Miso en Harissa Burger van de BBQ met Homemade Aardappelsalade
Miso en gehakt is zo'n heerlijke combinatie. Harissa is een Tunesische pasta die wel wat te vergelijken is met sambal maar dan toch minder scherp maar wel pittig. Dit is dus min of meer een beetje een fusion tussen de Noord-Afrikaanse, Amerikaanse en Aziatische keuken. Maar toch komt het allemaal samen in een heerlijke burger. Een burger die ik dit keer op de BBQ heb bereid. Geen broodje, geen gebakken uitjes, augurk of mayo. Gewoon een lekkere burger. Ik heb er een aardappelsalade bij gemaakt met 20-seconden Mayo en Ricotta, en als fris element halve oranje (die zijn wat zoeter) Pomodoro tomaatjes met een blaadje Basilicum en een half bolletje Buffel Mozarella.
Calories:
Author: Cor Klaar
Voor 5 burgers:
- 500 gram half-om-halfgehakt
- 1 TL Miso flinke tl
- 1 EL Harissa
- 1 Ei
- 3 EL paneermeel
- Peper
Voor de 20-seconden Mayo:
- 1 Ei
- 1 Eidooier
- 1 citroen Citroensap er van
- 1 EL Dijon Mosterd
- peper
- Zout
- 300 ML Olijfolie
Voor de Aardappelsalade:
- 1 batch 20-seconden Mayo
- 175 gram Ricotta
- 800 gram vastkokende aardappelen
- 20 gram Bieslook dit is echt naar smaak, Bieslook is te vergelijken met Ui
- 10 gram Peterselie
- Peper
- Zout
Voor de Salade Bite:
- Mini snack tomaatjes - ik haal ze bij de Jumbo waar ik een heel bekertje oranje tomaatjes kan vullen voor €,1,49
- Verse Basilicum
- bolletjes Mozarella Galbani Mini
- Peper
- Zout
Voor 5 burgers:
Meng alle ingredienten behalve het paneermeel goed door elkaar.
Voeg een flink deel van het paneermeel toe en kneed de massa met je handen door.
Waneer het voelt als een stevige maar toch nog smeuiige massa - niet te droog!- is het goed, voeg anders wat meer paneermeel toe.
Verdeel het mengsel in 5 porties en rol er in de palmen van je hand een mooie compacte bal van.
Door hem als een tennisbal van 1 hand in de andere te 'gooien' wordt ie wat compacter.
Leg een velletje bakpapier op het aanrecht, leg daar de bal gehakt op en vorm een mooie burger van ongeveer een CM dik.
Leg aan de kant en herhaal dit met de volgende bal.
Je kunt de vellen en hamburgers gewoon op elkaar stapelen, de vellen houden ze mooi gescheiden van elkaar.
Je kunt de burgers bakken in een koekenpan, grillpan of - zoals ik in dit geval heb gedaan - op de BBQ.
Voor de 20-seconden Mayo:
In de lange smalle beker die hoort bij je staafmixer (niet persé die van de afbeelding natuurlijk)
Doe je in bovenstaande volgorde de ingredienten erin.
Plaats je staafmixer op de bodem (nog niet aan).
Start je staafmixer en trek deze in een langzame beweging omhoog, beweeg hem nog een keer of 3 op en neer.
Voila! 20 seconden mayonaise!
Voor de Aardappelsalade:
Schil de aardappelen en halveer ze.
Stoom de aardappelen gaar in 30-35 minuten.
Koken mag ook maar mijn voorkeur gaat uit naar stomen.
Laat ze afkoelen.
Terwijl de aardappelen staan te stomen bereid je de 20-seconden Mayo.
Snijd de Bieslook en Peterselie fijn.
Meng de mayo met de kruiden en Ricotta en breng op smaak met peper en zout.
Roer goed door elkaar.
Wanneer de aardappels afgekoeld zijn:
Snijd de aardappelen in smalle plakjes en doe ze in de kom met het mayo, kruiden, ricotta mengsel.
Roer voorzichtig door elkaar, zorgen dat de saus alles bedekt maar de aardappels niet stuk gaan.
Voor de Salade Bite:
Dit is zó simpel, maar de combinatie van smaken maakt dit zó heerlijk.
Snijd de tomaatjes in de breedte doormidden,
Snijd ook de bolletjes Mozarella doormidden.
Bestrooi alles met peper en zout.
Assembleer een spiesje.
Begin met:
Tomaatje
blaadje Basilicum
Half bolletje Mozarrela
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 66
Lasagne Bolognese van Mijn zus kookt vandaag
Comfortfood op zijn best! Wat is er nou heerlijker dan zelfgemaakte Lasagne? Bijna niets! Dit recept is ontstaan doordat ik geen zin had om naar de winkel te gaan en dus maar even in mijn kast en diepvries heb gekeken wat ik zoal had liggen. En aangezien ik vrijwel altijd verse pasta maak was ook dat geen probleem. De saus pakte wat dik uit dus in plaats van dunner maken besloot ik er maar een Lasagne mee te maken. En zo ontstond dit verrukkelijke recept voor verse Lasagne. En wees niet bang om zelf verse pasta te maken, het kost niet veel extra tijd en is echt vele malen lekkerder. Wanneer je een keukenmachine hebt is het kinderlijk eenvoudig. Het enige wat je wel nodig hebt is een goede pastamachine. Dat is even een investering maar oh zo de moeite waard. En ze zijn zo mooi!! (maar kant en klare pastavellen mag natuurlijk ook hoor)
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
Pasta:
- 300 gram Pastameel
- 3 Eieren
- 3 EL Olijfolie
- 1 TL Zout
Saus:
- 200 gram Zongedroogde Tomaten op olie
- Handjevol verse Basilicum
- Handjevol verse Oregano
- Handjevol Pijnboompitten
- 100 gram Parmezaanse kaas
- 1 flinke Ui
- 3 teentjes Knoflook
- 1 pak Gezeefde Tomaten
- Klein bekertje Slagroom
- Klein blikje Tomatenpuree
- 500 gram Half om Half gehakt
- 150 gram Champignons
- 1 Ui
- 2 teentjes knoflook
Bechamel saus:
- 35 gram Roomboter
- 20 gram Bloem 2 EL
- 500 ml Volle Melk
- 1 TL Zout
- 1 teentje Knoflook
Pasta:
Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix deze met de deegmixer tot alles goed is vermengd.
Bij mijn machine worden er kleine bolletjes deeg gevormd in de machine.
Stort alles uit op je werkblad en kneed het deeg met de hand nog even goed om de gluten te activeren.
Verpak in huishoudfolie en laat het deeg rusten in de koelkast terwijl je de saus gaat maken.
Indien je het deeg met de hand maakt, maak je een bergje van het meel en strooi een snufje zout hierover.
Maak een kuiltje in het deeg. In het kuiltje doe je de olijfolie en de eieren.
Meng dan met ronddraaiende bewegen van binnen uit alle ingrediënten samen en kneed vervolgens tot een mooie zachte bal deeg.
Verpak in huishoudfolie en laat het deeg rusten in de koelkast terwijl je de saus gaat maken.
De saus:
Rooster de pijnboompitten even in een droog koekenpannetje lichtbruin.
Doe de zongedroogde tomaten en een flinke scheut van de olie in een keukenmachine met messen.
Voeg daar aan toe de pijnboompitten, Parmezaanse kaas, verse kruiden, 1 ui (grof gesneden), knoflook en tomatenpuree.
Mix dit tot een grove pasta.
Verwarm wat olie in een steelpan met dikke bodem.
Fruit op een zacht pitje de pasta licht aan, ongeveer 4 minuten.
Doe de gezeefde tomaten erbij en een flinke scheut room.
Iets meer als je dat lekker vindt.
Maak op smaak met peper en zout.
De saus mag niet te dun zijn, voor Lasagne heb je een wat stevigere saus nodig.
Snij de andere ui fijn en rasp de knoflook.
Snij de champignons in plakjes. In een grote koekenpan fruit je de ui zachtjes, voeg vervolgens de chamipgnons toe, en daarna de knoflook.
Fruit alles tot de champignons lichtbruin zijn geworden.
Voeg dan het gehakt toe en bak dit rul op een wat hoger vuurtje.
Maak op smaak met peper en zout.
Voeg de tomatensaus toe. R
oer alles goed om en zet het vuur uit.
De Bechamel saus:
Rasp de knoflook heel fijn, hak dit nog even met een mes nog wat fijner.
Smelt de boter in een steelpan met dikke bodem zachtjes, laat het niet bruin worden.
Als de boter gesmolten is voeg je de bloem toe en met een garde begin je dit constant in beweging te houden.
Je moet in feite de bloem even gaar bakken om te voorkomen dat de saus melig gaat smaken. Voeg in dit proces ook de zout en knoflook toe.
Roer voor ongeveer 5 minuten.
Voeg een flinke scheut melk toe onder goed roeren, roer zodat de melk goed mengt met de roux. Voeg de rest van de melk toe.
Onder regelmatig roeren laat je de saus in ongeveer tien minuten zacht pruttelen indikken tot een romige yoghurt dikke Bechamel saus.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
De pasta:
Rol de pasta met de machine uit tot dunne plakken, snij ze dezelfde lengte als de ovenschaal.
De Lasagne samenstellen:
In een ovenschaal begin je met een laag saus, daar overheen giet je een dun laagje Bechamel (echt maar een beetje).
Dan leg je er vellen pasta overheen die het hele oppervlakte van de schaal bedekken, je kunt de pastavellen gewoon bijsnijden.
Dan weer een laag saus, Bechamel en pasta.
Dit herhaal je tot je 4 lagen pasta hebt.
De laatste laag pasta bedek je met een dun laagje saus en een lekkere dikke laag Bechamel. Hierover strooi je een royale laag geraspte Jong Belegen kaas.
Als je kant en klare pasta gebruikt zet je het voor een minuut of 45 in de oven.
Als je verse pasta gebruikt dan 25 minuten en nog even een paar minuten onder de grill voor een krokant kaas laagje.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 66
Roti Wraps met Katjang Pedis saus
Toch wel één van mijn favoriete gerechten is Roti. Zalig met kouseband, masala, drumsticks en aardappel. En natuurlijk zelf gemaakte Roti vellen. Maar...daar heb je gewoon niet altijd tijd voor. Hier een snelle variant op de overheerlijke Surinaamse Roti in combinatie met een eigen recept van Katjang Pedis saus. Lekkere pittige pindasaus.
Servings: 4 wraps
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 Roti kant en klaar van Swiet Moffoof ander merk, maar deze zijn gewoon lekker
- 2 Kipfilets
- 1 Blikje Haricots Verts
- 1 Ui
- 3 Teentjes knoflook
- 2 CM Gember
- 1 volle TL Kerrie Masala Kerrie Masala kruiden
- Scheutje arachideolie
- 1 bakje Katjang Pedis of zakje
- 150 ml Kokosmelk
- 2 eetlepel(s) Pindakaas
- 1½ tl Surinaamse Sambal (afhankelijk van hoe scherp je het wilt hebben)
Voorbereiding:
Snijd de kipfilet in dunne reepjes over de lengte van het filetje en kruid deze met de masala
Snipper de Ui fijn
Hak de knoflook fijn
Rasp de gember
Maal 50 gram (een flinke handvol) Katjang Pedis middelgrof in een vijzel.
Verwarm de olie in een wok, fruit de ui en gember aan. Voeg de knoflook toe. Voeg de kipfilet toe en braad het aan.
Voeg de haricots verts toe en zet het vuur wat lager.
In een steelpannetje de Katjang Pedis even licht roosteren, voeg een flinke scheut kokosmelk toe (niet alles) en de pindakaas en sambal.
Roer alles goed door.
Voeg eventueel nog kokosmelk toe tot je een heerlijke dikke romige saus hebt.
Speel wat met sambal tot je de juiste scherpte hebt, beetje bij beetje toevoegen dus.
Voeg nog een klein handje hele katjang Pedis toe.
In een droge grote, hete koekenpan de Rotivellen verwarmen, goudbruin, omdraaien, op laten zwellen en op een bord leggen.
De wraps samenstellen:
Smeer een royale hoeveelheid Katjang Pedis in het midden van de Roti in een baan van zo'n 5 CM.
Verdeel daarover je vlees en groente mengsel.
Klap het onderste randje van de Roti (de onderkant van je wrap) een stukje om over het vlees, daarna vouw je 1 zijkant naar het midden over je vlees.
Duw je vlees een beetje naar binnen, vouw de andere helft naar het midden.
Zo heb je een handzame wrap waar er niets aan de onderkant uit kan vallen.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 66
Gyoza gevuld met Panga filet in Aziatische bouillon
Tot vandaag lukte het me maar niet om lekkere dumplings te maken. Ik heb in kokend water geprobeerd en stomen. Zelf deeg maken en kant en klaar Wonton deeg om te stomen. Alles onsuccesvol. Toen zag ik op 24Kitchen een kok ze bakken en gaar stomen in de koekenpan. OK! Ik ga het nog 1 keer proberen dan! Want ik moet en ik zal lekkere dumplings kunnen maken! Ik had nu andere kant en klare velletjes gekocht. GYOZA Skin velletjes van het merk Happy Belly. Laat deze velletjes ontdooien in de verpakking! Anders drogen de randen uit en kan je er met geen mogelijkheid dumplings meer van vouwen. Over hoe je deze moet vouwen kun je het beste even hier kijken.
Calories:
Author: Cor Klaar
- 200 gram Panga filet mag diepvries zijn
- 1 theelepel(s) Sereh pasta Citroengras
- 1½ theelepel(s) Knoflook pasta
- ¾ theelepel(s) 5 spice kruiden let op, gebruik echt niet teveel het kan heel erg overheersen anders.
- 30 ml Mirin-Fu bij ons gewoon in de Plus verkrijgbaar
- 30 ml Vissaus
- 200 ml bouillon groente of kip van een blokje
Voor de bouillon:
- 500 ml Water
- 1 Winterpeen
- Handje Shiitake
- Handje Taugé
- 1 eetlepel(s) Oestersaus
- 1 eetlepel(s) Soyasaus
Bereid de winterpeen voor door er met een citroenschil rasp lange slierten van te trekken.
Probeer zoveel mogelijk van de wortel te krijgen maar op een gegeven moment zal het niet meer gaan.
Als je niet zo'n rasp hebt probeer dan de wortel in zo dun mogelijke sliertjes te snijden.
Scheur de Shiitake in groffe stukken.
Snij de vis in kleine stukjes en doe deze in een kom.
Doe hier de Sereh- en Knoflookpasta bij en de 5-Spice Powder en meng dit goed met de vis.
In een steelpannetje doe je de Mirin-Fu en de Vissaus en breng dit aan de kook.
Doe de vis hierin en temper het vuur.
Kook de vis zo'n 5 minuutjes in het vocht en giet het vervolgens af met een zeef boven een kom om het vocht op te vangen. Laat goed uitlekken en doe het vocht terug in het pannetje of een groter pannetje voor je bouillon.
Vul het pannetje af met de 500 ml water, 1 EL Oestersaus en 1 EL Soyasaus en zet op een klein pitje.
Nu ga je de Gyoza's vouwen.
Wanneer je ze allemaal hebt gedaan zet je een koekenpan op het vuur met dikke bodem én waar een deksel op past.
Doe wat olie in de pan en als die heet is leg je de Gyoza er met het vouwrandje naar boven op.
Als een soort zakje met de sluiting naar boven.
Bak het onderkantje in een paar minuutjes goudbruin.
Doe ondertussen de Taugé, Shiitake en Wortel in de bouillon.
Pak nu de 200 ml bouillon voor de dumplings en doe dit in 1 beweging in de pan maar kijk uit voor de spetters.
Doe zo snel mogelijk het deksel erop en zet het vuur wat lager.
Stoom de Gyoza gaar in zo'n 5 minuten.
Pak een grote kom en giet hier je bouillon in.
Leg er een paar dumplings in, of serveer ze ernaast met een beetje
Oestersaus en bouillon erover heen gegoten.
Je kunt ook de Oestersaus even mengen met een scheutje bouillon en in een klein kommetje doen om de Gyozas is te dippen.
Neem er voor een zuurtje Atjar of, zoals op de foto, wat uitjes bij.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 66
Garam Masala
Garam Masala is in feite een verzamelnaam voor allerlei specerijen samengevoegd tot een heerlijke kruidenmix. Een zoektocht op internet zal je dan ook veel verschillende samenstellingen en recepten bieden. In India is het ook heel streekgebonden welke samenstellingen er zijn. Ik heb verschillende varianten geprobeerd en ben zodoende tot een persoonlijk favoriet gekomen. Onderstaand mijn Garam Masala. Ik maak altijd een hele batch, het is best wat werk dus dan heb je altijd een voorraadje
Calories:
Author: Cor Klaar
Ongemalen specerijen:
- 5 Laurier bladeren
- 3 TL Korianderzaad
- 3 TL Komijnzaad
- 1 st. Pijpkaneel
- 1½ TL versgemalen zwarte peper
- 6 st Ster Anijs
- 3 TL Karweizaad
- 9 Kardemom peulen
Gemalen Specerijen:
- 3 TL Chilipoeder
- 1½ TL Gemberpoeder
- 3 TL Amchoor Mangopoeder
- ¾ TL Asafoetida wees hier spaarzaam mee, teveel en je verpest je Garam Masala
In een droge koekenpan met dikke bodem verhit je alle ongemalen specerijen tot de geuren heerlijk vrijkomen maar pas op dat je het niet verbrandt.
Dan doe je dit alles in een vijzel en neem je goed de tijd om alles tot een poeder te vijzelen.
Je kunt ook een (ouderwetse) koffiemolen gebruiken.
Wanneer je een mooi poeder hebt meng je de gemalen specerijen erbij.
Doe alles in een mooi potje wat je goed kunt afsluiten en ga aan de slag met heerlijke Curry's en andere gerechten.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 66
Matar Ki Daal
Indiase Gele Spliterwten soep / Ik ben gek op de Indiase keuken. De combinaties van specerijen, peulen en andere ingrediënten. Zo complex en vol met smaken. Ik had bij de Toko een pak Gele Spliterwten gezien en er kwamen meteen allerlei heerlijke Indiase smaken in mijn hoofd. Zonder een vast recept op te gaan zoeken ben ik zelf aan de slag gegaan met specerijen die in mijn optiek goed bij elkaar zouden passen. Het resultaat was een overheerlijke soep met intense smaken en zo lekker vullend dat het gewoon als volledige maaltijd gegeten kan worden. Er gaan ook nog eens lekkere gekruide soepballetjes in van Kippengehakt. Uiteraard in combinatie met een zelfgemaakte Naan. Deze had ik voor deze keer van Speltmeel gemaakt, gewoon omdat dat gezonder is dan gewone bloem. De naam van de soep is ontstaan doordat ik heb opgezocht wat gele spliterwten in het Indiaas is
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
Ingrediënten voor de soep:
- 1 EL Ghee = geklaarde roomboter
- 500 gram Gele Spliterwten
- 1750 ml Bouillon Kip of Groenten 3 blokjes, of verse natuurlijk
- 3 stengels Bleekselderij
- 1 Venkel bol
- 1 Winterpeen
- 1 TL Zeezout
Specerijen: Rooster alle specerijen kort in een droge koekenpan tot de geuren vrijkomen.
- 3 Steranijs
- 12 Kardemomzaden heel
- 1 TL Szechuan hele peper korrels
- 1 TL Chiliflakes
- 1½ TL Zwarte Komijn - ook wel Nigellazaad genoemd verkrijgbaar bij elke Toko.
- 1 TL Ajowan zaad dit is online te verkrijgen bij Pit&Pit
Soepballetjes:
- 300 gram Kippengehakt
- Fijn vijzelen:
- 1 EL Nigella zaad
- 1 TL Ajowan
- 1 TL Zeezout
- 1 TL Chiliflakes
Alle kruiden door het gehakt mengen en kleine soepballetjes van draaien.
Minimaal een uur in de koelkast laten opstijven.
Smeer de bodem van de pot in met de Ghee.
Doe de spliterwten in de pot.
Voor spliterwten is het niet nodig deze een dag te weken, ook is het niet nodig om ze eventjes te koken om het gif eruit te koken wat bijvoorbeeld wel in kikkererwten of bruine bonen zit.
Bij spliterwten is het vliesje waar deze stof in zit al verwijderd.
Doe de geroosterde specerijen op de erwten en doe vervolgens de bouillon erbij in de pot.
Dan gaat de gesneden Venkel, Selderij en zout erbij.
Zet de slow cooker op stand LOW voor minimaal 8 tot 10 uur.
De laatste 4 uur doe je de gesneden wortel en soepballetjes bij.
Roer het meteen even goed door.
Probeer zoveel mogelijk de Steranijs en Kardemompeulen eruit te vissen, deze zijn echt niet lekker als je daar per ongeluk op kauwt.
Je kunt ze ook in een grote theezeef in de soep mee laten trekken.
Laat de soep echt minimaal 8 uur op staan, maar langer is (net als met snert) echt lekkerder.
Ik heb het bijvoorbeeld 's avonds aan gezet, dat heeft de hele nacht aan gestaan. 's Ochtends heb ik de balletjes en wortel erbij gedaan en ben naar mijn werk gegaan.
Na mijn werk, 7 uur later, heb ik pas de soep gegeten.
En de volgende dag, als het een nacht heeft ingedikt, is het zo mogelijk nóg lekkerder!
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 66
Varkenshaas met ham in bladerdeeg
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 varkenshaasjes à 450 gr.
- 2 rollen bladerdeeg
- 4 plakken beenham
- mosterd
- gedroogde oregano
- boter
- zonnebloemolie
- 1 eigeel
- 1 eetlepel(s) melk
- zout
- peper
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verwarm twee eetlepels olie en een klontje boter in een koekenpan.
Zout en peper de varkenshaasjes en braad ze aan alle kanten aan.
Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
Rol de twee rollen bladerdeeg naast elkaar uit op het bakpapier.
Bekleed beiden met ieder 2 plakken ham.
Haal, indien aanwezig, de vetranden van de ham.
Leg de varkenshaasjes op de ham en smeer ze licht in met mosterd en strooi er wat oregano over. Vouw de ham on de varkenshaasjes en vouw het bladerdeeg er om heen.
Vouw de uiteinden om zodat het dichte pakketjes worden.
Decoreer met de punt van een mesje de pakketjes.
Klop het ei met de melk los in een kommetje.
Bestrijk de pakketjes met het eimengsel.
Zet het bakblik in de oven en bak gedurende 20 à 25 af.
Snij de haasjes in plakken en serveer met bijvoorbeeld gebakken aardappelen en een salade.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 66
Varkenshaas met champignon-mosterdsaus
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 360 gram varkenshaas
- 1 takje tijm
- 1 teentje knoflook
- 3 el mosterd
- 10 cl kookroom
- 5 cl droge witte wijn
- 1 kl komijnpoeder
- 2 tl kurkuma
- 250 gram champignons
- 2 tl grof gemalen peper
- 20 gram boter
- 1 el olijfolie
- zout
- ½ el peterselie
Snijd een stukje van het steeltje van de champignons en snijd in plakjes.
Zet een koekenpan op en verhit de helft van de boter en voeg de champignons toe en bak deze tot ze zacht zijn.
Verhit de helft van de boter in een hapjespan.
Voeg de olijfolie toe.
Braad de varkenshaas rondom aan.
Snijd intussen de knoflook fijn.
Voeg deze toe aan de pan met de varkenshaas, samen met de tijm.
Zet het vuur lager en voeg de wijn, kookroom, mosterd en kurkuma toe.
Laat 5 minuten zachtjes koken en voeg dan de komijn en de peper toe.
Voeg de gebakken champignons toe en laat nog een paar minuten zachtjes koken.
Haal het takje tijm uit de pan.
Haal de varkenshaas uit de pan en bewaar in aluminiumfolie.
Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.
Snijd de varkenshaas in medaillons en verdeel over de borden.
Verdeel de saus over de medaillons en garneer met wat peterselie.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 66
Varkenshaas in een jasje
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 varkenshaas
- olijfolie
- peper
- 7 plakken rauwe ham
- 1 rol bladerdeeg
- 50 gram gepelde walnoten
- 1 el gehakte peterselie
- 1 ei geel
- 1 el water
- Saus
- 2 sjalotten
- 60 ml port
- 10 gram boter
- 200 ml water
- 1 el kalfsfondpoeder
Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en braad de varkenshaas aan alle kanten aan.
Haal uit de pan en laat de varkenshaas afkoelen.
Leg de ham trapsgewijs op een snijplank en leg de varkenshaas erop.
Rol de varkenshaas in de rauwe ham.
Hak de walnoten grof.
Rol de rol bladerdeeg uit en verdeel de noten en de peterselie er over.
Leg er de varkenshaas over en rol zo strak mogenlijk op.
Druk de “kontjes” goed dicht.
Laat de rol, 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de hete lucht oven voor op 190 graden.
Heb je een traditionele oven verwarm hem dan voor op 210 graden.
Meng het eigeel met de lepel water.
Kerf met een mesje het bladerdeeg in met een figuurtje en maak twee gaatjes aan de bovenkant als een soort schoorsteentje, zodat de stoom kan ontsnappen.
Smeer met behulp van een kwast het eigeel over de rol.
Leg de ingepakte varkenshaas op een bakplaat bekleed met bakpapier en schuif deze in de oven. Baktijd is ong. 25 minuten.
Saus
Snipper de sjalotjes.
Verwarm in een steelpannetje de boter en bak de sjalotjes aan.
Deglaceer met de port.
Laat tot de helft in koken en voeg dan het water en de kalfsfondpoeder toe.
Laat 10 minuten inkoken.
Serveer met een aardappel en groente garnituur naar keuze.
Wij deden worteltjes en gebakken aardappels.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 66
Tonijn op Baskische wijze
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 moot tonijn van ong. 300 gr.
- ½ rode paprika in repen gesneden
- ½ groene paprika in repen gesneden
- 3 uien gesnipperd
- 2 tenen knoflook fijn gesnipperd
- 100 gram ontbijtspek gerookt
- ½ blikje tomatenblokjes
- tijm
- piment d’espelette of cayennepeper
- zeezout
- olijfolie
Verhit een koekenpan met twee eetlepels olijfolie.
Fruit de uien, voeg de paprikareepjes toe, voeg wat zout toe en een theelepel piment en de tijm.
Zet het vuur wat lager en voeg de knoflook toe.
Laat even stoven en voeg dan de tomatenblokjes toe.
Laat wat inkoken op laag vuur.
Proef en breng eventueel nog op smaak met zout en piment..
Wikkel de tonijn in het ontbijtspek.
Zet een koekenpan op met een scheutje olijfollie.
Strooi wat zout en piment over het pakketje.
Bak rustig om en om.
Voeg de saus toe aan het tonijnpakketje en laat nog 5 minuten stoven.
Haal de tonijn uit de pan en snijd het in 2 stukken.
Leg op ieder bord een stuk tonijn en verdeel de saus over de borden.
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 66