
De saus:
Rooster de pijnboompitten even in een droog koekenpannetje lichtbruin.
Doe de zongedroogde tomaten en een flinke scheut van de olie in een keukenmachine met messen.
Voeg daar aan toe de pijnboompitten, Parmezaanse kaas, verse kruiden, 1 ui (grof gesneden), knoflook en tomatenpuree.
Mix dit tot een grove pasta.
Verwarm wat olie in een steelpan met dikke bodem.
Fruit op een zacht pitje de pasta licht aan, ongeveer 4 minuten.
Doe de gezeefde tomaten erbij en een flinke scheut room.
Iets meer als je dat lekker vindt.
Maak op smaak met peper en zout.
De saus mag niet te dun zijn, voor Lasagne heb je een wat stevigere saus nodig.
Snij de andere ui fijn en rasp de knoflook.
Snij de champignons in plakjes. In een grote koekenpan fruit je de ui zachtjes, voeg vervolgens de chamipgnons toe, en daarna de knoflook.
Fruit alles tot de champignons lichtbruin zijn geworden.
Voeg dan het gehakt toe en bak dit rul op een wat hoger vuurtje.
Maak op smaak met peper en zout.
Voeg de tomatensaus toe. R
oer alles goed om en zet het vuur uit.
De Bechamel saus:
Rasp de knoflook heel fijn, hak dit nog even met een mes nog wat fijner.
Smelt de boter in een steelpan met dikke bodem zachtjes, laat het niet bruin worden.
Als de boter gesmolten is voeg je de bloem toe en met een garde begin je dit constant in beweging te houden.
Je moet in feite de bloem even gaar bakken om te voorkomen dat de saus melig gaat smaken. Voeg in dit proces ook de zout en knoflook toe.
Roer voor ongeveer 5 minuten.
Voeg een flinke scheut melk toe onder goed roeren, roer zodat de melk goed mengt met de roux. Voeg de rest van de melk toe.
Onder regelmatig roeren laat je de saus in ongeveer tien minuten zacht pruttelen indikken tot een romige yoghurt dikke Bechamel saus.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
De pasta:
Rol de pasta met de machine uit tot dunne plakken, snij ze dezelfde lengte als de ovenschaal.
De Lasagne samenstellen:
In een ovenschaal begin je met een laag saus, daar overheen giet je een dun laagje Bechamel (echt maar een beetje).
Dan leg je er vellen pasta overheen die het hele oppervlakte van de schaal bedekken, je kunt de pastavellen gewoon bijsnijden.
Dan weer een laag saus, Bechamel en pasta.
Dit herhaal je tot je 4 lagen pasta hebt.
De laatste laag pasta bedek je met een dun laagje saus en een lekkere dikke laag Bechamel. Hierover strooi je een royale laag geraspte Jong Belegen kaas.
Als je kant en klare pasta gebruikt zet je het voor een minuut of 45 in de oven.
Als je verse pasta gebruikt dan 25 minuten en nog even een paar minuten onder de grill voor een krokant kaas laagje.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 21
Ravioli met Spinazie, Geitenkaas en Ricotta
Ravioli. Heerlijke zachte gevulde kussentjes van pastadeeg met - dit keer - een vegetarische vulling van Spinazi, Ricotta en Geitenkaas. Ravioli hoeft niet echt in een saus te zwemmen. Het kan natuurlijk wel maar vaak overheerst dan de saus in plaats van de smaakmakende vulling. Daar heb je niet al die moeite voor gedaan. Deze ravioli wordt na het koken door wat gesmolten roomboter met Salie geschept. Meer niet. Het beste meel dat je kunt gebruiken is pastameel. Tegenwoordig redelijk goed verkrijgbaar in Nederland, maar ik kijk vaak een vriendin, of mijn zus heel lief aan wanneer die weer een keer naar Italie gaan. De gereedschappen die je nodig hebt zijn een pastamachine en Ravioli uitstekers, of zoals ik, een Ravioli plank voor meerdere Ravioli tegelijk.Lees meer: https://www.mijnzuskooktvandaag.nl/products/ravioli-met-spinazie-geitenkaas-en-ricotta/
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
huishoudfolie
pastamachine
Ravioli steker
- 330 gram Pasta meel
- 3 Eieren
- 3 Theelepels Volle melk
- 1 flinke Theelepel zout
Vulling:
- 400 gram Spinazie gewassen
- 3 teentjes Knoflook fijngehakt
- 125 gram Geitenkaas
- 1 bakje Galbani Ricotta
- Peper en Zout
- Scheutje olijfolie
Garnering:
- Handjevol Pijnboompitjes
- driekwart pakje Roomboter
- 3 Blaadjes Salie
De pasta maken:
In een keukenmachine met het kneedmes meng je alle ingrediënten totdat ze bolletjes gaan vormen, of 1 grote bol.
Daarna kneed je het op je werkblad met de hand tot een heerlijke zachte bol deeg.
Verpak in huishoudfolie en laat rusten in de koelkast.
De vulling maken:
In een wok doe je een scheutje olijfolie.
Dan roerbak je beetje bij beetje de spinazie.
Voeg op het eind de knoflook toe.
Je zult waarschijnlijk een hoop vocht onderin de wok krijgen.
Daarom moet je eerst de spinazie grondig afgieten, druk er met de bolle kant van een lepel zoveel mogelijk vocht uit.
Leg de spinazie even op een snijplank en snijd het met een groot mes nog wat fijner.
Doe het in een kom en meng de beide kazen erdoor.
Maak op smaak met peper en zout.
Zet in de koelkast om af te koelen en wat op te stijven.
Rol de pasta met je pastamachine tot platte vellen.
Niet al te dun, bij mij is stand 6 voldoende.
Dan is het afhankelijk van het gereedschap dat je gebruikt maar het komt erop neer dat je het deeg vult met het mengsel.
Probeer zo min mogelijk lucht in de kussentjes te krijgen.
Met een Ravioli steker of gekartelde roller:
Verdeel theelepels vulling over de onderste laag pasta.
Leg de bovenste laag voorzichtig eroverheen en probeer lucht tussen de vulling en de pasta zoveel mogelijk te vermijden.
Druk de bovenste laag stevig om de vulling heen en steek - of snijd - deze uit met de Ravioli steker.
Met een mal:
Zorg ervoor dat er voldoende bloem op de mal zit anders blijven ze plakken aan de mal.
Leg het onderste vel op de mal en druk deze licht aan op de randen.
Druk met je vingers of met de bijgeleverde drukvorm het deeg in de vormpjes naar beneden om een kuiltje te maken.
Vul de kuiltjes met vulling.
Leg de bovenste laag pasta eroverheen en met het bijgeleverde deegrollertje rol je over de bovenste laag en verwijder je het overtollige deeg.
Dit gebruik je weer voor de volgende laag.
Herhaal dit tot al je deeg op is, of je vulling.
Overgebleven deeg kan je prima invriezen trouwens.
Breng een ruime pan water met veel zout aan de kook en kook de Ravioli in zo'n 6 a 9 minuten gaar afhankelijk van de 'bite' die je wilt.
Terwijl de pasta aan het koken is verhit je een grote koekenpan of wok en bak je eerst de Pijnboompitten bruin, doe die in een kommetje.
In dezelfde pan doe je nu de Salie, bak die eventjes droog in de pan, dan smelt je op een laag pitje de boter.
Giet de ravioli af en doe deze bij de Salieboter.
Schep het op een bord, strooi kaas en pijnboompitjes eroverheen.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 21
Tiramisu met gezouten caramelsaus
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 gram mascarpone
- 70 gram suiker
- 2 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 10 langvingers
Voor de caramelsaus
- 300 gram poedersuiker
- 30 gram gezouten boter
- 30 cl slagroom
Caramelsaus
Laat de poedersuiker smelten in een steelpan met dikke bodem.
Zodra deze een licht bruine kleur heeft van het vuur halen en de slagroom toevoegen en flink roeren met een houten pollepel.
Roer daarna de boter in kleine klontjes erdoor.
Tiramisu
Splits de eieren.
Klop de eiwitten tot stevige pieken.
Doe de eidooiers in en kom en meng met de suiker en de vanillesuiker.
Roer de mascarpone er doorheen.
Spatel de opgeklopte eiwitten door het mascarpone mengsel.
Opmaak
Verdeel het langevingermengsel over 4 glazen.
Verdeel de caramelsaus over de glazen,
Verdeel de Tiramisu over de glazen.
Laat opstijven in de koelkast.
Vlak voor het serveren bepoeder met de cacaopoeder.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 21
Tiramisu met aardbeien
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 gram mascarpone
- 4 eieren
- 80 gram suiker
- 300 gram aardbeien
- wat extra suiker
- 4 tl citroensap
- 1 pak lange vingers
- kaneel om te bestuiven
- zout
Haal de mascarpone uit de koelkast.
Deze is beter te verwerken indien deze niet al te koud is.
Was de aardbeien en laat ze uitlekken.
Houd de mooiste 6 aardbeien apart voor de garnering,
Doe de rest van de aardbeien in de blender of keukenmachine en pureer ze samen met het citroensap.
Proef en voeg eventueel wat suiker toe.
Splits de eieren en doe deze in 2 schalen.
Klop het eiwit stijf met een snufje zout.
Klop de eigelen met de suiker.
Voeg de mascarpone toe en meng goed door elkaar tot een gladde massa.
Spatel het eiwit door het mascarpone mengsel met behulp van een houten pollepel.
Doe dit voorzichtig zodat het mengsel luchtig blijft.
Doop de lange vingers in de aardbeienpuree en bedek hiermee de bodem van een (oven)schaal. Giet een dun laagje van de aardbeienpuree erover.
Bedek met een laagje mascarponemengsel.
Bedek met een nieuwe laag in aardbeienpuree gedoopte lange vingers.
Weer een laag aardbeienpuree(tot het op is).
Een laatste laag mascarponemengsel.
Snijdt 3 aardbeien in plakjes.
Decoreer met de aardbeien en plakjes aardbei zoals op de foto.
Stuif er een kaneelpoeder over en zet voor minimaal 3 uur weg in de koelkast om op te stijven.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 21
Brioch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 300 g bloem
- 15 g verse gist
- 3 eieren 85g eigeel 60g eiwit
- 60 g melk lauwe
- 100 g boter
- 40 g suiker
- zout
Hier kan je beter een kneedmachine voor gebruiken of een handmixer met kneedhaak, het deeg is erg plakkerig.
Meng de gist met de lauwemelk en 80g bloem en laat een uur staan totdat het van volume verdubbeld is.
Meng de rest van de bloem met suiker, eieren, boter en zout goed door elkaar, doe het gistdeeg erbij en kneed 20 min met de kneedmachine/mixer tot een elastisch deeg.
Kneed het daarna nog even met de hand en doe in een grote kom, zet weg in de koelkast voor 1 nacht.
Rol het deeg een beetje uit met je handen op bakpapier en vouw het op.
Herhaal nog 2x achter elkaar.
Snij het deeg in stukken en doe ze in een cakebakblik die je heb bekleed met bakpapier, laat nog 3uur staan op kamer temp.
Verwam de oven op 190° ,bestrijk de brioch met een ei en bestrooi met amandelsnippers.
Bak de brioch 10 min op 190° en bak daarna af op 160° voor ongeveer 20min.
van het deeg kun je natuurlijk ook broodjes maken of een vlecht etc.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 21
Mini pavlova met seizoenfruit
Voorbereidingstijd30 minuten min
Calories:
Author: Cor Klaar
Mini pavlova
- 1 cirtoen
- 3 eiwitten
- 150 gram suiker
- 1 tl maizena
- 1 tl witte wijnazijn
Amandelroom
- 100 ml slgroom
- 50 gram zure room
- 4 el amandellikeur
Opmaak bord
- 4 el amandelschaafsel
- 8 el bosbessenconfituur
- 1 bakje bosbessen
seizoenfruit naar keuze:
- rambozen
- aardbeien
- nectarines of perzikken
‘s Middags voorbereiden
Verwarm de oven voor op 120 °C met boven- en onderwarmte.
Bekleed een oven rek met bakpapier of bakmat.
Klop in een met citroensap ontvette kom van de keukenmachine de eiwitten eerst schuimig.
Voeg beetje bij beetje de suiker toe en blijf doorkloppen tot het eiwit stevige pieken vormt.
Roer de maïzena door de witte wijnazijn en meng door het eiwitschuim.
Schep het schuim in een spuitzak met spuitmond en spuit dopjes schuim van 1,5 centimeter doorsnede.
Droog ze circa 5 minuten in de oven en steek je vinger in de mini-pavlova.
Zet ze terug in de oven en laat een uur tot anderhalf uur volkomen bros worden.
Laat ze afkoelen en bewaar in een goed afgesloten bak.
Opmaak bord
Verwarm de bosbessenconfituur tot het lauw is.
Verdeel vijf mini-pavlova’s over het bord.
Schep in elke pavlova een theelepel bosbessenconfituur, leg er verse bosbessen op en lepel er iets amandelroom over.
Verdeel het seizoensfruit met de resterende amandelroom en amandelschaafsel er tussendoor.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 21
Aardbeien met yoghurt dessert
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 gram aardbeien
- 4 Griekse yoghurt
- 6 speculaasjes
- 2 el rietsuiker
- 1 takje basilicum
- 10 cl aardbeiencoulis
Maal de speculaasjes fijn in de keukenmachine of in het bakje van de staafmixer.
Maak de aardbeien schoon en snijd ze in stukjes.
Houd er 4 achter voor de garnering.
Doe de yoghurt in een kom met de aardbeien en de suiker.
Meng goed door elkaar.
Vul de helft van de glazen met het aardbeien-yoghurt mengsel.
Strooi wat speculaas over het mengsel en vul de glazen verder met het mengsel.
Garneer met de achtergehouden aardbei, wat speculaas, fijn gesneden basilicum en wat van de aardbeiencoulis.
Zet in de koelkast tot gebruik.
Aardbeien met yoghurt dessert
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 21
Kabeljauw met chorizo Parmezaan crumble
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 moten kabeljauw
- ⅓ chorizoworst
- 20 gram boter op kamertemperatuur
- 60 gram parmezaanse kaas
- 2 el paneermeel
- 1 snuf kerriepoeder
- 1 el olijfolie
Zet alle ingrediënten klaar.
Verwijder het vel van de chorizo en snijd deze in kleine stukjes.
Doe de chorizostukjes, de boter, Parmezaan, kerrie en het paneermeel in een keukenmachine en maal het fijn.
Verwarm de oven voor op 200°.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de kabeljauwfilet aan beide zijden.
Bekleed een bakblik met bakpapier.
Leg hier de gebakken kabeljauwfilets op en verdeel de crumble over de filets.
Schuif het bakblik in de oven en laat 10 minuten bakken.
Haal het gerecht uit de oven en verdeel over de borden.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 21