Aardbeiensaus

Aardbeiensaus

Recept categorieën: Fruit, Saus
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 300 gram Aardbeien
  • 1 à 2 eetlepel(s) citroensap
  • 30 gram poedersuiker

Instructies

  • Pureer de aardbeien in een keukenmachine of blender.
  • Breng de puree op smaak met het citroensap en de poedersuiker.

Knoflooksoep 3 van Astrid Veltman

Knoflooksoep 3 van Astrid Veltman

Castilië
Recept categorieën: Soep
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel gehakte knoflook
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 3 witte boterhammen
  • ½ eetlepel(s) paprikapoeder
  • 1 liter magere kippenbouillon
  • gehakte peterselie

Instructies

  • Bak 1 eetlepel gehakte knoflook in 2 eetlepels olijfolie heel lichtbruin.
  • Bak 3 in een keukenmachine gemalen witte boterhammen mee tot ze lichtbruin zijn.
  • Roer er ½ eetlepel paprikapoeder door, giet er 1 liter magere kippenbouillon bij en laat de soep 30 minuten trekken.
  • Roer voor het opdienen veel gehakte peterselie door soep.
  • Giet de soep over een stuk stokbrood in de soepkom.

Ajam pangang boemboe Padang

Ajam pangang boemboe Padang

geroosterde kip in Padangse s
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 rode ui
  • 2 Spaanse peper
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 theelepel koenjit
  • ½ theelepel laos
  • 12 drumsticks drumsticks
  • ½ theelepel sereh poeder
  • 2 kruidnagel
  • 50 gram santen
  • 1 theelepel citroensap
  • zout

Instructies

  • Pel de uien en hak ze in grove stukken.
  • Was de pepers, maak ze schoon en snijd ze in stukken.
  • Meng de ui, pepers, ketoembar, koenjit, laos en 1 1/2 eetlepel water in een keukenmachine tot een puree.
  • Breng in een pan 2 dl water, het uimengsel, de drumsticks, het serehpoeder, de kruidnagel, de santen, het citroensap en zout aan de kook en laat de drumsticks afgedekt ± 20 minuten zachtjes sudderen; schep halverwege om.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand en grill de drumsticks in ± 10 minuten goudbruin; keer ze regelmatig.
  • Verwarm intussen op laag vuur de saus opnieuw, schep de saus in een schaal en leg de drumsticks erop.
  • Serveer met nasi koening , atjar tjampoer en sperzieboontjes.

Ajam goreng koening

Ajam goreng koening

Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 stukjes koenjit verse wortel á 3 cm of 1 theelepel koenjitpoeder
  • 40 gram laos wortel verse geschild
  • 20 gram gember verse geschild
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel ketoembar gemalen
  • 1 theelepel azijn
  • ½ eetlepel tamarindepasta
  • 2 dl kokosmelk blik
  • 1 kg kip of 1 kg drumsticks
  • 1 liter frituurolie

Instructies

  • Stamp de koenjit, laos, gember, knoflook en rode peper in een vijzel fijn of pureer ze in een keukenmachine.
  • Doe alle ingrediënten, behalve de olie, in een pan, voeg 2 1/2 dl water toe en breng het geheel aan de kook.
  • Kook de kip ± 30 minuten tot alle vocht is verdampt.
  • Neem de kip uit de pan, dep hem droog en frituur hem in de hete olie (180°C) in 5-10 minuten krokant.
  • Voor een extra lekkere smaak kunt u de kruiden mee frituren (zeef de olie na het frituren).
  • Serveer de kip zonder kruiden.

Notities

Het gerecht wordt extra lekker als u de kip na het koken 1 nacht laat staan en hem pas de volgende dag frituurt.

Amaretti Koekjes

Amaretti Koekjes

Recept categorieën: Koek
Servings: 30 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 300 gram amandelen
  • 200 gram suiker
  • 2 ei
  • 8 druppels amandelaroma of een scheutje Amaretto
  • Scheutje vanille extract
  • poedersuiker om de bolletjes in te rollen
  • amandelen

Instructies

  • Eiwitten samen met de suiker stijf kloppen.
  • Amaretto of Amandel en vanille extract toevoegen terwijl de machine draait.
  • Zet de machine uit en neem de kom eraf.
  • Voeg het Amandelpoeder toe en spatel dit eronder.
  • Rol bolletjes van het deeg en leg ze op het bakblik.
  • Steek er eventueel nog een amandelnootje in.
  • Afbakken op 180 ° gedurende 12 à 14 minuutjes.
  • Daarna laten afkoelen op het rooster.

Advocaatvlaai met Zùsto

Advocaatvlaai met Zùsto

Recept categorieën: Taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Ingrediënten voor de bodem:

  • 250 gram bloem
  • 15 grverse gist of de helft aan droge gist
  • 50 ml melk
  • 1 ei
  • 75 gram boter
  • 25 gram Zùsto of witte basterdsuiker
  • 3 gram zout

Ingrediënten voor de banketbakkersroom:

  • ½ liter melk
  • 125 gram Zùsto of gewone suiker
  • 1 ei
  • 50 gram puddingpoeder

Ingrediënten voor de vulling:

  • ½ liter slagroom
  • 70 gram Zùsto of gewone suiker
  • 125 gram Mascarpone
  • 75 gram advocaat gram en geen ml

Ingrediënten voor de afwerking:

  • 150 gram advocaat los geklopt in een kommetje
  • chocola Een beetje gesmolten
  • chocola Een beetje geraspte

Instructies

  • Meng voor het deeg alle ingrediënten in de keukenmachine en laat de machine een 15 minuutjes kneden.
  • Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).
  • Na het rijzen uitrollen tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
  • Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm.
  • Druk de randen aan en ga met de deegrol over de randen, zo snijd je de randen mooi af.
  • Maak de banketbakkersroom door een groot gedeelte van de melk met de Zùsto aan de kook te brengen.
  • Het andere restje melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder tot een papje.
  • Wanneer de melk kookt voeg je een scheutje kokende melk toe aan het papje, roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng opnieuw onder voortdurend roeren aan de kook.
  • Als de pudding verdikt is schenk je deze in de vlaai.
  • Bak de vlaai in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuutjes af.
  • Ontvorm de vlaai en laat ze volledig afkoelen.
  • Meng eerst de mascarpone met de advocaat en roer kort door.
  • Voeg de slagroom en de Zùsto of suiker toe en klop de slagroom nu volledig stijf.
  • Leg de slagroom op de afgekoelde taart en strijk deze met een paletmes mooi over de gehele vlaai.
  • Klop de advocaat een beetje los en schenk deze over de slagroom.
  • Strijk met een paletmes uit over de vlaai zodat je een mooie laag krijgt.
  • Doe de gesmolten chocolade in een klein spuitzakje, knip een klein puntje er af en trek in een beweging mooie strepen over de vlaai.
  • Rasp nu de chocolade en leg deze op de rand zodat de vlaai mooi afgewerkt is.
  • Zet de vlaai nog even in de koelkast zodat ze nog wat kan opstijven.

Abrikozenvlaai met latjes

Abrikozenvlaai met latjes

Recept categorieën: Taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

voor de bodem:

  • 500 gram bloem
  • 30 gram gist verse / of de helft aan droge gist
  • 100 ml melk
  • 2 ei
  • 150 gram boter
  • 50 gram basterdsuiker
  • 6 gram zout

Ingrediënten voor de vulling:

  • 2 kleine abrikozen blikken / op sap
  • 75 gram suiker
  • 1 el abrikozenlikeur
  • 3 el aardappelzetmeel
  • Scheutje water

Je kunt ook een kant en klare vulling gebruiken maar die had ik niet meer in huis

Instructies

  • Meng voor het deeg alle ingrediënten in de keukenmachine en laat de machine een 15 minuutjes kneden.
  • Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).
  • Maak ondertussen de vulling door de abrikozen met het sap en de suiker aan de kook te brengen.
  • Voeg de abrikozenlikeur toe en laat koken tot de abrikozen mooi zacht zijn.
  • Ik heb graag abrikozenpulp dus ik heb de staafmixer erin gezet.
  • Wie dat niet wilt laat de abrikozen heel en bind ze gewoon verder als volgt.
  • Meng het aardappelzetmeel met een scheutje water en voeg beetje voor beetje toe aan de abrikozen.
  • Schat zelf een beetje de dikte in.
  • Na afkoeling stijft het geheel nog verder op.
  • Na het rijzen van het deeg deel je de bol in 2 delen.
  • Rol 1 deel deeg tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
  • Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm.
  • Laat de randen overhangen en duw de zijkanten aan.
  • Vul de vorm met de abrikozenpulp.
  • Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap en maak nu je latjes.
  • Leg deze latjes over de vlaai.
  • Ga met de deegrol over de randen om ze mooi bij te snijden.
  • Bestrijk met wat eigeel en strooi er suiker over.
  • Bak de vlaai af in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuutjes.
  • Ontvorm de vlaai na het bakken en laat ze afkoelen.
  • Van het overtollige deeg kun je nog een bodem bakken.
  • Vries hem eventueel in zodat je hem later kunt opmaken.

Rodekoolsalade met Roquefort en Croutons

Rodekoolsalade met Roquefort en Croutons

Een kleurrijke en smaakvolle rodekoolsalade met roquefort, knapperige croutons en uitgebakken bacon.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kropje sla
  • 1 sneetje witbrood
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel azijn
  • 15 gram boter
  • 100 gram roquefort
  • 2 eetlepels wijnazijn
  • 200 gram bacon
  • 4 gram mosterd
  • ½ rode kool
  • 1 dl olie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Snijd de rodekool fijn met een keukenmachine.
  • Breng de wijnazijn aan de kook en roer door de rodekool.
  • Snijd de bacon in blokjes en bak uit.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en bewaar het vet.
  • Maak een vinaigrette van mosterd, azijn, olie en spekvet.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Smeer het brood in met knoflook en boter, snijd in blokjes.
  • Leg op een bakplaat en bak 5 minuten op 220°C.
  • Leg slablaadjes op een bord.
  • Meng rodekool, bacon en vinaigrette.
  • Leg een hoopje van het mengsel op het bord en strooi croutons erover.
  • Verkruimel de roquefort erover en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer direct na bereiding.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals Beaujolais

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Frisse Preiterrine met Romige Tomatensaus

Frisse Preiterrine met Romige Tomatensaus

Een frisse en lichte preiterrine met een smaakvolle tomatencoulis, perfect als voorgerecht.
Voorbereidingstijd20 minuten
inclusief opstijven2 uur 20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 dl room
  • 1 theelepel suiker voor de saus
  • 1 theelepel tomatenpuree voor de saus
  • 1 theelepel citroensap voor de saus
  • 12 blaadjes gelatine
  • 2 tomaten voor de saus
  • 2 ½ dl kookvocht
  • 4 eetlepels olie voor de saus
  • 50 gram boter
  • 750 gram prei
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Was de prei, snijd in ringen en kook 20 minuten in bouillon.
  • Vang 2 ½ dl kookvocht op.
  • Week de gelatine en los op in het kookvocht.
  • Pureer de prei in een keukenmachine en roer de boter en gelatine erdoor.
  • Breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen tot lobbig.
  • Klop de room halfstijf en spatel door de preimassa.
  • Schep in een terrinevorm en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Pel de tomaten voor de saus en verwijder de pitjes.
  • Pureer de tomaten in de keukenmachine en voeg de rest van de ingrediënten toe.
  • Breng op smaak met zout, peper en suiker.
  • Stort de terrine op een schaal en giet de saus eromheen.

Notities

Serveertip:
Serveer met geroosterd brood of toast.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Gegratineerde Macaronischotel met Oude Goudse Kaas

Gegratineerde Macaronischotel met Oude Goudse Kaas

Een rijkgevulde macaronischotel met oude Goudse kaas, ham, champignons en erwten, gegratineerd in de oven.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Pasta
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 theelepel chilisaus
  • 100 gram boter
  • 100 gram erwten
  • 125 gram gerookte ham
  • 2 dl room
  • 2 eieren
  • 25 gram bloem
  • 250 gram champignons
  • 250 gram oude kaas
  • 250 gram spirali macaroni
  • 2 sjalotjes
  • Peper
  • Sneetjes oud witbrood
  • Zout

Instructies

  • Rasp de kaas.
  • Kook de macaroni in 7 minuten gaar en laat uitlekken.
  • Kook de erwten volgens de verpakking.
  • Snipper de sjalotjes en snijd de ham in blokjes.
  • Halveer de champignons, fruit ze in boter en breng op smaak.
  • Fruit de sjalotjes in boter en roer de bloem erdoor.
  • Meng met de room en roer de champignons erdoor.
  • Haal van het vuur en roer de eierdooiers erdoor.
  • Breng op smaak met zout, peper en chilisaus.
  • Meng de macaroni met ham, erwten en het champignonmengsel.
  • Doe in een ingevette ovenschaal en bestrooi met kaas en broodkruim.
  • Leg klontjes boter erop en bak 15 minuten in een oven van 175°C.

Notities

Serveertip:
Serveer direct na bereiding.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals Merlot.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g