Marokkaanse Honingkoekjes
Chabakia
Servings: 4 personen
Calories: 950kcal
Author: Cor Kevenaar
grote kom
Magnetron (optioneel)
plasticfolie
grote schaal
- 110 g amandelen gepeld
- 125 g sesamzaad
- 250 g patentbloem
- ½ zakje bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel gedroogde gist
- 1 envelopje saffraan
- 50 g boter
- 1 ei
- 1 eetlepel natuurazijn
- 1 liter zonnebloemolie
- 700 g vloeibare honing
Deeg maken:
Maal de amandelen fijn in een keukenmachine.
Rooster het sesamzaad goudbruin in een droge koekenpan.
Zeef de bloem boven een grote kom en meng met het amandelmeel, tweederde van het geroosterde sesamzaad, bakpoeder en kaneel.
Los de gist op in 2 eetlepels lauwwarm water en week hierin de saffraan.
Smelt de boter (eventueel in de magnetron).
Roer in een kom het saffraan-gistmengsel, ei, azijn en een mespunt zout door de gesmolten boter.
Meng het botermengsel met je vingers door het bloemmengsel.
Voeg nog enkele lepels water toe en kneed het geheel snel tot een soepel deeg.
Laat het deeg 10 minuten rusten en verdeel het dan in ballen ter grootte van sinaasappels.
Verpak de deegballen in plasticfolie om uitdrogen te voorkomen.
Koekjes bakken:
Verhit de olie in een frituurpan tot 180°C.
Breng een laag water aan de kook in een ruime pan.
Laat de honing uit de potten in een kleine pan lopen.
Hang de kleine pan in de pan met kokend water en verwarm de honing op zeer laag vuur (niet laten koken!
).
Rol de deegballen op een met bloem bestoven werkblad uit tot deeglappen van 2 mm dik.
Snijd repen van 18 cm lang en 2 cm breed uit de deeglappen.
Maak 'wokkels': rol elke reep twee keer losjes op, vouw de onderste deegreep over de wokkel en druk deze aan de bovenkant vast.
Frituur de koekjes (chabakia) in kleine porties goudbruin.
Haal de porties met een schuimspaan uit de frituurolie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Laat de chabakia even drijven in de verwarmde honing, zodat ze de honing kunnen absorberen.
Neem de koekjes uit de honing, leg ze naast elkaar op een grote schaal en bestrooi ze royaal met het achtergehouden sesamzaad.
Wijnadvies:
Deze zoete en aromatische koekjes gaan goed samen met een glas Marokkaanse muntthee. De verfrissende smaak van de thee vormt een perfect contrast met de rijke zoetheid van de honingkoekjes en helpt de smaken in balans te brengen.
Calories: 950kcal | koolhydraten: 143g | Protein: 15g | Vet: 38g | Zout: 0.1g | Sugar: 95g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 64
Cappelletti met Geroosterde Hazelnoten en Paprikasaus
Bereidingstijd14 minuten min
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Kevenaar
- 250 g cappelletti con prosciutto pasta
- 65 g hazelnoten
- 290 g potje paprikasalade
- Zout
- 200 g gemengde sla
- 50 g feta kaas
Breng in een pan ruim kokend water met zout aan de kook.
Kook de cappelletti in 3 à 4 minuten gaar in het kokende water.
Hak de hazelnoten grof en rooster ze goudbruin in een droge koekenpan.
Verwarm de paprikasalade zachtjes in een pan.
Giet de cappelletti af.
Verdeel de gemengde sla over twee borden.
Schep de gekookte pasta erover.
Lepel 3 à 4 eetlepels paprikasaus over de pasta.
Bestrooi met geroosterde hazelnoten.
Verkruimel de feta erboven.
Serveer de cappelletti met geroosterde hazelnoten en paprikasaus direct en geniet ervan als een heerlijk en eenvoudig gerecht!
Wijnadvies:
Deze cappelletti met paprikasaus en hazelnoten gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Chardonnay. De wijn zal de romige textuur van de paprikasaus complementeren en de geroosterde hazelnoten aanvullen met een verfrissende nootachtige afdronk.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 57g | Protein: 16g | Vet: 24g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 64
Gezonde Brood-Broccoli Ovenschotel
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 3 eetlepels olie
- 4 rode uien in ringen gesneden
- 100 ml kruidenbouillon van poeder
- 1 theelepel tijm
- 500 g broccoli in kleine roosjes gesneden
- ½ ongesneden bruinbrood bijvoorbeeld Bourgondisch donker meergranen
- 4 eieren
- 2 eetlepels zure room
- 150 g belegen kaas geraspt
- Zout en peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verhit de olie in een koekenpan en fruit de uienringen zachtjes gedurende 3 minuten.
Voeg de kruidenbouillon, tijm, zout en peper toe aan de uien.
Laat nog 4-5 minuten zachtjes stoven totdat het vocht is verdampt.
Snijd intussen de broccoli in kleine roosjes en schil de stronk met een dunschiller.
Snijd de stronk in blokjes.
Kook de broccoli in weinig water met zout gedurende 3-4 minuten tot het beetgaar is.
Laat het vervolgens uitlekken in een vergiet.
Snijd het brood in 4 gelijke dikke sneden.
Rooster het lichtbruin in een broodrooster of onder de grill.
Leg de geroosterde broodsneetjes tegen elkaar aan in een ingevette ovenschaal.
Verdeel de gestoofde ui en gekookte broccoli over het brood.
Breek boven elk stuk brood een ei en schep er ½ lepel zure room op.
Bestrooi het geheel met zout, peper en geraspte kaas.
Bak de schotel in de voorverwarmde oven gedurende 15 minuten, tot het gaar en goudbruin is.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 64
Gourmet Broodje Tartaar met Witlof-Wortelsalade
Allerhande 2-2005
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 670kcal
Author: Cor Klaar
- 4 eetlepels boter
- 4 tartaartjes
- ½ bakje rucolapesto à 100 g
- 4 donkere meergranenbollen
- 1 appel bijv. Golden Delicious, geschild en in blokjes
- 2 struikjes witlof
- 100 g blauwaderkaas bijv. Roguefort, verkruimeld
- 75 g wortel julienne gesneden
Bestrooi de tartaartjes met zout en peper.
Verhit 2 eetlepels boter in een koekenpan en bak de tartaartjes gedurende 8 minuten.
Meng de overige 2 eetlepels boter met de rucolapesto.
Snijd de meergranenbollen open en besmeer ze met de rucolaboter.
Pluk de blaadjes van de witlof en snijd ze in reepjes.
Meng de witlof, appelblokjes en wortel julienne door de verkruimelde blauwaderkaas.
Verdeel de salade over de geopende broodjes.
Leg de gebakken tartaartjes bovenop de salade.
Laat de resterende rucolaboter over de tartaartjes smelten.
Wijnadvies:
Deze hartige broodjes passen goed bij een frisse, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een lichte Merlot. De levendige fruittonen van de wijn vullen de smaken van het vlees en de kaas aan en zorgen voor een gebalanceerde combinatie.
Calories: 670kcal | koolhydraten: 46g | Protein: 35g | Vet: 39g | Zout: 2.5g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 64
Gevulde Italiaanse Broodbollen met Gehakt
Bereidingstijd37 minuten min
Servings: 5 personen
Calories: 510kcal
Author: Cor Kevenaar
- 250 g rundergehakt
- 1 ui gesnipperd
- 70 g tomatenpuree
- ½ eetlepel milde paprikapoeder
- ½ eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
- 100 ml kruidenbouillon van poeder
- 5 Italiaanse bollen
- 6 zwarte olijven zonder pit, in plakjes
- 100 g gorgonzola in 4 plakken
- 1 tomaat in 4 dikke plakken
Bak het gehakt in een koekenpan zonder vet totdat het rul is.
Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze 2-3 minuten zachtjes mee.
Meng de tomatenpuree, paprikapoeder en de helft van de gedroogde Italiaanse kruiden door het gehakt.
Voeg de kruidenbouillon toe en laat het geheel 10 minuten zachtjes sudderen tot het vocht verdampt is.
Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd het kapje van de Italiaanse bollen af en hol ze iets uit.
Zet de bollen op een bakplaat en vul ze met het gehaktmengsel.
Verdeel de plakjes olijven, gorgonzola en tomaat over de gevulde bollen.
Strooi de resterende gedroogde Italiaanse kruiden en wat peper over de bollen.
Leg de kapjes terug op de bollen.
Bak de broodbollen in het midden van de oven gedurende 20-25 minuten, totdat ze knapperig zijn en de kaas gesmolten is.
Wijnadvies:
Deze smaakvolle broodbollen gaan goed samen met een Italiaanse rode wijn zoals een Chianti Classico. De fruitige tonen van de wijn en de kruidige smaak passen perfect bij de rijke vulling van het gerecht.
Calories: 510kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 24g | Vet: 26g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 64
Geroosterde Bospeenhutspot met Rode Ui
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 bos bospeen ongeveer 500 g
- 4 rode uien
- 1 kg kruimige aardappels
- 50 g boter
- 150 ml volle melk of kookvocht
- 1 eetlepel grove mosterd
- 50 g geraspte pittige kaas bijv. grana padano
- Zout en peper naar smaak
nijd het groen en de uiteinden van de bospeen af en boen de wortels schoon onder stromend water.
Snijd de wortels vervolgens in stukken.
Pel de uien en snijd ze in halve ringen.
Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in weinig water met zout in 15-20 minuten gaar.
Verhit in een koekenpan met antiaanbaklaag 25 g boter en bak de ui op laag vuur in 15 minuten gaar.
Kook de wortels in weinig water met zout in 10 minuten beetgaar.
Giet de aardappels en wortels af (vang een beetje kookvocht op) en doe ze samen in de grote pan.
Stamp de aardappels en wortels grof met een aardappelstamper, voeg melk (of een deel van het kookvocht) en 25 g boter toe.
Roer de mosterd en kaas erdoor.
Schep de gebakken uien erdoor en voeg eventueel nog wat kookvocht toe.
Breng op smaak met zout en peper en verdeel de hutspot over vier warme borden.
Wijnadvies:
Deze geroosterde bospeenhutspot met rode ui zou goed samengaan met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir. De fruitige tonen van de wijn en de lichte kruidigheid passen perfect bij de zoetheid van de bospeen en de hartigheid van de kaas.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 10g | Vet: 16g | Zout: 1.5g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 64
Romige Bloemkool-Aardappelsoep
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kleine bloemkool in roosjes
- 1 grote aardappel geschild en in blokjes
- 2 kippenbouillontabletten
- 4 plakken rauwe ham
- 125 ml crème fraîche
- Peper naar smaak
Breng in een ruime pan de bloemkoolroosjes en aardappelblokjes met 750 ml water aan de kook.
Verkruimel de bouillontabletten boven de pan.
Kook de bloemkool en aardappel in ongeveer 15 minuten gaar en stamp ze in de pan fijn met een aardappelstamper of pureer kort met een staafmixer.
Snijd ondertussen de vetrandjes van de ham en bak de plakken in een droge koekenpan krokant uit.
Laat de gebakken ham uitlekken op keukenpapier.
Roer de crème fraîche door de soep en breng op smaak met peper.
Breng de soep opnieuw aan de kook.
Verdeel de soep over vier kommen en verkruimel de gebakken ham erover
Wijnadvies:
Deze romige bloemkool-aardappelsoep vraagt om een frisse witte wijn, zoals een Chardonnay. De volle smaak van de wijn zal goed samengaan met de romigheid van de soep en de hartige smaak van de ham.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 17g | Protein: 12g | Vet: 13g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 64
Biefstuk met Saliejus en Paddenstoelravioli
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 courgette
- 25 g boter
- 250 g ravioli funghi porcini koelvers
- 2 biefstukken op kamertemperatuur
- 125 ml droge witte wijn
- ½ eetlepel gedroogde salie
- 1 theelepel bouillonpoeder
Snijd de courgette overlangs doormidden en vervolgens in plakjes.
Kook de ravioli in ruim kokend water met zout gedurende 3 minuten zachtjes.
Voeg de courgettestukjes toe en kook nog 3-4 minuten tot de ravioli beetgaar is.
Verhit ondertussen de boter in een koekenpan en bak de biefstukken, afhankelijk van de gewenste gaarheid, in 2-3 minuten per kant bruin en vanbinnen rood of rosé.
Haal het vlees uit de pan en houd het warm in aluminiumfolie.
Zet het vuur hoog en roer de aanbaksels los met de witte wijn, salie en bouillonpoeder.
Laat de jus iets inkoken.
Laat het ravioli-courgettemengsel uitlekken in een vergiet en verdeel het over twee borden.
Leg de biefstukken ernaast en giet de saliejus erover.
Wijnadvies:
Deze biefstuk met saliejus en paddenstoelravioli gaat uitstekend samen met een stevige rode wijn zoals een Merlot. De volle smaken van de wijn zullen de hartige tonen van de biefstuk en de aardse smaken van de ravioli goed aanvullen.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 64
Mediterrane Paddestoelensalade met Druiven en Blauwaderkaas
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 kleine venkelknol in dunne repen gesneden
- 200 g paddestoelenmelange in grove stukken gesneden
- 250 g witte druiven pitloos
- 125 g stevige blauwaderkaas in blokjes gesneden
- 1 zakje veldsla 75 g
- Balsamicoazijn
- Zout en peper naar smaak
Verhit de olijfolie in een koekenpan.
Bak de fijngehakte knoflook gedurende 30 seconden.
Voeg de dunne repen venkel toe en bak deze 2 minuten mee.
Voeg de grove stukken paddestoelen toe en bak het geheel al omscheppend gedurende 4 minuten, tot er vocht uit de paddestoelen vrijkomt.
Voeg de pitloze witte druiven toe en warm deze 1 minuut mee.
Haal de pan van het vuur en schep de blokjes blauwaderkaas erdoor.
Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Verdeel de veldsla over vier borden en schep het druivenmengsel erop.
Besprenkel het geheel met enkele druppels balsamicoazijn.
Wijnadvies:
Deze paddestoelensalade met druiven en blauwaderkaas gaat uitstekend samen met een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir. De frisse smaak van de druiven en de zoute toets van de kaas worden mooi gecompenseerd door de fruitige tonen van de wijn.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 64
Rosé Biefstuk met Mosterdsaus en Knapperige Ovenfriet
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 1 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
magnetron
bakplaat voor de oven.
- 2 kleine tomaten
- 2 eetlepels naturel sladressing
- 75 g veldsla
- 1 biefstuk op kamertemperatuur
- 25 g boter
- 125 g ovenfriet naturel
- ½ eetlepel grove mosterd
- 125 ml crème fraîche evt. halfvet
Verwarm de oven voor volgens de instructies op de verpakking van de ovenfriet.
Halveer de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in stukjes.
Meng de tomaatstukjes met de sladressing en de veldsla.
Bestrooi de biefstuk met peper.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de biefstuk aan beide zijden bruin in ongeveer 2-3 minuten per kant, totdat deze van binnen rosé is.
Bereid ondertussen de ovenfriet volgens de instructies op de verpakking.
Leg de biefstuk op een warm bord en dek af met aluminiumfolie om warm te houden.
Roer de grove mosterd, 1 eetlepel water en crème fraîche door het bakvet in de koekenpan en verwarm gedurende 1 minuut.
Breng de saus op smaak met zout en peper.
Serveer de salade, ovenfriet en biefstuk met de mosterdsaus.
Wijnadvies:
Een rode wijn zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon past goed bij dit gerecht vanwege de volle smaak van de biefstuk en de pittigheid van de mosterdsaus. Als je liever wit drinkt, kan een Chardonnay een goede keuze zijn, vooral als deze een lichte houtlagering heeft gehad.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 64